Läkarutbildningen och urvalsmetoder

Nu skriver regeringens psykiatrisamordnare Anders Milton en debattartikel i Dagens Nyheter där han säger att mördare inte ska få bli läkare.


Det är mordet
på fackföreningsmannen Björn Söderberg som utfördes av några nazister 1999 som föranlett Milton att skriva artikeln. En av dessa är nämligen den person som antagits till läkarutbildningen på Karolinska Sjukhuset.

Milton i DN: ”I analogi med detta tror jag att universiteten bör göra en bättre kontroll av vilka som är lämpliga att arbeta som bland annat läkare. Inte bara för patienternas skull och för det förtroende som hälso- och sjukvården behöver ha för att rätt kunna hjälpa människor utan också för dem som rehabiliterat sig men ändå riskerar att hamna i en omöjlig situation.

Det är ingen rättighet för någon att få bli läkare. Inte bara formella kunskaper utan också reella bakomliggande faktorer måste vägas in. Även den rehabiliterade mördaren borde få en signal från samhället att dörren till läkaryrket är stängd.”

Och som framgår av min tidigare bloggning nu på morgonen så tycks det som om läkarutbildningen helt saknar verktyg för att välja ut sådana som är lämpliga för yrket. Något som jag illustrerar med en gammal bild från Realtid.se Ett av de större problemen är att man värderar betygen alltför högt. Individens sociala


Gammal bild från Realtid.se

kompetens borde värderas minst lika högt. Något som antagligen fler kommer att propagera för i ljuset av den senaste tidens händelser.

Källor: Miltons artikel i DN Min tidigare bloggning SvD

Andra bloggar om: , , , , , ,

[tags]Sjukvården, Läkarutbildningen, Betyg, Social kompetens, Kriminalitet, Anders Milton, Politik[/tags]

  11 comments for “Läkarutbildningen och urvalsmetoder

 1. 20 november, 2007 at 08:46

  Vad säger du om brottslingar som passar på att utbilda sig till jurister för att ha något att göra medan de sitter inne?

 2. 20 november, 2007 at 09:03

  Mja, det har redan hänt ett antal gånger. Men jurister jobbar sällan som kirurger har jag hört.. :-)

 3. Daniel
  20 november, 2007 at 10:29

  Äsch… betygen har alltid gällt, och kommer alltid att gälla i första hand.
  Skulle man gå på den sociala kompetensen så blir man ju tvungen att byta ut en stor del av cheferna i världen. Psykopater med höga betyg är dom mest eftertraktade människorna när dom letar chefer, och så kommer det att förbli, förutom på mitt jobb. Jag kollar inte så mycket på betygen när vi anställer. Har märkt att det sällan stämmer. Många har glömt allt dom har på papper. Vem vem vet… den här mördaren kanske är bättre lämpad läkare, än vad vissa redan verkande i branchen är. :)

 4. Ryan
  20 november, 2007 at 12:53

  Vill inte tracka ner på någons utseende, men för mig är den där kändisläkaren, sliskighetens ansikte utåt.

 5. el persson
  20 november, 2007 at 13:58

  Problemet är inte att den här personen är antagen till läkarutbildningen. Man kan gå läkarutbildningen av olika skäl. Jag känner till kemister som skaffat sig läkarutbildning för att arbeta inom läkemedelsindustrin. Problemet finns i nästa steg nämligen läkarlegimitationen. Man bör inte ge legitimation med automatik till en som gått utbildningen, utan självklart granska om personen är lämplig att arbeta som läkare. En person som är tveksam bör oxå kunna få förhandsbesked.
  Så sparka tillbaka bollen till Milton & Co. Kan man förvänta sig att personen kommer att tillämpa läkares etiska regler? Om inte: ingen legitimation!

 6. Sara G skriver
  20 november, 2007 at 14:12

  Lite av Frankenstein, han har tydligen grejat till sig själv…

 7. Student
  20 november, 2007 at 17:55

  Varför skall folk dömas för livet? Jag trodde att vi hade principer i Sverige om att det räcker med ett straff. Att jaga brottslingar resten av livet på amerikanskt maner är knappast en bra ide.

  Självklart skall han få gå utbildningen, ifall han har kommit in. Ifall han skall få legitimation eller inte är en annan fråga. Det är där som lämplighetsbedömningen kommer in. Om han inte klarar den kan han alltid arbeta inom läkemedelsindustrin.

  Vilka andra yrken skall inte brottslingar få utbilda sig till? Brandman? Ingenjör? Psykolog? Chaufför?

 8. blingbling
  20 november, 2007 at 17:58

  Daniel sammanfattar problemställningen rätt bra, skilj på formella och faktiska meriter.

  För övrigt tycker jag nog att det är alldeles utmärkt om killen använder tiden till att utbilda sig till någonting vettigt istället för att komma ut och förtidspensioneras som ju är det gängse sättet att parkera långtidsdömda efter straffets avtjänande.

  Om han sedan har de personliga förutsättningarna att verka som läkare är en annan fråga och någonting som framtiden får utvisa, kanske hinner han rentav rädda några liv som omväxling ?

 9. nature
  20 november, 2007 at 19:38

  Student – Mengele hade en professorsgrad både i medicin och i filosofi, om jag inte missminde mig. Hej och hå!

 10. Britta
  20 november, 2007 at 23:55

  Jag anser att man borde tvingas att göra ett år som sjukvårdsbiträde i äldreomsorg och på vårdavdelningar innan man antas till läkarutbildningen. Man ska då inte kunna gå vidare om man inte befunnits lämplig.

  Då skulle vi få läkare som är intresserade av patienterna. Det krävs ingen större intelligens för att klara läkarutbildningen. Däremot borde det krävas att de inte saknar empati.

 11. Daniel
  21 november, 2007 at 11:40

  Jag vill bara säga att Britta är nästan lite elak när hon föreslår praktik på en vårdavdelning. Det finns många som behöver komma ut i samhället, men kan man, och framförallt, vill man se troilius torka skit? Men han skulle må gott av det :)

Comments are closed.