Kultur och politik – Cafe Clarté 3/12 kl 19


Jag brukar på bloggen informera om intressanta möten jag får höra om. Det har hittills under november varit möten om Irak, om kapitalismen kris, om sjukvårdspolitik (Gemensam Välfärd), om Syrien och senast om ett möte i 28/11 om Syrien av FN-förbundet i Karlskrona, där jag arbetade som läkare på centrallasarettet i Karlskrona 1975-76, 3 månader på barnkliniken, 6 månader på medicinkliniken och 3 månader på Gullberna psykiatriska lasarett för att bli specialist i allmänmedicin (1978). (På Gullberna var vi få läkare, och som underläkare fick man ibland vara jour på sjukuset från fredag kl 17 till måndag kl 08. Arbetet inleddes kl 8 på fredag morgon, övergick kl 17 till jour fram till måndag kl 8, då man övergick till den vanliga tjänsten med ansvar för några avdelningar. På måndag kväll, efter 80 timmars oavbruten tjänstgöring, for man hem till fru och småbarn, och försökte vara alert make och barnafar. Sedan upp följande morgon för att vara på jobbet kl 08.00 efter 3,5 mils bilfärd).

Nu till viktigare saker!
Nu handlar det om ett möte som ordnas av den förträffliga föreningen Clarté (www.clarte.nu), där jag har glädjen att vara medlem. Om Du är förhindrad att gå dit kan du läsa om ett samtal mellan Bengt Berg, poet och riksdagsman och Nike Markelius, punkare, samhällsdebattör och revoltör i senaste numret av kvalitetstidskriften tidskriften Clarté (Nr 3 2013). Jag är medlem i Clarté.

Bengt Berg är en författare, översättare, redaktör och politiker (vänsterpartist) och riksdagsledamot (Wkipedia).. Han debuterade 1974 med ”Där drömmen slutar” och hans senaste bok är ”Mellan Nordkap och Syrakusa” år 2011. Han har bland annat fått följande utmärkelser: ”ABF:s litteraturpris 1990, LRF:s litteraturpris 1993, De Nios Vinterpris 1999, Gustaf Fröding-sällskapets lyrikpris 2001, Kulturpriset Till Adam Brombergs minne (Adamspriset) 2003, Årets värmlandsförfattare 2004, Ferlinpriset 2005.

Nike Markelius var trummis i punkbanden Usch och ”Tant Strul”. Efter Tant Struls splittring har hon bland annat ingått i duon Nike Gurra tillsammans med Gurra från Ebba Grön, startat det artistägda skivbolaget Diva tillsammans med bl.a. Malena Jönsson, sysslat med barnteater i barnteatergruppen Tant Sol tillsammans med Malena Jönsson och Liten Falkeholm, trummat i bandet The Shining på klubben Lights Are Changing, samt även i bandet Aunt Fuzz tillsammans med Kajsa Grytt och Liten Falkeholm. 2012 bildade Nike bandet Nike & Röda Orkestern som släppte sitt debutalbum Det står skrivet 2012. I hennes diskografi ingår 1987 – Hula Hula Nike Gurra, 1995 – Ansikte Nike och 2012 – Det står skrivet Nike & Röda Orkestern.

Cafe Clarté untitled


i Andra om: , , , , , , , , , ,,

Clartés hemsida