Om ”I förorten växer männens diktatur” nu igen

På Facebook får jag en uppmaning att åter publicera vad jag publicerade här på bloggen för ett år sedan. Jag återpublicerar ett blogginlägg, som har anknytning till artikeln igår Vänstern: Marxism eller moralism samt till den pågående debatten om klass och migration. Artikeln nedan diskuteras viktiga frågor av Dine Malmsten som bott i Tensta-Rinkeby i 45 år. Artikeln som skrevs för 2 år sedan publicerades första gången på den Clarté-bloggen, www.clarte.nu.

I en artikel här kritiserades den i artikeln nämnda Amineh Kakabaveh för sin syn på kriget i SyrienVänsterpartistisk riksdagsman avgår – 4 år för sent!

Dine Malmstens artikel.
Amineh Kakabaveh, verksam inom Nätverket ”Varken hora eller kuvad” (VHEK), och riksdagsman för (v) skrev den 22 juni i Expressen en debattartikel ”I förorten växer mannens diktatur” om s k hederskultur, mansdominans, feminism och extremreligiöst förtryck i förorterna. Den utlyste en vildvuxen debatt, där både ledande partivänner till Kakabaveh och religiösa företrädare tog avstånd från inlägget. Nätverket VHEK redovisar på sin hemsida egna och kritiska inlägg. Debatt har även förts i olika vänsterorganisationers organ, t ex Rättvisepartiet Socialisternas, Haninge, hemsida, och Clartélistan. Vi hade 19/7 en artikel om detta av Ulf Karlström. (http://jinge.se/allmant/debatten-om-fororterna-segregationen-och-religios-extremism.htm).

0545353563812_Max

Amineh Kakabaveh har skrivit en debattartikel i Expressen: ”I förorten växer männens diktatur” . Vidare skriver hon ”våra manliga enklaver odlar inte bara hederskultur som diskriminerar kvinnor, de odlar kulturer, som skapar Jihadistkrigare”.
Det här är inte rasism menar hon, ty ”männen i förorten tillhör ingen specifik nation, ingen ras.” (Ska man tala om ras, när det gäller människor ? Det handlar inte om hundar eller katter). Notera att männen i förorten kommer från världens alla hörn inklusive Sverige.

Socionomen Amineh Kakabeveh ger här, snarare utryck för det klasshat, som blivit allt vanligare inom medelklassen. Tjänstemännen, som gått från att vara ”folkets tjänare, till att agera, som maktens förlängda arm.” De som står för nedskärningarna, repressionen.
Skolan och klass untitled

Det är inte ”männens diktatur” som plågar folket i förorten, kvinnor och män, utan maktlöshet. Kafkaliknande myndigheter, en skola i fritt fall, försämrade arbetsvillkor, lägre löner, arbetslöshet, trångboddhet, bostadsbrist, en välfärdsstat i sönderfall!

Den makt som är synlig ute i förorten är ”tjänstemännens diktatur” ofta kvinnor, med hårda nypor, med feministiska floskler, som vapen. dagens feminism, tycks framför allt rikta sig mot männen i arbetarklassen.

Medelklassen värnar sin ”status”. Det är viktigt att bo i rätt bostadsområde, hålla sig med rätta vännerna och anamma de rätta modeåsikterna. Ängsligt bevakar de sina egna positioner i hierarkin, genom att slicka uppåt och sparka neråt.

VP:s feminister skriver om ”getto”. Zeliah Dagli vill flytta till Södermalm, där bor hennes svenska kollegor, de som vill styra och ställa med befolkningen i förorten efter eget gottfinnande.

De sista 20 åren har trenden varit att medelklassen har lämnat förorter och köpt bostadsrätter. På så sätt slipper man beblanda sig med arbetarklassen. Men trots att medelklassen inte längre bor i förorten, vill man ha makten över folk som bor där. Man vill härska genom att splittra, man säger sig värna om de ”stackars invandrarkvinnorna” som det är synd om, då de har så elaka män.

Amineh ska bekämpa ”Könsapartheid”! Vi har sett innerstads-”feministerna” med sin ”tjejverksamhet”. Satsa på ”tjejerna”, vakter och poliser för pojkarna. Med diktat uppifrån, med smutskastningskampanjer ska man tvångsmata förortsbefolkningen med ”genusexperter” och HBTQ upplysning. Det är upprörande att deras normer, de sista modeåsikterna från Stockholms innerstad, inte hyllas av alla.

Amineh Kakabeveh är så stolt över sina tvärpolitiska grupper. I riksdagen råder i stort konsensus mellan de politiska partierna, det behövs inte längre en höger eller vänster. I kampen mot hedersvåldet i förorten har alla partier kämpat i 7 år, under Amineh Kakabevehs ledning. ”Men fortfarande har tjejer i Rinkeby inte samma rättigheter som tjejer på Östermalm” – utropar Amineh!

Har hon studerat inkomstskillnaderna i Stockholm? Är det ”männens diktatur i förorten” som är orsaken till klasskillnader?

Hur hade Amineh tänkt sig att tjejerna i Rinkeby ska få tillgång till överklassens privilegier, lyxliv och dyra plastikoperationer. Förmodligen genom att lämna de otäcka männen i förorten och gifta upp sig. Sluta jobba inom vården, börja leva på avkastningen av sitt kapital.

”Männen i förorten” utövar inte bara hedersvåld, förtrycker kvinnor, slänger ut sina fruar från balkongerna. Nu har de gått och blivit ”Jihadister” också (jag har än så länge inte stött på någon Jihadist, men jag har hört att det lär finnas).

Men varför bildar då Amineh Kakabeveh ännu en tvärpolitisk grupp (2012)? En grupp som ska verka för skärpta sanktionerna mot Assads regim i Syrien. Pressa den borgerliga regeringen, till ett ökat stöd till ”oppositionen” i Syrien” (Jihadisterna?). Som bekant har USA, Västländerna och gulfstaterna haft problem med att få bort Assad. Intresset har inte varit tillräckligt stort i Syrien, lösningen är import av krigare, ”Jihadister”.

Sommaren 2012 , träffade Carl Bildt den Syriska ”oppositionen” på Hässelby slott, vilket resulterade i ett bidrag på 400 miljoner kr till den syriska ”oppositionen” . Konsensus rådde i riksdagen, när det gällde att skicka JAS-plan till Libyen. Där gav också Sveriges riksdag sitt stöd till Al- Qaida, Jihadister. Krigspolitiken har resulterat i kaos, sönderslagna stater, ödelagd infrastruktur, död och en flyktingkatastrof.

De nyanlända flyktingarna kommer inte flytta till Östermalm, det är för höga priser på bostäder där. Troligtvis kommer många hamna i ”förorten” och då får feministerna ännu fler män att ta upp kampen mot.

Vilka är då ”männen i förorten”? Till övervägande del består de av männen i storstädernas arbetarklass. Trots en hög arbetslöshet är det fullt av folk på väg till jobbet, på tunnelbaneperrongerna i Husby, Tensta, Rinkeby. Alby, Fittja osv., både män och kvinnor. Även om man är arbetslös, tillhör man inte makteliten i samhället. Den arbetslöse är inte fri, du har anmälningsplikt på arbetsförmedlingen.

Den arbetarrörelse vi en gång hade i Sverige, har idag övergivit sina väljare i arbetarklassen. Ute i förorterna som Amineh Kakabeveh räknar upp röstar fortfarande mellan 80- 87 % på de rödgröna partierna. Men SAP och VP är inte intresserade av sin väljarkår. SAP och VP har ingen ideologi längre, de driver som ett rö för vinden, efter de senaste trenderna. Åsikter framtagna av någon tankesmedja i USA. SAP och VP saknar både ideologi, kompass och roder.

I förorten har det resulterat i religionens återkomst, i bruksorten har VP och SAP krattat manegen för SD. Men man vägrar se sig i spegeln! Det här är ingen olyckshändelse, det är inget nytt, det har pågått i decennier.
11012429_1633060080266524_6888741378488824400_n (2)

Jag var med i VP fram till 2007. Då hade VP fortfarande en lokal ute i Rinkeby, en lokal, som man haft sedan 1970 talet, lokalen sas upp 2007. Vi skulle ha kunnat driva en bra politik, om det inte vore för att VP skulle satsa på ”feminism” och ”HBT” frågor. (Q var väl inte uppfunnet ännu). VP skulle kämpa för att göra Södermalm till en frizon för HBT personer. Idén var att folk skulle få pussas i parkerna. Prideparaden hade högsta prioritet. Tyckte man att ”bombkriget mot Libanon” var viktigare kallades man ”homofob”.

När man ville diskutera ”feminismen” i dess moderna tappning, var det stopp, vi är ”feminister”, det står i programmet. Zeliha, ställde sig upp och slet upp koftan ”SÅ HÄR SER EN FEMINIST UT” stod det på T- tröjan, sen var det färdigsnackat om den frågan. På konferensen skickades en stor blond tjej, som skulle representera Rinkeby, jag är ”feminist och ser framåt” var hennes motto. Hon kom från ingenstans och försvann i en stor flott bil, då hon blev med barn. Nu har hon bytt upp sig till ett finare område och borgerligt parti.

Jag vill här ta avstånd ifrån, den smutskastningskampanj, som pågår i rikstäckande medier mot ”männen i förorten”. En smutskastning som drivs av Vänsterpartiets riksdagsledamot, Amineh Kakabeveh och hennes partikamrater Zeliha Dagli och Necla Bora.

När Zelia och Necla använder Mellerstöstern, Nordafrika som skällsord, och beskriver män som ”stirrande skäggiga skuggor” så är det hets mot folk grupp rätt och slätt. Det är samma retorik som brukades i trettiotalets Tyskland om judiska, polska och ryska män.

Om Dine Malmsten:

År 1972 flyttade jag till Rinkeby första gången. Jag har bott längst tid i Rinkeby, men även i Tensta (1992-1999) Husby (2000-2005). Jag har arbetat inom äldreomsorg och socialpsykiatrin. Jag har även arbetat i området: Tensta, Rinkeby, Husby och Akalla. Jag har arbetat med män och kvinnor från världens alla hörn, även svenskar. Nu är jag pensionär och bor åter i Rinkeby, jag trivs här och känner mig trygg. Jag har 4 döttrar, som alla har gått på dagis och skolan här ute. Jag har upplevt 1970-1980 talet här, samt nedskärningspolitiken under 1990 – 2000 talet. Jag har sett hur det har drabbat inte minst skolan, verksamhet för barn och ungdom.

”Förtryck i hederns namn, analys av könsmaktsordningen, uttrycksformer, ursprung & hur patriarkalt våld kan bekämpas, av Mattias Bernhardsson (RS), November 2014, 42 sidig pamflett”
intressant.se, , , ,, , , ,, ,
, , ,, ,

Varken hora eller kuvad Aftab Soltani i ETC Blogginlägg 19/7 Amineh Kabaneh Masoud Kamali i SvD 20/12 DN 12/1 Bok om integration Economist om ”workers on demand” DN 28/12 DN 29/12 DN 29/12 DN 30/12 Ulf Bjereld 29/12 DN 14/9 DN Debatt Knut Lindelöf Sven Hofman Dagens Industri 11/9 DN1 17/10

  33 comments for “Om ”I förorten växer männens diktatur” nu igen

 1. Höjden av hyckleri
  2 augusti, 2015 at 10:54

  Vad säger ”debattören” om barnmördarkulturen som råder i Israel?

  http://www.rt.com/op-edge/311330-palestinian-child-lion-killed/

 2. Gela
  2 augusti, 2015 at 11:29

  ”Socionomen Amineh Kakabeveh ger här, snarare utryck för det klasshat, som blivit allt vanligare inom medelklassen. ”

  Som om att arbetarklassen skulle vara befriad från patriarkatet och manliga härskarstrukturer.
  ”Idén var att folk skulle få pussas i parkerna. Prideparaden hade högsta prioritet. ”

  Vilken nedvärdering och marginalisering av HBTQ-frågor. Precis samma argumentation som använda av det homofober oavsett om de kommer från höger eller vänster, från religiösa eller icke-religiösa. Ja, från alla de som inte förstår att HBTQ har med människovärde att göra.

  Jag blir kränkt av Dine Malmstens nedvärdering.

 3. Birger Rieb
  2 augusti, 2015 at 16:06

  Kjenn deg igjen i dette her, menneske ! Den såkalte venstresiden har mistet klasseperspektivet og gått seg bort i velstandsørkenen, begynt å pisse sjampagner og bæsje gull, mens arbeiderklassen er overlatt til seg selv for å råtne i paradiset og ofre seg til Jihad.

 4. 2 augusti, 2015 at 16:50

  Jag håller helt med Dine Malmsten i hennes bedömning av medelklassens roll i samhället. Deras funktion som uppsyningsmän. Vi är nu tillbaka i trettiotalets förakt för arbetslösa och sjuka. Som tjänstemän ut lägre medelklass har fritt fram att hantera efter sitt mönster. Klassförakt. Rätt också i bedömningen att vänstern låter löntagarnas situation sjunka i bakgrunden för feminism och HBTQ-personers problem. – Så släpper man fram Sverigedemokraterna. Därmed inte sagt att könsförtryck (kvinnor, HBTQ-personer) är marginella frågor. Men man glömmer att löntagarna som kollektiv egentligen är lika illa utsatta. Då väljer vänster identitetspolitik framför klasskamp!
  Jag invänder dock litet mot Dine Malmstens syn på situationen för muslimernas kvinnor. Vi HAR haft flera hedersmord här i Sverige. Att betrakta kvinnor som familjens-klanens egendom är inbyggd tradition sedan tusentals år och går inte att tvätta bort på några årtionden. Det bisarra här: Vi skall inte bara beskylla de muslimska männen för förtrycket. De äldre kvinnorna i grupperna är kanske än mer hårda i sin bevakning av ”moralen” och i jakten på kvinnor i alltför djärva kläder och med moderna tankar. – Amineh Kakabeveh och hennes tvärpolitiska grupp. Hon har hela tiden försvarat USA:s angrepp (genom ombud ) på Syrien. Detta ställningstagande för USA:s blodiga imperialism har jag svårt att förlåta Vänsterpartiet. – Varför agerar de i detta som de gör?
  Ulla Johansson

  • Gela
   3 augusti, 2015 at 11:38

   ”Som tjänstemän ut lägre medelklass har fritt fram att hantera efter sitt mönster. Klassförakt.”

   Vilken generalisering! Jag är själv en sådan förhatlig lägre ”tjänsteman” (förövrigt ett patriarkaliskt och kvinnoförminskande begrepp) – handläggare på arbetsförmedlingen – som tillsammans med mina kollegor (en del utbrända) försöker göra vårt bästa. Men visst, det hat du bger uttryck för är något vi uppenbart får utstå från både klagande arbetsgivare, dåligt pålästa politiker och gammalkommunistiska världsförbättrare. Vi är vana att bli spottade på.

   ”Därmed inte sagt att könsförtryck (kvinnor, HBTQ-personer) är marginella frågor. Men man glömmer att löntagarna som kollektiv egentligen är lika illa utsatta. Då väljer vänster identitetspolitik framför klasskamp!”

   Kanske väljer den moderna vänstern denna väg (som på inget sätt förnekar klassamhället) för att den traditionella ”klasskampen” inte fungerat. Den enkla anledning att klassmodellen inte speglar verklighetens förhållanden med tillräcklig precision. Jag förnekar inte klassamhället men det är oändligt mycket mer komplext än vad de klassiskt marxistiska modellen (format i industrialismens barndom) lyckas fånga. Problemet med den traditionella klassretoriken är att den är endimensionell och svart-vit. Allt skall förklaras med ”klass” (ett förövrigt svårt begrepp att strikt definiera i dagens samhälle) medan andra aspekter, t.ex. könsmaktsordningen visserligen nämns men i bisatser.

   Det den traditionella klasskampens förespråkare inte förstår är att könsmaktsordning och patriarkala strukturer skär tvärs igenom de gamla klassdefinitionerna. I mitt jobb träffar jag ibland på tjejer som sagt upp sig för att de inte klarar den sexistiska jargongen byggarbetarnas byssjor. Jag möter också ofta invandrarkvinnor, som förtrycks – precis på de sätt som Amineh Kakabaveh beskriver – i reaktionära patriarkala strukturer, som finns i förorterna men också på andra håll. Detta är en verklighet som vi förhatliga ”klassföraktande” ”lägre tjänstemän” konfronteras med dagligen. Detta är inget samhällsproblem där det självklara svaret är ”klasskamp”.

   • 3 augusti, 2015 at 16:38

    Svar till Gela: Citerar Dine Malmsten: ”Medelklassen värnar sin ”status”. Det är viktigt att bo i rätt bostadsområde, hålla sig med rätta vännerna och anamma de rätta modeåsikterna. Ängsligt bevakar de sina egna positioner i hierarkin, genom att slicka uppåt och sparka neråt.” En precis bedömning. Och nog gäller ”de gamla klassdefinitionerna”. Samhällets struktur med underklass, medelklass och överklass. Överklasskvinnans situation alltid annorlunda – även om hennes man misshandlar henne. Hon har sina pengar och kan fly. Vilket kvinna i förortsgettot inte kan. Patriarkatet slår således olika. – Det mesta (allt) går att förklara med ”klass”.
    – Identitetspolitiken är fel väg. Marx tolkning av samhället gäller fullt ut idag. Om vi använder marxismen som redskap i stället för dogm.
    Mina vänner har råkat ut för ”lägre tjänstemän” hos Försäkringskassan, hos Arbetsförmedlingen. Inga trevliga upplevelser. Byråkratins tjänstemän tycks njuta av sin position och tar ut så mycket de kan ur den. Själv har jag jobbat som hembiträde (sådana fanns i forntiden) hos flera medelklassfamiljer. Det klassförakt ett hembiträde utsattes för går aldrig att glömma. Vad gäller Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan har jag funderat över varför tjänstemännen där inte helt enkelt går ut i strejk. Många förstår trots allt vad ”klienterna” utsätts för. Då borde man vägra sin roll som uppsyningsmän. Den vägen bryta med omänskliga politiska beslut.
    Ulla Johansson

    Ulla Johansson

    • Gela
     3 augusti, 2015 at 17:51

     ”Överklasskvinnans situation alltid annorlunda – även om hennes man misshandlar henne. Hon har sina pengar och kan fly. Vilket kvinna i förortsgettot inte kan. Patriarkatet slår således olika. – Det mesta (allt) går att förklara med ”klass”.

     Men ingenting av detta motsäger att könsmaktsordningen finns oavsett klass. Det vill säga klass är INGEN förklaring…och vem har sagt att alla ”överklasskvinnor” verkligen ”har sina pengar”. Utan sina mäns pengar är de ofta helt utlämnande vilket gör att de stannar kvar.

     ”Marx tolkning av samhället gäller fullt ut idag.”

     Intressant, och ändå använder du begreppet ”medelklass”, som enligt en mer dogmatisk tolkning av marxismen inte finns. Marxistiska teoretiker brukar använda begreppet ”mellanskikt” (och då noga påpeka att detta inte är någon ”klass” utan ett mer privilegierat skikt av ”lönearbetarna”) för att hantera de (en ganska avsevärd del befolkningen i utvecklade postindustriella stater) som inte fullt ut kan placeras in i den antika klassmodellen från mitten av 1800-talet. Och här har du hela problemet med den klassiska marxismen. Modellen klarar inte av att beskriva det samhälle vi har idag och det är därför den gammalkommunistiska tradition av kommunismen, som du uppenbart sympatiserar med, är en marginell företeelse utan något som helst inflytande över samhällsutvecklingen.

     ”Mina vänner har råkat ut för ”lägre tjänstemän” hos Försäkringskassan, hos Arbetsförmedlingen. Inga trevliga upplevelser. ”

     Och av detta drar du slutsatsen att alla ”lägre tjänstemän” är att anse som ”paria”. Din argumentation är beklämmande i sin ondsinta generalisering. Men fortsätt du att spotta på oss – vi är vana…

  • 3 augusti, 2016 at 08:48

   Det är faktiskt korrekt. Uppsyningsmän o kvinnor som bara gör sitt jobb, jagande arbetslösa, sjuka för att instruktionerna på arbetsplatserna plötsligt omarbetats.. Sparande och slösande miljarder på order från ovan….

   Försäkringskassan blev ”sjukkassan” igen när metoderna för att sparka folk i arbete eller till galgen blev rutin..

   Arbetsförmedlingen genomgick fler förvandlingar än gymmens desperata och musklerna blev verkligen synliga när coacherna svällde bättre preparatens offer och pengar försvann i ett nafs medan sjukkassans var att spara.

   Att bidragen flödade friskt ska inte reformen berömma sig av. Kontrollen var tydligen urusel och släpphäntheten kan ju fått sin bekräftelse den med..

   Som flyttgubbe på 70-talet gick jag och arbetsförmedlingens lass från de gamla lokalerna vars enda källarnöje var ett pingisbord till de nyas rejäla bastu och relax-avdelning i källarplanet.. Man kan ju inte ana hur svettigt och stressframkallande verksamheten måste tett sig medan den tidens garnityr gnagde på verkligheten utanför de murade väggarna..

   Min långt senare lönebidragsanställning fick sig både en och två törnar när jag själv tvangs ringa och tala om för länsarbetsnämnden att de nog borde sluta betala 75% lönebidrag till en arbetsgivare som inte löste konflikter,trakasserier och tvang mig till längre sjukskrivning.. Förresten kom aldrig arbetsgivarens representant till mötet med facket, länsarbetsnämnden, försäkringskassan om den ohållbara situationen på jobbet och något nytt möte blev det inte heller. Mitt första älskade jobb på åratal, för första gången stadd i positiv utveckling och framtidshopp, på väg att gå från halvtid till deltid, blev en mardröm pga avund och missundsamhet. Arbetsmarknadspolitik kanske alltid varit lite fyrkantig, som ett schackbräde, men visst är det skönt att veta hur bra andra kunnat ha det och hur obekymrat man rumlat vidare..

 5. Martin Kullberg
  2 augusti, 2015 at 17:30

  Förtrycket ryms inom de materiella förutsättningarna och har inte med ytliga egenskaper att göra. Det är i samhällets lägre klasser, i utkanterna, där kampen om smulorna är som hårdast, där nävrätten mer och mer gäller i kampen för den egna överlevnaden. Där får den fysiskt eller moraliskt(*) svagare en mer marginaliserad roll i samhället.

  Det var samma på 80-talet när jag växte upp i betongen, där våldet och gängen gjorde det allmänna rummet till något som enbart var tryggt för den starke, för mannen med våldsresurser som tryggade hans förmåga att röra sig fritt och knyta kontakter. I den miljön är underkastelse en överlevnadsstrategi för den fysiskt svagare, att inte ta plats, att vara undflyende och undergiven för att inte betraktas som ett hot. Det fostrar in dominans och underkastelse i folken som växer upp i den miljön.

  Det är således de materiella förutsättningarna i betongen som är boven i dramat, det som fostrar fram dominans och underkastelse är kampen för överlevnad med knappa resurser.

  (*) Med moraliskt svagare avses i detta fallet en oflexibel moral, en högre moral, där man inte beredd att göra vad som helst för att ta sig fram.

 6. Thomas Åkerblad
  2 augusti, 2015 at 18:03

  Intressanta synpunkter i sammanhanget: http://www.flamman.se/v-ar-inte-langre-ett-sekulart-parti

 7. Bert
  2 augusti, 2015 at 20:35

  ”Personer med kort utbildning, utländsk bakgrund och låg inkomst röstar i mindre utsträckning. Det bottnar delvis i att dessa personer inte har samma tilltro till demokratin.” Med sådant dravel ska det rödgröna styret i Göteborg få förortsborna att rösta mera och lära sig demokrati. Och det efter att de struntat blankt i nej till trängselskatt i folkomröstningen i höstas. Snacka om att sitta i en bubbla.
  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2787559-vi-hojer-valdeltagandet-for-ett-jamlikt-goteborg

 8. 3 augusti, 2016 at 06:57

  Mycket väsen och lite ull…

  Det är med viss tvekan jag tar risken att invända mot Dine Malmstens ett år gamla kritik av Amineh Kakabaveh, Zeliha Dagli och Necla Bora. Dine är ju ”den kända antiimperialisten Dine Malmsten, som bott i de aktuella förorterna i 40 år”, medan jag bara är en usel medelklasskvinna, medlem i V dessutom och boende – det är knappt jag törs skriva det – på Södermalm. Det gör också att Dine naturligtvis vet bättre än Zeliha Dagli och Necla Bora om det förekommer kvinnoförtryck eller inte i deras invandrarkretsar i förorten. Vad har de att komma med? De är ju bara vanliga invandrarkvinnor.

  Dine är inte mycket för nyanser. Hon utdelar det ena dråpslaget efter det andra i förhoppning om att ett eller annat nog ska träffa. Till exempel fastslår hon att Zeliha och Necla begår hets mot folkgrupp och att de använder ”samma retorik som brukades i trettiotalets Tyskland om judiska, polska och ryska män”. Zeliha och Necla har knappast orsak att känna sig träffade. Det är synd att Dine inte besvärar sig med att nyansera sin kritik. Det finns mycket att kritisera både Vänsterpartiet, feministerna och andra för. Men allt som är fel beror inte på Vänsterpartiet, feministerna och Amineh Kakabaveh. Vi har också andra mäktiga krafter i samhället, t ex den borgerliga Alliansen, SD, överklassen och storfinansen, som kanske Dine trots allt kunde ägna någon uppmärksamhet. Men inte.

  Vänsterpartiet och Socialdemokraterna har övergivit sina väljare i förorten, skriver Dine. Och visst ligger det mycket i det. Och det har i förorten ”resulterat i religionens återkomst” fortsätter hon. En viktig iakttagelse: religionen har stärkt sin ställning i ”förorten”. Men det är resultatet av betydligt mäktigare krafter än V och S, nämligen de imperialistiska krigen i länder som Afghanistan, Irak, Libanon och Syrien, där religionen används som vapen av destruktiva våldsamma manliga jihadister. Deras propaganda handlar om nödvändigheten att försvara sig mot gudlösa västmakter, främst USA, med löfte om riklig belöning för martyrerna efter hjältedöden. USAs systematiska utnyttjande av våldsamma extremister för att starta och föra sina krig är välbekant även för Dine, men tydligen gör hennes ilska mot diverse antagonister i närområdet henne blind för de stora sammanhangen.

  Den religiösa propagandan från krigen i Mellanöstern har bland annat fört med sig att ett antal unga muslimska män och kvinnor gett sig av för att bli frivilliga i IS, samtidigt som opinionen bland de mer eller mindre religiösa ”männen i förorten” radikaliseras och gamla traditionella krav på kvinnors klädsel och uppförande har börjat komma tillbaka med ny aktualitet. Inget konstigt med det. Det förekommer till exempel så kallad hederskultur. Det måste kunna sägas utan att bli beskylld för att vara en högfärdig feminist som förtrycker gruppen manliga invandrade män tillhörande arbetarklassen i Tensta och Rinkeby. Den i Dines ögon tämligen ruttna medelklassen kan kritiseras för mycket, men knappast för just detta. Risken är kanske snarare att infödda svenskar tvekar att säga ifrån av rädsla för att råka utöva något slag av kulturellt förtryck.

  I mina ögon ser det ut som översitteri att utan vidare beröva kvinnor i invandrargrupperna rätten till deras egna iakttagelser och upplevelser. Dine liksom ledande företrädare för Vänsterpartiet gör sig skyldiga till just detta. Det är kvinnor som Zeliha, Necla, Amineh liksom Nalin Pekgul, som skrivit en bok i ämnet, som behöver vårt solidariska stöd, samtidigt som de kvinnoförtryckande tendenserna motverkas på alla möjliga sätt. Det är åsikterna, inte bärarna, som ska bekämpas.

 9. Örjan
  3 augusti, 2016 at 07:43

  Om man importerar främmande kulturer baserade på avvikande religion får man förutsägbara problem. Om de människorna dessutom koncentreras som importerad underklass till vissa områden händer vad man kan anta ska hända. Om man har någon fantasi, vill säga. Man kan också falla tillbaka på väl kända dogmer, och komma fram till vad som helst.

  • arbetarklass
   3 augusti, 2016 at 11:11

   Tack snälla för den kommentaren för då slapp jag skriva något.

   Jag läser ofta den här bloggen och igår kväll läste jag både artikeln och kommentarerna och kände mig upprörd efteråt. Nu hade jag tänkt skriva något men det behöver jag inte för det jag tänkte är redan sagt fast med bättre ord än mina.

   Just nu kommer jag från en nyhetsartikel där 72 åriga Sol-Britt lämnas att dö istället för att få en utlovad operation. Hon har säkert jobbat och slitit i hela sitt liv för Sveriges välfärd och nu kommer statens och politikernas lön för hennes möda. Skrämmande är bara förnamnet.

  • 4 augusti, 2016 at 08:54

   Den enda ”import” som förekommit är den Alliansen och SD fick makten att störta svensk ekonomi i fördärvet med.. Billig arbetskraft är också mest kärt som objekt åt näringslivets och Alliansens med SD’s försorg.. Att ”tro” att detta är ett religiöst problem är att bekänna och skylta med sin okunnighet.

   De som flytt och undkommit religiöst förtryck har funnit en fristad i Sverige. Det är givetvis så att de religiösa förtryckarna i sina hemländer ser med oblida ögon att religion kan utövas som något mindre hotfullt, maktfullkomligt, inskränkt på annan plats. Dels ger det goda exemplet förtryckarna ångest och så riskerar man förlora greppet om de oskäliga vinsterna och orättvisorna i sitt hemland.. Därför sänds skrämseltaktiskt övertalare och tvingare till vårt land för att skrämma tillbaka de flyende till fållan.

   Sverige som fristad har inte bara i religiös bemärkelse synts som ett hot mot förtryck utan också i politisk mening. Där Apartheid var den stora fienden och stödet till ANC en nagel i ögat. De politiska mord som följt i spåren Bernt Carlsson, Palme är bara början på att krossa det politiska fundament Sverige utgjort. Att fortsätta krossa det sekulariserade Sveriges roll är bara fortsättningen på samma andas barn. Att se till att Sverige inte längre utgör en fast punkt för en motkraft till koloniseringens makter och förtryck… Där sänka lönerna och arbetarnas inflytande till samma nivå är samma mål….

   Att kalla allt detta blott en religiös motsättning är att gå förtryckarnas ärenden och som belöning få låglöneparadiset med tillhörande låga skatter och löner som ”belöning”.. Där i är SD och Alliansen osvikligt, närmast religiösa i sin determinism att hjälpa sina trogna stirra sig blinda på det ovidkommande… SIC, VSB

   • arbetarklass
    4 augusti, 2016 at 16:40

    Som vanlig jobbare förstår jag inte ens vad du pratar om.
    Kan du bli lite tydligare så även jag förstår vad du menar?

    Utvecklingen är oroande. Arbetarklassens välfärd är sjunkande mot våra grannländer. Särskilt gäller det våra pensionärer om dom nu inte tillhör näringsliv eller vänstereliten. Brott, mord och kriminalitet skenar. Vad har du att säja?

    • 5 augusti, 2016 at 09:30

     Krisen är en gåva från Zoros annonser runt Europa. Välkomnad av SD och Alliansen eftersom de kan sko sig och SD får ge sin maktlystnad ett inskränkt ansikte.. Demokrati har de inte mycket till övers för och det visar väl deras svek mot sina egna väljare som vida överstiger sju andras..

     Är välfärden problem? Tja då vill du nog inte veta varför du inte ska rösta på SD. Eller varför de som bara erbjuder dig sänkta skatter är de som garanterat aldrig kommer vilja höja någons löner.. ”importen” lovordade faktiskt centern mest med sina öppna dörrar och det måtte värmt de som kan sko sig på människors nöd, behov och hjälp.

     Det är ju Alliansen och frihetsälskarna som helst försätter Sverige i kris vare sig det rör skola, vård omsorg, polisiär verksamhet. Privatiseringen måtte ju fortsätta och då är det väl helt ok att en stor del av väljarskaran röstar på fel parti och de som osvikligt stöttat privatiseringens mesta företrädare..

     Stafettläkare, sjuksköterskediton och socialditon som det senaste utpressningsmedlet är bara varianter på samma tema.. Att addera växande kriminalitet är bara att förvilla betraktarna än mer.. Hur ska man annars få bygga gated communities? Se framtiden an att få ta över fängelseverksamhet och låtsas som det helt enkelt regnar…

     Arbetslöshet och ökande utslagning är ett verk av dem som vill dela upp samhället med avgrundsklyftor som vallgravar däremellan. Konstigt nog står SD hela tiden på fel sida i kampen och uppmuntrar ensidigt till motsättningar och skattesänkarnas tema och därmed lönedumpningens profeter och gärningsmän.

     Med fiender som ”vänstereliten” tror jag inte du vill eller kommer förstå… Att skolan degraderas och bildningen blir en lyx saknar du nog ingenting av och hur våldsam kommer du inte bli nu?

     Att alliansen inte gillar arbetare måtte väl stå klart med A-kassans luftsprång, jakten på sjuka, miljarderna i fickorna på starka anhängarna. Hur SD kan stötta ett sådant anhang är inte så svårt att begripa. Ett värdekonservativ parti kan inte annat och vrida näsorna åt fel håll och skylla på fel grupper som orsak till problemen är ju vad anhängarna de facto vill höra. Så jag gör ju dig besviken…

 10. arbetarklass
  6 augusti, 2016 at 00:12

  Konstigt vad du fixeras vid SD?
  Min poäng är att vänstern måste omdanas till sitt ursprung att tillvarata den arbetande klassens intressen och ryckas ur den samordning den fått med den välmående medelklassen idag som faktiskt många gånger kallas pk som vi väl faktiskt får säja är ett ”svenskt” ord även om inte så mycket får vara svenskt längre. Helst ska det vara ”internationellt” om globalkapitalisterna och vänstereliten får som den vill.

  En av anledningarna tlll jag läser just den här bloggen är att den inte tycks lida av den russofobi som allmänt gäller i pk-sverige och även V har ju visat att man faktiskt är med där vilket framgår i ett inlägg här.

  Vad jag förstått är de ryska kommunisterna ett sådant parti som tar tillvara den arbetande klassens intressen i Ryssland. För mig saknas ett sådant parti i Sverige.

  SD betyder inte mer för mej mer än en möjlig protest mot de övriga partierna, särskilt då de till vänster, men den protesten sitter väldigt långt inne och är väldigt trubbig, så att den kan göra värre och förstöra, men det kanske inte gör så mycket när borgarna och vänstereliten redan förstört mitt samhälle som jag lever i.

  • 6 augusti, 2016 at 07:36

   Instämmer i mycket. Det finns ett par små vänsterpartier som enligt en del socialister tillvaratar arbetarklassens intressen bättre, nämligen Kommunistiska Partiet (KP) och Sveriges Kommunistiska parti (SKP). Kolla på dom om du är intresserad. Jag känner flera som är med i V, och som verkar instämma i denna och annan kritik av V.

  • 6 augusti, 2016 at 09:35

   ”Om man importerar främmande kulturer baserade på avvikande religion får man förutsägbara problem. Om de människorna dessutom koncentreras som importerad underklass till vissa områden händer vad man kan anta ska hända. Om man har någon fantasi, vill säga. Man kan också falla tillbaka på väl kända dogmer, och komma fram till vad som helst.”

   Höll du inte med till fullo om ovanstående text med ordval som bara kan härledas till SD-retorik? = ”Nu hade jag tänkt skriva något men det behöver jag inte för det jag tänkte är redan sagt fast med bättre ord än mina.”

   Om Solbritt lider så är det privatiseringens orsaker och den har vänstern i form av V varit emot. Liksom vinsterna i välfärden och funnits på alternativen..

   Det är inget svårt att se var spåren leder med retorik som hämtas ur avpixlat och sd-retorik… De fyra friheterna har mer med importen att göra än V. Krossandet av välfärden, arbetsrätten, trygghetslagar. Det kan ju vara svårt att förstå om man bestämt sig för en förklaring…

   Att Zoros kampanjer och ”hjälp till självhjälp” = socialt understöd i Sverige, skulle bli den som gav Sd det lika ihåliga argumentet som bekräftelsen att när det blev för mycket, fick de rätt, kommer ju aldrig ges ett erkännande värt namnet. Om inte två fel kan bli ett rätt förstås….

   Och det ”internationella” menar du kommer av vänsterns engagemang i Sverige…? Liberalerna lyckas långt bättre med det du anför än vad V någonsin gjort..

   De enda som gjort något för kriminaliteten är väl Reinfeldt och effektiviseringen som M beslutade om för länge sedan. Att ”Brott, mord och kriminalitet skenar.” är ju blott den massiva skogen som hindrar de flesta från att se träden..

   Utvecklingen har blivit högeligen intressant eftersom vi inte hade mord, våldtäkter, övergrepp. tafsande förut. Vi var enligt de svårt initierade ett land helt utan något sådant..

 11. arbetarklass
  7 augusti, 2016 at 12:55

  ”Om Solbritt lider så är det privatiseringens orsaker och den har vänstern i form av V varit emot. Liksom vinsterna i välfärden och funnits på alternativen..”

  Det är det här som är själva kärnan. Vänstern vet vad som är bäst för Solbritt och själv har hon ingen talan vilket leder till frustration och missnöje. Vi får se vad som händer i nästa val. Det kan bli så att sd får röster även av dem som hatar sd. Är demokrati folkmakt eller den delen av folket som vet ”det bästa”? Demokratins ”kärna”?

  Jag tror dock att det mesta och det viktigaste bestäms utom landet i ett numera interationaliserat Sverige av främst borgarna (för deras handelsintressen) men även av vänstern som ser det som en möjlighet att förverkliga sina inlärda visioner. De vanliga infödda jobbaren kommer i kläm eftersom ingen bryr sig så länge denne fortfarande gör sin plikt. I England blev dock trycket på folket för stort så dom sa ifrån mot sin bättre tänkande elit i EU.

  Som medlem i Vänstern får jag en medlemstidning ”RÖTT”. I nummer fyra 2015 står det på sidan 17 står det med stora röda bokstäver ”Välkomna till oss!”
  Stycket börjar med orden: ”Att vara socialist betyder också att vara internationalist”

  Personligen vägrar jag tror på det och vid närmare eftertanke så kan det vara därför Jonas Sjöstedt tycks ha sån kritik och ovilja mot Ryssland?

  Jag tror inte det kommunistiska eller postkommunistiska var så värst internationella, försök gjordes dock efter Sovjets fall med katastrofala följder. I början av revolutionen fanns dock en som talade om världsrevolution men han blev stoppad och avsatt och flydde till väst. Kanske där han passade bäst? Hur som tror jag dom agerade för landets bästa den gången. Likadant i Turkiet just nu. Landsförrädare och otrogna i uppsatt ställning måste rensas ut för landets solidaritet och sammanhållning.

  • 7 augusti, 2016 at 16:23

   ”Konstigt vad du fixeras vid SD?” Inte då, men din hänförelse kommer fram inte bara i ordvalet utan i konklusionerna…

   Vården kommer knappast bli bättre och friare innebär ju friare för de bemedlade och jag antar att solbritt som du inte är släkt med får åldras och dö någon annanstans..

   De försämringar som inträtt och exekverats är inte så mycket Vänsterns ansvar som du vill påskina, som prenumerant, vill jag tillägga..

   Det kanske finns en vänsterelit men inte tror jag du hittar den med ditt ljus och lykta..

 12. arbetarklass
  7 augusti, 2016 at 23:49

  Massmigration från MENA-länder (c:a 1 miljon) med dess uppenbara följder och som är den största förändringen i vår nutid ligger inte i den arbetande klassens intressen. Hur svårt kan det vara att förstå? Vad är din kommentar Castoropollux?

  • 8 augusti, 2016 at 08:57

   Tja vad ska man säga….

   Depressionen i USA var inget annat än ett medel att tygla en ”krävande” arbetarklass med. De svarta som kunde arbeta för vilken obefintlig lön som helst hamnade givetvis i konflikt med alla andra. Du kanske inte vill se vem som spelade med verkligheten och försökte svälta stoltheten och rätten ur den arbetande klassen..

   Roosevelt som gjorde allt för att mildra dess konsekvenser försökte man alltså störta för att införa en fascistisk regim.. Vilken ju säkert skulle fullbordat allt Wallstreet, näringsliv och bankirer befarat om arbetarklassen fått fortsätta sina krav på bättre arbetsvillkor och löner..

   Europa drabbades också av en plötslig depression och fick samma medicin av umbäranden, brist på mat på borden… Givetvis för att de skulle få börja tänka på annat än lyxen av mänskliga arbetsvillkor.. Lyft din blick och se att samma aktörer försöker bussa folk på varandra och slippa den gemensamma viljans slagkraft…

   Varför inte skaffa en riktig prenumeration, se historiens i det ljus och med de verkliga skuggor den har och börja se att ensamma är det minsta vi är.. och gemensamt kommer folk alltid långt..

   De du ser med stora skygglappar är och var aldrig ett vänsterprojekt.. men visst vill de verkliga hoten förvilla begreppen och perceptionen..

 13. 8 augusti, 2016 at 09:16

  Bygger man dessutom sin politiska övertygelse på personliga tillkortakommanden och misslyckanden kommer alltid missnöjespartier hur fascistiska tendenser de än ha få näten fulla av fisk.. Historien visar att de skyldiga till kriserna alltid fick hjälp av de aningslösa att anklaga fel grupper för de uppkomna svårigheterna..

  Att Alliansen och SD har låglöneparadiset som betydligt verkligare än hägringen kan väl ingen längre förneka. SD uppmanar inte till kamp utan lovar skattesänkningar.. Det är att plöja väg för allt sämre villkor och löner.

 14. arbetarklass
  8 augusti, 2016 at 17:25

  Hej Castoropollux

  Den välkända och amerikanska vänsteraktivisten Michael Moore tror att den arbetande klassen kommer ge den konservative Donald Trump segern i presidentvalet. Det finns en vänsterman som kandiderat för det liberala partiet men denne är redan utslagen. Du har fortfarande svårt att förstå vad arbetarklassen har för önskemål och att de inte helt och hållet stämmer överens med politikernas som säjer sig företräda dem?

  • 9 augusti, 2016 at 00:53

   Vill arbetarklassen ha låga skatter och löner så är SD det enda de behöver. Ett värdekonservativt parti. Någon opposition annat än mot vettet är de inte…

   Vi kanske ska vara rädda om det val vi ha här. I USA är det förlorat sedan länge..

   Vill du ha lägsta lön och skatt?

 15. arbetarklass
  9 augusti, 2016 at 11:15

  Jag har redan fattigpensionen och varför den inte är högre finns det nog flera som funderar på. Som vanlig jobbare är jag förstås arbetarklass som mitt namn antyder. Vad är du själv?

  Det anmärkningsvärda är att jobbarna själva tycks välja det konservativa medan deras politiska företrädare hellre väljer den liberala politiken. Det genomsyrar och det finns många exempel på det. Vad är din vänsteranalys?

  Undantag är dock Ryssland som saknar både liberal tradition och etablerad borgarklass. Men så gillas dom inte heller av västvärldens borgarstyrda vänsterliberala politik.

  Med massmigrationen slog borgarna två flugor i en smäll. Med den kan man splittra resterna av arbetarrörelsen, avpolitisera och oskadligöra facket som kamporganisationoch och få det till en beskedlig samarbetspartner samt få den sedan länge önskade låglönemarknaden för somliga som då innefattar även mej.

  Du har fortfarande inte förstått?

  • 9 augusti, 2016 at 14:00

   Nej och det finns inget att förstå heller än att tidens största misstag är att rösta på de som skapade kaoset stöddes av SD. När blev destruktiviteten inte sin egen värsta fiende?

  • 9 augusti, 2016 at 23:48

   och de du kallar vänsterelit har aldrig varit vänster, så varför blanda bort korten för dig själv och andra genom att ge krafter av korruption namn de inte har eller förtjänar.

   Applåderade du löntagarfonderna eller stog du på gaphalsarnas sida? Vi hade haft en stabil ekonomi, värdefulla pensioner och förmodligen varit utsatt ett regelrätt krig pga riskerna med det goda exemplets makt. Vi hade kunnat fråga EU om de ville bli medlemmar i Sverige…

   Dessutom kan vi vara säkra på att embargot mot Kuba tjänat maktmissbruket i USA i det att alla betraktare med lite förnuft förstått att alla andra Sydamerikanska länder USA verkligen hade makt i fått sitt utbildningssystem, sin sjukvård och samhällsutvecklingen likna ett helvete… Med gigantiska klyftor djupa nog att dölja folkmord och etnisk rensning..

   Som barn till en skomakare och alkoholist som brände allt och en skolgång och en uppväxt ruinerad av otrygghet så var jag ju absolut ingenting, men hade turen att träffa människor som visste vad hjälp var.. Inte imponerar det men det är roligt att inte alls vara så misslyckad som många faktiskt förväntar sig eller hoppas.. Att ha vunnit ett liv större än jag kunde föreställa mig mitt var, erövra språket, hitta mig själv och all den rikedom vi alla fått är stort och växer väl med samma konsekvens som universum utvidgning utom att inget känns som varken vakuum eller mörker.. Med tanke på verkligheten borde det kallas strykklass.. Tyvärr :D

 16. arbetarklass
  9 augusti, 2016 at 23:16

  ”När blev destruktiviteten inte sin egen värsta fiende?”

  Jag är vanlig jobbare och lever i enkelhetens vardag. Filosofiska frågor får du därför ställa till någon annan.

  Du pratar mycket om sd och jag kan bara hålla med i kritiken. Men det är inte det saken gäller. Poängen är att sd sätter fingret på den liberala invandrings och flyktingpolitiken och dess konsekvenser som får störst betydelse i den
  arbetande klassens tillvaro och det här är något som vänstern inte vill diskutera som andra frågor utan snarare ska ses som någon ”demokratisk självklarhet” vilket jobbaren har svårt och ta till sig efter allt som händer omkring honom/henne. Lyssna på filmen nedan så kanske du bättre förstår vad jag menar.

  • 3 augusti, 2017 at 00:12

   Problemet är att komikern Magnus Betnér ljuger även om han kanske inte förstår det själv … såvida det inte var menat som tragisk komedi …

   Det är bara att jämföra statistiken genom åren i BRÅ:s rapporter för att inse det. Samhället har i takt med nedmonteringen av jämlikheten blivit våldsammare, vilket inte är märkligt.

   Statisitiken visar dessutom internationellt med gott evidens att våldet är mindre i mer jämlika samhällen (och förmodligen också den upplevda lyckan) , även om offren för monopolkapitalismens våldtäkt på Sverige ändå har haft den stora turen att ambulanspersonalen har blivit skickligare på att rädda liv.

   Men det som är mer allvarligt är att regeringen börjat fiffla med statistiken och har infört speciella koder, sannolikt för att dölja resultatet av den nyliberala monopolkapitalistiska politiken, även om det naturligtvis lyckas dåligt eftersom man ändå alltid kan analysera namn i domar och dra relativt goda slutsatser av det.

   Att invandrare tillhör socialgrupp 3 i större utsträckning, samt ofta bytt land p.g.a. punktmarkering i andra länder, där man blivit avslöjad som kriminell, och därför begår brott i större utsträckning än svenskar i Sverige, det är också ett välkänt faktum. Det är inget fördömande av alla med utländsk härkomst, men ett konstaterande, även om de flesta invandrare är hederliga, särskilt det med goda förutsättningar att göra en hederlig karriär. Dessa förutsättningar ökar för alla, svenskar och invandrare, om man ordnar låg arbetslöshet genom arbetstidsförkortningar,

   Men problem med våld tilltar givetvis i ett samhälle där monopolkapitalismens utslagning råder. Hade samhället varit mer jämlikt hade brottsligheten givetvis varit lägre. Istället för att ta oss ut ur EU och dela på jobben som är kvar, efter effektivisering och produktivitetsökning, har nyliberalerna istället börjat med ”positiv särbehandling” av invandrare, vilket naturligtvis blir negativt för arbetslösa svenskar som då diskrimineras och givetvis lätt kan radikaliseras.

   Vissa av dessa förfördelade svenskar kallar det för rasism mot svenskar och jag kan förstå att de upplever det exakt så och det är inte konstigt att arbetarklassen splittras i ett svenskt och ett invandrar-vurmande läger (ofta religiöst) alltmedan monopolkapitalet gnuggar händerna.

   Jag tror att männens diktatur i förorten mot kvinnor, som sannolikt också är en verklighet, vilket ex. den numera kristna kvinnan Mona Walter upplevt, är resultatet av nyliberalismens och EU:s utslagning av invandrarmän som inte integreras p.g.a. den höga arbetslösheten, vilken nyliberalerna skapar eftersom vi inte delar på jobben, även om importen av jihadister och byggandet av Wahhabi-moskéer naturligtvis ökat männens diktatur i förorten mot kvinnor.

   Men i den hårda monopolkapitalistiska utslagningen som sätter kättingar runt männens halsar, där ofta kvinnor sätts att dalta med dem i olika åtgärder, tyr sig de förtryckta männen ofta till religionen som ”fritt” enligt den s.k. ”religionsfriheten” föreläser att mannen är gudibehagligt överlägsen och att kvinnan ska förtryckas på olika vis.

 17. arbetarklass
  3 augusti, 2017 at 23:10

  ”Jag hörde alla berättelser om stackars flyktingar som flyr krig – kvinnor och barn som drunknar ute i Medelhavet på jakt efter ett bättre liv i Europa.”

  http://www.friatider.se/peter-sweden-p-plats-fr-n-asylkaosets-sicilien-h-r-byter-de-befolkning-p-europa-i-smyg

Comments are closed.