De imperialistiska krigen är vår tids farsot – Syrien och Sveriges politik


På USA:s nationaldag 4 juli inbjöd som vanligt den Antiimperialistiska 4-julikommittén till:
Färgsprakande musikalisk appell på Stortorget, Gamla Stan i Stockholm kl 16-18.
Läs uppropet och programmet som bestod av korta tal och musik.Alla människors lika värde Alla folks lika rätt – Kom till Stortorget på USA:s nationaldag 4 juli
4 juli 2018 Affisch (kopia 2)
* Det var gott om folk på torget och många tog emot vårt flygblad.

* Hans Öhrn från föreningen Syrien-solidaritet höll appell-talet för Syrien med titeln ”Vår tids farsot

Talet.


I mer än sju år har nu attacken mot Syrien pågått. Under den tiden har stora delar av landet ödelagts, ett ofantligt stort antal offer har krävts och många miljontals människor har drivits på flykt. Det som så många gånger felaktigt har beskrivits som ett inbördeskrig var i själva verket en imperialistisk attack på det självständiga landet Syrien. Det är den USA-ledda imperialismen som orsakat förödelsen, mördat 100 000-tals människor och drivit miljontals på flykt.

De imperialistiska krigen är vår tids farsot.

Hittills har de mest drabbat människor i andra länder än våra. Det är över Syrien som kryssningsrobotarna har detonerat och över Libyen som bomberna har fallit. Men det kan vara en tidsfråga innan bomberna faller även här. Krigsaktivisterna är på marsch och de nya strategierna säger att ett krig kan vinnas. Kärnvapnen moderniseras och förbereds för den stora konflagrationen då vi alla ska bli kanonmat.
Detta för att krigsstrategerna tror att imperialismen kan räddas genom ett begränśat atomkrig. Men vi vet att det inte är möjligt.
USA Petras 171110 Imperialism-supporters-400x410
Den svenske krigsministern Peter Hultqvist försöker rida på en sanslös rysskräck för att ingjuta mod i en svensk opinion som alltid var loj till krig. Det finns inget stöd i svensk opinion för att delta i de imperialistiska rövarkrigen och det tänker Hultqvist ändra på. Det är viktigt att ha detta i åtanke när den situation som krigen har orsakat diskuteras. Varken ändrade asylregler eller stängda gränser kan lösa problemet. Det är inte flyktingarna utan de imperialistiska härarna och deras anförare som måste stoppas, attackeras och tillintetgöras. Vi säger nej till de imperialistiska krigen!

Snart kan svenska värnpliktiga tvingas ut i dessa krig. Vår uppmaning blir då – desertera! Desertören blir då vår tids hjälte som på 1960 och 70-talen när hjältedesertörer från USA som vägrade delta i Vietnamkriget till och med fick skydd i Sverige.
Och Peter Hultqvist – om du vill att våra söner och döttrar ska spilla sitt blod i dessa krig har vi en uppmaning till dig:
Bli vår apostel – spill då ditt eget blod – gå först i leden och visa oss hur man spiller blod!

Det är lätt att bli modfälld när man tänker på hur krigsaktivismen vunnit terräng de senaste åren. Men det finns ljus i mörkret. Trots 100 000-tals mördade och besinningslös förstörelse av landet har det syriska folket motstått imperialismens härjningar under mer än sju år. På senare tid har även stora framgångar i kampen noterats. Damaskusområdet är närmast rensat från imperialismens legoarméer och på alla fronter håller nu den syriska armén på att återta landet. Det visar att imperialismen långt ifrån är oövervinnlig trots ofantliga resurser.

På många ställen i Syrien har nu stridsvagnarna ersatts av arbetsfordon. I Harasta och på andra ställen har återuppbyggnaden påbörjats. Schaktmaskiner och grävskopor röjer i ruinerna för att nya bostäder, vårdcentraler och skolor ska kunna byggas. För en svensk kunde det vara ett ögonblick av stolthet. Många av arbetsredskapen som används kommer nämligen från Volvo.
Men Volvo är numera kinesiskt och inte svenskt och det är därför Volvo finns med i återuppbyggnadsarbetet. Utrikesminister Margot Wallström hade förmodligen inte möjlighet att stoppa Volvofordonen. Det hade hon nog gärna gjort. Hon har ju lagt fast den svenska linjen – inget stöd till återuppbyggnaden av Syrien så länge president Assad finns kvar vid makten. Denna folkrättsvidriga linje speglar väl kolonial- och imperialistmakternas prerogativ att bara ge stöd och bistånd åt dem som lyder husse.
Hultqvist och Matthis
Desto ivrigare har krigsminister Peter Hultqvist varit i sin följsamhet mot USA. Ett antal gånger har nu Hultqvist varit i Washington och blivit en flitig gäst vid Natogeneralernas middagsbord. I Washington har han bland annat lovat Sveriges obrottsliga stöd till USA-imperialismens härjningar runt om om i världen, inte minst i Syrien. Krigsministern ville till och med skicka JAS-plan till Syrien för att öka på förödelsen och hjälpa USA. Dessutom har Hultqvist försäkrat generalerna om att han anser att ett svensk nej till atomvapen skulle skada samarbetet med Natoländerna och lovat arbeta mot ett sådant ställningstagande. Det är på gränsen till förräderi eftersom det finns en stabil svensk opinion mot atomvapen. Denna opinion säljs ut av Hultqvist i Washington. När Carl Bildt för många år sedan var i Washington och sålde ut svenska intressen fick han en skarp reprimand av Olof Palme. När Hultqvist nu alltså gör samma sak tiger Stefan Lövfén.

Men även om det kan finnas anledning att vara pessimistisk i Sverige där krigsaktivismen breder ut sig finns det hopp på andra ställen. I Syrien har en framstegsoptimism börjat spira.

Syrien major RamiMajor Rami
Major Rami leder några av den syriska arméns upprensningsaktioner i södra Syrien. Han beklagar att han och hans mannar tvingas använda sina vapen.
– Vårt första val är inte att slåss, vi vill hellre nå försoning och det vill också regeringen och presidenten. Men om rebellerna inte går med på det har vi inget val, då måste vi slåss, säger han till Sveriges radios korrespondent.
Sen gör han en utvärdering av den nuvarande situationen.
– Det är 80 procent bättre än för sju år sedan. Vi kan säga att Syrien reser sig och tvättar bort det som tidigare hänt, säger major Rami.

Och vi säger: Låt Syrien resa sig i fred, Peter Hultqvist!

Och vi säger: Bidra till Syriens återuppbyggnad, Margot Wallström!

i Andra om: , , ,, , nationaldag, , , , ,
, , ,


27 svar till “De imperialistiska krigen är vår tids farsot – Syrien och Sveriges politik”

 1. De imperialistiska krigen är inte enbart vår tids farsot, deras historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. Det som kännetecknar vår tids imperialistiska krig är att den till förfogande stående vapenarsenalen hittills inte använts fullt ut. Den dag den används fullt ut riskerar mänskligheten gå under i ett atomkrig.

 2. Det är som Trump säger, media vill ha konflikt och krig med Ryssland. Media styrs av Deep state som kontrollerar större delen av Demokratiska partiet och delar av Republikanerna som driver på för att omöjliggöra en dialog med Ryssland. Dessa utgör en skuggregering i USA som Trump hela tiden måste ta hänsyn till. Det är med denna skuggregering som dagens svenska politiska regim har sin relation. Mycket olustigt att svenska politiker söker konflikt med Ryssland med tanke på vårt geografiska läge. Tänk så mycket nytta vi kan ha av ett fredligt utbyte med Ryssland, kanske t.o.m. få hjälp med att flygbomba skogsbränder med ryska plan som betydligt större kapacitet en de som används nu. Det är idag politiskt omöjligt eftersom hjälp från Ryssland skulle tjäna som rysk propaganda i Hultqvists ögon. Han skulle helst vilja skjuta ner dem med patriotrobotar om de kom flygandes över Östersjön. Vad är det för regering vi vill rösta fram den 9:e september? Skall denna regering ha en försvarsminister eller en krigsminister?

   • Andersl

    Snarare fake news av dig, regeringen löfven sa ju själv igår att de inte är läge att fråga ryssland om hjälp.

    • För en i bästa fall okritisk anhängare av Krigspartiet i USA som Löfven är det mer accepterat att se på medan det brinner än att be Ryssland om hjälp

     • Det ska man inte begära av Löfven. Han är ju blind i alla sammanhang.

      • Inget nytt där – herr AndersI skriver om mycket, särskilt hans hjärtesak marktjuvarnas sammanslutning israel. I detta fall är AndersI ute för att avleda och förvirra. Det hänger med hatet mot Ryssland, som ju omintetgjorde regime change projektet i Syrien som just marktjuven hade beställt att utföras av torpeden USA/väst med pengar från medeltida teokratin för att olja maskineriet. Och just det är det som förenar alla rabiata typer som talar om förräderi i Helsinki.

    • Många experter på brandbekämpning från luften här.
     Innan man ser en konspiration bakom det faktum att Sverige inte frågat Ryssland eller tror på fake news att Sverige tackat nej kan man fundera på följande:

     – Hur många flygplan klarar man av logistiskt att hantera och lätt leda? Jag har inte aktuell uppgift men det skall redan finnas 4 – 6 flygplan (”vattenbombare”) från andra länder som deltar i arbetet. Samt ett antal helikoptrar och andra flygplan.
     Det är ju inte som många verkar tro, att bara flyga upp ett flygplan och börja arbete. Det måste till ledning, logistik, markservice, mm.

     – Sverige har i första hand frågat inom EU där man redan har upparbetade rutiner och processer som ger en kort startsträcka.

     – Förutom att inte fråga Ryssland så har Sverige inte heller frågat Nato, där Sverige är ett partnerland.

     – Sverige har heller inte frågat USA om hjälp, trots att USA har stor kapacitet inom området. Inte heller har Sverige frågat Canada.

     Så, låt oss nu försöka glömma att vi av olika politiska uppfattningar anser att Sverige måste fråga land X eller land Y. Själv tror jag att räddningsledningen är fullt kapabel att själv fatta beslut om vilka resurser de behöver för att lösa sin uppgift.

     • Tänkvärt. Har läst att Sverige ta
      ckade Nej till hjälp av mycket stora ryska plan vid den stora branden 2014. Vet inte varför

     • @Andersl
      Dina kommentarer är lika enögt, underhållande som de här två SKP-damerna som frekvent förgyller kommentatorsfälten.

      • Jag är glad Gunnar Andersson, att jag kan glädja dig genom att föra in lite fakta i kommentarsfältet på bloggen. Nu måste jag tyvärr lämna er för en stund. Har ett möte med representater för Deep State för att diskutera nästa steg för att styra upp regeringen i Sverige och USA. Både Löfven och Trump börjar ta sig för stora friheter på egen hand.

       • Andersl, du har inte begripit mycket av karusellen runt flygbombningarna utan går på politikernas och medias lögner! Vad du inte förstår är att t ex en BE-200 ersätter många helikoptrar och minst ett par mindre plan! Det behöver alltså inte bli trångt i luftrummet som man anger som skäl, vilket dessutom är lögn då ju dussintals bränder pågår på vitt skilda ställen. Man skulle kunna fördela resurserna och vattenbomba med de stora planen från Ryssland där det är mest akut. Men vissa läser tydligen fortfarande fulmedia och går på deras lögner…

        • EU:s civilskyddsmekanism ERCC koordinerar hjälpen till Sverige och har sänt omfattande hjälp i kampen mot bränderna och nu lovar EU ännu mer hjälp.
         Bland annat har redan Frankrike, Tyskland, Italien, Litauen, Danmark och Polen sänt hjälp i form av flygplan, helikoptrar, andra fordon och markstyrkor för brandbekämpning och vattenbombning. Även Portugal och Österrike skickar hjälp.
         Släckning av bränder sker inte från luften, detta görs på marken. Det som vattenbombning bidrar med är att kyla ner områden, slå ner lågor och skapa en säker arbetsmiljö för personal på marken. (Enligt Associated Aerial Firefighters.)

         Det krävs alltid olika typer av beslut och möten för samarbeten mellan olika länder men då man redan ingår i ett väl organiserat samarbete inom EU så finns redan alla rutiner och processer på plats så att resurser kan komma på plats snabbare. Något som skulle vara svårare om Sverige skulle begära hjälp från någon part utanför samarbetet. Därav att Sverige heller inte begärt hjälp från t.ex. USA och Canada.

         Så på något sätt har ”Benny” rätt, att detta är politik att inte fråga Ryssland. Att Sverige i första hand vänder sig inom EU visar vad ett effektivt och värdefullt internationellt samarbete är.

         • Självklart har jag rätt! Regeringen vill av politiska skäl inte ta emot hjälp av Ryssland, hellre låter man det brinna! En tragisk regering Sverige begåvats med men tyvärr blir det så när man dansar efter NWO:s pipa.

          • Tack för klarläggande svar. Det visar att ”Benny” största intresse är att få in rysk hjälp i Sverige. För ”Benny” beklagar inte med ett ord att Sverige inte begärt hjälp från NATO, där vi är med i ett partnersamarbete som skulle kunna ge oss hjälp. ”Benny” beklagar heller inte att Sverige inte begärt hjälp från vare sig Kanada eller USA. Det är endast hjälp från Ryssland som ”Benny” har fokus på.

           Tack och lov är Sverige del i samarbetet inom EU som kan ge hjälp. Brandbekämpningsflygen må stå på italiensk eller fransk mark, men de hör lika mycket hemma i svenskt luftrum. Det kallas för resurssamordning och bygger på samma logik som en bilpool eller ett försäkringsbolag.

          • Räcker hjälpen? Varför inte även fråga Ryssland som har stora plan och regn och därmed sannolikt god brandbekämpningsförmåga.

         • Tänk om vi inte förlitat oss på EU utan själva organiserat ett ordentligt brandförsvar. Ex vis genom köpa in brandförsvarsplan av den typ italienarna nu bistår oss med samt för brandförsvar lämpliga helikoptrar. Det är en skandal att inte samtliga av försvaret helikoptrar kan sättas in på kort varsel i en katastrofsituation. Givetvis inte en katastrofsituation för gräddan på Söder och Östermalm, utan för stackare i Värmland, Dalarna, you name it.
          Givetvis kommer EU att hjälpa oss. Med bidrag för att bygga upp en del av det som förstörts. Bidrag som vi själva förskotterat. Jag har den bestämda uppfattningen att man för kostnaderna för ett enda svenskt jaktplan skulle kunna skapa ett effektivt flygande brandförsvar. Högt flyga orden, tanken stilla stå. Det är vad som karaktäriserar vår regering.

      • Om du öppnar båda ögonen kanske du upptäcker att det bara är en SKP-dam (vad jag vet) som förgyller kommentatorsfälten!

       • Kerstin, förstår du väl, han ser in i framtiden! Du har själv sagt att SKP snart kommer att vara dubbelt så många!

     • andersl

      Canada? USA?
      Regeringen har ju tidigare år sagt nej till ryssarna, men du låtsas som de inte har med politik att göra att man inte ber om deras hjälp.

      • Andersl, det finns inga andra än Ryssland som har kapacitet att hjälpa Sverige med kort varsel helt enkelt för att de har de bästa planen för storskalig brandbekämpning. Dina inlägg andas samma strunt som politikernas dvs låt det hellre brinna än att ta hjälp av den utsedda ”fienden” Ryssland. Glöm Nato det är en krigsorganisation ledd av hönshjärnor, de vill bara ha nya soldater till sina eviga krig och kan de lura med Sverige och Finland i denna anfallsorganisation så betyder det nya rekryter att skicka till fronten.

 3. Tyvärr finns det ganska många Andersl i Sverige, de är ingen majoritet men besitter en strebermentalitet som gör att de oavsett kunnande och förstånd besätter beslutsfattande positioner så det lär fortsätta att brinna och då menar jag inte bara skogsbränderna. När ett ryskt plan har samma kapacitet som samtliga övriga skall man inte prata strunt om logistiska problem.

  • En kort och enkel fråga bara. Hur beräknar eller uppskattar du ”kapaciteten” som ett ryskt plan har? Hur uppskattar du ”kapaciteten” som samtliga övriga har? Räknar du hur mycket vatten de kan skopa upp och fälla per flygning från vattenupptåg till fällning? Eller räknar du ledtiden från uppskolning till fällning? Eller kanske fälld volym per tidsenhet?
   Du får gärna också ange vilken eller vika ryska flygplansmodeller du refererar till.

   • Andersl
    Du missade det viktigaste.
    Oavsett modell så kommer ryssarna att fylla vattentankarna med bensin.
    De’ e’ bar’ å ös på!
    Devetmanju hur ryssarna är…

   • Ilyushin Il-76P föreslogs redan 2008 på Jinge. jinge.se/allmant/brandflyg-nar-snalheten-bedrar-visheten.htm