I kväll äger ett nytt möte rum i Katalys programserie om ”Klass”. Rubriken: ”Det brutaliserade arbetslivet”.
Programpresentation av Katalys. Det brutaliserade arbetslivet
Ny teknik, datorer och artificiell intelligens urholkar det bestående klassamhället och skapar någonting nytt. ”Kunskapssamhället” tycks ha ersatt industrisamhället och därmed en traditionell förståelse av klass och sociala positioner. Det är ofta bilden som ges i nutida samhällspolitiska analyser. Två rapporter i ”Klass i Sverige”-serien visar dock att klassamhället inte har försvunnit utan blivit allt hårdare: det löpande bandet upplever en renässans samtidigt som otrygga anställningsformer växer i andel. Hur ser det moderna svenska klassamhället ut för de som arbetar? Vad säger en växande andel behovsanställningar om utvecklingen på arbetsmarknaden och i politiken? Hur kan en förståelse av nutida utvecklingar hjälpa oss att formulera politiska alternativ?
Deltagare:
Yonna Waltersson, chefredaktör Arbetet
Mikael Nyberg, journalist och rapportförfattare ”Det nya arbetslivet”
Johan Alfonsson, forskare vid Göteborgs universitet och rapportförfattare ”Nomaderna på den svenska arbetsmarknaden”
Moa Sahlin, samhällspolitisk samordnare Handelsanställdas förbund
Samtalsledare:
Niels Stöber, utredare Katalys
Lokal: Sandlersalen, ABF-huset. kl 18.
Observera att föreläsningssal kan ändras vid behov. Uppdaterad information om föreläsningssal finns alltid på skärmarna i ABF-husets entré. Välkommen!
Säkra din plats!
Boka din biljett på Billetto fram till 1 timme innan start här eller på plats i ABF-husets Information fram till 30 minuter innan start. Eventuella restbiljetter säljs utanför salen.
Biljettpriser:
Ordinarie 80kr
Student, pensionär, arbetssökande, 6F-medlem: 60kr
intressant.se ABF kultur, kapitalism, media, katalys, USA, arbetarklassen marxism, tjänstemän, socialism klass, klasskamp
7 svar till “Det brutaliserade arbetslivet – seminarium 19 februari, kl 18”
Återkom gärna med rapport från mötet. Det är alltid intressant att höra vad som kom fram.
Det ”löpande bandet” och de enformiga arbetsuppgifterna i fabrikernas lokaler tror jag inte kommer göra någon renässans. De är för evigt borta tack vare utvecklingen av maskiner som utför de trista jobben. Mycket av de forna arbetsuppgifterna består i dag mest av övervakning av de maskinerna vilket man upptäckt att även kvinnor kan göra så därför kommer industrin i framtiden inte vara så mansdominerad som den varit tidigare.
Tyvärr ser man idag att även sociala arbetsuppgifter i framtiden ska utföras av maskiner men då tycker jag det har gått absolut för långt. Gärna hjälpmedel men maskiner kommer aldrig kunna ersätta den mänskliga kontakten som vi så väl behöver för att må bra. Det är en skrämmande utveckling att främst äldre män hellre väljer att ta livet av sig än att försöka leva livet ut. När jag var liten brydde sig samhället om de gamla men så är det tyvärr inte längre utan äldre betraktas mer som en belastning av samhällsresurserna där våra politiker väljer prioriteringarna. Det är precis som den dag man slutat arbeta minskar samtidigt människovärdet.
Mötet var bra. Du kan läsa i rapporter som finns att ladda ned gratis på nätet.Katalys. Allt medan BNP ökat så har arbetsläsheten ökat liksom andelen i olika typer av otrygga arbeten. Hur kan någon tycka att Kapitalismen är det bästa ekonomiska systemet som mänskligheten kan ha?
Sammanfattning av ”Management by stress”-rapporten ”Med den nya tekniken, med datorer, robotar och artificiell
intelligens, försvinner de enahanda, slitsamma rutinjobben.
Så ser det ofta ut när bilden av det nutida arbetslivet målas
upp. Vi tycks vara på väg in i ett kunskapssamhälle där bara
högkvalificerade jobb blir kvar. Men på fabrikerna, lagercentralerna
och akutmottagningarna ser det annorlunda ut.
Där upplever det löpande bandet en renässans, där devalveras
yrkeskunnandet, där går anställda in i väggen i planerad underbemanning
och chefsgodtycke. Lagerarbetaren ser sig förvandlad
till en mänsklig robot, vägledd genom arbetsdagarna av den
syntetiska rösten i ett headset kopplat till ett digitalt övervakningssystem.
Daglönarna är tillbaka i högteknisk omgivning
och för taxichaufförerna i storstäderna är åttatimmarsdagen
avskaffad.
Det är inte teknikens fel. Det handlar om ett skärpt klassförtryck.
Men den nygamla produktionsmodellen är sårbar.
Inte minst för fackliga aktioner.”
”Hur kan någon tycka att Kapitalismen är det bästa ekonomiska systemet som mänskligheten kan ha?”
Finns det verkligen någon som tycker det?
Vad jag förstått är den allmänna åsikten att kapitalismen har väldigt stora brister men någon bättre ersättning finns inte så därför lever kapitalismen vidare och som jag fattat det blir kapitalismen mer konsoliderad snarare än tvärt om. Ska kapitalismens rykte försämras så måste fler människor bekymras av dess brister och framförallt drabbas av dem. Kapitalisterna vet så klart det här så därför undviker dom det.
I går var jag bekymrad över den grova och brutala brottsligheten som det inte längre går att undvika från nyhetslöpen och tyckte mitt trygga ”socialistiska” Sverige på ett par decennier förvandlats till brottsplats Sverige och funderade över om politiker och samhällsplanerare iskallt räknat med det för så godtrogna och tafatta kan dom väl ändå inte vara i sin högst ansvariga ställning. Men det var då det, ikväll har jag lugnat ner mig och känner mig mer trygg och samlad.
Återkommer….
Visst finns det alternativ. Ett demokratiskt socialistiskt rationellt system kan planeras så att alla får arbete, för en tillväxt efter behov och så att fattigdomen försvinner. 1/7 av förmögenhetstillväxten på ett år hos världens miljardärer skulle räcka för det senare.World Economic Forum – de rikas planering för en fortsatt orättvis värld Varför acceptera sådant? Fattigdom ger rikedom och Stor framgång för kapitalismen! Tre miljardärer äger mer än USA:s halva befolkning (160 000 000 personer)
Det finns inga socialistiska rationella system. Socialismen är irrationell till sin natur och bygger på fåtalets välde och genom sin diktatur kväver allt individuellt tänkande som inte faller nomenklaturan i smaken. Det är en ödets ironi att människor i Europa som upplevt försök till socialism garanterar att sådana försök aldrig mer kommer tillbaka. Jag tror förresten att kommunistpartier är förbjudna i östra Europa där de tidigare var regerande. Jag beundrar dina ambitioner men varför sparka sig trött på någonting lönlöst? Men mycket hemtrevlig och läsvärd hemsida. Keep the work up!
Det finns inga kapitalistiska rationella system. Kapitalismen är irrationell till sin natur och bygger på fåtalets välde i slutna rum utan demokratisk insyn. Den startar små och stora krig i kamp om jordens resurser, samt övervakar noga medborgarna, i USA genom NSA. De som har alltför mycket kritiska fakta försöljs (Snowden, Asssange) och tortyr är ett hjälpmedel i ledande kapitalistmakten. Man för en medveten krigs- och demoniseringspolitik mot meningsmotståndare. Det är intressant att en så stor andel av befolkningen i Ryssland, forna öststater – och i USA – är positiv till socialism. De flesta ryssarna anser att Sovjetunionens kollaps var dålig. Stark opinion för socialism i Ryssland och USA
Kommunismen, liksom kristendomen, tycks attrahera kvinnor men även män med mer kvinnligt tankesätt. För mig tycks kommunismen vara en ”paraplyideologi” där diverse feminim aktivism samlas. En typisk sådan är genusteologin där kön betraktas som social konstruktion och inte något medfött. En annan är vurmen för det mångkulturella samhället och asylaktivismen. Jag läser och gillar din hemsida men du får räkna med jag inte längre ställer upp för den kommunistiska revolutionen. Det är den faktiska samhällsutvecklingen som gjort det här, inte för jag har ändra ideologiska principer i grunden. Bara konstaterat att de samtidigt måste kunna fungera. Drömmar kan hjälpa, men det går inte att leva av dem. Jag sa tidigare att kommunism är fredlig men tycker samtidigt att allför många hittills har fått lida pga av kommunisterna och jag vill inte bli en av dem.