Federley, snyltaren


Idag framstår det alltmer tydligt att Fredric Federley är en snyltare, en person som inte drar sig för att utnyttja samhället om det innebär att han själv hålls ekonomiskt skadelös.

Ekot: ”Det var i första hand centerungdomar och nära släktingar som kunde kvittera ut den statliga lönegarantin efter att den centerpartistiske riksdagsledamoten Fredrick Federleys salladsbar gick i konkurs förra året. Salladsbaren öppnade som en protest mot Hotell- och restaurangfackets agerande för att få en restaurangägare i Göteborg att teckna kollektivavtal, men den gick i konkurs redan efter tre månader.”

Som svar på frågorna från Dagens Eko så förklarade Federley att det är såhär det fungerar i en marknadsekonomi, andemeningen i hans resonemang var ”- klarar inte företag sin ekonomi så är det naturligt att samhället får ta ansvar…” Men nu var inte salladsbaren vid Stureplan något företag i egentlig mening, det var ett mediejippo som ivrigt understöddes av nyliberaler ur allehanda schatteringar. Bland annat var Svenskt Näringslivs eget Timbro några av dem som stod upp och applåderade när Federley och Peczynski skulle leka affär med skatte-
betalarnas pengar.

Och Centerpartiets inställning till det fria företagandet framgår av deras hemsida.

Centerpartiet: ”…Därför vill vi rikta ett stort tack till alla företagare. För det är ni som anställer. Vi tror att regeringens drygt 50 reformer för ett bättre företagsklimat har betydelse. Men även om mycket har gjorts återstår mer. Vi vill nämligen göra det ännu enklare, roligare och lönsammare att vara företagare. Så skapas fler jobb! Sverige behöver fler företagare. Fler eldsjälar som vågar starta eget och satsa framåt. Tillsammans ska vi gör Sverige till världens mest företagsvänliga land!”

De jobb som skapades var i första hand till för centerungdomar och nära släktingar. Så skapas fler jobb, och Sverige behöver fler företagare, skriver partiet på sin hemsida. Men är det verkligen partiets mening att skattebetalarna ska stå som ekonomiska garanter för illa underbyggda affärsidéer? Salladsbaren var ett mediejippo, den enda verkliga målsättningen var att få publicitet, och en publicitet med udden mot fackförenings-
rörelsen där Federley själv agerade riddare av den sorgliga skepnaden.

Federley, snyltaren
Fredric Federley, snyltaren

Nu ska Federley, trots sitt uttalade motstånd mot den lag som tycks vara inspirerad av det östtyska Stasi, rösta igenom reglerna som ger FRA rätt att spionera på all telefon och datatrafik både i luften och i kabel. Så var det med den idealismen, han lämnar sina nyliberala sympatisörer med näsor lika långa som Pinocchios. Nu får de i praktiken se hur viktigt deras stöd har varit när Federley viker ner sig och agerar röstboskap. Också det på skatte-
betalarnas bekostnad…

Relaterat: SvD Ekot AB Esbati DN HD SDS Centerpartiet IDG1 Svensson Rawia om Björklund

Andra om: , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Federley, Snyltare, Sallandsbar, Nyliberal, Centerpartiet, Riksdagen, Fredric Federley, Mediejippo, Skattebetalarna, Reklam, FRA, Stasi, Idelaist, Konkurs, Politik[/tags]


23 svar till “Federley, snyltaren”

 1. Till att börja med var det ju inte så smart att öppna den strax före sommaren. Alla vet ju att alla de flitiga människorna runt Stureplan är lediga 3 månader under sommaren (förutom 1 månad runt jul och 1 månads sportlov). Annars är ju också Federleys förklaring till konkursen intressant:

  ”Att det blev konkurs på en gång, menar Federley, beror på att det var för varmt i lokalen och att det uppstod problem med duvor på gården och utebliven sophämtning.”

  http://www.sr.se/ekot/artikel.asp?artikel=2106504

  Hemsidan har de fortfarande kvar:

  http://www.enannansalladsbar.se/

  Och där erbjuder de b l a andra att starta salladsbarer under franchiseavtal!

 2. Killen måste vara en nolla!

  Jag har startat en del företag och jag älskat det! Visst finns det risker och visst känns det i magen när man satsar egna pengar det vill jag lova.

  Men poängen är att man gör MARKNADSPLAN samt en MARKNADSUNDERSÖKNING INNAN man ens tar första spadtaget! Att starta ett företag som går i konkurs efter 3 månader är skandalöst, slarvigt och synnerligen dumt. Det betyder i klartext att den killen ALDRIG skall vara närheten av ett nyföretagsstartande. Bra att detta kommer fram. Undvik killen!

  Att starta ett företag är som att gå in ni en konflikt (läs rättegång) det gör man bra om man vet eller tror sig veta att man vinner! Och hur vet man det? Svaret är att man gör en MARKNADSPLAN samt en MARKNADSUNDERSÖKNING! Det kan man göra själv! Det är inte svårt!

 3. Det är jönsar som Federley (Även Mona Salins) som ger den ultimata självförverkligandet så dåligt rykte.

  Därför så tror jag inte på deras företagssnack! Vad de vill är att försämra anställningsskyddet i LAS. Jag kan LAS (Lagen om Anställningsskydd) och det är inte så svårt att bli av med en anställd om man har orsak till det! Arbetsbrist eller av Personliga själ (uppsagd) avsked då får personen gå över dagen.
  Om detta skulle jag kunna skriva om i evigheter. Men jag kan inte se varför företagandet måste försämra anställningsskyddet? Orsaken är kanske att företagarna är för dåliga på LAS. De är för slöa för att sätta sig i lagtexter och i förlagorna till lagen. Läs in dig p de ca 450 prioriterande fall i AD, så har du LAS på dina fem fingrar. LAS är bra! För alla parter!

 4. Det som är bra med LAS är att det är den enda lagstiftningen i landet där den liknar den amerikanska lagstiftningen; här har parterna processat fram lagarna – inga politiker! Och vad händer tror ni om du som företagare bryter mot LAS.

  You brake the LAW – You PAY for it!

 5. Att den pajasen har mage att kalla sig för ”företagare” måste vara årets skämt.

 6. @Kurt:

  I.a.f. i karamelltantens ögon. För henne är alla karlar under 50 ungdomar. I alla händelser så är han – omogen, och det kan inte ens hon neka till.

  :P

 7. Intressant upplägg, man startar ett företag i akt och mening att göra politiska poänger, och missar själva analysen av verksamhetens förutsättningar och därmed också chansen att demonstrera vad som nu händelsevis skulle demonstreras.

  Om man inte ens är förmögen att göra en affärsplan som håller, vad får en då att tro att man är predisponerad att sköta rikets affärer ?

 8. Que…

  Att bli kallad karamelltant tar jag som en komplimang och jag antar att det är meningen också ;-).

  Jag tycker nog inte att man alltid är så stor när man är 30 år – det vore rent trist om man vid den åldern var färdig och hade gjort alla sina misstag. Sen tycker jag väl inte att allt alla gör är så himla bra.

 9. Mary, du behöver nog inte vara orolig, Fredrick Federley kommer nog fortsätta att göra misstag oavsett hur gammal han är.

 10. Det var en politisk handling Federly utförde – men pedagogiken i hela företaget gick om intet. Vilken dundertabbe!!!
  Det gläder mig, att han så totalt gjort bort sig igen, synd bara att det är vi skattebetalare som får stå för det hela. Som vanligt!

 11. En politisk handling där Federley troligen inte tog ut särskilt mycket i lön från företaget. Då uppfyllde företaget minst _ett_ syfte.

  Han är åtminstone inte partiledare. Hur skulle det se ut om en partiledare startade företag som sedan gick i brutal konkurs? ;)

 12. Federley är ett exempel på de allt för många eländigt verklighetsfrämmande politikerna vi har i Sveriges riksdag. Levt ett helt liv utan att behöva uträttat något konkret, förutom ideologiska slagord.

  Det mest sorgerliga är dock att högern inte har monopol på eländig verklighetsfrämmande politiker.

 13. Har både varit ung och gjort misstag. Dock inga som skattebetalarna behövt stå för när jag hade kunant betala på egen hand.

  Han och Dominatricka borde åtalas för bewdrägligt beteende av de som de blåst att leverera till dem på krita, användandes sina ”goda namn” som garanti. Jag hade anmält dem på dagen.

 14. Kennet, jag tror du kan sluta med försöken till Sahlin-pikar. Tror ingen här bryr sig så värst mycket, de flesta är en bra bit till vänster om (s). Inte så värst svårt idag i ofs, men ändå.

 15. @blingbling
  He he …

  Lite synd är det allt om killen allt! Ung och rask broilerpolitiker med framtiden för sig. Trodde han kunde allt! Så enkelt det är när man aldrig någonsin har arbetat och inte i grunden vet vad som driver detta samhälle framåt. Inte vet hur samhället fungerar; utan då hur man tar bidrag! Allt är enkelt när man är ung! Tyvärr så vänder det med åldern : -(

 16. Kul att se dig argumentera för mindre politikerstyrd ekonomi och mer marknadsekonomi, Jinge :)

 17. David,du drar slutsatser som är ganska slarviga och inte så lite fåniga.
  Jag kan inte se att det ryms någon reklam för marknadsanpassad ekonomi i att påtala rikstönten Federlys hittills största blamage.
  Snarare tvärtom, det påvisar att vilken idiot som helst lätt kan starta eget och blåsa skattebetalarna på kulor i det här allmer hårda och kapitalistiska klimatet som sveper över oss stackars svenskar.

 18. Först och främst kvittar det väll om det var centerungdomar och släktingar som var anställda, är inte dom människor och en del av samhället som behöver jobb och pengar?
  Och om du hade varit anställd av ett företag som gick i konkurs skulle du inte vilja ha lön istället för att stå där utan pengar en månad? Är det så hemskt att staten fixar det? För hur många företgag går i konkurs varje år? Jag tror nog att siffran för dom konkurslöner som betalas ut av staten är en droppe i havet om man jämför med att staten skulle fixa jobb åt alla som jobbar för sådana företag inom t.ex offentlig sektor. Man måste våga sattsa på ett företag, vissa gånger lyckas det andra inte men utan dessa chansningar stannar en del av Sveriges utveckling. Ärligt, är det inte bara för att det är just Fredrik Federley som du är irriterad, vad skulle du säga om det var en ensamstående mamma som var i samma situation, ska hon nekas pengar då?
  //Hanna, CUF:are

 19. @Hanna:

  Salladsbaren var ett politiskt jippo för att få publicitet. Det är fan inte meningen att skattebetalarna ska stå för Centerpartiets reklam! :-(