In med Mikael Odenberg isf Reinfeldt

Jag tror att en del förvånas över min rubrik på denna bloggpost men jag skojar inte det minsta. Att tro att högerregeringen frivilligt avgår är meningslöst. Men de kan faktiskt göra något åt frånvaron av ledning.

Mikael Odenberg har, trots att jag ogillar hans politiska åsikter, visat upp ett civilkurage som vida överglänser Reinfeldts och ska någon lyckas hålla ihop denna regering fram till valet 2010 så måste det vara någon som kan peka med hela handen. Det vet vi alla att Mikael Odenberg kan. Han står för vad han tycker och givetvis kan ingen bloggare visa upp en bild på en kostym utan mänskligt innehåll och skriva rubriken ”Osynlige Odenberg” under. Det är nog det enda som kan hjälpa högerpartierna idag för nu presenterar GP en opinionsundersökning:

GP: ”Läget för Fredrik Reinfeldt är mycket värre nu än efter ministeravhoppet i september. Det framgår av en opinionsundersökning som GP låtit Sifo göra.

Enligt mätningen har 42 procent fått minskat förtroende för statsministern till följd av den senaste turbulensen kring regeringen och moderaterna. Det är en dubbelt så hög andel som i september, då GP/Sifo gjorde motsvarande mätning efter försvarsminister Mikael Odenbergs avgång. Den händelsen fick 21 procent att svara att de fått minskat förtroende för Fredrik Reinfeldt.

Men även på andra sätt är läget betydligt allvarligare än tidigare. I allt högre grad är det moderaternas egna potentiella sympatisörer som verkar bekymrade av situationen:

Även av moderatväljarna svarar nu var femte (19 procent) att de känner minskat förtroende för Reinfeldt.”

Vore jag moderat, vilket gudarna förbjude, så skulle jag vara allvarligt oroad inför den moraliska och politiska moras som partimedlemmarna uppvisat i alla skandaler efter valet 2006. Det är inte utan att man förstår precis vad man menar när statsrådsberedningens personal kallar den politiska grupperingen i Rosenbad för ”Fritidsgården”.

Jag tror inte att man kan göra något åt förtroendekrisen med mindre än att man byter ut den osynlige statsministern, och man bör helst göra det igår.

Källor: GP AB SvD DN

Andra bloggar om: , , , , , , ,

[tags]Fredrik Reinfeldt, Mikael Odenberg, Moderaterna, Högerpartiet, Högerregeringen, Förtroende, Val 2010, Politik[/tags]

  14 comments for “In med Mikael Odenberg isf Reinfeldt

 1. Leo
  10 november, 2007 at 10:18

  som tur är kommer moderater inte att reflektera överhuvudtaget över ditt resonemang runt Odenberg och deras räddning trots att han faktiskt är en av få moderater just nu som visat just civilkurage och avgått. moderaternas ras kommer därmed lyckligvis att fortsätta! politiker brukar ofta anföra ooh skylla alla motgångar på ”faktat” att deras budskap och inte ”nått fram till folk”.. Moderaternas problem är nu det helt motsatta! Folk vet nu hur en äkta moderatkärring ser ut och hur hon tänker (Cederschöld mfl.), folk vet nu hur en äkta moderat finansminister ser ut och tänker då han hånleende förklara varför de som redan har mest skall få ännu mera samtidigt som den som inte har nästan någonting skall få ännu mindre via politiska insatser..
  Det skulle vara mycket intressant att höra Odenberg om det verkligen bara handlade om försvarspengar när han ”packade och gick”.. jag tror att han hade flera goda skäl nämligen.. en reservmajor som han ”halar inte flagg” och börjar ägna sig åt djurgårdpromenader ”mitt i kriget” utan flera mycket goda anledningar!

 2. Christer W
  10 november, 2007 at 11:43

  Lämnade inte Odenberg riksdagen också?

 3. Peter
  10 november, 2007 at 12:16

  Tänk dig själv att vara reservofficer och få ansvaret för att bit för bit montera ner den försvarsmakt du under många år varit en stark förespråkare för och dessutom del av. Nog hade han skäl så det räckte för att avgå. Han kommer knappast tillbaka även om jag förstår att det vore en våt dröm för många på vänsterkanten. En äkta borgare med officerfullmakt och allt, en genuin medlem av bourgeosin att agitera mot istället för Reinfeldt som ingen klarar av i en debatt. :)

 4. Neoliberal Agenda
  10 november, 2007 at 12:18

  Moderaterna vill locka vänsterröster och de har därför övergivit de få liberala idéer som de hade och anammat full socialdemokrati.

  Men om det bara är makten man vill åt så kan kanske man skulle satsa mera på en auktoritar och en mera konservativ stil. Tänk Bushs compassionate conservative och mer Alf Sensson stuk.

  De lättflyktiga väljarna bryr sig inte så mycket om det politiska innehållet. De vill se en ledare, en landsfader, och när det gäller ideologin så finns det en del på vänsterkanten som skulle kunna lockas av en stark stat som styr medborgarna, även om det i det här fallet inte leder till så mkt socialism.

 5. Neoliberal Agenda
  10 november, 2007 at 12:29

  Ska tilläggas, troende socialisterna/feministerna kommer hata en sådan politik, men dessa är ett fåtal och deras röster kan man ändå aldrig vinna. Bland de stora grupperna, som tex. LO-kollektivet, däremot finns inte sådana ideoligiska blockeringar.

  Reinfedt kommer antagligen möta en kvinna 2010. Han bör spela på sin roll som landsfader. Det kommer vara väldit svårt för Mona att match.

 6. Sara G
  10 november, 2007 at 15:43

  Reinfeldts roll som landsfader har redan sjabblats bort av honom själv, alldeles egenhändigt…
  Förtroendet för honom som statschef är så allvarligt skadat att han kommer att få det svårt att rehabilitera sig inför valet.
  Pinsamt är ett för svagt ord i sammanhanget.

 7. 10 november, 2007 at 17:16

  reinfeldt – landsfader

  :-)

  :-D

  nej mer urholkad makt och ikullslagen auktoritet får man leta efter

 8. 11 november, 2007 at 00:28

  Som vanligt protesterar jag mot att det positiva begreppet Fritidsgården används som ett förklenande omdöme om regeringskansliet. Den som vill veta mera om hur seriöst arbetande människorna är inom denna del av den offentliga sektorn kan läsa mera här http://www.fritidsforum.se/

 9. Christer W
  11 november, 2007 at 03:54

  Farmorgun, se det i stället som ett erkännande att ungarna på fritids är minst lika vuxna som Reinfeldt och gänget.

 10. 11 november, 2007 at 11:42

  Undrar hur påläst Neoliberal agenda är egentligen? Han och de flesta andra högersvävande frihetsonanister verkar aldrig ha befunnit sig i samma rum som en skrift av Marx och därför fattar de heller aldrig vad de skriver.

  Neoliberal agenda, du vet att socialismen lär att staten ska avskaffas va???

 11. 11 november, 2007 at 19:46

  Till skillnad från er (de flesta av er kanske) så gillar jag Reinfeldt.

  Jag tycker att han har stått stabilt under de senaste veckornas mediahantering. Det har ökat min respekt faktiskt. Inte för mycket snack men en hel del verkstad. Så ska det vara.

  Inget kan stå och falla med bara en person…

 12. 11 november, 2007 at 19:58

  Ta det inte så hårt Mary! Du kan ju inte rå för att Reinfeldt är en odugling.

 13. Sara G
  12 november, 2007 at 10:10

  Den enda gången Reinfeld varit mänsklig är, när vidden av Schenströms agerande kom i dagen och han inför journalisterna talar om sin besvikelse, sin värsta dag och förlusten av en medarbetare. Han gav den mänskliga egoismen ett ansikte med blöta ögon och lätt darr på munnen.
  Man hade önskat samma inlevelse vid fler tillfällen. Kanske vid tanken på alla fattiga och sjuka som får ta de yttersta konsekvenserna av hans högerpopulistiska beslut.
  I motsats till Mary känner jag ingen respekt för den mannen. Han verkar särdeles omogen…

Comments are closed.