Lyteskomik att skämta om Reinfeldt


Man kan känna sig frågande inför Fredrik Reinfeldts totala genomklappning som statsminister vars sista uttryck består i händelserna runt Nicola Clase och hennes svarta hantverkare.

Som ytterligare lök på laxen så vet hon inte ens själv om hon har mer saker att dölja än det om sina svarta hantverkare. Hon säger att hon behöver få hem sin make från USA för att kunna reda ut den frågan enligt tidningarna.

Det jag frågar mig i all den här röran är förstås hur det kunnat gå så här snett.

Jag tror att grunden till detta debacle började för länge sedan bland bratsen, i första hand på Östermalm och Lidingö, men även från Stockholms norra och lite ”finare” förorter. Rikemansungar som fick allt de pekade på blev någon sorts extremindividualister och det som förenade dem var ett ofantligt sossehat, något de fått ärva från sina föräldrar. I takt med att de tog sig igenom skolåren så blev de alltmer influerade av den sortens liberalism som pläderar för att individen själv ska ta ansvar för allting, skatter ska i möjligaste mån avskaffas helt. Frihet för dem var liktydig med frihet från skatt. Möjligen kan man tänka sig skatt för att finansiera polis och försvar, men i övrigt ska individen ta eget ansvar för allt. Det inkluderar skola, vård och omsorg.

Föregångslandet har i huvudsak varit USA där släktskapet stått att finna inom det republikanska partiet och dess olika falanger, inklusive de nyliberala. Här hemma i Sverige blev MUF det naturliga valet för bratsen, och sedan det moderata studentförbundet. Där kunde man fortsätta att excellera i sitt sossehat, och föga förvånande var det bland annat medlemmar ur dessa organisationer som firade med champagne då Olof Palme mördades. Man träffade sina likasinnade och odlade en sned världsbild och skaffade sig en skev uppfattning om det vi vanliga dödliga kallar välfärds-
samhället.

Den dagen man flyttade hemifrån så var det helt naturligt att strunta i att betala TV-licens, man var ju motståndare till en statskontrollerad Radio/TV, Public Service behövs inte hävdade man, den ville man sälja ut. Eftersom man i åratal har hävdat att skatt är lika med stöld så blev det naturliga beteendet när man skulle skaffa barnflicka eller hantverkare att betala svart. Man accepterade helt enkelt inte de lagar som stiftats av Riksdagen i demokratisk ordning.

De lämnade det moderata studentförbundet och blev ”vuxna”. I stort sett var det enda påtagliga beviset på denna vuxenhet att man i stället aktiverade sig i det Moderata Samlingspartiet, man var inte MUF:are längre, man var moderat. Samma gamla förakt för sossarna fanns kvar och nu kunde man fortsätta att agera mot de demokratiska beslut som Riksdagen fattat, en riksdag som naturligtvis dominerades av socialdemokrater och deras stödpartier.

Det var fortfarande lika legitimt att betala hantverkare svart, de bättre bemedlade lät till och med sina obeskattade pengar försvinna till Västindien eller kanalöarna. De var inte stolta för att betala skatt, de gjorde allt för att undvika det. De resonerar ungefär som om det var socialdemokrater som uppfunnit skatt, skatt blev ett skällsord lika laddat som ”sosse”.


Omvänt talesättet om kejsaren utan kläder…


Förutsättningarna för att dessa individer skulle få säte i Rosenbad skapades av Göran Persson och trojkan kring honom. De förde partiet kraftigt åt höger, så långt åt höger så att högern beslutade sig för att bli ett arbetarparti. Låt vara bara till namnet, men är det politiska intresset lågt bland folk i allmänhet så går det nog vägen, tänkte man. Fredrik Reinfeldts inställning avslöjade han i sin bok där han skrev att ”Svenskarna är mentalt handikappade”.

Det är ur denna mylla av moderater, MUF:are och moderata studentpolitiker Fredrik Reinfeldt har engagerat sina statsråd och ett antal statssekreterare. Det blev de som skulle göra jobbet, något som idag har blivit det främsta beviset för att ordet nepotism i högsta grad är giltigt i Sverige år 2007. Denna röra av sossehatande och samhällsfrånvända individer kunde givetvis inte ha rent mjöl i sina påsar. Somliga räddades av att deras brottslighet omfattas av preskription, andra kommer sannolikt inte att klara sig.

Idag känns det bitvis svårt att skriva elakt om deras misslyckanden. Trots att de radar upp affär efter affär, trots att deras ledare totalt saknar ledaregenskaper och kompetens, eller om det just är därför – att skämta om det känns som ren lyteskomik.

Källor: Lasse om Clase DN DN1 SvD SvD1 AB

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Reinfeldt, Socialdemokraterna, Moderaterna, Reinfeldtskandalen, Lyteskomik, Högerregeringen, Val 2010, Politik, Brats, Inkompetens, Osynlig, Fiasko, Skandaler[/tags]


32 svar till “Lyteskomik att skämta om Reinfeldt”

 1. Du har slagit huvudet på spiken Jinge!
  Jag har också fungerat i de banorna, de är nog en förlorad generation när det gäller att bli goda samhälls medborgare.

 2. Går man ut med budskapet att man skall vara moralens väktare så blir fallet extra högt. Tycker det är rättvist att känna skadeglädje i denna stund.

 3. De där moderaterna är så vana att begå brott att de inte kan utröna om de har begått brott eller inte.

 4. Ken: Precis! De tror att de kan ”fixa till det” lite i efterhand. Risken finns att det bara är en tidsfråga innan några av de moderata politikerna får skaka galler. Då kanske de förstår?

 5. Man vill befria egot från civilisationens tyglar och upphöja det till det högsta idealet.
  När egot blivit upphöjd till gud blir motsatsen, solidaritet, till det onda som måste bekämpas. Solidaritetens civiliserande frukter i samhället som att betala skatt efter förmåga till en stat som fördelar efter behov ses som något illasinnat.
  Förtalet har lyckats bra, skatter och staten har blivit negativt laddade ord, även solidaritet fast det i grund och botten är medkänsla det handlar om, en vänlig, kärleksfull syn på medmänniskor, världen och planetens hälsa.
  Vad som finns kvar är egots råa cynism förklädd till ansvarsfullhet, i grunden förklädd ondska, frön till rent fascistiska ideal.

 6. Om man tror att det är nåt typiskt för moderater att betala svart för olika tjänster och att socialdemokrater skulle vara ärligare då lever man i en drömvärld.
  Nästan alla jag känner har nån gång betalat svart. Och jag hör verkligen inte till brats-gängen. Enda orsaken till att jag själv inte betalat nån svart är att jag inte haft behov av det. Jag har alltid bott i hyreslägenheter.
  Däremot håller jag med om att det finns en hel del bitterhet och ett avståndstagande från samhället bland en del borgerliga.
  Men tänk er att byta plats med dem. Flera generationer har upplevt att de adrig fått se den politik de tror på prövad i verkligheten.
  Sen 1920 (om jag räknat rätt) är det bara 22 år som inte socialdemokraterna suttit i regeringsställning – 64 år av 86.
  Det skapar ett mycket speciellt samhällsklimat. Och man kan nog lugnt påstå att det samhälle vi har i huvudsak är en produkt av socialdemokratisk politik.

 7. Så Ulla Marianne!

  Eftersom sossarna har suttit vid makten så många år så är det naturligt att högern bryter mot lagarna?

  :-)

  Vad kallas den sortens ideologi?

 8. Det var länge sen jag läste en så välskriven artikel som träffar så rätt. Du har satt fingret på ett väldigt vanligt beteende hos borgerligheten, nämligen att civil olydnad är ok så länge som det är mot lagar stiftade av socialdemokrater.

  Samma moderater är inte sena att kritisera civil olydnad i andra sammanhang. Just när det gäller skatter och det gemensamma är det dock ok att bete sig hursomhelst eftersom det beteendet sammanfaller med deras åsikter.

  De här ny liberalerna är inte mycket bättre än vänsterpacket som stenar affärer på första maj och släpper ut minkar. Skillnaden är att vänstern har vettet att inte släppa upp dessa extremister på ledande positioner.

 9. Ulla Marianne: Så jag är dum i huvudet som betalade ett seriöst företag med arbetsrätt istället för att ta ”kusinen från landet”?

  Brott mot skattesystemet måste bestraffas för annars drabbas de som arbetar i företagen i slutändan…

 10. Moderaternas oerhörda arrogans. Den kommer givetvis någonstans ifrån. f.d. Brats!

  F.d. i bemärkelsen att de nu är vuxna!

 11. En briljant analys av sambandet mellan orsak och verkan. Nu saknar jag bara något motsvarande när det gäller unga socialdemokraters utveckling under motsvarande tidsperiod.

 12. En bilmekaniker jag känner säger stt de som är värst på att kräva att det ska vara svartjobb är de som har är fina och har det gott om pengar.
  De vill inte förstå att han måste dra ihop pengar till pension och andra sociala avgifter och ha en omsättning så att det går runt och kunna redovisa det för skattemyndigheten.
  Folk som inte har det så gott ställ vill däremot betala för sig. De förstår dessutom att han måste driva företaget så att det går runt och är även väl medvetna om villkoren för honom hans företag.

  En gång i tiden hade vi en kung som kallades ladulås, han bommade igen visthusbodarna för frälset så att de inte skulle skinna befolkningen. Är det inte dags att stänga igen för det frälset en gång till?

 13. När Expressen intervjuade Nicola Clase så var hon mycket klar över att hon hade betalat hantverkarna svart, hon medgav det med en gång. Nu har hon fått hjälp av regeringens medierådgivare, de gav samma råd som de tidigare gav Maria Borelius – skyll på maken!

  Med en make i näringslivet kan man alltid skylla på honom. I näringslivet är det ju inger brott att betala svart arbetskraft, det är en merit.

 14. Ja, betalar man massa i skatt och man samtidigt tycker höga skatter är omoraliska så är man nog mer villig att inte betala dem.

  Däremot tror jag inte det är någon jättestor skillnad mellan vänster och höger när det gäller att anlita svart arbetskraft eller att skattefuska. I en undersökning från Sifo, gjord på uppdrag av Göteborgsposten, så visade det sig att 50% av miljöpartisterna kan tänka sig att jobba svart(mot rikssnittet 1/3), och i LO-leden är det större acceptans för skattefusk än i andra grupper. Källa;
  http://web.archive.org/web/20070322083839/http://www.gp.se/gp/jsp/Crosslink.jsp?d=119&a=149146

  Det är nog snarare så att Reinfeldt har anställt många unga personer som inte varit med i politikersvängen så länge. De är mer som folk är mest.

 15. Neoliberal, märkligt nog vill de inte heller betala andras arbete. De tycks anse att de ska ha allting fritt pga att de är någonting.
  Förr kallade vi den socialgruppen frälse, och de tycks ha kravlat sig upp ur mörkret.

 16. Neoliberal:
  Jag skulle nog vilja veta definitionen man hade på svartjobb i den där undersökningen innan jag sätter någon tilltro till den…

  Tidigare sa skatteverket att det TEKNISKT sett var svartjobb att baka sitt eget bröd eller om två personer hjälpte till att hänga upp gardiner hos varandra. Men det innebar inte att någon någonsin åtalades för sådana ”brott”.
  Numera förstår skatteverket också hur otroligt löjligt det är att kalla bröd och gardin händelser för svartjobb.

  Jag tror inte på att majoriteten av vare sig miljöpartister eller LO-medlemmar skulle kunna tänka sig att jobba svart eller anlita svart arbetskraft om man med svartjobb menar sådant som ”de nya moderaterna” gjort sig skyldig till.

  De är nog kloka nog at inse dels det som Christer skrev, att de som jobbar svart/köper svart förstör för hederliga företagare och arbetare. Dels är det oftast inte någon jämlik relation mellan köparen och säljaren, eller två jämnstarka parter det är frågan om. Många papperslösa människor ser t.e.x inget annat alternativ än att jobba svart.

 17. Jag vet inte hur definitionerna ser ut, men jag tror inte det är någon jättestor skillnad mellan vänster eller höger när det gäller svartjobb eller skattefusk. Om man tror att skandalerna inträffar bara för att det endast är moderater som fuskar så tror jag man är ute på villovägar i sin analys. Det är min enda poäng.

  Tidigare sa skatteverket att det TEKNISKT sett var svartjobb att baka sitt eget bröd eller om två personer hjälpte till att hänga upp gardiner hos varandra. Men det innebar inte att någon någonsin åtalades för sådana “brott”.
  Har inte hört detta men om det är sant så visar det om något hur sjukt vårat skattesystem är. Bara för människor vill hjälpas åt eller tom. baka sitt eget bröd så ska de betraktas som kriminella av staten. Om jag snickrar en veranda motsvarande ett värde av 1000 kronor till dig och du sätter upp gardiner i mitt hus för motsvarande 1000 kronor så ska vi egentligen betala närmare 1300 i skatt (med moms, arbetsgivaravgift och inkomstskatter).

 18. Det spelar ingen roll hur sjukt skattesystemet eventuellt är, poängen är ju att vi har politiker (och politiska anhängare) som gör en stor grej av att folk fuskar med allehanda bidrag – framförallt då låginkomsttagare misstänker jag? – samtidigt som de själva fullt medvetet skattefuskar eller låter bli att betala tv-licenser m.m.

  Det vore trevligt om man var lite mer konsekvent.

  Att sedan skylla på att media gör en stor grej av det, eller att sossarna är precis lika goda kålsupare är ju fullkomligt oväsentligt i sammanhanget.

 19. efter att ha lyssnat på Ekots senaste uppdatering av Claseaffären där Nicola Clase redovisar exakt hur mycket pengar de betalade svart till husrenoveringen, så kan jag konstatera att på frågan om det finns mer som ännu inte kommit fram så svävar Nicola Clase på målet. Hon har svårt att säga nej. Varför har kvinnor så svårt att ljuga??? Här finns helt klart mera begravt, det är bara för tabloidpressen att gräva vidare…
  Var det värt det Nicola? De pengar ni sparade på att betala för svartjobb? Tänker på ordspråket ”snålheten som bedrar visheten”.
  Och instämmer helt i din konklusion att de här människorna har hatat sossesverige så mycket att de ansett sig kunna skita i landets lagar och förordningar.

 20. Neoliberal. Kärnpunkten för dig är helt enkelt att när moderaterna fuskar då tror du som en varm anhängare att det beror på att de som åker dit är moderater.

  Anser du inte att politiker skall föregå med gott exempel och följa de lagar som finns , till exempel se till att tv licensen är betald, betala för städhjälpen, se till att bygga om huset genom att anlita yrkesmän och betala skatt för tjänsten, uppträda på ett klanderfritt sätt om man sitter i jour i regeringens tjänst.

  Neoliberal , vad är det för mening med att ha lagar om man inte följer dem ?

 21. Enligt undersökning idag angående om läsare på dn.se och svd.se anlitat svart arbetskraft svarade 57% respektive 66% ja på frågan.

  Det var också en artikel om att moderaten Carl Cederskiöld anlitat svart städerska i 13 år.

  Det är naturligtvis bra att den svenska moralen eller snarare avsaknaden av den samma avslöjas så här brutalt i media, när våra förtroende valda som anser att allmänheten skall följa lagar och regler inte själva gör det.

  Det är bara att konstatera att vi har ett vansinnigt skatte och bidragssystem som de flesta av oss inte själva följer, men blir upprörda när inte andra gör det. Att skattefuska, bidragsfuska, köpa smuggelsprit och smuggelcigaretter, skolka från TV-licensen, ha utländsbankkonto och offshorebolag och att ljuga om det och sedan beklaga sig att andra gör samma sak är att vara svensk, vi är en nation av hycklare helt enkelt.

  Samhället är ansvarigt för sin egen kriminalitet. Stiftar riksdagen lagar som ingen vill följa blir det så här. Avskaffar vi all skatt på arbete försvinner begreppet svart arbetskraft och arbetslösheten likaså.

  Så länge dagens absurda skatte- och bidragssystem kvarstår kommer hycklar och fuskar Sverige att göra det med, att hyckla och fuska är att vara svensk.

 22. Neoliberal , vad är det för mening med att ha lagar om man inte följer dem?

  Ingen och jag har ej något emot att tex. inkomstskatten avskaffas.

 23. På aftonbladet.se har 52.5% anlitat svart arbetskraft. Folket följer sina ledares goda exempel. Om alla medborgare kunde vara solidariska och anlita svart arbetskraft skulle arbetslösheten minska och alla skulle få mer pengar över till sparande och privat konsumtion i stället för att slösa bort pengarna på att betala skatt till hycklande politikers löner och feta pensioner.

 24. Neoliberal så när lagar ser ut på ett sätt som du inte tycker är bra då är det rätt att göra allt för att kringå dessa lagar eller ?

 25. Jonny, hur är det med kunskaperna i statistik?
  Det viktigaste är att ha ett stort och varierande antal röster, därefter kan man ev dra slutsatser.
  Inte efter en enkätfråga i AB, hur tänker du?

 26. Jag ska göra såsom moderaterna menar att man ska göra. Jag ska fuska för min IDEOLOGI säger det. För min IDEOLOGI ligger ovanför lagen.

  Vad säger ni om att jag tar och börjar snatta för att slippa betala skatt för min ”ideologi” säger det? Eller kanske fuska med bidragen? Eller kanske ladda ner favoritlåten på direct connect? Eller kanske strunta i att betala tv-licensen? Listan kan göras mycket lång på vad som är tillåtet för ideologin!

  Moderaterna i regeringen gillar att jaga fildelare fastän de också gör det för sin ”ideologi”. dvs ”sharing is caring”.

  Vad är skillnaden? Moderaterna fuskar för de vill behålla sina pengar, fildelarna fildelar för de vill dela med sig.

  Men moderaterna har nu öppnat upp dammluckorna:

  Fuska allt ni kan! Bara ni gör det för eran ideologi!

 27. Javisst ja! Fuska, men åk inte fast! Då måste man hålla på med jobbiga bortförklaringar…

  Det är ju besvärligt att det svenska folket inte vet ”sitt bästa”!

 28. Patrik, snart kommer samtliga svenskar att försöka skattefuska, eftersom de pengar vi hit in tills plikttroget betalar in varje månad nu till större delen går till moderaternas ”way of living”.
  Tjugo procent av folkets röster ger moderaterna rätt att sabotera allt som byggts upp av decenniers hårt knog.