Depression nästa?


Idag har DN en artikel om den f.d. finans-
ministern i USA, Lawrence Summers, och tidningen berättar att han fruktar en djup lågkonjunktur.

Man kan konstatera att priset på guld aldrig varit så högt som nu, och i radions program ”Dina Pengar” säger deras ekonomiska expert Anders Andersson att han rekommenderar folk att inte ha för mycket av sina sparade medel i aktier med tanke på riskerna för en dålig utveckling på börsen. Andra bedömare menar i sin tur att oljan ska stiga till tvåhundra dollar per fat innan året är till ända.

Nästan alla, inklusive Summers, hävdar att detta har direkta återkopplingar till den amerikanska bolånekrisen. Den spelar säkert in, men jag tror att de ekonomiska bedömarna bortser från att den största orsaken till att den amerikanska ekonomin är i gungning beror på ”Kriget mot Terrorismen”. Jag vet inte hur många miljarder det kostar de amerikanska skattebetalarna varje dag, men det är oerhörda summor.

Hur mycket pengar USA lånar upp vet jag inte, men jag antar att de samtidigt låter tryckpressarna snurra på högvarv.

Vi kan själva räkna med att våra banker är inblandade i en kommande bankkrasch till viss del, bankbranschen påminner på rätt många sätt om försäkringsbranschen där man sedan länge delar på risktagandet. Om det finns risk för en depression som på trettiotalet vet jag inte, men en recession ((http://www.ekonomifakta.se/sv/Ordlista/Recession/)) kommer att drabba oss i år, det är jag mer eller mindre övertygad om.

Om det blir så som jag tror, vad händer då med huspriserna, och värdet på bostadsrätter? Jag vet givetvis inte, men jag har sett sommarstugor i masonit säljas för sjusiffriga belopp bara för att de ligger inom bilavstånd från Stockholm. På samma sätt förhåller det sig med priserna på bostadsrätter. En liten tvårummare i populära stadsdelar kostar normalt över 2,5 miljoner, och på vissa adresser nästan det dubbla.

Detta är tecken på en osund marknad enligt min uppfattning. Tidningarna kommer regelmässigt med ett antal flåshurtiga artiklar om ”Hur du klarar fattiga januari” varje år. Risken är stor att den sortens skriverier

i händelse av recession kommer att förekomma varje månad, året runt. Men en sak som det definitivt inte talas om i dessa dagar är vad som faktiskt skulle hända vid en lågkonjunktur. Man låtsas inte om att en av effekterna skulle bli massarbetslöshet. Det är tragiskt, framförallt utifrån det faktum att vår nuvarande regering gör vad den kan för att avrusta välfärden.

Noterbart är också att Riksbanken f.n. är sysselsatt med att sälja ut guldreserven för att flytta pengarna till – värdepapper.

AB DN1234

Andra om , , , , , , , , ,

[tags]Recession, Depression, Riksbanken, Guldreserven, Lawrence Summers, USA, Bolånekrisen, Ekonomi, Politik, Kriget mot Terrorismen [/tags]


8 svar till “Depression nästa?”

  1. Dessutom tror jag att den oreglerade kapitalismen inte klarar av att möta klimathotet. Den nödig råkapitalismen tilltro för evig tillväxt har inga sådana kalkyler. Om inte annat så kan man se hur tafatt alliansen handlar i miljöpolitiken och hur alltmer hysteriskt Carlgren ser ut
    när han uttalar sina mantra..

  2. Tyvärr pekar många saker på att nästa ”krasch” är på gång..

    Och vi som minns den förra, och den förra och den förra osv är inte förvånade.. men många kommer att bli förvånade över hur ”deras vänner” och ”hjältar” då kommer att agera, nämligen som vanligt..

    Bankerna tex kommer iskallt att gå in och kräva omedelbar betalning av det lånade kapitalet som överstiger ”pantens” nya värde, ofta huset då rasat ner till.. och skiter det sig ändå för bankerna går dom till staten, kräver och får, skattemiljarder utan krav på återbetalning, som sist!

    När det gäller USA och det lånefinanserade kriget mot Irak tex och här talar vi inte om några småbelopp.. kommer de omedelbart i en gigantisk ekonomisk kris som drar med hela världen och där bolånekrisen bara är en droppe i havet.. Och VEM/VILKA har lånat ut dessa gigantiska belopp till USA de senaste decennierna? Håll i Er: Kina i huvudsak.. Vad det får för konsekvenser vill man inte ens spekulera i men det USA har ett enormt överskott på är vapen av alla de slag, även massförstörelsevapen och en väldigt massa militära strateger..

  3. Re: Sara G.. Just det där med miljön och tilltron på att råvarutillgången, liksom oljan är en oändlig resurs är som Du skriver, EN av råkapitalisternas riktigt ”svarta hål”.. och EN av de punkter som nyliberalernas teoribildning helt spricker på..
    Tillväxt, tillväxt tillväxt..

    Om vi tar ETT exempel:
    Om kineserna skulle ställa krav på, och varför skulle dom inte ha rätt till det dom som snart tillverkar det mesta, att få leva på en genomsnittlig standard av västs nivå, skulle det den dagen behövas naturtillgångar motsvarande 2,5 jordklot!

  4. 484,313,951,412 dollar är vad USA:S krig mot Irak kostar i dagsläget. Det betyder:
    275 million dollar om dagen
    4,100 dollar om dagen per amerikanskt hushåll

    Skattbetalarna betalade 137,6 miljarder dollar för Irakkriget 2007 – och det mesta är lånade pengar (från Kina, som Leo skriver)
    (Källa: National Priorites )

    Bush insatser för ofred i världen kan inte övervärderas…

  5. Min morbror sa för nåt år sedan att han är inte rädd för krig – han är rädd för att alla kineser ska vilja ha tillgång till riktigt toalettpapper.

  6. Vi får väl hoppas att den nyliberale gurun Friedmans ord:”Endast en kris – verklig eller inbillad – kan åstadkomma verklig förändring.”
    Och att den tänkta förändringen för en gångs skull blir positiv verklighet.
    För jag tror att vi står inför den största omvälvningen – efter industrialiseringen – inom en ganska snar framtid.

  7. Angående USA:s underskott kan man komma ihåg att USA lånar dollar made in USA, de dollar man lånar från Kina och Japan är handelsunderskotts dollar som kommer tillbaks till USA. På 90-talet och en bit in på 2000-talet när börsen i USA gick bra var det marknaden återcirkulerade dessa dollar. När marknaden tappade intresset blev det centralbankerna som fick sköta återcirkuleringen, dollarn hittar alltid hem. Förutsättningen för att USA skall kunna låna amerikanska dollar från Kina är att de först tillverkats i USA.

    I en artikel ”Asia: the Military-Market Link,” publicerad av U.S. Naval Institute januari 2002, Professor Thomas Barnett, US Naval War College, gav han sin syn på handelsunderskott.

    We trade little pieces of paper (our currency, in the form of a trade deficit) for Asia’s amazing array of products and services. We are smart enough to know this is a patently unfair deal unless we offer something of great value along with those little pieces of paper. That product is a strong US Pacific Fleet, which squares the transaction nicely.

  8. Nå, en återgång var ju väntad, det finns inga förlopp där kurvorna pekar snett uppåt i det oändliga, och konjunkturen har de senaste åren varit pumpad på konstgjord väg (inte minst genom riksbankens räntepolitik) vilket självfallet bidrar till att försvåra nedgången när den väl inträffar.

    Att jänkarnas subprimemarknad hjälper till att sänka ekonomin är egentligen bara en försvårande faktor, men har fortfarande inte så mycket med nedgången i sig att göra.

    All börshandel är ju egentligen ingenting annat än en roulette där det handlar om att trissa upp förväntningarna till en maximal nivå, för att sedan under nedgången plocka av småspararna deras investerade pengar. Att börserna numera överhuvudtaget skulle ha någonting med reala värden att skaffa är det väl bara de allra mest naiva som fortfarande tror på.