Det är NÄSTAN synd om Reinfeldt


Sedan Fredrik Reinfeldt tillträdde som statsminister har det varit ett fullständigt oproportionerligt antal ”affärer” inom den svenska regeringen.


Trots att mitt minne
är kort kan jag direkt se dessa namn framför ögonen: Bildt, Björling, Borelius, Littorin, Odell, Odenberg, Stegö Chiloé och Tolgfors.

Utöver dessa, i tre fall före detta ministrar, finns det ett antal statssekreterare som utmärkt sig så att jag inte behöver Googla efter dem. Det är: Forseke, Funered och nu Schenström.

Jag är dessutom övertygad om att läsare som inte är utrustade med samma teflonminne som undertecknad kan fylla på listan av ministrar och statssekreterare ytterligare.

Man kan givetvis ägna ett antal timmar åt att skärskåda denna namnlista, och även komplettera den, men i sak visar det på en sak som inte ens är möjlig att ifrågasätta. Det är ansvarsfrågan. Den som utsett ministrarna är Fredrik Reinfeldt, mannen som beskrivs som osynlig av alltfler. Det är uppenbart att han inte har de kvalifikationer som är nödvändiga för en regeringschef, det är också helt klart att hans ledarförmåga lämnar mycket i övrigt att önska.

Att peka på exempel känns överarbetat en dag som denna så det lämnar jag därhän. Men det är inga svårigheter att konstatera faktum, befolkningens låga förtroende för regeringen har knappast stärkts efter den senaste skandalen. Nu kommer ett antal moderater att skriva i kommentarerna – vilken skandal? Jag tänker inte besvara den frågan.

Men INGEN av kvinna född
kan påstå att Fredrik Reinfeldt ger ett intryck av att vara en kompetent regeringschef. Ingen…

Källor: DN SvD DN1 SsV SsV1 SvD2 SvD3

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Bildt, Björling, Borelius, Littorin, Odell, Odenberg, Stegö Chiloé, Tolgfors. Forseke, Funered, Schenström, Reinfeldt, Högerregeringen, Politik, Val 2010[/tags]


24 svar till “Det är NÄSTAN synd om Reinfeldt”

 1. Hade hon varit man och sosse jag då hade ingen brytt sig. Nej då var det en riktig karla karl som kan ta sig en sup och som har lite stake i sig. Sjukt.

 2. Haha, nu blir borgarna plötsligt feminister!
  Men rikets säkerhet har inget med genus att göra.
  Har man ett så ytterst viktigt jobb så ska det skötas med precis den omsorg som uppdraget kräver, oavsett vilket kön man har.
  Reinfeld är inte den man som ska styra Sverige, det är uppenbart…

 3. Det är ju tur att media skapar denna kris, den visar ju att vi har en statsminister som inte skulle kunna hantera en riktig kris. Att springa och gömma sig i ett hörn skulle nog inte fungera så bra då.

 4. Jag med många tycker nog att Fredrik Reinfeldt är mer regeringschef än Persson eller någon annan sosse någonsin varit.

  Lars Danielsson och den dåvarande regeringen lyfte inte många fingrar i onödan när 500 svenskar dog och 20 000 befann sig i svår nöd, dessutom finns det dubier om vad Danielsson verkligen gjorde, så jämförelsen haltar.

  Vad är meningen här, skall man tro på allt vad TV4-reportern säger och är det meningen att man skall sitta med telefonen i handen på sitt tjänsterum när man har jour, om hon nu överhuvudtaget hade jour?

  Detta är en pseudohändelse, inget annat och Regeringen har folkets fulla förtroende (nej, opinionsundersökningar är inte riktigt att lita på)…

 5. ”jävligt glad i hatten” skriver Expressen och TT citerar det. SVD tar ej med ”jävligt”. I Svt:s uppspelning av Anders P saknas ”jävligt”.
  Det fega med TT är att de är anonyma och kan felcitera anonymt.

 6. Och då har du glömt Borg och Billström (Tobias). Den förre med svart barnflicka och regeringsplan hem till dörren och den andre som heller inte betalt TV-licensen och ev anlitat det obskyra Blackwater som privat livvakt.

  Men, om Schenström får gå, men inte t ex Borg (en finansminister som medvetet skitit i att betala skatt) eller Littorin (som ljugit offentligt om att han har en examen han inte har) så börjar man nog se ett mönster som inte bara har med teflon (att det rinner av) att göra utan också med avsaknad av ett visst organ hos dem som får gå. (Och då menar jag inte hjärnan.)

 7. …och Bodström hade också svart barnflicka, obetald tv-licens, Sahlin har inte varit med i facket på länge, etc, men dessa saker slapp de igenom med…

  Goda kålsupare?

 8. Schengströms uppförande kan inte nog klandras med tanke på det tunga uppdrag hon fått.
  ”Som statssekreterare med ansvar för stab, inrikesplanering och kommunikation i statsrådsberedningen rankas Schenström som Sveriges tyngsta politiska tjänsteman. Somliga bedömare går ett steg längre och håller henne som landets femte inflytelserikaste politiker alla kategorier – snäppet under de fyra borgerliga partiledarna.” Expressen idag

 9. Ibland undrar en gamling hur länge ni varit med? Har ni någonsin upplevt en regering sammansatt av politiker och omgiven av tjänstemän som klarat sig undan ”skandaler”? Så, här är ju bara ännu ett exempel!
  Mer intressant är kanske att studera hur makthavare hanterarar dessa massmediauppblåsta händelser. De verkar i mina ögon bli allt mer ”hårdhudade”, på gott och ont. Inte tror jag Monas godisinköp hade fått samma effekt idag för att nämna ett exempel…

 10. Men skärpning, vi vet ju för fan inte om hon hade jour ännu. det antas bara fortfarande.

  Det är klart att den som int egillarmoderaterna tar sin chans här att bläddra fram alla problem som funnits. Jag tycker att det är dystert när moralpaniken får övertag.

  Principiellt som jag skrev igår, så tycker jag att det är olämpligt att vara full offentligt när man är en offentligt bevakad person. Behöver man bli full kan man ju bli det hemma.

  Å andra sidan tycker jag att an ska komma ihåg att personer med den typen av jobb ALDRIG är lediga, de är alltid i tjänst… En på sätt och vis omöjlig uppgift egentligen.

 11. Nej det är mycket som avgör om det skall bli en skandal eller ej. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths privata användande regeringens kontokort blev ju t ex aldrig någon skandal.

 12. Det är nog fler som behöver skärpning, istället för att försöka gulla till på ett närmast fjolligt sätt!
  Det här är Reinfelds största kris eftersom det gäller rikets säkerhet.
  Vi vet redan tillräckligt för att kunna ta ställning.
  Det finns bilder, det finns vitten och Reinfeldt tiger om det väsentligaste, hade hon jour?
  Själklart hade Schenström det, om inte så hade statsministern inget att dölja utan kunde rakt ut säga som det var. att hon var ledig.
  Jag tror inte vissa har insett hur allvarlig situationen är…

 13. Mary, det är så enkelt att tala om att U S inte hade jour, för det avslöjar ingenting om rutiner eller vem eller vilka som hade jouren.
  Att mörka om U S var i tjänst eller inte pekar på att hon var hade jouren och därmed ett stort ansvar, ett ansvar som hon i så fall inte levde upp till.
  För övrigt börjar ditt resonemang bli skrämmande när du skriver, Behöver man bli full kan man ju bli det hemma. Min erfarenhet av människor som har behov av att bli fulla hemma i sin ensamhet är att de har akuta problem.
  Och är det de du menar U S har då är det riktigt illa och då är hon på fel post definitivt.

 14. Tydligen har Aftonbladet plockat bort en del vittnesmål om hur full hon var i efterhand.

  Från bloggen Magnus tankar.

  Om vi då går tillbaka till de vittnesuppgifter som redovisats i affären kan följande redovisas. I Aftonbladet den 24/10 kunde man läsa: “Aftonbladets utsända kan se hur statssekreteraren vinglar på stegen och är rödögd.” Lite senare i texten berättar Mimmi Grandin, kökschef på resturang Copacabana café, följande: “Hon föll till golvet två gånger. Jag fick kliva över henne när hon låg utanför toan. Det tog kanske fyra minuter innan jag kom förbi. hon förstörde min kväll.”

  Jag tog kontakt med Aftonbladet för att fråga om Ulrica Schenström eller någon av hennes medarbetare begärt en rättelse av uppgifterna. Det har de inte.

 15. Vad jag menar med skärpning är/var att det dras så mycket slutsatser innan man vet något egentligen.

  Att vara hög tjänsteman och full på krogen är inte bra, det tycker inte jag heller och det har jag sagt hela tiden. Eller hur?

  Däremot så dras det iväg så in i bänken hela tiden det är det jag vänder mig emot.

  Jag menade nu inte heller att man skulle behöva ha problem för att man vill bli ”glad i hatten”, men att det är lämpligare att bli det hemma än på krogen när man är officiell person. På grund av att det finns så många illvilliga som vill

  Att festa inför publik är inte alltid så lämpligt. Trots allt har vi bara tolkat en bild – och någon har dragit slutsatsen om rikets säkerhet mm mm (Marita Ulvskog startade det har jag för mig). Detta har tagit för stora proportioner.

 16. #17 skriver ”Tydligen har Aftonbladet plockat bort en del vittnesmål om hur full hon var i efterhand.”

  Då måste dom verkligen ha ränt runt i soprum och bibliotek över hela landet som små rakettettingar och rivit bort uppgifterna för hand … citatet kommer nämligen från papperstidningen och har aldrog funnits på webben :)

  KAS

 17. Mary, du gör de ena kullerbytan framför den andra. Inser du inte att du är en av dem som binder ris åt US med ditt agerande. Men för mig är ditt agerande synnerligen utmärkt, det är ju så avslöjande.

  Den bild som sakterligen växer fram är att U S föredrar kvällsmöten på krogen och att de verkar ha varit väldigt frekventa.
  Jag är därför förvånad över att ingen har börjat granska alla krognotor för att få fram vad som har förtärts, kostat och vem som betalat.

 18. Nu har Ulrica Schenström fått sparken, eller tagit time out som det kallas.
  Nu kanske äntligen Mary inser situationens allvar och inser att alla hennes försvar och undanflykter inte hjälper.