Är rysk propaganda mot Sverige överdriven?


Inte sällan händer det att jag återpublicerar någon artikel som publicerats för exakt ett år sedan. Om jag tycker och tror att artikeln fortfarande är aktuell och intressant att läsa. Så tycker jag om denna artikel. Vad tycker Du?

Marian Mikus förslag att nästa debatt på Kulturhuset ska rubriceras: ”Marknadsför vi amerikansk propaganda i Sverige och har vi ingen egen vilja?” eller kortvarianten ”Marknadsför vi amerikansk propaganda i Sverige” har dock ännu inte lett till något efter vad jag vet.
Är svaret självklart? För vem?

Artiklarna.
Jag annonserade 5/10 2016 en debatt på Kulturhuset och har fått en kort rapport av Marian Mikus.För Ryssland ett propagandakrig mot Sverige Kan nu återkomma med utdrag ur en utförlig rapport från Torbjörn Sassersson på Newsvoice, som även har en videoinspelning från debatten. Rysk propaganda mot Sverige är överdriven

Utdrag från rapporten på Newsvoice.
Kulturhuset i Stockholm arrangerade den 5 oktober en paneldebatt om rysk propaganda mot Sverige. NewsVoice var på plats. En ledande fråga jag hade i bagaget var: Är Sverige ett offer för ett ont Ryssland eller är den svensk-amerikanska propagandan via medierna det egentliga hotet? Paneldebatten stärker den senare uppfattningen på grund av svag argumentation från etablissemangets sida.
På plats tog jag ett snabbt beslut om att filma eventet med mobiltelefonen. Inspelningen täcker nästan hela debatten och frågestunden.
Jag hade en förväntan om en jämbördig debatt mellan de som varnar för en rysk propaganda och de som anser att situationen är överdriven, men i slutänden blev det samlade intrycket efter att ha lyssnat på rösterna i panelen – och publiken – att problemet egentligen är den svensk-amerikanska propagandan som är tabubelagd att ifrågasätta.

* En kvinna i publiken sa att propagandan i Ryssland är riktad mot Ryssland, men i Sverige är propagandan amerikansk. Kvinnan frågade hur många ryska program och filmer som visas på biograferna och på SVT. Hon syftar naturligtvis på det oerhört dominerande amerikanska utbudet i svenska biofilms- och nyhetskanaler. Hon sa även att många amerikaner anser att debatten om den amerikanska påverkan i världen är betydligt friare i USA än i Sverige. ryssland-debatt-pa-kulturhuset-dine-161005

* Mitt intryck var att Mattias Göransson och Martin Aagård var de mest sansade i debatten medan Katarina Tracz och framförallt Daniel Wiklander visade flera prov på både överlägsenhet och arrogans.
* Tracz är fellow researcher vid McCain Institute vars vision alltså är att vidmakthålla USA:s ledande position globalt. En person i publiken påpekade det varpå det drogs ned en skrattsalva från publiken. Hennes trovärdighet sjönk även om hon kunde kontra med en del inövade argument, som att Ryssland är ett land utan fri press, men det fick inte stå oemotsagt av chefredaktören på magasinet Filter med ett annat genomtänkt argument:

* ”Vilket är värst, att statskontrollerade journalister som uppenbarligen agerar under diktat spider osanningar än att helt fria journalister i en demokrati beter sig likadant?” – Mattias Göransson.

* Katarina Tracz sa att hon inte har kännedom om några svenska trollfabriker som påverkar svenska folket.
Ingen av paneldebattörerna tog upp den brittiska trollfabriken JTRIG som avslöjades av Snowden och som inget större medie i Sverige ville ta i ens med tång.

troll_bunkra2

* Efter att ha lyssnat på debatten och de i publiken som hade invändningar landar mitt intryck på att föreställningen om ett hotfullt Ryssland faller vid en granskning samt att den samtidigt lyfter upp obehagliga frågor om svensk och amerikansk propaganda rakt in i svenskarnas hjärnor, året runt, via alla större mediekanaler. 
Jag föreslår därför att nästa debatt på Kulturhuset ska rubriceras: ”Marknadsför vi amerikansk propaganda i Sverige och har vi ingen egen vilja?”.
Det intressanta är att den svensk-amerikanska propagandan om Ryssland riktad mot Sverige håller på att göra självmål. Den är helt enkelt för ivrig, för överdriven och för intensiv.

i Andra om: , ,
, ,, , DN, , , , ,


14 svar till “Är rysk propaganda mot Sverige överdriven?”

 1. ”Ingen är mer hopplöst förslavad som den som falskeligen tror att han är fri” Goethe

  Jag ser inga debattörer, bara en samling som lider av Ryssfobi och ventilerar sitt hat klädd i esoteriska ord

  Katarina Tracz som var chef för tankesmedjan Frivärld (precis som Timbro, en Imperie- och Mammon vänlig tanke smedjai Sverige, som jobbade på krig inrarnas tankesmedja John MacCain institutet, och som förordar drönar krigets välsignelser, underförstått USAs & Israels drönar krig de två länder som använder det mest. Dessutom lider hon av vår tids slaviska åkomman, Ryssfobi. Detsamma gäller Wiklander som snackar om rysk konspirationspropaganda.

  En stor eloge till kvinnan som påpekade det uppenbara: Sverige dränks av USA propaganda.

 2. Det finns två versioner av verkligheten generellt sett. Fulmedias och den alternativa. Den ena av versionerna står för rena lögner. Lögner som ofta avslöjas. Den andra står som ett ljus i mörkret.

  Det enda sätt som den vanlige medborgaren kan vakna är att åtminstone läsa lika stor mängd av båda varianterna då hjärnan fungerar som den gör, nämligen tittar på mängder, sällan bevis.

  Kanske vi måste ut och få tag på människor och fråga dem hur mycket de läser och av vad, samt upplysa dem om faran?

 3. Jag uppfattar propaganda- och trolldebatten i huvudsak som en skendebatt och undanmanöver. Då MS-media inte längre klarar en debatt med sakargument introducerar man hjärnspöken som man hävdar att Ryssland planterat ut. Allmänheten är t.ex i England inte så dumma som man tror. Under de brittiska krigsprojektens gång har det brittiska etablissemanget blivit avslöjat och avhånat efter noter, till den grad att många media helt stängt sina kommentarsavdelningar. Sveriges anseende har tagit rejält stryk med Assange-affären i England osv. Under Irakkriget var det tydligt att brittiska staten hade egna troll som försökte påverka kritiken mot kriget. Dessa troll blev direkt avslöjade och utskrattade. Här är poängen: om inte britternas egna troll klarar sig på hemmaplan, hur skulle ryska troll kunna gå oavslöjade på bortaplan ?
  Svenska media skulle inte klara av att bemöta de sakargument som ryska media lägger fram, därför måste uppmärksamheten ledas mot skrämselpropaganda. Samma gäller USA, de ropar högt om rysk propaganda men håller noga tyst om att otaliga amerikanska dissidenter regelbundet intervjuas på ryska kanaler och att många faktiskt jobbar för dem. Amerikanska dissidenter skulle inte få sin röst hörd många gånger om det inte var för rysk hjälp. Och det handlar inte ens om särskild radikalism ens. Tänk er bara att pensionerade CNN-ankaret Larry King jobbar för RT.com. RT har introducerat ett helt gäng unga amerikanska journalister som ger järnet för att de för en gång skull får skapa program efter egen vision, utan att den interna censuren lägger locket på. NY Times främsta Mellanösternkännare Chris Hedges blev trött på krigshetsen hos sin arbetsgivare och hoppade av. Nu har han egen show på RT. Stephen F. Cohen, historiker och USA:s främsta expert på rysk historia är regelbunden gäst på rysk TV.

 4. På tal på propaganda:
  Hur kan en 7-årig twittrare få 50000 följare på en vecka och bli uppmärksammad i samtliga MSM i väst?
  Hur kommer det sig att i princip alla MSM har artiklar om White Helmets veckan innan Nobels fredspris tillkännages
  Hur förklarar man alla upprop om flygfri zon i alla MSM samtidigt
  Hur kom det sig att pojken i ambulansen, lille Omar, fanns på varenda första sida samtidigt?

  • Det tyder på en sak: att dörrvakterna är desamma. Vi vet vilka dörrvakterna på MSM är och det är samma dörrvakter på twitter, insatsram och Facebook. Vi talar alltså om en grupp som i stort sätt har makten över vad vi ser, hör eller läser. Vad som kan, får eller bör sägas eller inte. Vi talar om en grupp som har lagt beslag på det kollektiva medvetandets sfär i vår tid och agerar tankepolis. Den som påpekar det uppenbara – att kejsaren är ankin – att dörrvakterna är XYZ så hängs man som anti- en det ena och en det andra. Denna makt och styre kallas med rätta En DemoNkrati.

 5. ”Det intressanta är att den svensk-amerikanska propagandan om Ryssland riktad mot Sverige håller på att göra självmål. Den är helt enkelt för ivrig, för överdriven och för intensiv.”

  Det är också mitt intryck, men psykologisk forskning visar att den ensidiga propagandan känslomässigt, irrationellt, ändå har en verkan på människors handlande. Jämför med reklamen: det är oftast viktigast att bara synas.

  • Enig och det är nog korrekt. Den som läst grundläggande ledarskapspsykologi eller socialpsykologi har säkert större möjligheter att se igenom den ensidiga propagandan såvida den utbildningen landat i minnet och kan appliceras på verkligheten.

   Det är nog betydligt svårare för det redan hjärntvättade folket, utan denna utbildning, som t.o.m. ringer och klagar om de inte får sin dagliga dos av hjärntvätt när ex. ett stackars tidningsbud inte levererar dagens lögner i tid.

 6. Ryssland av idag betraktas som både kommunistiskt och högerorienterat. Just därför måste Ryssland förkastas av både den etablerade politiska vänstern samt det stora vänsterliberala västerländska etablissemanget. De här båda tillsammans får en så dominerande politisk ställning så övriga partier måste förhålla sig till den linjen om de ska få möjlighet att uppnå maktpositionen och inte bli anklagade som förrädare och på så vis kan hållas utanför.

  • Frankrikes Alain Soral och Dieudonne och deras parti Egalite et Reconciliation är just den kombinationen med ekonomiskt ~socialistiskt och värderingsmässig konservatism.
   https://www.egaliteetreconciliation.fr/
   Thesaker har skrivit en hel del om dom i sin bok, The Essential Saker

 7. Ju mer man själv ljuger desto bräckligare blir man för andras snack. Så hysterin kring rysk propaganda har två orsaker, Ryssland har ökat sin propaganda, vem har inte det? Den andra orsaken till hysterin är att ohederligheten i Sveriges position har eskalerat. Låt oss vara snälla, låt säga att 50% av hysterin kommer ur vår egen ohederlighet och rysk propaganda står för den andra hälften av det upplevda propagandahotet.

  Den som själv inte ljuger är tämligen trygg och tar lögner med jämnmod, för hen har alltid sanningen.

 8. Hyckleri i öppen dag.
  Det är den svenska propagandan som är snedvriden. Det är väldigt enkelt för vår statsminister och A.Merkel att hylla kuppmakarna i Ukraina och därtill inte säga ett enda ord om de övergrepp och brott mot internationella regelverk som sker i stora delar av mellan östern. Med sin tystnad, samtycker man. Det är väl snart dax att de gör en ny hyllningsresa till kuppmakarna i Ukraina igen, där går fackeltågen med vajande fanor. Men här hemma vid vill man inte utbyta ett enda ord med SD – Det är inte fråga om dubbelmoral, det är värre än så. Hur många av våra tidigare statsministrar har kunnat göra den resan tror ni ? ( bortsett från C.B. & F.R. )

  http://theduran.com/neo-nazis-stage-hateful-torch-lit-march-msm-says-nothing/