Drönare bra för överlagd laglöshet, mord, spioneri och övervakning av medborgare


USA:s användningen av drönare har igår pch idag ägnats välbefogad och seriös uppmärksamhet i radioprogram, senast i programmet ”Konflikt” på P1 idag kl 9-10, med en rapport från ett besök av svenska journalister i Jemen. Det framkom tydligt, liksom tidigare att ”oskyldiga dödas. Vem har givit USA:s statsledning rätten att fatta beslut om att döda människor utifrån en hemlig klassificering av personer som terrorister. Bevis framläggs inte i någon rättsinstans, ingen granskning av underlaget sker, och den påstådda” terroristen får ej framföra sin sak. Guantanamo är ett av flera exempel på osäkerheten och godtyckligheten i USA:s klassificering av individer som terrorister. Att dödandet får ersätta rättslig prövning visar sig också i att man låter döda motståndare som Saddam Hussein, Khadaffi och bin Laden utan prövning i domstol.

Efter Andra Världskriget dömdes ledande nazister – som svarat för värre brott än dessa – efter prövning i domstol. USA:s regering synes dels ha en tendens att terroriststämpla motståndare och dels undvika frågan om förhållanden i USA:s utrikespolitik främjar rekryteringen till terrorism. Vi fick i reportaget i ”Konflikt” höra hur kritik mot USA:s politik kraftigt ökat i Jemen – förståeligt och bra. Dels sägs rekryteringen ha ökat till al-Qadia i Jemen sedan USA började med drönarattacker. (I Afghanstan har talibanerna stärkts till följd av USA:s politik där).
Drönare 8usa

Enligt officiella uppgifter sammanställer president Obama varje vecka tillsammans med experter från USA:s nationella säkerhetsråd listor på terroristmisstänkta personer, inkl amerikanska medborgare, vilka betraktas som så farliga att de måste dödas. Dessa avrättas sedan med ”drönare” – förarlösa flygplan försedda med stridsrobotar som styrs från hemliga baser i USA. Den av Obama föreslagne nye chefen för CIA Johan Brennan är en varm förespråkare för användning av drönare. Vad var det nu för fint pris Obama fick i december 2009? Det stora krigarpriset, eller vad var det nu igen?

USA tillämpar metoden att rutinmässigt klassa alla som dödas av drönare som terrorister. Obama-administrationen har sålunda omdefinierat begreppet krigförande (”militants”) till att omfatta alla muslimska män i åldern 16-60 år, som befinner sig inom ett anfallsområde. På så sätt kan alla muslimsiska män bli potentiella terrorister och lovligt byte. Först som dödade kan deras oskuld bevisas.

Barn tecknat imagesCAYJZ9KV

I södra Jemen dödades för tre år sedan 14 kvinnor och 21 barn efter en attack med splitterbomber från USA. Detta övergrepp blev internationellt känt efter en noggrann undersökning av den jemenitiske journalisten Abdulelah Shaye. För rapporteringen om detta dåd dömdes Shaye till fem års fängelse av den USA lojala jemenitiska regimen. Domen väckte internationella protester. Dessa blev så utbredda att den jemenitiske presidenten – Ali Abdullah Saleh – till slut tillkännagav att han var beredd att ”benåda” Shaye. Benådning stoppas dock efter att president Obama kontaktat Saleh och uttryckt sin oro (”expressed concern”) över frigivningen. President Obamas personliga ingripande blockerade benådningen och frigivningen. Därför sitter Shaye fortfarande inlåst (Democracy Now).

I alla konflikter finns det en benägenhet att dehumanisera den man angriper. Så sker i de länder USA angriper med drönare. Barn som dödas i nordvästra Pakistan, Jemen, Somalia, Palestina uppmärksammas inte. När Obamas pressekreterare Robert Gibbs fick frågan varför USA dödat Abdulrahman Awlaki (16 år gammal) två veckor efter det att man med drönare dödat hans far, svarade pressekreterare Gibbs att Abdulrahman ”borde haft en mer ansvarsfull far” enligt The Atlantic 24/10 2012.

Oberoende journalistförbund som – The Bureau of Investigative Journalism – rapporterar från Pakistan om tusentals människor, som dödats av drönare och med ett stort antal civila dödsoffer varav minst 170 barn. Ofta låter man drönarna anfalla en andra gång då anhöriga kommit till platsen för att försöka rädda sårade. Barn som upplevt dessa attacker har nu blivit så traumatiserade att de inte längre går ut, inte längre vågar gå till skolan – deras drömmar om en bättre framtid för alltid bruten. Ett stort antal människor har alltså sårats och man har skapat fruktansvärda förhållanden för civila, som terroriseras under ett ständigt hot om utplåning.

Obama images

USA ger Afghanistans regering egen drönarflotta.
Sedan den enligt alla uppgifter djupt korrumperade marionettpresident Karzai i Afghanistan återvänt från ett möte med sin husse president Obama i Washington har han 15 januari berättat att lönnmördarpresidenten Obama (som Guillou nyligen skrev i Aftonbladet) gått med på att ge honom (och därmed hans krigsherrar) en egen flotta av drönare, som redan dödat hundratals av oskyldiga invånare i Afghanistan enligt befintlig information. Obamas vänliga män i Afghanistan ska ”träna afghanerna att flyga och underhålla drönarna”.

Krav på drönarförbud i USA.
Nyhetsbanken rapporterade för några veckor sedan ”Under de senaste veckorna har mer än 50 000 amerikaner undertecknat en petition om att förbjuda vapenbärande drönare i världen.Framställningen säger att ”vapenbärande drönare är lika oacceptabla som landminor, klusterbomber och kemiska vapen.” Man kräver att president Obama överger användningen av vapenbärande drönare, och att överge sitt mordprogram för att döda personerna på Pentagons dödslista, oavsett hur det sker. I sitt inaugurationstal nämnde inte Obama fredskämpen Martin Luther King och han har gjort mycket för att undergräva dennes fredsbudskap.”

Det finns andra viktigar aspekter på drönare. Svenska Dagbladet skrev 17/2 ”Drönare big business i USA. Om tre år kan det amerikanska luftrummet krylla av förarlösa flygfarkoster. Från förespråkarna talas det om en potentiell guldgruva för flyg- och försvarsindustrin och en stor jobbskapare. Motståndarna befarar det ultimata övervakningssamhället.” Vill nämna om att vi tidigare blogginlägg tämligen detaljerat om kritiken från jurister i USA om inskränkingen av demokratin i USA och påminna om att USA via det stora spion- och övervakningssystemet Echelon scannar av e-mail och bloggar – 3 miljarder/dygn enligt en uppgift- efter ”olämpliga termer”. (Vem tror att denna blogg klarat sig).

USA hemlighåller alla obekväma detaljer. Dödandet med drönare sker utan domstolsprövning. Vi vet dock att minst 69 barn dödades vid en en attack mot en skola för sex år sedan enligt en artikel i Express Tribune 12/8 2011. För tre år sedan så dödades (under Obama) 14 kvinnor och 21 barn efter en attack med splitterbomber i södra Yemen.
Detta övergrepp blev internationellt känt efter en noggrann undersökning av den jemenitiske journalisten Abdulelah Shaye. För rapporteringen om detta dåd dömdes Shaye till fem års fängelse av den USA lojala jemenitiska regimen.

Domen väckte internationella protester. Dessa blev så utbredda att den jemenitiske presidenten – Ali Abdullah Saleh – till slut tillkännagav att han var beredd att ”benåda” Shaye. Benådning stoppas dock efter att president Obama kontaktat Ali Abdullah Saleh och uttryckt sin oro (”expressed concern”) över frigivningen. President Obamas personliga ingripande blockerade benådningen och frigivningen. Därför sitter Shaye fortfarande inlåst (Democracy Now).

I alla konflikter finns det en benägenhet att dehumanisera den man angriper. Så sker i de länder USA angriper med drönare. Barn som dödas i nordvästra Pakistan, Jemen, Somalia, Palestina uppmärksammas inte. När Obamas pressekreterare Robert Gibbs fick frågan varför USA dödat Abdulrahman Awlaki (16 år gammal) två veckor efter det att man med drönare dödat hans far, svarade pressekreterare Gibbs att Abdulrahman ”borde haft en mer ansvarsfull far” enligt The Atlantic 24/10 2012.

Barn som dödats med dessa drönare har inga namn. Inga bilder visas på tidningars första sidor. Inga intervjuer med förtvivlade föräldrar. Inga levnadshistorier. Inga begravningar. Framför allt ingen efterforskning om vad som skett och varför.Men muslimska barn är lika levande och lika viktiga som barn i väst. När barn i muslimska länder blir oskyldiga offer, förtjänar detta såväl engagemang som gottgörelse. Så sker inte

Chefredaktör Wolodarski skrev i DN före presidentvalet i USA att ”Obama är rätt man för USA och för världen”.
Vad tycker du?


i Andra om: , ,, , , , , , , , ,

Konflikt 22/3 Konflikt 22/5 DN Brennan SvD

GuardianDN 4/12 Wolodarski i DN 4/11 Scoop Nya ZeelandNyhetsbanken 18/1 Guardian 17/12 Bureau of Investigative Journalism Express Tribune 12/8 2011 Democracy Now 15/3 2012 The Atlantic 24/10 2012 DN 16/12 Afghanistan.nu Undersökningen i USA Rapport om drönare SvT AB 16/12Expressen USA-bloggen Anders Svenssons bloggAH Rudberg SvD 15/12Guardian om USA:s barnamord Military Times Antawar blog Kära Tomten Hemlycka DN 4/10 DN 1/10 Blodig attack mot NATO i Afghanistan DN 21/8 DN 1/10 Drönare från USA dödar DN om kvinnor i KabulFIB-K om AfghanistanveckanSvD 1/10Expressen 1/10
Aftonbladet
Sveriges Radio
DN:s huvudledare 19/8 AB Guillou 19/8 SvD SvT Expressen Afghanistansolidaritet

  10 comments for “Drönare bra för överlagd laglöshet, mord, spioneri och övervakning av medborgare

  1. 24 mars, 2013 at 03:26

    Karln hade blivit hängd i Nürnberg. Idag får de som beter sig så här vidrigt istället Nobels fredspris.

  2. 24 mars, 2013 at 08:30

    Jag uppfattar att det skett en brutalisering och en acceptans av brutalitet och krig detta millenium. Det var väldiga demonstrationer 2003, särskilt 15/2, mot USA:s planer -utarbetade sedan länge- att anfalla Irak med dess diktator Saddam Hussein. I Stockholm var vi minst 15 000 demonstranter. Under kriget fick vi snabbt rapporter om användning av tortyr av USA, (egentligen inte nytt, användes under Vietnamkriget), Abu Ghrabib, Guantanamo med dess åsidosättande av habeas corpus och rättspricniper som ansetts giltiga och praktikserade i sekler. Den kraftiga ökningen av missbildade barn, med all sannolikhet pga användning av uranvapen. I praktiken har det skett en slags acceptans eller tystnad om detta. Massmedia (DN är ett avskräckande exempel), som regel privatägda och med allt tydligare dominans av stora ägare nära relaterade till den härksnade elitet har generellt svikit demokratin och folkrätten. Man har hållit tyst. Väl underbyggda väl skrivna insändare och debattartiklar har ratats utan motivering. Nu finns ändå en viss kritik mot drönare, både i Sverige och i USA samt i drabbade länder. Detta är förstås bra. Och efter åratal av tigande (väsentligen, undantag finns) om förstörelsen av och mördandet i Irak har vi kunnat se relevanta reportage av USA:s illdåd i Irak. Om det fanns elementär internationell rättvisa skulle naturligtvis USA:s nuvarande statsledning och dess tidigare prövas inför ICC, Internationella brottmålsdomstolen. Presidenterna Obama och Bush har med all sannolikhet (de har ej rannsakats än) brutit mot internationell och annan rätt i mycket större utsträckning än diktatorerna Hussein, Khadaffi och Assad. Acceptansen av brutalitet banar väg för värre illdåd. Vi måste informera och söka mobilisera för fred mot krig. Varje litet bidrag är meningsfullt.

  3. Leon
    24 mars, 2013 at 09:44

    Det är nu inte bara i ”främmande” avlägsna länder som USA;s drönare är ”i luften”. För en tid sedan var det ett TV-reportage om den, genom USA;s ”galopperande” terrorparanoia, allt mer stängda gränsen mot Canada. Gränskontroller med en ”etnisk profilering” som får REVA-aktionen i Stockholm att framstå som ett humanitärt föredöme, och givetvis drönare patrullerande över gränsen. Det är nog inte längre en fråga om utan snarare när de första turisterna av ”tveksamt” etniskt/religiöst ursprung utsätts för en drönarattack. Redan idag utsätts exempelvis representanter för urbefolkningen för kränkande behandling vid gränspassage och många USA-medborgare, av ”misstänkt” ursprung (läs från mellanöstern) trakasseras. USA kan nog inom kort starta ett ”drönarkrig” på sin egen ”tröskel” på grund av sin närmast monumentala misstänksamhet mot egna och andra medborgare om dessa tillhör ”fel” sort.

    • 24 mars, 2013 at 10:18

      Ja, man kan läsa om tankar på en kratigt ökad användning av (ibland riktigt små) drönare för övervakning och kontroll. Mer sofistikerat och bättre än olika diktatures övervakning. Och USA har j en mycket uttalad rasism i sin historik trots nuvarande presidentens bakgrund.

  4. jan mellring
    24 mars, 2013 at 09:57

    bara en organiserad arbetarrörelse kan sätta stopp för krig och krigsförbrytare

    • 24 mars, 2013 at 10:19

      Verkar inte vara någon fråga för dess ledning dessvärre.

    • Leif Öhman
      24 mars, 2013 at 15:00

      Det är solklart så, problemet är väl att i menige mans uppfattning, är det (S).
      Jag skrev tidigare om drönarna här uppe, i Arvidsjaur och Vidsel.
      I en insändare i Piteå-tidningen bedyrade A-jaurs kommunalråd(S) att drönarutvecklingen inom kommunen är en framtidsfråga för utveckling. Medundertecknare var ordförande i miljönämnden.

  5. 24 mars, 2013 at 17:59

    Man kommer hela tiden tillbaka till kapitalismen och dess hårda logik och krav. Arbetstillfällen till priset av ökad krigsrisk och/eller ökad övervakning. Eller som i vapenindustrin:Ökad export till Saudiarabien ger fler jobb, och ökat förtryck och dödande.
    Vi behöver ett helt annat ekonomiskt system, en socialistisk ekonomi – både för ökad rättvisa & sysselsättning och för minskad omoral.

  6. Leif Öhman
    24 mars, 2013 at 20:26

    Drönare, raketer, rymdforskning, arbetstillfällen och jätteområden för tester. Och mineralprospektering.
    För tillfället råder en viss motsättning mellan intressenterna Esrange och Avalon Minerals Viscaria AB Australienägt.
    Esrange ser prospekteringar/undersökningsarbeten inom raketfältet som ett hot mot verksamheten och väntar besked från länsstyrelsen. Prospektering eller ej inom området?
    -Vi förklarar inte krig mot gruvnäringen, säger Lennart Poromaa chef för Esrange.
    -Det är en säkerhetsfråga, tillägger han.
    Esrange har en viktig roll i det europeiska rymdsambeartet(ESA).

    Esrange är unikt, det är en nationell tillgång som ger tillträde till rymden, men basen är även viktig för EU, säger Lennart Poromaa.
    Avalons vd Jeremy Read skriver i ett mejl till TT att bolaget trott att prospektering kan ske utan att Esrange verksamhet påverkas. Mineralutvinning kan bidra till att välstånd skapas i Sverige, skriver han.
    -Vi är rädda för att debatten bara kommer att handla om arbetstillfällen. Det finns andra saker som är viktiga för oss människor också, inte bara det som gruvnäringen gärna lyfter, arbetstillfällen, säger Lennart Poromaa.
    Det är sedan tidigare känt att Italien testat för utveckling av drönare hos, sedan 1972 statliga SSC vid Esrange.
    Under kommande sommar kommer bland annat SAAB till Vidselbasen för tester och utveckling av bombbärande drönare.
    Citat från artikel i NSD 24 mars.

  7. Gammal krigare
    25 mars, 2013 at 17:48

    Jag ar for att man gor slut pa terrorister men samtidigt mycket negativ till dronare och PGSS eller vad det nu heter (helium-ballonger med mycket sofistikerade kameror).
    Vi ar pa vaeg att fa ett overvakningssamhalle vaerre aen vaara vaersta mardrommar.
    Det kombinerat med en onskan om varldsherravaelde fran Egyptens president och hans ”broeder” pekar pa att vi kommer att ga en mycket orolig framtid till motes.

Comments are closed.