Oro och protester mot kriminella drönare -misstänks Obama?


Sveriges Radio har som första nyhet idag Sveriges Radio ”Drönare håller på att bli ett verktyg för terrorister och andra kriminella.”. Man skriver ”Därför ansöker Totalförsvarets forskningansinstitut, FOI, nu om att få delta i ett EU-projekt under tre år, där forskare, polis och industri tillsammans ska ta fram strategier för att möta det nya hotet…

Drönare har redan visat sig vara ett hot mot flygtrafiken, men då har det rört sig om okunskap och dåligt omdöme från den som hanterat drönaren. Nu gäller det personer som avsiktligt vill åstadkomma skada, antingen genom att samla in information om så kallade skyddsobjekt, exempelvis kärnkraftanläggningar, eller genom att åstadkomma fysisk skada.
Drönare 8usa
Varför ska man alls tillåta användning av drönare?

– Det är svårt att hindra den här tekniken för det finns ju inte bara hot utan också många möjligheter med den. Till exempel att transportera medicin och andra hjälpmedel till svårtillgängliga platser, bland annat i humanitära insatser. Och vi ser också en stor ekonomisk möjlighet att till exempel leverera varor. Det finns stora företag som satsar stora pengar för att kunna använda det här för att leverera varor till kunder.

Drönarnas vanligaste last, hittills, har varit kameror. Men det finns redan exempel i andra länder på att drönare med narkotika eller vapen skickats in på fängelser.
Drönaren går att styra från flera hundra meters håll, vilket gör den extra attraktiv i illegala sammanhang, eftersom risken att bli upptäckt minskar.”

Många har redan väckt frågan om president Obamas och USA:s användning av drönare inte är kriminell.
Commondreams rapporterade nyligen
om protester i Tyskland mot USA:s användning av drönare från den stora NATO-basen Ramstein i Tyskland. Protester mot drönare från NATO-bas i Tyskland

Green MP Tabea Rössner warned that US drone attacks were radicalizing people in the Middle East, while peace activist Reiner Braun said, ”The chain is not complete but it is a sign! Ramstein needs to be shut down.”
Demonstranter har bildat en mänsklig kedja nära den stora amerikanska flygbasen Ramstein i västra Tyskland för att protestera mot dödliga tillslag med drönare.
Demonstrationen organiserades av alliansen ”Stoppa Ramstein – Nej till drönarkrig”, som uppger att Ramstein-basen, den viktigaste USA-flygbasen i Europa, förmedlar information mellan operatörer i USA och obemannade drönare-flygplan på uppdrag över Irak, Afghanistan, Pakistan, Jemen, Syrien och andra platser. Arrangörer sade att 5000 – 7000 personer deltog en regnig lördag.

Aktivister, som kräver att basen skall stängas, uppgav att detta var den största protesten någonsin mot den amerikanska basen, och att det offentliga stödet mot drönare växer.

Tabea Rössner, parlamentsledamot för De Gröna varnade för att USA:s drönarattacker radikaliserar människor i Mellanöstern, medan fredsaktivisten Reiner Braun sade, ”Kedjan är inte fullständig, men det är ett tecken! Ramstein måste stängas.”

Deutsche Welle rapporterade:
Former US drone operator Brandon Bryant first made revelations in ”Der Spiegel” magazine in 2013, claiming that Ramstein was a major hub for coordinating Washington’s global drone war, which included targets in Afghanistan, Iraq, Pakistan, Somalia and Yemen.He later told a German parliamentary committee that all data from the plane went through Ramstein. However, the drones were not directly steered from the base, he added. But the German and US governments have repeatedly downplayed the importance of the facility and have evaded direct questions about its role in the drone program.

En kommentator skriver ”Protests like this one in Germany and the ones in Japan and South Korea calling for the closure of US military bases get very little sustained media coverage. Not that it will make much difference since US won’t be paying any heed to people in their vassal states. But we can show our support by sharing.”

I Guardian berättade 18/11 2015 att 4 f.d. drönaroperatörer med 20 års total erfarenhet om ”Obama’s drone war a ’recruitment tool’ for Isis”. Flera tusen oskyldiga har dödats till följd av den kraftigt ökade användningen av drönare under Obama, som själv aktivt fattar beslut om dess användning. Detta är välkänt, och frågan är om detta inte också är en terroristverksamhet? Hur som helst är det säkert en faktor som underlättar rekryteringen till ISIS och al-Qaida. Obamas drönarkrig ökar rekryteringen till IS

Dessa fyra f.d. flygvapenanställda har skrivit till Obamas administration och argumenterar för att man ändrar den militära taktiken som enligt dem väckt hat och medfört terrorism, stärkt ISIS och blivit ett fundamentalt rekryteringsverktyg av samma slag som Guantànamo.

I brevet till Obama, finansminister Ashton Carter och CIA-chefen John Brennan kopplar de fyras gäng detta direkt till terroristdådet i Paris i fredags.
De fyra har erfarenhet av drönaroperationer över Afghanistan, Irak och andra konfliktzoner och de utgör den största gruppen av visselblåsare som arbetat med drönare. Under Obamas tid har antalet drönaroperationer ökat kraftigt och Pentagon planerar att de ska öka med 50 % till år 2019.
John Brennan untitled
Enligt hemligstämplade dokument som läkt ut till Intercept är uppemot 90 % av dödsfallen vid drönarattacker oavsiktliga, men den rapporterade andelen blir lägre då man rubricerar okända offer som “enemies killed in action”.

Det har framkommit att president Obama själv fattar beslut om användning av drönare i vissa fall, tillsammans med chefen för CIA, och utan juridisk prövning. Borde inte diskussionen om kriminalitet starta här? Jag skrev i ett blogginlägg i mars 2013 ”Vem har givit USA:s statsledning rätten att fatta beslut om att döda människor utifrån en hemlig klassificering av personer som terrorister. Bevis framläggs inte i någon rättsinstans, ingen granskning av underlaget sker, och den påstådda” terroristen får ej framföra sin sak.” Drönare bra för laglöshet, överlagda mord, spioneri och övervakning av medborgare

Chefredaktör Peter Wolodarski skrev i DN före presidentvalet i USA 2012 att ”Obama är rätt man för USA och för världen”.
Vad tycker du?

i Andra om: , , ,, , , , , , , ,


3 svar till “Oro och protester mot kriminella drönare -misstänks Obama?”

 1. I en normal värld skulle Obama åtalas och hamna i fängelse! I den här världen går de största skurkarna fria..

 2. Denna text finns i den lilla broschyr om drönare som Svenska Fredskommittén ger ut. Jag ansvarar för texten.

  På framsidan av broschyren en bild på nEUROn och sex flaggor p de länder som sam tillverkar detta plan Sverige, Tyskland, Frankrike, Italien, Grekland, Schweitz.

  En drönare är ett förarlöst plan som styrs via satellit teknologi. Den kan vara liten som ett leksaksflygplan och skickas iväg för hand för att spioner på andra sidan av en kulle eller inuti en byggnad för målsökning.Denna typ av plan har använts av svensk soldater i Afghanistan sedan årsskiftet 209. Andra drönare är stora som vanliga sgtridsplan och utrustas med stridsprojektiler. De kallas även UACV(Unmanned Aerial Combat Vehicle) som t.ex det delvis svensktillverkade nEUROn planet som ska vara klart, 2015. nEUROn är ett samarbetsprojekt med bl.a franska Dassault Aviation, Italien m.fl. och Sverige som är den tredje största aktieägaren.

  Drönare tränas och utprovas i Norrbotten på det stora träningsområdet NEAT-North European Aerospace Testrange. Det är det största träningsområdet i Europa. I Sverige kallas området Vidsel robotbas. NEAT har även tidigare använts för att provflyga drönare. Redan 2002 landade en Boeing 747 på Kiruna flygplats och i planets lastutrymme fanns ett nedmonterat förarlöst israeliskt flygplan som skulle testas av Rymdbolaget och det svenska försvaret. I övre Norrland finns utmärkta förhållanden för vindkraft. Men flygvapnet och indirekt Nato, sätter stopp ör utbyggnad av vindkraftverk, till exempel i Jokkmokks och i Arvidsjaur kommuner. Försvaret har utfärdat s.k. stoppområden där vindkraftverk ej tillåts att uppföras eftersom de då är i vägen för främst A 39Gripen för tester av förarlösa plan.

  Utvecklingen av UAV (Unmanned Aerial Vehicles) eller obemannade flygplan har pågått sedan andra världskriget. Exakt när de första obemannade planen med bomber eller missiler dök upp är svårt att säja. Förmodligen var det ett par år efter det att USA inlett invasionen av Afghanistan hösten 2001.Skälen till utvecklingen av drönare i krig är att man då förhindrar att egna soldater dödas.
  Drönare används även som verktyg för regelrätta avrättningar framför allt i Pakistan. Hittills har människor i minst sex länder dödats när drönare avlossat sina Hellfire Missiler styrda från baser i Fort Langleyi ,Virginia i USA, och Creech Air Base, i Nevada, USA. drönarrbaser finns även i Etiopien, Tyskland, Somalia och på Seyshellerna i Indiska oceanen.Enligt Alternet finns baser för drönare i minst 15 länder. Snart efter det att Muammar Gadaffi mördats var USA tillsammans med Frankrike i färd med att bygga upp en flygbas i Libyen att användas fr.a. för drönare. Bruket av drönare i krigsområden har utsatts för hård kritik internationellt av bl.a Philip Alston, FNs speciella rapportör om utomrättsliga avrättningar. Han har rapporterat till FNs råd för mänskliga rättigheter och sagt att genom att använda drönare, varifrån projektiler avskjuts och avrättar människor, har en videospelsmentalitet utvecklats. Han pekade då speciellt ut CIA som, genom att använda drönare, har flera oskyldiga människors liv på sitt samvete.
  Källor: Conveniant Killing and Playstation Mentality ,Chris Cole. Drönare över Jokkmokk, SR, Konflikt. TV: Premiärvisning av SAABs Neuron, Ny Teknik, 2012. Vi kan inte äventyra luftrummet över Arvidsjaurs kommun, insändare 11-10-29.

  • Ännu tidigare exempel på drönare
   Jfk’s bror Joseph flög på 40-talet igång en typ av drönare som det var meningen att man hoppar ur och låter ett annat flygplan mha en TV-kamera fjärrstyra den bomblastade drönaren mot målet. En annan sån drönare kom helt vilse och störtade i Bohuslän.
   Joseph som genom sin krigsinsats var en trolig presidentkandidat hoppade inte av okänd anledning och planet sprängdes i luften nära en RAF-bas i England.