Frankrike – Zlatanmania, Hollande, Israel, filmstjärnor, vin och annat


Jag har förmånen att som halvtidspensionär nu vara i södra Frankrike. Häromkvällen på Nyheterna på TV kanal France 1, Public Service, kl 20.00 var stormens härjningar i New York den första nyheten. Men den största nyheten, mätt i tid, det var Zlatan som presenterades under rubriken ”Zlatomania”. Den ena konstmålet efter det andra, bilder på den karismatiske leende landsmannen med kloka diplomatiska positiva uttalanden, ungefär som han gör som landslagets kapten. Genom Zlatan har fotbollen blivit populärare, åskådare strömmar till och biljettintäkterna ökar. Man får se bilder på hans bok och hör att den sålts i 600 000 ex i Sverige. Kul!

Jag gillar Zlatan. Han har sin brister som vi alla, och är ibland inte så bra och verkar passiv, men vem är inte det? Ibland intryck av litet mycket one man show. Sveriges näst bäste fotbollscenter genom tiderna efter Gunnar Nordal, eller..?

Frankrikes ”socialister” har förlorat sin lyster enligt en tidningsrubrik. Endast 36 % är nöjda med Hollande enligt en opinionsundersökning. Ekonomin går dåligt och arbetslösheten ökar. Det är rentav tal om att avskaffa 35 timmars arbetsveckan. Och inte blir det bättre för socialisterna då det så kallade kommunistpartiet PCF, det största politiska partiet i Frankrike efter andra världskriget, förenar sig med högern så att en proposition med progressviv beskattning på energiutgifter avslås.

Arbetsgivarnas organisation klagar över att Hollande bara vill frysa utgifterna och inte minska dem. Däremot vill de minska kostnaderna för sociala välfärd med motsvarande 250 miljarder kronor (39 miljarder euros) unde de kommande två åren, och de totala statsutgifterna med 60 miljarder dollar. Däremot har de inga förslag på att minska skyhöga löner eller bonusar.

På TV-nyheterna ser man också att apartheid-ivraren och krigshetsaren Netanyahu från Israel deltar vid evenemang i Toulose ett år efter den tragiska dödsskjutningen av Israeliska skolbarn, hur han kramar om de sörjande och Hollande. Hollande lovar att utrota antisemitismen och det är förstås ett mycket bra mål. Men ha sa visst inget om att också utrota anti-islamism.

Här lokalt i ”vår” enkla lilla by är annat på tapeten.Här finns inga fina eller halvfina hotell, ingen fin ”fin” restaurang och knappast några fina bilar, föga kriminalitet, men en mycket trevlig, varm och folklig atmossfär. Brad Pitt och Angelina Jolie har flyttat till trakten för ett par år sedan, och sedan slog sig George Clooney ner i närheten. Clooney kan man se på ett kafe i en grannby (där folk inte låtsas känna igen honom) medan Brad Pitt gör eländigt dålig, inte alls övertygande reklam för Chanel 5 på TV. Folk pratar inte så mycket om det egentligen. Men både vi, vänner och ”locals” är inte glada över uppgiften att George Clooney köpt en vingård här nere. Nu förstår vi varför entren till vingården snyggats upp till oigenkännlighet. ”Man ryser vid tanken att vinflaskor med bilder av tjusige Clooney på etiketten till dubbla priser”, sa någon. Vi är glada över att att en annan vingård avvisade Brad Pitts köpinvit.

Men vi gläds åt att Frankrike tar tillbaka soldaterna från Afghanistan med förtur. Här borde Sverige följa efter!


i Andra om: , , ,, , , Frankrike

DN 31/10Brad Pitt DN George Clooney DN Zlatan SvD SvDBrad Pitt SvD VinAB ZlatanExpressen

  2 comments for “Frankrike – Zlatanmania, Hollande, Israel, filmstjärnor, vin och annat

  1. 12 november, 2012 at 14:51

    Test av kommentarsfunktionen..

  2. 12 november, 2012 at 15:08

    Fungerar som alltid på denna men inte på din Bilderblogg där du refuserat adekvat kommentar av mig 10/11, som svaromål på kritik i inlägg på Bilderblogg. Nu sätter jag in det igen så kan vi se om det börjar fungera på Bilderblogg.

Comments are closed.