Carl Bildt och hans militära fredsmakt


Idag skriver Carl Bildt en debattartikel i Dagens Nyheter, en artikel som förespråkar en ”militär fredsmakt”, en ”makt” som inte är något annat än en ren EU-armé.


Sverige har redan
en större grupp soldater i Afghanistan, en styrka som står under befäl av USA i deras ”Kriget mot Terrorismen”. Även om vi skapat en insatsstyrka som Nordic Battle Group så kommer EU:s nya konstitution medföra att vi ska delta i skapandet av en EU-armé. Här i Sverige så försöker man smyga med det genom att avskaffa den allmänna värnplikten för att på det sättet skapa en yrkesarmé. Antagligen har man kommit till den slutsatsen att befolkningens motstånd mot Nato och en EU-armé blir lägre om soldaterna rekryteras frivilligt.

Men Carl Bildts artikel är fylld av värdeladdade uttalanden och formuleringar. En hel del av dessa är ingenting annat än rena floskler utan innehåll, andra i sin tur är rent bedrägliga. Jag har samlat ihop några av de uttryck som används i artikeln, de är separerade med kommatecken och kan i sitt nya sammanhang tjäna som sammanfattning av Bildts artikel. En intressant detalj är att Bildt inte använder uttrycket den Euroatlantiska Säkerhetszonen, något som förekommit flitigt i retoriken kring vårt framtida försvar. Nu heter det istället ”Den transatlantiska relationen” vilket är en något mildare skrivning och som antagligen ska uppfattas som mindre provocerande.

Carl Bildt i DN: ”minskat utanförskap, betydande politiska utmaningar, reformfördraget måste ratificeras, europeiska unionens gemensamma säkerhetsstrategi, fredsinstrument vi har – diplomatiska, ekonomiska och militära, en verklig fredsmakt , tillräckliga styrkor till viktiga fredsoperationer, politiska utmaningar på Balkan, den fortsatta utvidgningsprocessen, frågan om missilförsvar, den transatlantiska relationen, samsyn mellan Europa och USA, en fullständig och allomfattande fred, genuint opartisk aktör, vi européer har en viktig roll, fredsimplementeringen kommer att kräva betydande bidrag, men nya horisonter av samarbete, en ny era av konfrontation, världssamfundet får inte misslyckas, den accelererande globaliseringens tid, den vidare Östersjöregionen, arbetet med att förstärka och förnya arbetet, med helt ny

öppenhet, vår utrikespolitik att fortsätta att vara aktiv…

…Vår röst möts med ökad respekt i fråga efter fråga. Vi vill vara en allt tydligare röst för fred, frihet och försoning.”

Det verkar som om svenska politiker vill få oss att tro att Sveriges roll i världen blir viktigare för varje år som går. Men när man talar om ”vår röst” så ska man nog tänka sig in i att antalet svenskar i världen motsvarar 0,15 procent. Så viktiga är vi. Men likafullt vill vår utrikesminister få oss att tro att vår röst möts med ökad respekt i fråga efter fråga. Det i en tid när vår statsminister inte ens vågade säga ett knäpp när han under året mötte Kaliforniens guvernör och USA:s president.

Där hade Reinfeldt en chans att arbeta på fredsimplementeringen, men han hade väl inte hört det ordet då…

Bildt i DN SvD

Andra om , , , , , , , ,

[tags]Högerregeringen, Val 2010, Carl Bildt, Fredsimplementeringen, Nordic Battle Group, EU-armé, Transatlantiska säkerhetszonen, EUSA, Politik[/tags]


11 svar till “Carl Bildt och hans militära fredsmakt”

 1. Hur sjutton kan man ens tala om en militär fredsmakt? CB försöker så dunster i huvudet på folk!

 2. CB har ALLTID slagit ”blå dunster” i folk!

  Vem minns inte hans ”Enda vägens politik”.. Det fanns bara en politisk/värderingsmässig väg att gå och det var den ”blå vägen”.. den som just han ”visste” var den enda och den rätta..och folk gick på det!! och han blev statsminister ett tag.

  Det fins inga andra än nördar av ngt slag som i varje ögonblick och inom varje område VET att dom har rätt.. dom är inte bara farliga för sig själva utan framförallt för andra eftersom det går relativt lätt att tro på och dras med av sådana om man inte kritiskt granskar vad dom egentligen säger och vill..

  Personligheten gränsar både till psykopat och grandiosism..

 3. Krig är fred och fred är krig om man ska tala i Orwellska tongångar, vilket den mörkt blåa högerkanten alltid gör…

 4. Carl Bildt retorik är minst lika intetsägande som Hillary Clintons. Antagligen tänker han på precis samma sätt.

 5. Det handlar om att döda andra människor ingent annat. CB och alla andra kan vrida och vända på orden och beskrivningar men resultatet är detsamma att vi ska döda och hota andra människor.

  Har någon av er sett den äckliga reklamen för officer utbildningen på tv?

  Vet ni om den betalas med skattemedel?

  Tänk så fega de är, visar kupikskup och jagande hundar. Varför inte visa döda människor som man just dödat istället.

 6. Konflikter kommer till att uppstå oavsett om Sverige är med eller ej och de löser man inte genom att kasta blommor och gnälla.

  Vill vi att USA och England ska hålla på med sin världspolispolitik helt själva eller vill vi ha eget folk i konfliktsregionerna.

  Svenskarna i Afghanistan är tydligen rätt så populära med lokalbefolkningen förrutom hos fanatikerna.

  Sålänge en EU-styrka inte dansar efter USAs pipa så… fast det tror jag Frankrike skulle sätta P för och även Sverige, men bara om vi är med.

 7. Det är ju bättre att vara med än utanför iaf – då skulle våra 0.15 % inte ens vara värda 0.0015%.
  Nu kanske de är värda 1.5 % iaf…

  Det handlar ju inte bara om absoluta tal, utom om psykologi och diplomati, likväl som initiativkraft och presentationsförmåga – oj vad många fina ord det blev :)

  Leo: Betydligt bättre att tro på sig själv men repsektera andras åsikter. Än att vela och inte veta vilken fot man skall stå på för att i slutändan bara vara kappvändare och dansa efter olika röster hela tiden. Sen finns ju alltid en risk för hybris, men i mina ögon har inte CB passerat den ännu iaf.

  Nadia: Näe mycket bättre är ju att låta dom döda varandra utan att stå emellan (som ju fredstrykan i Afghanistan bla gör). Lite som om man resonerar om mobbare att det skulle vara bättre att stå vid sidan och titta på istället för att gå emellan, även om det innebar att man dras in i konflikten och får ta ngn smäll, eller ?

  /K