Fyra ord i högskoleprovet?


Nu berättar media att delar av högskoleprovet låg på nätet i tjugo minuter innan provet startade, fyra ordförståelsefrågor avslöjades, antagligen skulle detta kunna utnyttjas av någon tror man.

SvD/TT: ”De fyra ord från högskoleprovets ordförståelseavsnitt som läckte ut i förväg på internet i lördags kan komma att strykas, säger Lennart Ståhle, stabschef på Högskoleverket. Provkon-
struktören Umeå universitet tittar nu på frågan. Högskoleverket försöker också se hur fler läckor kan förhindras.

– Det är förmodligen någon handhavanderutin som gått snett, vi ska studera det ingående, säger Ståhle. Han påpekar att läckor aldrig förekommit förut. Det är första gången i högskoleprovets historia, enligt Ståhle.”

Jag kollade den delen i morse och missade till min stora förtret ett ord, minns inte men det var något av de tre sista. Det var väl brist på koncentration antar jag, den gången jag gjorde högskoleprovet ”på riktigt” missade jag inte något ord vad jag kan minnas, men det var ju ett tag sedan så jag kan ha förträngt det. Jag gjorde provet för att jag saknade några tiondelars poäng för att komma in på en speciell linje och provet hjälpte mig över tröskeln, hur det skulle ha gått idag har jag inte en aning om förstås.

Men att stryka fyra ord i provet verkar vara samma sak som att skjuta mygg med kanon. Fyra ordförståelsefrågor kan knappast göra att poängen påverkas i någon högre grad, och tänk på dem som satsat på att skriva 2.0? Om provet gick som på räls så får de ändå bara 1.9, jösses vad sur jag skulle bli i ett sådant läge.

Samtidigt så blir jag lite nyfiken på vilket resultat jag skulle få om jag gjorde provet idag, synd att det ska vara så omfattande, jag är inte tillräckligt nyfiken för att göra det bara på skoj. Men det vore trevligt om tidningarna kunde publicera fler delar av provet, då kan man välja ut det man tror att man är bra på..

it Andra om: , , , , svd svt sr ab dn gp


3 svar till “Fyra ord i högskoleprovet?”

  1. Nja, om frågorna stryks så behövs det färre rätt för att få 2.0. De räknar helt enkelt om hur många rätt som behövs för varje steg, som ju dessutom är relativt.

    Givetvis försvinner inte möjligheten att nå högsta betyg.

  2. Gjorde provet för första gången och är ju förjävligt om några lyckats fuska med den stora säkerhet som det ändå är. Troligen någon ”lärare” som öppnat sin packe i förväg och slängt upp de få ord som hanns med för att hjälpa någon. Men men drygt om hela provet skulle behöva göras om :S