Statsminister Löfven besöker president Obama – triump för hyckleri och ”1984”?


En nedslående påminnelse om en händelse för ett år sedan.

Statsminister Löfvén åt för ett år sedan, 13/5 2016, middag med bl.a. USA:s president Barack Obama, vilket uppfattas som hedrande. Men är det verkligen det? Vilken politik står Obama för? Är det den politik som framkommer i en snäll serie om Obama som nu sänds i svensk TV? I första avsnittet intervjuas hans medarbetare, som inte är särskilt kritiska. Kan Du för resten tänka Dig ett vänligt program om Rysslands president Vladimir Putin, som bygger på intervjuer med hans medarbetare?

Massmedia skriver ”Obama hyllade Norden” och det har han skäl till med tanke på de nordiska länderna okritiska uppslutning bakom USA:s brutala folkrättsvidriga krigspolitik och hetsen mot Ryssland. Är detta en hyckleriets triump? Sverige sanktionerar i praktiken detta?

* Handlar middagen och mötet rentav om att få med Sverige och andra länder i Norden i den fortsatta smutskastningen av Ryssland och USA:s möjliga planer på att starta krig mot Ryssland?
Löfven, Obama
* Man antog uttalande om den av befolkningen stödda anslutningen av Krim till Ryssland, som ej är förenlig med FN-stadgan. Löfvén uttalade sig liksom tidigare mot detta.

Men Sveriges regering bortser helt från andra centrala aspekter i Ukraina-frågan. I ett uttalande 21/2 2015 om Ukraina kritiseras inte den fascistinfluerade statskuppen i Kiev mot en folkvald president 22/2 2014 och ej USA:s långvariga undermineringspolitik i landet. Regeringen lägger ansvaret på president Janukovitj för dödsfallen i Kiev under protesterna mot regeringen i början av 2014. Enligt BBC och Der Spiegel startade skottlossningen med beskjutning på poliser från en byggnad som kontrollerades av oppositionen. En forskningsrapport från USA ger starka belägg för att delar av oppositionen var ansvariga för dödsskjutningarna. Sverige stödjer den starkt korrumperade USA-dominerade Poroshenko-regeringen med hundratals miljoner kronor. Man påstår att Ryssland bedriver aggression i östra Ukraina, men belägg för detta saknas. Sveriges regering förmår inte göra en elementär, kritisk analys av den största konflikten i Europa. Regeringen stödjer aktivt sanktionerna mot Ryssland som ej har stöd i FN-stadgan.

Förträffliga Counterpunch publicerade tidigare i veckan en artikel ”Thank you Barack Obama for showing us that Peace is war” av George Katsiaficas som är tankeväckande. Han har skrivit boken ”The Subversion of Politics”. Tycker att hans artikel har viss relevants då man funderar över Löfvéns middag med Obama. Counterpunch

Artikeln.
För närmare 70 år sedan varnade George Orwell oss i sin mycket inflytelserika dystopi ”1984” att år 1984 skulle krig vara detsamma som fred, sanning vara lögn, och kärlek skulle vara hat. Under årens lopp har jag skymtat vad Orwell hade i åtanke. Men det är inte förrän 2016 som jag känner att hans prognos har kommit infriats. Tack för det, Barack Obama.

Du har fört in en låt-gå-politik i Vita huset som ingen av dina föregångare ens kom i närheten av. Bill Clintons ”jag hade inte sex med den där kvinnan” Ronald Reagans ”Jag kan inte komma ihåg att jag finansierat Contras”: Naturligtvis behöver inget mer sägas om båda Bush-presidenterna, gynnare av kongressnära industrialister och finansiärer, och vilkas presidentskap gjorde narr av demokratin.
Obama president_official_portrait_hires
Obama har däremot hela tiden jämförts med Martin Luther King i stora delar av världen. Särskilt bland afrikaner är han beundrad, ja till och med dyrkad av en del. Han tilldelades Nobels fredspris under sitt första år som president, trots att han hade utvidgat kriget i Irak och förlängt det i Afghanistan. Nu har han fört det totala kriget till Syrien, där minst en kvarts miljon människor har omkommit. Han har iscensatt underminering av Venezuela, ett land som gav stöd till många av Latinamerikas mest fattiga människor.

Han har uppmuntrat nyliberala politiker att störta Brasiliens president, övervakat en högerkupp i Honduras, stödjer en fascistinfluerad regim i Ukraina, bidragit till att störta regeringen i Libyen och skapat en misslyckad stat där. Han har betalat Kenya och Etiopien för att attackera Somalia, levererat bomber till Saudiarabien för att använda på jemeniter, och förstärkt med offensiva amerikanska vapen inpå Rysslands gränser. I Asien har USA:s ökade militära satsning bland annat bekräftat betydelsen av Japan, som aldrig har bett om ursäkt för sin roll under andra världskriget (inte minst för sin kidnappningen av mer än 100.000 kvinnor som tvingades bli sexslavar ät militären). Han pressade Sydkorea att närma sig Japan politiskt och hotar Kina med närgångna hangarfartyg och provokativa flygningar.
Obama och Saudis kung
I USA har hans räddningsaktion för Wall Street och stora banker rankats som en av de största statliga hjälpinsatser för stora företag någonsin. Men trots allt detta har media bombarderat oss hans fördrag med Iran och ”Obamacare.” Ingen kommentar om det faktum att de enda ”ovänliga” nationer som undkommit hans bombardemang-Nordkorea och Iran-är just de som förblivit beväpnade till tänderna. Och Obamacare är en blek kopia av hans löfte om bra vård för alla.
Under min livstid har jag sett feminism förvandlas till sin motsats: från åsikten att kvinnor inte skulle eller kunde styra med samma våld och brutalitet som till uppfattningen att kvinnor ska spela samma stridsroller som män, att kvinnor ska vara lika tuffa i företagens styrelserum och regera med större effektivitet och mindre sentimentalitet i ett system för global utarmning och alienation.

Med Barack Obama i Vita huset var löftet om fred väsentligt för den afroamerikanska rörelsen, det var Martin Luther Kings dröm om att omvandla USA från att vara den viktigaste leverantören av våld i världen till att förespråka en värld utan krig, medan Obamas politik tjänar till att legitim USA:s krig och ändlösa våld. Obama har tydligt sagt att han utförde en drönarattack mot barns födelsedagsfest, varvid flera massakrerades. Är det då så konstigt att poliser skjuter barn i amerikanska städer och att så många människor mördar varandra?

Men i denna upp och nedvända världen ses Obama som en fredens man, medan Black Panthers är ihågkomna som våldsamma, även om de uttryckligen argumenterade för en värld utan stående arméer, en värld där USA skulle betala skadestånd till resten av världen för århundraden av folkmordskrig och imperialistisk utsugning.

Så tack, Barack Obama, för att visa oss alla att fred är krig. Bara du kunde ha använt Martin Luther King mantel för att täcka drapera en krigsförbrytare. Tack för att du uppfyllde George Orwells förutsägelse.”
1984 images
Kommentar: Den vänlige George Katsiaficas nämner inte om den ökade begränsningen av demokratin i USA under Obama, ej heller de ökade socioekonomiska skillnaderna, den fortsatta legaliseringen av tortyr eller den kraftiga kärnvapenupprustningen som pågår i USA. Han nämner inte heller att Obama lyckats visa att ”Change” betyder ”Non-Change” Hur skulle Du agera om Du blev inbjuden att äta middag med en sådan person eller tvingades till det?
Är det värre att som Mehmet Kaplan vara på möte där medlemmar i en turkisk högerextrem grupp finns med eller att äta middag med en person med Obamas record?

Läs även Obamas state-of-the-union-tal: Lika sanningsenligt som vanligt?;
CIA-Obama och Saudiarabien sänder nya vapen till Syriens terrorister;
DN:s Peter Wolodarski desinformerar grovt

Den världskände brittiske komikern och skådespelaren John Cleese har en intressant betraktelse om politisk korrekthet (PK) som han finner skäl att kalla ”1984”.
1984 images

intressant.se,, , ,, , , , , , ,, , , , , , ,, ,


12 svar till “Statsminister Löfven besöker president Obama – triump för hyckleri och ”1984”?”

 1. Löfven han är inte så noga med vilka gangsters han träffar på sina ”resor”! Typer som Poroshenko, Obama, Kerry borde ju i en normal värld sitta bakom lås och bom för sina brott. Antagligen nya instruktioner måste inhämtas nu när stödet för Nato minskar trots den enorma propagandan.

 2. Nu kommer avslöjandena om att kuppmakaren i Brazil är en USA spion. Nu kommer också Dani Dayan få träda ämbetet som Israels ambassadör till Brasilien. Den genom statskupp avsatte presidenten Dilma Russef vägrade acceptera en terrorist och marktjuv som ambassadör. Som bekant har Brasilien och Lula klart markerat mot terrorenheten Israel som förpestat hela mellanöstern och en hel värld sedan 1948.

  http://www.presstv.ir/Detail/2016/05/14/465459/Brazil-Temer-US-WikiLeaks-Rousseff

 3. Löfven är en sorglig person, han har inga egna åsikter han gör vad någon säger till han att göra, gubben verkar ju vara kär i krigskungen obama. Vad har det blivit av sverige egentligen?

 4. Det finns fler som gör jämförelser med ”1984”
  John Brady Kiesling var den första av tre amerikanska utländska tjänstemän att avgå, den 25 februari, 2003, för att protestera mot invasionen av Irak 2003. Hans avskedsansökan till utrikesminister Colin Powell spreds i New York Times och fick en stor spridning.
  Han gör jämförelsen utvecklingen enlig Orwell 1984 – Krig för fred. Lögn som sanning
  Orwell blev väl insatt hur Teknokratin födde en falsk ”vetenskap” som spelat en central roll i Hitlers Tyskland.
  Amerikanska imperiet, innehåller aspekter av George Orwells dystopiska förutsägelse, 1984 som en obehaglig auktoritär mardröm som omringar oss.
  Big Brother-liknande övervakning blir alltför sann. Utvecklade ur rädsla och fruktan genom skörden av terrorism. Under 50-talets McCharty-tidens förföljelse väckte skräck inför Sovjetinvasionen. Filmer och TV spred den i hemmen. En tankekontroll. En global och dominerande försvarsmakt byggdes.”

  http://www.oikonomia.info/?p=38298

 5. Löfven borde tänka: ”hur skulle jag bete mig om jag mötte någon jag inte sympatiserar med, någon som Hitler eller liknande?” Det är för lätt att bli charmad av makt…

 6. Talande bild från U.S.-Nordic Leaders’ Summit:
  http://fosteradopt.urgentpodr.org/wp-content/uploads/2015/03/177194_392705297463751_1258323873_o.jpg

  Det finns saker som inte bådar gott i ”U.S.-Nordic Leaders’ Summit Joint Statement” :
  ”Europe and the United States have reacted firmly to Russia’s violations of international law in Ukraine.
  Sanctions against Russia for its actions in eastern Ukraine cannot be lifted until Russia fully implements its Minsk commitments. Our Crimea-related sanctions are also to remain in force until Russia returns this territory to Ukrainian control.”

  Jag tror aldrig ryssarna kommer aldrig lämna över Krim som har över 75% ryskspråkiga och en hundraårig flottbas:
  http://imperienytt.blogspot.se/2016/05/crimea-2-years-of-occupation-what.html

  Det hela handlar väl om att blockera alla försök till närmande och normaliserande relationer mellan Europa och Ryssland och eftersom både Tyskland och Frankrike vill avsluta sanktionerna så bearbetar han de nordiska länderna med våra patetiska ursäkter till ledare.

  ”Democracy, the rule of law,respect for human rights, transparency, accountability and good governance, strong market economies, free trade” ????

  Han sa nog fel han menar nog imperialism, hemliga TTIP avtal, CIA läger, terroriststöd, statskupper, NSA/FRA övervakning, olagliga invasioner, plutokrati och drönarmord,

 7. Att Turkiska staten köper olja av ISIS har det skrivits mycket om men var oljepengarna sen går har det inte pratats så mycket om. Här är ett scoop i Panamapapersklassen jag ramlade över:

  ”ISIS has set up an extensive network of middlemen in neighboring territories and countries. The supply chain comprises the following localities in Turkey: Sanliura, Urfa, Hakkari, Siirt, Batman, Osmaniya, Gaziantep, Sirnak, Adana, Kahramarmaras, Adiyaman and Mardin. The string of trading hubs ends up in Adana, home to the major tanker shipping port of Ceyhan on the Eastern Mediterranean. The terminal is operated by Botas International Limited (BIL), a Turkish state company.
  http://www.huffingtonpost.com/david-l-phillips/research-paper-turkey-isi_b_8808024.html

  Nu råkar tankesmedjan där bl a Carl Bildt, Jacob Wallenberg, Zbigniew Brzezinski, Rupert Murdoch, Robert B. Zoellick är rådgivare bl a har BOTAS som en av finansiärerna:

  Atlantic Council Honor Roll of Contributors:
  BOTAS – Boru Hatlari Ile Petrol
  Turkiye Halk Bankasi A.S
  http://www.atlanticcouncil.org/support/supporters

  (BOTAS) is the state-owned crude oil and natural gas pipelines and trading company in Turkey.
  https://en.wikipedia.org/wiki/BOTA%C5%9E

  Halk Bankası is a large Turkish state-owned bank.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Halk_Bankas%C4%B1

  ISIS –> Turkiet –> Atlantic Council

  Det finns väl lagar om att finansiera terrorrverksamhet men jag undrar om det finns lagar om att bli finansierad av pengar från oljehandel med ISIS?

  SvD, DN, Aftonbladet, UG, Dokument Utifrån, hallå?

  http://imperienytt.blogspot.se/2016/05/isis-think-tanks.html

 8. Tror ni inte att Löfven’s och andras fjäsk handlar om exporten av krigsrelaterad utrustning?
  För Usa handlar det om att tadla den svenska opinionen så att dom kan göra oss till måltavlor för taktiskt kärnvapenkrig. Usas mål rädda dollarn genom att förstöra Europa.
  Varför är det så angeläget att tvinga Sverige om det inte verkligen planeras ett sånt krig.

  • Jan Öberg skriver:
   ”Der er faktisk tale om totalt knæfald for imperiets præmisser – langt hen ad vejen i strid med hensynet til de nordiske landes egne sikkerhedsinteresser. Og de nordisk ledere gør det med smil, stolthed og intetanende hvad dette kan indebære ad åre – men da vil de selv være borte.”

   Med all hysteri om att Sverige är ”under attack” så kapitulerar här hela Norden sin självständighet utan en att en kula avfyras. Och detta under tiden de fnissar och snackar om abba, avicii, finsk heavy metal och game of thrones…
   Under tiden spekulerar t om grundaren av ”shock and awe” doktrinen om hur vi ska undvika tredje världskriget:

   ”…failing to talk is a colossal blunder by both sides. Even during the depths of the Cold War, communications channels were never severed. If they had been, perhaps the Cuban missile crisis would have had not a peaceful but catastrophic ending.”
   http://www.epictimes.com/05/11/2016/us-nato-russia-crisis-can-averted/

 9. jag tycker Löfven är en god ledare för oss.han tänker på svenska jobb och är artig med andra ledare.
  obama utförde jobben som hans finansiärer i deep state ville ha det utfört.
  330 miljoner amerikaner klagade inte heller på obama.
  det är spännande med trump och hans kontakt med potin.

 10. I sandlådan med myrans hegemoni.
  S.L. brukar uttrycka sig i termer som ” i vår Globala öppna värld”, men hur öppen och global kan världen vara när U.S. i ensamt majestät har mer än 800 militära baser världen över – det är historiskt världsrekord. Hur kan någon tro på en sådan ensidig koncentration och dominans och ändå påstå sig ha ett ”globalt” demokratiskt ”öppet” tänkande som grund – det är totalt huvudlöst och innehåller inga stora dynamiska tankemönster.Verkligheten visar upp en helt annan tradition.

  http://www.tomdispatch.com/post/176281/tomgram%3A_david_vine%2C_trumping_democracy_in_america%27s_empire_of_bases/