Reinfeldt rullar jordnöt


Idag försöker DN göra gällande att M står för Mitten, problemet med ett sådant uttalande är givetvis att väljarna vet hur det egentligen ligger till. Väljarna ville bli av med Persson, högerpolitiken fick man på köpet…

AB: ”Ekvation går inte ihop för moderaterna. Moderaternas företrädare gör allt för att hålla god min, trots att alliansen verkar ha kört fast i opinionsmätningarna. Allt går enligt planerna, säger Reinfeldt. Snart inser väljarna att vår politik är rätt och riktig, säger Borg. Vi måste bara prata lite mer om jämställdhet och välfärd, säger Schlingmann. Inför offentligheten utstrålar de samma lugn och tillförsikt som före valet. I verkligheten är det ett skakat parti som i dag samlas till partistämma i Gävle.

Moderata samlingspartiets problem påminner starkt om handelsminister Ewa Björlings. Hon bad om bygglov för ett suterränghus men byggde en tvåvåningsvilla på tre hundra kvadratmeter. Moderata samlingspartiets löften om att inte sälja ut akutsjukvården, och inte försämra för de svaga grupperna gick till stor del samma väg. Men Björlings bedrägeri, kan åtgärdas av Ekerö kommun, moderaternas lögner först år 2010, och då av landets väljare.

DN berättar att Reinfeldt nu lyfter fram Anders Borg. Det ger mig flera tankar, dels konstaterar jag återigen att Reinfeldt vill vara den osynlige mannen, en person som uppenbarligen inte trivs i det mediala strålkastarljuset. Då lyfter han fram den starkt nyliberalt influerade Borg, en person som uppenbarligen trivs som fisken i vattnet i strålkastarnas sken. Problemet med detta är att till och med Moderata Ungdoms-
förbundet vill att partiet ska tona ner den nyliberala imagen, man har förstått att den inte går hem i stugorna. Det sker samtidigt som media berättar att det ska skapas ett nytt barnsjukhus i Stockholm, ett sjukhus speciellt för dem med bättre ekonomi. Ett sjukhus som ska drivas av dem som har råd att försäkra sina telningar utöver den allmänna försäkring som gäller alla som bor och arbetar i landet.

Vi är med andra ord på väg mot exakt det samhälle som Reinfeldt satt och förnekade i TV-debatterna innan valet 2006.

Tacka sjutton för att han vill vara osynlig.

Men Dagens Nyheter bjuder på en underbar parallell på sin hemsida. Återigen är det en ”konstnär” som står för bedriften. Nu är det inte

en judesugga eller Mohammed som rondellhund som gäller, nej nu är det en ”konstnär” som rullat en jordnöt med näsan en mil fram till Downing Street 10. Själv ler jag brett i arla morgonstund och undrar hur långt Reinfeldt ska rulla sin jordnöt innan någon sätter sin tunga arbetarkänga på den. Då räcker det inte med osynlighetstricket Fredrik!

Det är i skrivande stund 1059 dagar kvar till valet, förhoppningsvis kommer det, precis som i Danmark, ske tidigare.

Källor: AB AB1 DN DN1 DN2 Lasses blogg SvD

Andra bloggar om: , , , , , , , , ,

[tags]Fredrik Reinfeldt, Anders Borg, Ewa Björling, Moderaterna, Högerpartiet, Högerregeringen, Sjukvård, Val 2010, Bedrägeri, Politik[/tags]


11 svar till “Reinfeldt rullar jordnöt”

 1. Det är bara att hoppas att det blir nyval innan nyliberalerna har sänkt landet fullständigt!

 2. Problemet är att det inte finns något vänsteralternativ, så man kan fråga sig vad nyval skulle leda till. Om någon fortfarande efter al dessa år med S som M-light inbillar sig att dessa är ett vänsteralternativ borde man nog söka nån sorts hjälp.

  Att landet vridits till höger som det gjorts de senaste trettio åren beror i huvudsak på den M-light politik som S fört när man haft regeringsmakten.

  Man blir lätt förundrad över den sk vänsterns eurofori i kritiken av den borgerliga regimen som nu regerat ett år, nu kan man högt och ljudligt prata om högervridningen och peka på regeringen.

 3. ”Vänstern” har minsann kritiserat sossarna för högervridningen i MÅNGA år. Låtsas inte som något annat!

 4. Angående barnsjukhuset där föräldrar kan gå före i vårdkön mot en avgift på 3-5000 kronor. Detta slår helt ut dem som inte har råd att betala. Det slår också ut dem vars barn har en kronisk sjukdom, dvs de är ej berättigade till en nyförsäkringsteckning av det slaget.
  Förbannad är ett lindrigt ord. Utvecklingen går raka spåret mot ett samhälle där man helt enkelt måste ha en fet plånbok för att få bra vård.

  Sossarnas M-light bidrog till detta, Anna Hedborg filade friskt på sina SOU-rapporter där privatisering och marknadsmässiga försäkringar påstods vara det enda rätta. Detta banade öppen väg för nuvarande regering.
  Fy för den lede.
  Helt nytt tänkande och ny politik får man hoppas på vid nästa val. Nya sossar med ett mer klassiskt tänkande, utan M-light.

 5. Dessutom undrar man vad som försiggår bakom de moderata kulisserna. När man läser Anders Björks debattinlägg på DN anar man verkligt fula ugglor i mossen.

  Det står nu inte helt klart vad de kokar ihop bakom våra ryggar, men helt klart är det inte något de lovade före valet och jag misstänker att det handlar om ett sätt att sitta kvar på makten, i framför allt Stockholm, för tid och evighet och att lämna resten av landet därhän, de där som sitter ute i stugorna och inte gör någonting, enligt somliga moderater.

  Är detta månne ett sätt att bakvägen ändra våra vallagar, utan att behöva ändra grundlagen. Sedan senaste grundlagsändringen (den som man teg om i samband med det valet då dessa beslutades) har man ju möjligheten att organisera om valdistrikten som man vill, vilket man inte kunde tidigare, och därmed öppnar sig samma möjligheter till valfusk här som partierna använder sig av i USA.
  Detta är dock bara en spekulation. Något lurt är det med förslage i alla fall.
  Risken är väl också gigantisk att de där moderatynglen som sitter i regeringen bara rusar åstad och beslutar om en total omorganisation av Sverige utan att ha en aning om elelr förstå konsekvenserna.

  Vad det än handlar om alltså, så har det gått långt när en trogen moderat som Anders Björk går ut och säger det han säger i sin debattartikel.

 6. Visst är det fula ugglor i mossen Kerstin. Om man nu föreställer sig en framtida helt igenom regionekonomisk politik där nationalekonomin helt fallit undan och därtill kryddar med en tillbakagång i ekonomin. Hur blir det då?
  Kommer halvvägs i tänkandet vid ett sånt scenario men sedan tvärstopp.

 7. Bara några funderingar kring det som skrivits på denna bloggen under dagen.

  1. Att det får finnas sjukhus där extra försäkringar krävs är väl knappast något att gråta över. Vägar att köpa sig förbi köer har alltid funnits (minns GP:s rygg). Det viktiga är kvaliten på den vård som är gratis. Eller för att vara lite tydlig:
  DET ÄR INTE VIKTIGT ATT DET ÄR LIKA FÖR ALLA. DET ÄR VIKTIGT ATT DET ÄR BRA FÖR ALLA !

  2. Efter ytterligare några dagar med GP i rampljuset känns Reinfeldts ledarstil som frisk luft i ett rum som inte vädrats på länge. Reinfeldt vet att han är ansvarig, han tar ansvar, men försöker föra fram andra att dela bördan. Det är det enda vettiga sättet.

  3. Om Reinfeldt och Borg är nyliberaler så är Birgitta Dahl Röd Khmer, Gudrun Schymann alkoholist och Göran Persson inte intresserad av att bli partiledare. Sluta döma folk på livstid utan lyssna på vad de säger och bedöm resultatet av vad de gör. Moderaterna innehåller många dårar, men Reinfeldt och Borg är inte två av dem.

 8. … efter mentalvårdsreformen på 90-talet finns det inga dårar längre, däremot en del nyliberaler. :)

 9. Öje, vi har redan sett resultatet. Här kommer ett:
  En god vän till mig drabbades nylingen av infarkt, slog sig mycket svårt i huvudet i fallet, så att flera funktoner slogs ut och när och om han kan gå tillbaka till arbetet är ovisst. Nu ska familjen leva på 80 procent av hans lön och 80 procent av hustruns, eftersom hon är utbränd efter trettiofem år i barnomsorgen.
  De kommer snart inte att kunna bo kvar i sitt hus.
  Att mitt uppe i en stor kris som en plötslig sjukdomen är så ska de och tonårsdottern behöva riskera att förlora sin trygghet, huset – och behöva tänka ekonomiskt i varje stund.
  Det är dyrt att vara sjuk, all behandling kostar.
  Nästa år kommer de att förlora ungefär tre tusen mer i månaden var när Borgs verkliga spariver på de fattiga och sjuka träder i kraft.
  Det är ett hån mot alla drabbade att snacka om att värna välfärden när man hela tiden är ute efter att ta pengar från de fattiga och sjuka.
  Vi har inte sett det verkliga resultatet och konsekvenserna av alliansens olika ekonomiska åtgärder ännu.
  Men vänta bara…

  Bilden av en 107 åring som ensam traskar i regnet i strumplästen och utan underkläder
  därför det var för dyrt att låta henne stanna på ett korttidsboende
  kan bara vara början på konsekvenserna av alliansens ”välfärd.”

 10. Helt nytt tänkande och ny politik får man hoppas på vid nästa val. Nya sossar med ett mer klassiskt tänkande, utan M-light.

  Börjar inte det hoppet bli lite ihåligt efter 25-30 år med sosse m-light?

  Men du tror kanske att Mona S och S-toppen kommer att bytas ut innan nästa val? Verkar minst sagt vara en aning utopisk förhoppning.

  Hur många gånger kan man få till val på en skenbar vänsterpolitik och sen gör nåt annat? 1982 gick man till val på vänsterpolitik men väl i regeringsställning förde man närmst en ännu hårdare ekonomisk högerpolitik än borgarna. 1994 var det i och för sig inte vänsterpolitiken så uttalad men en sak var klar att folk inte ville ha den borgerliga katastrofpolitiken, Carlsson med den ekonomiske ”strongmannen” Persson vann valet lätt och förde i praktiken samma ekonomiska högerpolitik. Dvs svensken fick se hemlösheten bland de svaga i samhället accelerera till nivåer som kan mäta sig med Thatcher/Reagan etc, tänderna gjordes till ett klassmärke genom avskaffandet av tanvårdsförsäkringen, utanförskapet permanentades på en hög nivå etc, etc.

  Hur många gånger kan man säga ett och göra ett annat och fortfarande ha kvar trovärdighet som ett vänsteralternativ?