Den Danska Rasismen


Olle Svennings favoritland är Danmark, skriver han i dagens ledare i Aftonbladet. Det kanske skulle vara mitt med om jag slapp prata engelska för att göra mig förstådd där.


Det Danska Gemytet
har jag trots allt upplevt, men idag förknippar jag inte alls landet med något slags gemyt utan enbart med – Rasism. Givetvis är det inte så att alla danskar är rasister, långt därifrån. Men de som hörs ända över sundet är ofta rasister, eller företräder politiska partier som utan vidare kan anses vara rasistiska. Det är skrämmande eftersom Pia Kjærsgaard och hennes Dansk Folkeparti vid ett flertal tillfällen agerat som modell för både Folkpartiet och Sverigedemokraterna.

Olle Svenning i AB: ”Strax innan Fredrik Reinfeldt hälsade välkommen till stämman i Gävle och till fortsatt resa in i förnyelsens landskap, talade hans kollega Anders Fogh Rasmussen till danska drottningen och hela sitt folk: Danmark behöver ett nyval – och det snabbt. Redan den 13 november.

Reinfeldt lockas säkert inte imitera: ett nyval skulle göra slut på hans karriär. Däremot vill han gärna kopiera Fogh Rasmussens framgångssaga: från ung, högeranarkistisk omstörtare till landets goda fader och ledare av det allra största partiet. Vägen dit kan vara tung.”

Svenning pekar på ett dilemma. Reinfeldt sägs vara inspirerad av Anders Fogh Rasmussen, och ett annat regeringsparti är inspirerat av Pia Kjærsgaard. Att avgrundshögern i Sverige, i form av Sverigedemokraterna, också hyllar Dansk Folkeparti ger en inblick i hur många vill att Sverige ska utvecklas. Muslimerna ska hållas kort, eller helst sparkas ut ur landet. I förrgår skrev jag om kristdemokraten Hans C Pettersson och hans rasistblogg, och tyvärr radas alla exempel på rent rasistiska strömningar i samhället upp på rad hela tiden.

En av bloggens besökare pekade på ett faktum som många blundar inför. I Sverige bor det omkring 400 000 muslimer, men högst 300 av dessa demonstrerade mot Nierikes Allehanda då de publicerade en ”konstnärs” teckning av profeten. Den räknekunnige inser snabbt att det rör sig om mindre än en promille av alla landets muslimer. Likafullt fortsätter rasisterna att provocera dem som av födsel och ohejdad vana tillhör Islam.

Deras motiv är givetvis att provocera, för att genom provokationen öka den demonisering som de hoppas ska göra resten av folket mer misstänksamma mot dem med ett annat ursprung än vårt nordiska.

Det jag tycker är mest otäckt är att detta beteende visades tydligt i de pogromer som förekom i Ryssland runt första världskriget och som sedan utvecklades till en ideologi som möjliggjorde förintelsen. Tyvärr så är Israel och israels advokater drivande idag när det gäller gödandet av denna ideologi, med just Folkpartiet och Sverigedemokraterna som ivriga påhejare.

Det är sådana stämningar som gör att Pia Kjærsgaard och Dansk Folkeparti föregår med dåligt exempel och använder Muhammed-
teckningar på valaffischer nu inför det kommande valet i Danmark.

Relaterat: Olle Svenning HD

Andra bloggar om: , , , , , , , , , , , ,

[tags]Sverigedemokraterna, Pia Kjærsgaard, Dansk Folkeparti, Muhammedteckningar, Fascism, Rasism, Etnocentrism, Främlingsfientlighet, Politik, Nazianstuckna, Islamofobi, Folkpartiet, Danmark[/tags]


19 svar till “Den Danska Rasismen”

 1. Obegripligt kan man tycka att en promille av alla muslimer får klä skott för samtliga.
  Exakt på samma sätt är det med sjukskrivna, en annan bespottad grupp i samhället. Några fuskar, alla straffas.
  Eller arbetslösa. Några missbrukar systemet, alla misstänks och straffas.
  Det blir allt vanligare med kollektiv bestraffning, påminner om gamla tiders skola när samtliga elever fick kvarsittning om någon hade gjort något fel.
  Flockmentalitet och grupptryck? Inte hela sanningen. Nu är jag ute på för djupt vatten. Hittat ingen rimlig förklaring till varför detta beteende accelerar så snabbt, dessutom med politikerna i spetsen.
  Unken doft av 30-tal.

 2. Titta på Pia Kjærsgaards min på bilden – det där är en feg elak översittare vi ser, flinet talar för sig själv. Danskt gemyt är skitsnack. Först är man oförskämd men kallar det yttrandefrihet, för att sedan göra en feg undanflykt om det verkar komma sura efterräkningar. Men lugnar det ner sig är man framme och mobbar igen – typiskt skolgårdsbeteende av vissa störda ungar skulle jag vilja kalla det. Folk av Pia Kjærsgaards sort tillhörde knappast motståndsrörelsen under kriget – det gjorde inte många andra danskar heller, för den delen.

  Angående antalet muslimer i Sverige: antalet är nog mindre eftersom ateister och kristna från länder som huvudsakligen är muslimska måste räknas bort. Är det någon som vet hur många verkligt utövande muslimer det finns i Sverige? Några tiotusental? Men 300 demonstranter är fortfarande en promillegrupp.

 3. Angående yttrandefriheten. Mycket svår fråga och själv är jag för yttrandefrihet så långt det bara går.
  Men…. om man nu tar detta med Muhammedbilderna. Den som tecknar en karikatyr vet ju med största säkerhet vad han gett sig in på. Han vet att han kränker människor, han vet att protesterna blir enorma.
  Varför då teckna?
  Hoppas jag inte blir missförstådd nu. Jag gillar verkligen konst, vill bevara yttrandefriheten, respekterar olika religioner och ogillar våld.
  Kluvet. Men frågan är ändå, tecknas dessa bilder kanske medvetet för att skapa mer hat?
  Bara en tanke.

 4. Jinge, jag nämnde mina tankar ungefär som jag skrev här vid en diskussion helt privat för en tid sen. Blev nerröstad helt.
  Men tror innerst inne som du skrev, att det är BARA därför.
  Yttrandefrihet är för brett begrepp och lätt att skyla sig med ofta.

 5. Pia Kjersgaard vill ha ut alla muslimer ur Danmark, inte tu tal om den saken.
  Vad vi ser runt omkring i världen är det värsta angreppet på demokratin sedana Hitler.

 6. Ja, Jinge, du har så rätt.
  Det absolut värsta håller nu på att ske i Gaza.
  Det finns inte längre några spärrar för Israel…
  Efter 9/11 gav Bush israelerna rätt att mörda samtliga
  palestinier – om det nu är så att Olmert känner för det.
  Nu går Israel till verket…

  Pia Kjersgaard är bara trofast folkhetsare och medlöpare, som gör så gott hon kan för att bidra till allt ont som nu sker mot världens muslimer

  Vi bör med all rätta vara djupt bekymrade över hotet mot demokratin och se med betydligt klarare ögon på vad som håller på att hända runt omkring oss.
  Det är inte muslimerna som hotar världsfreden.
  Det är de antidemokratiska ledarna i Väst som bara låtsas vara humanister men i själva verket starkt och beslutsamt hyllar våldet och alla djupgående inskränkningar av våra mänskliga rättigheter.

 7. Sara G… håller med i både det du och Jinge skriver. Demokratin hotas världen över.
  Men om man nu ska navelskåda… varför? Om man ser till det som händer på hemmaplan t ex, ett allt mer accelerande hat mot människor som står utanför ”systemet” av olika orsaker, t ex sjukskrivna/arbetslösa. Hat mot invandrare. Hat mot homosexuella. Osv osv.
  Det liknar till mångt och mycket en upprepning av det som ledde till förintelsen.
  För att ha en chans att hindra upprepning måste man kanske försöka förstå anledningen till vad som händer.
  Det skulle kunna vara raka motsatsen, ett land som Sverige har förutsättningar för det. Många andra länder likaså. Ändå ökar hat, segregation och misstro.
  För min del skyller jag enormt mycket på politiker och nästan ännu mer på media med ibland totalt urspårade och vinklade nyheter.
  Men ändå gör man det antagligen för lätt för sig om man bara beskyller dessa. Mycket sitter i människors attityder gentemot varandra.
  Och detta verkar ännu mer märkligt. Civilisation, välfärd, utbildning osv borde ha gett ett motsatt resultat.

 8. H-E-R, det som nu håller på att hända är nästan uteslutande resultat av en hårdförd kapitalism som, om den inte backar inom inte en alltför nära framtid, ovillkorligen leder till global fascism – och därefter slutet för mänskligheten.
  Alla jordens resurser utnyttjas nu hänsynslösare än någonsin, utan tanke på nästkommande generationer.
  Det är inget annat längre än ekonomin som styr oss människor. Alla humanistiska värden har kommit allt mer i skymundan och vi ser för varje dag flera, alltför många, resultat av hur råa människorna har blivit i förhållande till varandra,
  Det är makthavarna som styr, inte vi små människor, vi har inget att säga till om.
  Vi dansar bara runt i någon slags bisarr dans som inte leder någonstans.
  Men kanske, kanske en dag reser vi oss och ryter tillbaka och säger:
  Vi vill ha levbara liv för alla, absolut inget annat…

 9. Sara G… du är inne lite på samma sak som jag funderat på, även diskuterat tidigare fast inte här utan IRL.
  Det som jag ser som riktigt illa är blasering och avtrubbning. Och detta långt ner i åldrarna.
  Ny ”sport” t ex i USA för ungdomar är att slå ner och ibland ihjäl uteliggare och filma. Under gapskratt.
  Grymt men samtidigt signifikativt för utvecklingen i övrigt, det är inte särskilt långt ifrån den verkligheten i Sverige heller.

  Likafullt kan det vara svårt att begripa hur så många kan fortsätta, öka på ”raseriet” (eller frustrationen), utan eftertanke av något slag.

  Ekonomin styr, det har du rätt i.
  Och människoliv har i sambandet ringa värde, gamlingar far illa t ex, men besparingar går före.
  Händer något riktigt extremt (t ex anonymt inspelad misshandel av gumma på äldreboende) då blir rubrikerna stora. Ämnet ältas några dagar.
  Glöms bort och upprepas sedan gång på gång.

 10. Önskar nästan att Pia K. fick igenom sin vilja. Utvisa alla muslimer och förbjud islam snarast efter det. Det skulle verkligen visa alla vilken väg hela Europa och resten av väst världen är på. Mer övervakning av alla och mer ”Vi mot Dom”-mentalitet. Vill resten av av Europa följa efter sådant korkat förslag så blir det väl för mig och min familj att flytta då jag själva är muslim.

  Jag är rädd för att 30-talet snart kommer att övergå till 40-talet om inte något drastiskt händer.

  Ibland behövs det verkligen extrema händelser som människor inte kan blunda för och skylla på att de inte visste. Det danska förslaget kan vara en sådan händelse.

 11. Jag tycker att det känns obehagligt att bo så nära Danmark som jag gör nu, Helsingborg. rasismen smittar över sundet precis som sjukdomar!

 12. När jag talar med min svenska kompis som bor i Danmark och får höra vad danskar helt ogenerat kan säga om svenskar – t.o.m. inför deras barn i skolan – så är det inte svårt att föreställa sig vad de säger om de som är ännu mer främmande än svenskar och längre ifrån än Sverige.