Ett folkpartistiskt riksmöte eller riskmöte?


I helgen har Folkpartiet, landets största populistparti, haft ett riksmöte för sina kommunalpolitiker. Tidningarna har rapporterat relativt sparsamt från det, men några rapporter har jag kunnat läsa.

Åsa Petersen/AB: ”Riksmötet blir en hyllning av allianspolitiken. ”Alla kan bidra”, är Jan Björklunds paroll. Nu gör vi upp med bidragspolitiken, är budskapet. Problemet är bara att myten om ”bidragspolitiken” stänger människor ute och tar ifrån dem deras stolthet. Gör dem till samhällets sorgebarn. Människor som haft oturen att drabbas av arbetslöshet eller sjukdom och därför tvingas ta ut a-kassa eller sjukersättning lever inte på bidrag. De använder en socialförsäkring som de själva har varit med och betalat för. Folkpartiet säger att alliansregeringen gör upp med ”utanförskapet”. På vilket sätt minskar utanförskapet när Försäkringskassan säger ”Du kan väl ligga ner och jobba” åt svårt sjuka människor?”

Den borgerliga högeralliansen har som sagt tagit till sig ordet ”utanförskapet” som ett mantra. Man säger sig vilja motverka detta utanförskap genom att försämra villkoren för dem som av olika skäl hamnat där, det kan vara ålder, det kan vara sjukdom. Det alla vet, men få talar om, är att när man skapar ett ekonomiskt utanförskap så drar man undan mattan under fötterna på dem som tvingas leva på sin pension eller sitt sjukbidrag. Man skapar istället ett gigantiskt utanförskap som tvingar äldre att gå och samla tomburkar.

Visst, tomburkssamlarna fanns redan under socialdemokraternas regeringstid, men ingenting, absolut ingenting, talar för att de skulle bli färre under den borgerliga högerregeringens olika åtgärder. Den ideologi som dessa testuggande politiker bygger allt på handlar i stället om att överföra samhälleliga resurser till Anders Borg för att han ska kunna fördela dessa till dem som redan har, på bekostnad av dem som inget har.

Klär man då det i en intellektuell testug-
garmantel med ord som ”utanförskapet” så lurar man alltid någon.

DN: ”Folkpartiet vässar nu sin profil som det mest kärnkraftsvänliga partiet. Flertalet tycker det är rimligt att börja bygga ut kärnkraften under nästa mandatperiod, enligt partiets samråd. En annan fråga som pyr under ytan i partiet handlar om valfrihet och avknoppningar där frågan är hur långt det ska få gå. –  Man ser kärnkraften som en del av lösningen på klimathotet, sade partisekre-
teraren Erik Ullenhag när folkpartiets riksmöte gick in på sin andra och avslutande dag.”

Inget ont som inte har något gott med sig. Eftersom jag är miljövän och oroar mig för luftföroreningar orsakade av förbränning av fossila bränslen så är jag förespråkare för en snabb utbyggnad av kärnkraft. Skulle jag gå på ett lokalt vänsterpartimöte och säga det högt skulle alla vända sig mot mig och titta. Därför ska jag snart gå på ett sådant möte. Nu vet visserligen alla partikamrater att det finns vänsterpartister som är för en utbyggnad av kärnkraft, men jag har ännu inte i praktiken stött på deras reaktioner utom här på bloggen.

I sanningens namn så är vi säkerligen fler än vad ombuden på partikongressen i sommar anar. Vi är många som i görligaste mån vill eliminera utsläpp av växthusgaser, och med dagens teknik så finns det bara en metod som är helt överlägsen allt annat, och det är kärnkraft. Vindkraft i all ära, som komplement duger den kanske, men aldrig mer än så. När det gäller kärnkraftens miljöproblem så krävs det en fortsatt expansion för att forskningen ska få de resurser som krävs för att lära sig att återanvända kärnbränsle, och för att nya kraftkällor som fusionskraft ska kunna utvecklas.

Att Folkpartiet är det parti som är mest positivt till kärnkraft bevisar ingenting annat än att det även i vanligt grus kan finnas ett och annat guldkorn.

Jinge

AB DN1

Andra om: , , , , , , , , ,

[tags]Folkpartiet, Fusionskraft, Utanförskap, Kärnkraft, Liberal, Populister, Högerpolitik, Val 2010, Borgerligheten, Politik[/tags]


7 svar till “Ett folkpartistiskt riksmöte eller riskmöte?”

  1. Borgarnas mantra ”utanförskap” är bara deras metod för att försöka hjärnvätta svenskarna så att vi skall rösta på borgarna.
    För övrigt har jag nu gjort om mitt elavtal och köper enbart miljövänlig kärnkraft från Vattenfall. Man kan göra så numera hos Vattenfall.

  2. #1 Ken – Vad kostade det då? När jag såg reklamen för det så var min första tanke att det är ett försäljningstrick.

  3. Hehe, jag tillhör nog de där som skulle vända sig om och se förvånad ut. Det finns ju en anledning till att folk protesterade högljutt i Sverige mot uranbrytningen och att det förbjöds. Nu hycklar vi och importerar uran istället. De platser där man brutit/bryter uran är för all framtid förstörda.
    Kärnkraft är ingen bra lösning.

  4. @Pastey:

    Jojo… Jag ska testa kamraterna här i Haninge. Nu har jag förklarat varför ett antal gånger, drar det inte i en kommentar här och nu mer än att jag konstaterar att alla andra energiformer har kraftigare miljöpåverkan än kärnkraft.

  5. Jag vill bara kommentera det som ”Ken” säger i kommentar #1.

    Har ganska nyligen hört talas om dessa ”val” man får göra och började genast fungera. Hur kan Vattenfall urskilja deras miljövänliga kärnkraft från annan energi som flödar genom ledningarna? Det är omöjligt. Det där är inte annat än humbug och har så även bekräftats av en källa inom Vattenfall som jag träffat. De kan inte garantera var just din el kommer ifrån.

    Det är konstigt att vi i Sverige har satt ett förbud mot ny kärnkraft i landet. Däremot finns det inget förbud mot statliga Vattenfall att satsa enorma pengar i den gigantiska miljöboven kolkraft nere i Tyskland. Man försöker utveckla sin en reningsmetod för att göra kolkraften miljövänligare men vad ger detta? Även om man lyckas kommer denna elkraft att bli ofantligt mycket dyrare än vad kärnkraften är. Vi kunde alltså inte ens samtidigt som vi säger att man inte ska få investera i ny kärnkraft i Sverige förbjuda statliga Vattenfall från att investera i miljöfarlig kolkraft i Tyskland? Nej och vi kan tydligen inte göra det nu heller.

    Lustigt då också att vi oroar oss så mycket för vad som kan ske vid en eventuell läcka eller mindre olycka vid ett kärnkraftverk (då kärnkraftverken idag nästintill är felsäkra). Detta samtidigt som kolkraften varje år skördar en oerhörd massa dödsoffer. Jag kan garantera er att jämför ni hur många personer som dött pga kolkraften sedan 1986 kontra Tjernobyl så är siffrar betydligt högre på kolsidan.

  6. Det är inget humbug att man kan köpa el från en speciell produktion. Att de blandas i samma ledningar gör ingenting i sammanhanget eftersom man vet precis hur mycket som produceras av de olika slagen.