Nuder sparkas, bra av Mona Sahlin!


Nu kommer ett besked som varit efterlängtat av många inom socialdemokratin, och sannolikt även utanför partiet.


AB:
”Pär Nuder var under många år Göran Perssons närmaste man som statssekreterare, samordningsminister och finansminister. Men nu tycks alltså hans politiska karriär vara slut. Tills vidare fortsätter Nuder som riksdagsledamot. Han har också en plats i partiets innersta krets, det verkställande utskottet. Enligt uppgift från flera s-källor planerar Mona Sahlin fler förändringar i ledningen. Det hon letar efter är personer som bryter med Persson-eran och vill ompröva politiken trots de höga opinionssiffrorna.”

Att Pär ”Pueril” Nuder sparkas från posten som socialdemokraternas talman i ekonomiska frågor är ett mycket bra beslut. Det kommer troligen innebära en ytterligare liten puff uppåt för de socialdemokratiska opinionssiffrorna. Nuder betraktades länge som den som Göran Persson såg som sin efterträdare efter mordet på Anna Lindh, något som förskräckte en stor del av partiets kärnväljare.

Under Göran Perssons tid gled partiet så långt ut åt högerkanten att moderaterna kunde ändra sin taktik och kalla sig arbetarparti, och likafullt genomdriva sin egen högerpolitik. En sak man kan önska är givetvis att partiet kunde stoppa den politiska karriären för alla höger-
sympatisörer inom partiet, men det ska vi knappast förvänta oss. Mona Sahlin själv har knappast gjort sig känd för att driva en traditionellt socialdemokratisk politik, och jag tvivlar på att hon kommer att ta ett steg åt vänster, eller förmå partiet att göra det.

Men att hon gör sig av med dem som betraktas som blå betong är givetvis ett steg i rätt riktning. Aftonbladet spekulerar i att Nuders politiska karriär är över i och med detta, det är bara att hoppas att de får rätt. Partiet kan väl utse honom till generaldirektör eller något efter

riksdagsvalet 2010. Nästa man till rakning är förhoppningsvis Thomas Bodström. Hans politiska karriär tog Persson förhoppningsvis också kål på, idag agerar han vindflöjel och populist. Dessutom satsar han uppenbarligen ingenting på riksdagsarbetet eftersom han fortsätter att arbeta som advokat, i alla fall i mål som ger mycket publicitet.

Ett sådant agerande tjänar definitivt inte partiet på, och det i kombination av hans engagemang för att införa diverse tvångslagar på uppdrag av USA gör att han rimligen inte kommer att finnas med på valbar plats till nästa val. Ett öde han kommer att dela med Nuder och några till. Det ska bli intressant att se vilka som får lämna partitoppen inom (s). Aftonbladet ”erfar” att fler är på väg ut i kylan. Nisha Beshara ler nog lite när hon sitter på jobbet på Dagens Arena.

AB DN SvD SydSv HD SvD2

Andra om , , , , , , , , ,

[tags]Pär Nuder, Pueril, Thomas Bodström, Mona Sahlin, Thomas Östros, Nisha Beshara, Socialdemokraterna, Högerpolitik, Val 2010, Politik[/tags]


44 svar till “Nuder sparkas, bra av Mona Sahlin!”

 1. Jag trodde faktiskt allvaligt att bodström inte var kvar i riksdagen. Han gör ju typ allt annat än att vara där. Det kanske är fler som inte vet att dom ska sitta där? Tycker att det ser så tomt ut på många bilder.

 2. Nuder glider värderingsmässigt lätt över till något av dom andra borgerliga partierna och gör karriär där! Se på Erik Åsbrink, passade som en smäck hos moderaterna som jakthund på FK! För att inte tala om Kjell-Olof Feldt och Ingvar Carlsson!

 3. Äntligen! Tas Nuder emot av Nya Moderaterna kommer han antagligen att uteslutas på grund av högeravvikelse!

 4. Äntligen!
  Synd att det tog över ett år för SAP att inse detta.
  Bara fortsätta förändra så KANSKE det blir en vettig oppositionspolitik till slut.

  Tyvärr är det största problemet inte Nuder utan hon som håller i trådarna, Mona borde svälja maktkåtheten, rannsaka sig själv och inse att hon inte hjälper SAP det minsta.
  Att driva opposition i dagens läge med nuvarande opinionssiffror är knappast en tung uppgift men att få fram en egen politik och framförallt presentera nåt vettigt till 2010 är betydligt svårare.

 5. Det kan inte vara särskilt svårt att presentera ett bättre alternativ till den nuvarande regeringen.
  Men det är fler än Nuder som borde sparkas…

 6. Under Perssons senaste era röstade 149 stycken riksdagsledamöter fegt lojalt med Persson och hans EU-avregleringsagenda (även vänsterpartister och miljöpartister var fegt lojala då).
  Först när dessa knähundar till sosse-riksdagledamöter är utröstade från riksdagen kan man börja andas ut!

 7. Sassa! s HAR en politik för 2010 och politisk vision sedan länge.. om du sedan anser om den är vettig, det är en helt annan fråga..

  http://www.socialdemokraterna.se/Templates/Page____130.aspx

  -det här med ständig tillväxt som medel tex anser jag vara rätt tveksamt att ha med idag då vi borde downsiza för att rädda vår jord så att den räcker lite längre än en generation till borde ändras..

 8. Leo #7 Eller ytterligare ett bevis på oengagerat beteende eller t.o.m. nonchalant.
  Att Nuder skulle dyka upp i Allians-kretsar förefaller lika troligt som att Reinfeldt och Sahlin är hemligt förälskade.

  Leo #8 Nej de har ingen politik för 2010 och jovisst de har en vision, det har de flesta organisationer. Men det är milsvidd skillnad på vision och konkreta åtgärder, förslag och mål för att nå närmare visionen.

  Det närmaste S kommit något konkret i opposition är skuggbudgeten och den innehöll till största del punkt för punkt med populistiska ”ge tillbaka rättvisan”. Dvs. man föreslog att i princip alla punkter som Alliansen genomfört skulle dras tillbaka.
  Kanon, så var vi tillbaka till 2006 fast med skillnaden att 2010 så är troligtvis konjukturen betydligt svalare och statliga medel att ösa ut på arbetslösa, sjuka och subventionera avgifter som konstgjord andning m.m. är minimala.
  Nä det funkar inte för mig.
  Det är inte ansvarstagande för Sverige utan endast populistiskt försök att återfå makten.

 9. -att ”Att ha en politik” skulle betyda den senaste veckans ”utspel” i Dagens Nyheter är ett sent påfund, ursprungligen startat och uppfunnet av Folkpartiet! Utspelet citeras senare i SvT, Tv4, Expressen, Aftonbladet osv. med DN som källa..

  Utspelet ifråga grundar sig ofta på ”en utredning” som FP eller ”närstående” gjort alldeles själva! Alliansparterna har nu lärt sig ”trixet” och tar efter.. DN erbjuder omedelbart utrymme.. Hitintills förvånansvärt framgångsrikt men fullständigt ohederligt.. Hoppas att det inte kommer att fungera så länge till.. Det skulle omedelbart upphöra om ngn vettig journalist ställde några vettiga motfrågor och avslöjade ”spelet”..

 10. Sassa:s variant på Carl Bildts tidigare ”Enda vägens politik”, den enda möjliga politiska vägen är min, och det är den nyliberala vägen.. vilken valfrihet!

  Den där bluffen har folk gått på en gång, när Bildt körde den senast, och kommer inte att göra det igen!

 11. Sassa, populism kan man kalla Reinfeldts politik när han låtsas vara ett arbetarparti och drar ner alltför många människor i fattigdom. Samtidigt som han gynnar sina egna med skattelättnader som han frigör från sjuka och arbetslösa.
  Populism är att fortsätta genomdriva en redan gammal ekonomisk teori, som inte funkar i längden eftersom den bl.a är urusel för miljön och bidrar till dess förstörelse.
  Jag menar Milton Freidmans nyliberalism, där marknaden ska styra allt. Även den offentliga sektorn.

 12. Det talas om att Sven-Erik Österberg och Urban Ahlin skall lyftas fram, det låter ju bra.

 13. Göran Persson hade en alldeles egen variant på det där med ”enda vägens politik” faktiskt..

  När partfolk och andra partier inte delade hans uppfattning och analys av hur mycket välfärden ”måste” raseras och i vilken takt det skulle ske, brukade han säga att ”dom inte orkade” och därmed också att dom inte heller gick att lita på..
  Allt utgick från hans egen analys..

  Och det var alldeles förskräckligt vad Persson ”orkade”, Han orkade så mycket så till och med borgarna nästan blev nöjda.. men inte riktigt men det håller dom på att ändra på nu..

 14. Sossarna sonderar terrängen…
  Den här typen av förändringsarbete och rannsakning går i sann socialdemokratisk anda. Bara symboliska förändringar.

  Varför passar inte Mona på att sparka Nuder från Verkställande utskottet samtidigt? Vad har Nuder där och göra?

  Varför ska socialdemokraterna fortsätta reservera tunga poster till individer som upplevs som oengagerade? Varför ska Nuder få fortsätta att inneha en position som en utav de 7 tyngsta i socialdemokraternas inre krets?

  Det räcker inte att byta till Östros, som ju förövrigt också sitter i Verkst. utskottet.
  Rannsakningen och förnyelsen inom Socialdemokraterna antar gärna smått komiska proportioner.

 15. Appropå ingenting så kan kan fråga sig vem som är den största vindflöjeln och populisten, Tomas Bodström eller Fredrik Reinfeldt, kunde inte låta bli att sitta här och småle åt de båda principlösa männen.

  Jag har alltid tänkt mig Bodström som poppiskillen på högstadiet som alltid kommer undan med det han gör, och att han just därför är bland de populäraste i (s), inte minst bland kvinnliga väljare (rätta mig om jag har fel). Just därför tror jag allvarligt att (s) skulle förlora på att göra sig av med honom.

 16. Vet jag att Nuder talar sanning. Nej. Men att han är överraskad är väl uppenbart.

  Nu lägger jag mänskliga aspekter på det här och jag blir förbannad överhuvudtaget på såna här tilltag. Det har inte med politik att göra…

 17. Leo #11 du har ingen aning och verkar för oengagerad för att försöka läsa det jag skriver.
  Jag uppmuntrar en bra oppositionspolitik oavsett partitillhörighet, blir förbannad över nuvarande oppositions mesighet.
  Aldrig mer någon enparti-stat eller för den del någon koalition som sitter år ut och år in utan motstånd.

  Så skippa din skit om vad du påstår att jag tycker, läs i stället. Och föresten kan ta nyliberalismen upp någonstans där solen inte lyser.

  Leo #17 förvånansvårt insiktskfullt med tanke på din förra kommentar. Keep on rocking Leo.

  Sara G #16 Suck, inte igen…. Milton Friedmans nyliberalism… Att du och Leo är så sugna på att hålla debatten på nivån ”alla vänterpartister är kommunister a’la Stalin” vs. ”alla borgare är nyliberaler a’la Milton Friedman”….suck.
  För att skriva det på näsan på er, varken Reinfeldt eller Borg är intresserad av nyliberal ekonomi. Allt ska inte avregleras och staten ska visst ha inflytande på vissa områden. Läs på om socialliberalism och du hamnar närmare verkligheten.

  I övrigt så är det din populistiska tolkning att pengar tagits från sjuka/arbetslösa och getts till skattelättnader till ”de egna”, kunde vara taget direkt ur Flamman eller Aftonbladet.
  Att 90000 människor fått jobb 2007 med egen lön varav 33% är invandrare är typiskt sådant som det blundas för när kritik ska ges regeringen. Det är fakta om förra året.
  Du bedriver populism genom att ta ej genomförda/nyss genomförda reformer och anta att det kommer bli på ett visst sätt. T.ex. ökad fattigdom pga. en viss ekonomisk politik.
  Kan du påvisa någonting om att svenskar de facto har dragits ner i fattigdom just nu pga. 1 år(drygt) regeringspolitik? Betänk på vad som är fattigdom, det är inte att inte ha råd med en mobiltelefon!!!
  Exakt vad är det för problem med att flera insatser görs för att sjuka ska bli friska på kortast möjliga tid för att undvika långtidssjukskrivning och i de fallen hamna på 75% ersättning…efter 1 år?
  Tidigare metod att sjukskriv-glöm bort-förtidspensionera inte funkade kan du väl inte neka till?
  Du säger ”gammal ekonomisk teori”, kan du då förklara denna gamla teori för mig? Menar du att den offantliga sektorn som slukar en av världens högsta skatteintäkt är oantastbar?
  För att vara så kritisk till mycket annat så är det märkligt att svälja dessa enorma summors nyttjande utan fundering. ”Dom gör säkert nytta för pengarna” …ja säkert… vården på topp? skola/utbildning på topp? polis, kriminalvård och rättsväsendet på topp? friskhet, teknisk utveckling, forskning, välfärd osv. på topp??? Nä…inte på någon av dessa punkter är Sverige i topp… per capita ska tilläggas. Why? Vart tar pengarna vägen?

  Håller med dig Sara G om att marknadsekonomisk syn inte alla gånger är miljövänlig men märkligt nog så ligger vi inom EU i topp vad gäller miljövänlighet. Visst kan vi göra mer, men tydligen är vi just nu bäst i EU. Så nånting måste ju varit bra.

 18. Östros har verkligen utstrålning…ha-ha.
  Och vänstersossar finns inte längre.
  Inte ens vänsterpartiet vet vad vänsterpolitik är efter deras rövslickande under Perssons tid.
  Sjukt land Sverige har blivit och det kommer mera med Sahlin.

 19. Att Nuder skulle petas var väntat men han kommer att agera i kulisserna för att gynna sig själv. Klara Sahlin kommande val så har hon stabiliserat sin ställning och då är Nuder och kretsen han ingår i körda.
  Han kommer därför knappast byta parti i dagsläget, han är ju född in i s toppskikt och har av en del ansett som en kommande som står högt i turordningen för viktiga poster.
  Så det Sahlin gör är att sakta manövrera honom till blankettförrådet.

 20. Sassa ”levererar” på nysvenska, mycket och fort men tyvärr mest smörja..

  Den bästa opposition man kan bedriva när man har muppar av den art regeringen nu har är att låta dem komma ut på ”banan” och få göra bort sig helt på egen hand..
  typ Scheström/reinfeldt-skandalen, typ ”Tjorvens elaka syster” osv
  lite som, ettan kom, tvåan kom, trean kom, fyran kom femman kom osv

  och opininionssiffrorna rasar för alliansen allt eftersom nu när man faktiskt kommer ut med sina personer och sin politik..
  bättre än så kan oppositionen inte agera..

 21. Mary, nuder gör det klassiska, låtsas vara ovetande. För det som pågår är inget annat än vanlig maktkamp och det handlar om vilka man inte vill ha bakom ryggen när det hettar till, det har väldigt lite med politik att göra.
  Sen blir det intressanta om Sahlin samlar ja-sägare runt sig eller de som vågar ha egna åsikter.

 22. Vet du vad Christer – jag tror att han är ovetande. Klart att jag inser att det är maktkamp, man talar så där tjusigt förbi varandra, han kanske har varit i förnekelsemod, det är mycket vanligt i såna här situationer och det är möjligt att det här var enda sättet att få honom att inse fakta.

  Jag gillar inte det heller, inte överhuvudtaget när det inte är raka puckar…

 23. Leo, ja det är ömsesidigt. Du levererar många kommentarer med i samma takt dalande innehållsvärde.
  För att du ska förstå så betyder föregående mening att du skriver mycket skit.

  Du har fortfarande inte förstått vad jag menar och särskilt inte demokratins grundvalar.
  Demokrati mår inte bättre av typen av skandaler som du refererar till och att oppositionen stillasittande ska titta på när regering enligt dina tabloid-ögon ”gör bort sig”. Typisk nybörjar-retorik att försöka flytta fokus från politiken till att smutskasta händelser.
  Då har man inte tagit sin roll på allvar utan sitter och rullar tummarna.

  När nu upprensning börjar i S-leden så blir det, för att använda dina ord, ettan kom, tvåan kom, osv.
  På samma sätt endast löjeväckande och patetiskt.
  Tyvärr verkar du Leo ha fokus på hur istället för vad till tabloiderna och paparazzis stora förtjusning förstås.

  Och till sist, skulle det du kallar för agera hos oppositionen inte prestera mer så ser det riktigt mörkt ut inför 2010.

  Välkommen för omval 2010 Alliansen!

 24. Sassa, om alliansen är så fantastiskt bra som du säger, varför dalar opinionssiffrorna? Och var det inte i alla fall läge, när Reinfeld fick makten, i en högkonjunktur så att de flesta jobben kom av sig själva…
  Vi får allt se hur det blir längre fram med det.
  Dessutom, Reinfeldt säger en sak och gör en annan, och om han och Borg inte är marknadsliberaler, så äter jag upp tumvanten.

 25. Alliansen levererar och väljarna flyr..
  svårare än så är det ju inte Sassa..
  och återupprepar papegojaktigt inför varje ny insats som innebär att den som redan har mest kommer att få ännu mer och den som redan hade nästan ingenting skall få ännu mindre..
  det kommer knappast som någon överraskning för någon att vi gick till val på– och väljarna förvånas och flyr alliansens politik i horder..

  Om inte ngt annat kan få Sassa att inse detta, så borde väl de ofta indirekt borgerligt ägda och styrda opinionsinstitutens siffror få dig att inse detta fakta! Inte ens dom orkar ”trolla med siffrorna” längre…

 26. Sassa o Mary

  Säg commondoran Husmark-Pehrsson och oppositionen ökar 5% till!
  Var i h-e har Reinsvält hittat henne på för rolighets-ministerium nånstans?

 27. suck… sorry Sara G.
  Skrev en hel del men när jag skulle posta kom nåt jidder om WordPress och fyll i något nummer.

 28. Sara, för att bidragsberoende folk inte är smartare än så!

  Precis ALLA i övriga världen har begripit att kommunism, och light-versionen socialism bara är knark för folket!

  Sopa!

 29. Här kommer kortversionen då eftersom det är fler som behöver lära sig skillnaden i opinionsundersökningar och valresultat.

  Anno 1994 steg S till ca 50% i opinionsundersökningar.
  Valet 1994 gav S ca 45%.
  Hösten 1995 enligt Sifo hade S 30%
  Hösten 1996 28%
  På 2 år ”förlorade” S ca 44% enligt undersökningarna.

  Parallellen till 2006 blir följande
  Alliansen fick drygt 48% i valet.
  Enligt Sifo i december 2007 ca 41%.
  En minskning med ca 14%.

  Huvva? vad hemskt? Jag darrar?
  S blev återvalda 1998 för att folket insåg att de trots alla opinionsundersökningar gjort ett bra jobb.
  Parallell 2010, mmm.

  Men med tanke på den tidigaren pollen här där V fick 30% så håller jag det inte för troligt att vissa kommentatorsskribenter här är benägna att lyssna på oliktänkare.
  Verkar vara roligare att skriva om vederbörandes barndom och leksaker…..

 30. suck Sassa det är lite som med alliansen, det är ngt jidder med hela den soppan också..

  Bengt! Hon uppfyller helt själv hela den kvot av muppar jag menade i tidigare inlägg..som det räcker att ta ut på banan..
  (och så finns det ett helt dussin kvar som reserv i garderoben..)

 31. Nils, att kalla någon för sopa är att gå milsvitt över gränsen för vad som kan betraktas som acceptabelt.

 32. #33
  S blev återvalda 1998 för att folket insåg att de trots alla opinionsundersökningar gjort ett bra jobb.
  Parallell 2010, mmm.

  Nonsens, S gjorde ett katastrofval och tappade nästan 9% från föregående val. Det som räddade S kvar vid makten var att V hade en Gudrun effekt och gjorde ett rekordval med 12%.

  Dessutom hade ju väljarna i färskt minne den borgerliga katastrofregeringen kan man förmoda.

  Men det märkliga är att M aldrig straffades för den utomordentligt usla regering han bildade och som förorsakade det helt unika för ett modernt industriland med 3 år i rad av sjunkande BNP, 60 tusen utslagna små och medelstora företag etc, etc.

  Bildts första val 1988 var ett katastrof val för M med -3%. Men 1991 +3,62, 1994 +0,46%, 1998 +0,52%. Väljarna straffade M först 2002 när skatter, skatter, skatter Lundgren blivit partiledare, -7,64%, troligen främst för att han var så tråkig.

  De som straffades för Bildts katastrofregering var främst ND, Kd och i någon mån Fp.

 33. Hade folk här vuxit upp lite och kommit ut ur sandlådan kanske diskussionen hade varit lite mindre Aftonbladet. Och det gäller folk oavsett partifärg.

 34. Om sossarna kommer att förvalta alliansens politik så är det inget alternativ.Bra med Nuders avgång!