Debatt: För Ryssland ett propagandakrig mot Sverige?

Idag ordnas ett möte med titeln ”För Ryssland ett propagandakrig mot Sverige?” på Stadsteatern i Konserthuset, Stockholm. För Ryssland ett propagandakrig mot Sverige?Verkar intressant, med deltagande av bl.a. Mattias Göransson, Filter. Tyvärr förhindrad då FIB Kulturfronts Stockholmsavdelning har styrelsemöte ungefär samtidigt. Kanske någon läsare kan rapportera med kommentar om mötet?
När kommer mötet ”För USA ett propagandakrig mot Sverige?”

Som förberedelse före mötet rekommenderas denna artikel. Myndigheter förmedlar osaklig propaganda: En fara för demokratin

Observera att inbjudan beskrivs ”hotet från Ryssland” närmast som ett faktum.

Tid: Kl. 17:30 – 19:00
Plats: Konserthuset, Stockholm, Foajé 3
Fri Entré
troll_bunkra2
Arrangörernas inbjudan
Sedan ett par år tillbaka talar vi om Ryssland på ett sätt som påminner om tongångarna under Kalla kriget. Putins alltmer totalitära samhällsbygge och ockupationen av Krim är handfasta anledningar till ökad oro. Men det finns även ett mer diffust hot som väckt mycket diskussioner: Den ryska propagandan.
Befinner vi oss mitt i ett informationskrig, och är senaste tidens turer kring den numera före detta SD-tjänstemannen ”Egor Putilov” i så fall ett tecken på detta? Är svenska medier och myndigheter påverkade av desinformation från öst? Eller är det så att hotet överdrivs för att främja försvarets eller Nato-förespråkarnas intressen?
Med de här frågorna som utgångspunkt och med hjälp av publikens frågor debatterar Forum/Debatts panel saken på Kulturhuset Stadsteatern den 5 oktober.
Medverkande:
Mattias Göransson, chefredaktör magasinet Filter, som skrivit den uppmärksammade artikeln ”Den Svenska Trollfabriken” om hur även Sverige ägnat sig åt desinformation.
Stefan Olsson, statsvetare och aktuell med boken Vilseledning på Timbro förlag. I Vilseledning granskar han hur svensk journalistik påverkats av rysk propaganda.
Katarina Tracz, chef för tankesmedjan Fri Värld och författare till boken ”Fredens hav? Ökade spänningar kring Östersjön”, om det ökade säkerhetspolitiska hotet österifrån.  

Martin Aagård, journalist på Aftonbladet Kultur, har bevakat Ukraina-konflikten och skrivit om hur den vinklats i svenska medier.
Moderator: Annie Reuterskiöld, redaktör på nyhetsmagasinet Fokus och en av rösterna i podden ”Det politiska spelet”.

i Andra om: , ,
, ,, , DN, , , , ,

  9 comments for “Debatt: För Ryssland ett propagandakrig mot Sverige?

 1. 5 oktober, 2016 at 15:01

  Intressanta namn bland de medverkande. Mest intressant är Katarina Tracz:

  https://www.mccaininstitute.org/about/staff/katarina-tracz

  ”Katarina Tracz is the director of the Swedish think tank Stockholm Free World Forum and an International Research Fellow at The McCain Institute.”

  Ett institut som är uppkallat efter en av de värsta russofoberna, senatorn John McCain. Det säger det mesta om tillställningen. Och de ska alltså prata om ”rysk propaganda”… My God!

  • 5 oktober, 2016 at 15:10

   Tack för informationen Oleg.

   Kan du gå dit?

 2. Bert Hoflund
  5 oktober, 2016 at 17:07

  RT gör ett mycket gott jobb. Man lär sig mer om världspolitiken efter en timme hos RT än efter en månad hos SVT. I det senare fallet blir man ofta dragen vid näsan och faktiskt dummare och dummare. Men i övrigt är Ryssland mer än lovligt valhänta i sin propaganda. När president Putin har hållit ett tal är det ett helsike att hitta en video med begriplig engelsk textning eller simultantolkning. Detta tyder verkligen inte på så stor förslagenhet. Svenska myndigheter hävdar väl då att ryssarna påverkar i doldom genom att skapa ”ryssväder”, skicka hit grodmän i ubåtar, spionera på våra och NATOs soldater mm mm. Men faktum kvarstår: de förmår sällan att översätta och sprida presidentens och Lavrovs tal och övriga uttalanden.

  • Benny
   5 oktober, 2016 at 18:35

   Ja, RT är egentligen mer torr nyhetsförmedling än propaganda och det är väl därför RT är så populär runt om i världen till MSM-medias bestörtning. Visst, man skriver sällan något ofördelaktigt om Putin eller regeringen i Ryssland men den biten har man andra aktörer som sköter om t ex Larry King eller andra som får tala till punkt och vara väldigt öppna med sina personliga åsikter och infallsvinklar, något man fullständigt saknar i svenska media numera. Sputniknews verkar mest vara ett språkrör för den ryska regeringen och deras politik men även här har man återkommande utländska och inhemska krönikörer som sköter det kritiska granskandet av vad som sker både i Ryssland och i världen. Det som är mest otroligt är hur blind man är i svenska MSM för att man är långt värre på åsiktskorrigering än i de flesta andra länder. Sverige är snart på samma nivå som Turkiet, USA och andra länder som harvar i propagandans bottenträsk ivrigt påhejad av agendajournalistikens egen överstepräst och förste dyngspridare Wolodarski i spetsen.

  • Alex
   5 oktober, 2016 at 19:29

   Tur kanske att ingen översätter till Engelska för det skulle nog kännas rätt kallt i jantesjälen hos många när om en, Ryssland nämner Sverige som ett skämt.

   Varning; länken kan orsaka total förändring av världsuppfattningen hos vanliga, text på Engelska

   https://m.youtube.com/watch?v=RTbL1hH19BE

 3. Golvad USA vrider och vänder!
  6 oktober, 2016 at 06:45

  Ärligt talat vad är Sverige? Varför ska Ryssland ens bryr sig om Sverige – ett litet land som försöker vara duktigaste på att agera imperiets springpojke? om Ryssarna vill skulle de ta Sverige på två veckor, som forskaren Ola Tunander konstaterade.

  Den stora nyheten är att Putin har golvat Obama och satte ner foten på dennes ansikte och håller på vrida den till USA fattar att det är slut med USAs gangsterfasoner inför Ryssland! Hurdå? Läs och njut

  https://sputniknews.com/columnists/20161005/1046020974/putin-us-geopolitical-judo.html

 4. 6 oktober, 2016 at 07:07

  För USA ett propagandakrig mot Sverige?” inte mot, utan i Sverige, det är utan tvivel så. Alla förblindas av ryss-skräck genom Orwellianskt nyspråk, sanningen blir till lögn.

 5. 6 oktober, 2016 at 14:24

  Rapport från mötet.

  Det var en ganska bra debatt där två personer framförde att Svenska media använder sig av desinformation eller att media vinklar information om Ukrainakrisen. Två personer hävdade att det är främst Ryssland som för ett propaganda krig med osanna påståenden – Daniel Wiklander och Katarina Tracz.
  Mattias Göranson som har vunnit pris för sin artikel om de svenska medias desinformation har försvarat sig väl mot Daniel Wiklanders påståenden.
  Katarina Tracz började med att säga att Ryska ambasaden i Stockholm anklagade / hotade Sverige med medelande på Facebook om att det är Sverige som orsakade kriget i Ukraina.
  Tracz läste antagligen inte DN 2014-03-07 , ”Få av världens ledare vill sätta press på Ryssland” där Jan Lewenhagen skriver:
  ”Det var också Polen som tillsammans med Sverige tog initiativ till ett Östlig partnerskap för Ukraina, den fråga som utlöste den pågående krisen. En drivkraft för Polen var att Ukraina då skulle utgöra en buffert zon till den mäktiga grannen i öst.”
  Den Ryska ambassaden har rätt i sitt påstående, men även Ukrainare själva bär en del av ansvaret till det som inträffat i deras land.
  Vad gäller ETC:s nuvarande och Arbetarens samt Ordfronts tidigare medarbetare Daniel Wiklander har han inte läst Ordfront magasinet från 2005/maj nr, artikeln av Johannes Wahlström ”Spelet om Ukraina. Ukrainas bluffrevolution”. Hade han gjort det då hade han förstått vad hände i Ukraina under den Orangea revolution där USA och Sverige bidrog till valfusk så att en västvänlig kandidat van valet. Något liknande hände i Kiev 2014, en väststödd statskupp i syfte att få en väst- och EU/Nato vänlig kandidat till makten. Men eftersom Ordfront magasinet inte längre är intresserat av att informera sina läsare om det som händer i omvärlden på samma sätt som Ordfront gjorde för drygt 10 år sedan har jag slutat läsa den och sagt upp min prenumeration av den. Jag tycker att man har totalt förstört en mycket bra tidskrift.
  I samband med föredragen såldes följande böcker:
  1. Trolltider. Mats Johansson, Patrik OK sann, Ben Nimmo, Jakob Ljungman
  2. Vilseledning. Stefan Olsson.
  3. Katarina Tracz. Fredens hav? Ökade spänningar kring Österjön Jag köpte alla tre.

  Karneval förlag missade chansen att sälja sina böcker om Ukraina krisen.

Comments are closed.