Miljöpartiets regeringsduglighet


Idag är sannolikt Fredrik Reinfeldt en gladare man än vad han var igår när han vaknade. Orsaken är Maria Wetterstrand och hennes kollegor i Miljöpartiets ledning.


Från partiets sida
har en rad förslag den senaste tiden varit klart anpassade till den av borgarna förda politiken, bland annat i betygsfrågan och nu senast omprövningen av partiets inställning till EU. Och det listigaste av allt, man låter inte den kommande kongressen ta något beslut i frågan om partiets framtida inriktning, man låter kongressen ta ställning till om man ska genomföra en medlemsomröstning – efter kongressen.

Det är utomordentligt smart av MP-ledningen. För på kongressen hade ett sådant förslag sågats jäms fotknölarna, men i en medlemsomröstning kan det gå igenom. Man får inte vara dum om man är språkrör i (mp).

Det är ändå helt möjligt att det är en vettig kursriktning för miljöpartiet, det är trots allt ett borgerligt parti och frågan är om dess medlemmar någonsin förväntat sig att de ska vara något annat. Det blir också tydligare för varje dag som går att vänsterpartiet är det enda partiet med ryggrad i den konstellation som ska hålla högerpartierna borta från Rosenbad med start om 933 dagar.

DN: ”Vänsterpartiet kommer inte att ändra sitt krav på ett EU-utträde för att kunna samregera med s och mp, säger partiledaren Lars Ohly.

– Det ingår inte i vår strategi att ta bort delar av vår politik för att bli regeringsvänliga, säger han.”

Att ändra sin politik för att på det sättet framstå som mer regeringsdugliga passar definitivt miljöpartiet bättre än vänsterpartiet. Ett av miljöpartiets dilemman är att de ursprungligen är ett enfrågeparti, ett antal skogsmullar vars intresse var att värna om fauna och miljö. Det är definitivt inget fel i det,

men när det gäller ideologi så räcker det givetvis inte med att vara något slags allmänna gröna-
vågenmänniskor.

Även om de politiska ideologierna verkar vara stadda i träda så kan man konstatera att det bara finns ett parti i riksdagen som helt saknar ideologi, i alla fall om man inte ser närmare på det socialdemokratiska partiet. Att just Sahlin välkomnar miljöpartiets nya politik är knappast speciellt förvånande. Men själva vågar inte (s) låta frågan om EU:s nya konstitution bli föremål för en medlemsomröstning. Ingen behöver undra speciellt mycket om varför. AB DN123 SvD1

Andra om , , , , , , , , ,

[tags]Miljöpartiet, Språkrören, Kongress, Medlemsomröstning, EU, Kursändring, Regeringsanpassade, Ideologi, Politik, Val 2010[/tags]


7 svar till “Miljöpartiets regeringsduglighet”

  1. Miljöpartiet är varken ett vänster eller högerparti (trots att de ofta kallas miljökommunister av borgarna och borgare av vänstern…)!

    Jag tror inte alls att detta har med ”regeringsduglighet” att göra. Jag tror snarare att det har att göra med att man är måna om att kompromissa i vissa smått utopiska frågor för att i gengäld vinna ett större förtroende och visa att man verkligen vill satsa på klimatfrågan. Tidigare har borgarna kommit undan miljödebatter allt för enkelt genom att säga att mp vill ur EU och hänvisa till internationellt samarbete. Får Wetterstrands linje gehör kommer detta inte längre att gå – då är det mp som är den kritiska miljö-blåslampan i EU och borgarna framstår än mer som de passiva marknadsbejakande miljöbovar de faktiskt är!

    Sedan ska man inte glömma bort att det inte är givet att mp samarbetar med vänstern. I många kommuner samarbetar mp med högerpartier och under valet 2002 var man nära en mittregering med c+fp (som då fortfarande hade drag av en ”riktig” politik). Det är viktigt för demokratin att partierna inte binder upp sig i ”allianser” på förhand – det är väljarna som ger dem mandat! Det är idag bara mp+v som på allvar vågar ta ställning i demokratifrågan utan att binda upp sig.

  2. Miljöpartiet är ett opportunt parti, som likt en kameleont försöker anpassa sin politik efter hur vindarna blåser.Just nu verkar det vara läge för att anpassa sig till sossarna för att få ministerposter efter nästa val.

  3. ”Miljöpartiet är varken ett vänster eller högerparti (trots att de ofta kallas miljökommunister av borgarna och borgare av vänstern…)!”

    Just detta tyderju på något sätt på att de är ett mittenparti, med lite åsikter som spretar åt olika håll. Dessa åsikter är ibland opportunistiska. Sen är det väl ganska naturligt att miljöpartiet har samarbetat med sossarna och vänstern då de har haft makten en stor del av tiden som miljöpartiet har funnits. Det är ju svårare att påverka om man samarbetar med den som har mindre makt.

  4. Miljöpartiet var möjligen ett enfrågeparti när det bildades i Sverige, men är del av en global rörelse som handlar om mer än miljö. Läs gärna om green ideology eller green movement på engelskspråkiga Wikipedia. Att De gröna inte skulle ha någon ideologi är ett missförstånd.

    För övrigt tycker jag att Tharand uttrycker det hela väldigt bra. EU-kritik handlar inte om Ja eller Nej. De gröna har en kritisk syn på EU, och ska fortsätta ha det.

  5. Looking over the Shoulders of Giants: jag håller med dig om att det är mer korrekt att kalla mp för ett mittparti än höger/vänster. Anledningen till att mp är svårplacerade har mycket att göra med att grön ideologi har en annan syn på ekonomisk tillväxt än höger/vänster-ideologier. Grön ideologi karaktäriseras ofta som postmaterialistisk, den ifrågasätter t.ex. om den accelererade tillväxten och konsumtionssamhället är hållbart på lång sikt och om den höga tillväxttakten och överkonsumtionen inte skapar fler problem än den ger (t.ex. genom högre uttag av naturresurser och högre arbetsbelastning för kortsiktiga vinster än vad som är hållbart i längden).

    Jag håller helt med jimmy om att mp inte är ett enfrågeparti. En grund till problemet är att mp faktiskt i många avseenden kanske är det mest liberala av riksdagspartierna samtidigt som de i andra avseenden för en mer vänsterinriktad politik med regleringar och lagar.

  6. ”Ett av miljöpartiets dilemman är att de ursprungligen är ett enfrågeparti, ett antal skogsmullar vars intresse var att värna om fauna och miljö.”

    Jag är förbryllad Jinge. Hur kan du dra sådana slutsatserna utifrån partiets rudimentära ursprung? Alla partier har haft en barndom. Miljöpartiet har ett lika brett spektrum av politiska frågor som vilket annat parti som helst idag.