Mona Sahlin, Sverigedemokraternas bästa vän

Igår skrev jag ett inlägg som handlade om den debattartikel som Mona Sahlin och Thomas Östros skrev på Dagens Nyheters debattsida.

Jinge: ”Jaha, det är arbetsköparna som ska få styra utbildningen av sjutton tusen människor? Jaha, arbetsköparna ska få en miljard att forska för? Jaha, arbetsköparna ska få göra ett femtioprocentigt avdrag på lönekostnaden?

Det låter som om det Socialdemokratiska Arbetarpartiet håller på att omforma sig själva till de nya Socialdemokraterna”, på känt moderatmanér. Frågan är om de nya väljarna är lika många som de hoppas?”

Det föranledde en socialdemokratisk bloggare att ta till en guilt by association och hävda att jag aldrig träffat en arbetslös ungdom, dessutom påstod vederbörande att jag skrivit att socialdemokraterna blivit nyliberala. Att jag själv, som arbetat som socialsekreterare och kvarts- och halvbas på socialförvaltningar i länet i trettio år, och dessutom hela tiden inriktad på ungdomar, inte skulle ha träffat en arbetslös sådan är så absurt så att jag baxnar. Dessutom kan var och en leta efter ordet ”nyliberal” i texten som jag länkar till nederst till höger.

Men det är klart att det sticker i en sosses ögon när Mona Sahlin kritiseras. Men det är helt ofrånkomligt att peka på det faktum att kejsaren faktiskt är naken, någon ideologi är svår att spåra i de ledande socialdemo-
kraternas politik. Dessutom lämnar de dörren öppen för de främlingsfientliga inom Sverige-
demokraterna. Dessa försöker profilera sig som ”sossar”, fast sossar utan invandrare i landet. Den kursen är fullständigt livsfarlig, dessutom kommer givetvis (sd) att rösta med högeral-
liansen om de skulle komma in i riksdagen

Olle Svenning skriver i dagens Aftonbladet om en suddig och vilsen socialdemokrati, lägg särskilt märke till hans resonemang om det nya företagarpartiet.

Olle Svenning: ”Det erlanderska perspektivet blir suddigare i avsnitten om forskning och näringspolitik. Funderingarna om kulturpolitiken är skräckinjagande. Kultur reduceras till en sorts företagande. En mening skulle kunna lyftas till skräckmonument över en i stunden vilsen socialdemokrati:” Utifrån företagens önskemål och prioriteringar ska investeringar göras inom utbildning, forskning, produktutveckling och marknadsföring.”

Ibland tror jag socialdemokratin är på jakt efter en politisk triangulering. Partiet vill kunna kalla sig: ”Det nya företagarpartiet.” Forsknings-
politiken läggs som dörrmatta för bolagen; utbildning och investeringar sorteras in på en endimensionell utbuds- och efterfrågekurva, ständigt övervakad av svenskt näringsliv.”

Han har säkerligen inte läst vad jag skrev, det handlar i stället om en uppfattning som sprider sig alltmer inom partiet. För några veckor sedan fikade jag med en numera pensionerad socialdemokratisk yrkespolitiker, han uttryckte en förtvivlan över att ingenting i dagens socialdemokratiska politik tyder på att det finns någon ideologi bakom de förslag som presenteras. Partiets politik tycks vara helt och enbart att inriktad på att återta Rosenbad, ingenting annat.

Samtidigt har en kvinna som heter Charlotta von Zweigbergk skrivit en debattartikel i AB om nyfattigdomen, främst bland barnen. Den är läsvärd och borde rätteligen kopieras upp och skickas hem till alla socialdemokrater så att de kan läsa den i lugn och ro.

Charlotta von Zweigbergk: ”Majblomman är en av de hjälporganisationer som tar emot ansökningar från panka föräldrar, förra året delade de ut 22 miljoner till hjälpsökande. Allt fler måste desperat luta sig mot välgörenhets-
organisationer.

Förr ansökte de flesta om pengar som kunde ge en liten guldkant i ett tufft liv, men sedan mitten av 90-talet handlar de flesta ansökningar om basala behov för barnen. Glasögon, kläder och skor eller ett bidrag till en fritidsaktivitet är den vanligaste förfrågan.”

90-talet, då hade (s) makten. Då gjorde de inget och nu satsar de på triangulering, det är numera bara makten det handlar om, ingenting annat. Gläds över det gör givetvis partierna i högeralliansen samt Sverigedemokraterna, vilka kommer att bli 2010 års vals missnöjes-
alternativ. Och de gamla socialdemokratiska parollerna som jämlikhet och solidaritet, de har nu fått antikvitetsvärde och kan säljas på auktion till hugade nostalgiker.

Jinge

Majblomman Svenning DN Debatt Undertecknad DN idag SvD idag

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Mona Sahlin, Sverigedemokraterna, Socialdemokraterna, Högeralliansen, Val 2010, Ideologi, Triangulering, Socialdemokraterna, Jämlikhet, Solidaritet, Olle Svenning, Aftonbladet, Charlotta von Zweigbergk, Politik[/tags]

  20 comments for “Mona Sahlin, Sverigedemokraternas bästa vän

 1. Anders
  30 april, 2008 at 10:39

  Bra skrivet Jinge! Svenning var också bra, men möjligen lite för försiktig. Jag tror jag vet vilken sosse du fikade med… :-)

 2. nature
  30 april, 2008 at 10:46

  Jag tror att Sossarna kommer att tvingas inse att ideologi och makt är olika saker! För att förverkliga ideologi behövs makt – inte tvärt om!

  Vänstern måste hitta tillbaka till sina ideologiska rötter, till sin mission! Annars så kan man inte vinna på bortaplan.
  Mona kommer att spela mer och mer på kasstillhörigheten och tjata om utsatta grupper ju närmare valet vi kommer. Frågan är om vi låter oss luras?

 3. Robert
  30 april, 2008 at 10:54

  Bra skrivet! Det du säger är precis den högervandring som sossarna gjort sedan Ingvar Carlsson blev partiledare 1986.

  Det bästa vore om sossarna slogs ihop med moderaterna, typ socialmoderaterna. Då vet vi väljare vad vi kan rösta på nästa gång utan att fråga oss vilka skillnader det finns mellan sossar och borgare. De tycker ju exakt likadant!

 4. 30 april, 2008 at 11:19

  Jo jag kan förstå att du kan det Anders! Men han tycker nog inte om att bli namngiven, men citerad vet jag är ok genom e-posten…

 5. Micke
  30 april, 2008 at 11:38

  Bra skrivet! (körmedlem)

  Trots att jag är sosse sedan fyra val tillbaka så överväger jag nu att rösta på (v).

  Alltid nåt, eller hur Jinge? :D

 6. Anonym
  30 april, 2008 at 11:43

  Som socildemokrat är jag bara ledsen över att partiet har gett upp solidaritet, jämlikhet och liknade ideal.

  jag tror som du, detta är ett gyllene tillfälle för smånassarna i SD.

 7. Maria G
  30 april, 2008 at 12:13

  Jag får väl stämma in i kören även om jag bara röstat på (s) i kommun och landsting.

  Jag slutar ändå med det nästa val eftersom partiet inte lyckas komma med ett enda förslag för att förstärka välfärden.

  Vart har alla sossar tagit vägen?

 8. Leila
  30 april, 2008 at 14:50

  Maria G,

  Sossarna är upptagna med att bekanta sig med Borgoisines livsstil. Inte sjutton vill de kännas vid arbetare och arbetarliv?

  En människan som har en lön som är fyra fem gånger högre än ett vårdbiträdes, och ändå företräder henne eller hennes man som är verkstadsarbetare, föraktar båda två och anser att han är en betydligt bättre sorts människa än dem.

  Jag tror att de allra flesta som röstar på socialdemokraterna skulle få en chock om de fick reda på hur mycket dessa människor tjänar och vilka privilegier de har!

 9. Charlie
  30 april, 2008 at 15:40

  Varför försvarar moderater den där sossen?

 10. anonymous
  30 april, 2008 at 15:40

  ”Jag tror att såssarnas sekterism i dagens icke religiösa kyrka snart införlivas i nyliberalismens kyrka. Amen”

  Enligt http://xxx så är Statsministerkanditaten (i ett framtida val) medlem i sekten ”Bilderbergergruppen”, en sekt jag inte hört talas om.

  Enligt blogginlägget ”hon går på möten i Bilderbergergruppen som startades av Nazianhängare efter andra kriget, möten som är hemliga till sin natur”.

  Den nya Riksdagsgruppen!
  Garanterad Hemlig Lobbying!
  Kritiker göre sig inte besvär! FRA rensar!

  /”Max Weber”

 11. 30 april, 2008 at 16:14

  Charlie! En berättigad fråga som han borde ställa sig själv…

 12. cid
  30 april, 2008 at 17:06

  Jag har inte tid med dadda-hink-och-spade så det blir spamfiltret! / Jinge

 13. 30 april, 2008 at 19:07

  Ja du Jinge, ur Vänsterpartiets vårbudget har jag hämtat följande:
  Vi är medvetna om att skatteåtgärder inom miljö och energiområdet kan innebära kännbara fördyringar för många låg och medelinkomsttagare. Skatteförändringar kan bidra till att utjämna dessa effekter mellan
  olika grupper.

  Detta är också att gå åt höger (enl. mig). Möjligen kunde jag accepterat skrivelsen om man i sista meningen bytt ut ”kan” mot ”skall” och varför partiet inte gjort så är en gåta för mig. Är det endast de med minst medel som skall tvingas avstå resor, körningar vilket då också drabbar deras barn negativt. Detta är för mig definitivt ett steg åt höger, tyvärr.

 14. Alex
  30 april, 2008 at 19:54

  På tal om Mona Sahlin.

  Enligt Jan Guillou i AB 2001-11-12 svarade Mona Sahlin på interjufrågan i Expressen:
  ”Är det rätt att bomba i Afghanistan och lemlästa barn, kvinnor och andra oskyldiga?”

  Svar: ”Ja, det tycker jag. Det är fruktansvärt att säga så, men har inte hört någon annan som kan tänka ut ett annat sätt att få stopp på det som har hänt. Hur får man talibanerna att gå med på bombstopp? I alla krig dör civila, det är som folk glömmer bort det mellan varven, att bomber är något tekniskt.”

  Har hon ändrat uppfattning om Afghanistan? Inte vad jag vet.
  Som hon själv säger banne mej, banne mej säger jag också banne mej att jag röstar så att det hjälper Mona Sahlin att bli statsminister i Sverige!

 15. Leila
  30 april, 2008 at 21:16

  Alex, vad sjutton menar du? Tycker du också att det är rätt att bomba civila? Lemlästa barn och kvinnor?

 16. Alex
  30 april, 2008 at 21:58

  Leila, läs igen vad jag skrev!Framgår det inte att jag är arg och ledsen över vad Mona Sahlin sagt och inte tagit tillbaka. Och att jag därför inte kan tänka mig att rösta 2010 så att jag hjälper henne att bli statsminister. I klartext röstar jag därför varken på s eller v. Är själv verksam i Föreningen AfghanistanSolidaritet.

 17. blingbling
  30 april, 2008 at 22:01

  Göran var alliansens bästa valarbetare, Mona är sd:s främsta vallokomotiv.

  Jag har aldrig varit sosse, men kan notera högervridningen alltsedan mitten av 80-talet med början vid avregleringen av finansmarknaden och den underfinansierade skattereformen och en brutal acceleration under GP:s år.

  Jag tycker fortfarande att (s) borde försöka slå sig ihop med moderaterna, det är egentligen den mest logiska fortsättningen och skulle kunna ge ett parti med förutsättningar för egen majoritet.

 18. Martin
  1 maj, 2008 at 02:31

  Bra bloggpost! (jag, ett eko!)

 19. Rolf
  1 maj, 2008 at 16:14

  Jag är evigt tacksam till de sosseanhängare som röstade in ”Tobleronestintan” till ledare för deras parti. Bättre draghjälp kan aldrig Sverigedemokraterna få till nästa val.

 20. Sara G
  2 maj, 2008 at 08:29

  Jag håller med #22.
  Redan nu märks alltfler rent fascistoida tendenser inom svensk politik – och även internationellt, givetvis, eftersom det är USA som är världsledande. Snart vill man väl man i sin ”nyliberala” iver återinföra dödsstraffet för att verkligen stävja ”utanförskapet”.
  Mona Sahlin har varken kapacitet eller förstånd nog att stå emot dessa förödande krafter. Jag har faktiskt aldrig hört Sahlin uttrycka något som direkt kommer från henne själv, något som hon nått fram till genom analytiskt tänkande. Allt hon säger är floskler, lättsmälta, vältuggade och med en rejäl populistisk anstrykning…

Comments are closed.