Är regeringen mentalt handikappad?

Ibland råkar man ut för nyheter som i sig är så absurda att man tvingas ställa sig frågan som jag gör i rubriken till denna text.

Det handlar om en utredning som fått sina direktiv från kommunminister Mats Odell, direktiv som bara kan anas i det intervjusvar som finns i Dagens Nyheter.

DN: ”Hans Lind, fastighetsekonom på KTH och expert i den pågående statliga utredningen om allmännyttans framtid, bekräftar DN:s uppgifter:

– Jag kan mycket väl tänka mig att man kan behöva höja hyrorna med 30 till 40 procent för att få ner köerna till rimliga nivåer i attraktiva områden i Stockholm och andra storstäder, säger Hans Lind till DN.”

”För att få ner köerna till rimliga nivåer”? Det enda som är rimligt är givetvis att bygga så mycket nya lägenheter så att köerna blir kortare, men på typiskt högermanér så ser man i stället möjligheterna att låta fastighetsägarna tjäna ännu mer pengar, att helt avreglera hyresmarknaden.

Det finns inte ens skuggan av tvivel vilkas ärenden den nuvarande regeringen går. Det är en så totalt verklighetsfrånvänd syn som utredaren ger uttryck åt, han tycks mena att bostadskön är problemet och inte bostadsbristen. Jag undrar hur sjutton det gick till när en majoritet av de röstande i förra valet röstade på dessa politiker.

Har vi verkligen fått de politiker vi förtjänar? Är vi inte värda något bättre?
DN Anders Svensson

Andra om , , , , , , , , ,

[tags]Hans Lind, Mats Odell, Bostadskön, Moderatregeringen, Högerregeringen, Fastighetsägare, Val 2010, Politik, Bostadsbyggande, Marknadshyror[/tags]

  26 comments for “Är regeringen mentalt handikappad?

 1. Ken
  2 februari, 2008 at 11:02

  Det där är sanslöst! Endast de rika kommer att ha råd att bo framöver.
  Hur svenska folket kunde vara så dumma att de röstade på borgarna övergår mitt förstånd.

 2. Rawia Morra
  2 februari, 2008 at 11:47

  Och de som står i kön idag och som ska försvinna, var ska de ta vägen? Ska de tälta någonstans?

  Jag har sett bilder på stora parker fulla av tältläger för amerikaner som förlorat sin hus i USA. Kanske fick man idén därifrån? Förresten har det visats några reportage i Sveige om de nya tältande amerikanerna?

 3. 2 februari, 2008 at 11:47

  ja och vi som redan bor en bit från stan får flytta ännu längre bort…

 4. Rawia Morra
  2 februari, 2008 at 12:08

  I och för sig Jinge, vad sägs om en samekåta! Jag har varit i en sån! Billigt, miljövänligt och bra! :-) Jag tycker att alla som tjänar över en viss summa om året ska utvisas till samekåtor mist sju mil från stan!

 5. Britta
  2 februari, 2008 at 12:10

  Ni som bor där nere i Stockholm

  Sätt upp militärtält i Hagaparken. Inred med tältsängar och avdela så folk kan bo i familjer och enskilt. Kedja fast er vid träden.

  Ordna med kollektiva kök så att folk får mat

  ta en skälig hyra 1000 kronor per vuxen och 500 kronor för barn och månad

  Vad väntar ni på???

 6. 2 februari, 2008 at 12:17

  Det här med att hålla stadskärnan kompakt för att hålla fastighetsbubblan vid liv är odemokratiskt. Jag jämför gärna med Köpenhamn i det fallet. Köpenhamn tillåts ju växa geografiskt. Det tillåts inte i Sverige.

 7. 2 februari, 2008 at 12:33

  Jodå Rawia, jag har sovit många gånger i kåta. På renskinn.. :-)

 8. Rawia Morra
  2 februari, 2008 at 13:20

  Det har jag med!

 9. William
  2 februari, 2008 at 13:55

  ”i attraktiva områden i Stockholm och andra storstäder.” Är nyckelfrasen.

  Jag tycker man borde införa planekonomi light på bilar också. Sätt tak på bilpriser, varför ska bara rika få köra Jaguar?!

 10. lasse_x
  2 februari, 2008 at 14:19

  Är regeringen mentalt handikappad?

  Det är nog bara riktnumret.

  När pigstädslaren Persson lämnade över till Klenfeldt kostade en dosa Kronan budget snus 12 kr på Lidl, efter drygt ett år med Klenfeldtregimen kostar den 35 kr och då med 10% mindre i dosan. En liten nätt snusinflation på 221% pga det snushatande radarparet Klenfeldt Borg.

 11. 2 februari, 2008 at 14:29

  (famlar efter högerspökshatten… DÄR är den!)

  Oj, vad fel ni har! Det enskilt största hotet mot hyresrätterna kommer från vänster, precis som vanligt.

  Det som gör hyresrätten utrotningshotad i Stockholm är att (1) folk är beredda att betala för att bo kombinerat med (2) att hyreskontrakt officiellt inte går att sälja. Tyvärr går detta inte att lösa med att bara bygga fler bostäder, eftersom vissa områden alltid är mer attraktiva än andra.

  Den som vill att ungdomar ska ha möjlighet att sätta någorlunda billigt bo måste tillåta olika hyra i olika områden. Med dagens hyresreglering så är det ingen som vill bygga hyresrätter, det betalar sig helt enkelt för illa. Innerstadshyrorna skulle såklart raka i höjden om man tillät marknadshyror, men det är smällar man får ta om man vill att Ibrahim och Lena ska kunna få tag på en billig hyresrätt någon annanstans.

  Men dagens vänster vill hellre fortsätta att gynna dem som redan har hyreskontrakt. Varför kan jag inte förstå. Eller sitter vänsterväljare oftare än andra på attraktiva hyreskontrakt?

  mvh /Jan Garefelt

 12. Kurt
  2 februari, 2008 at 14:36

  Britta: Det skulle vara ett mycket allvarligt brott att tälta i Hagaparken, det kulle ju förstöra utsikten för de om spankulerar där.

 13. Larry
  2 februari, 2008 at 15:01

  Ja det är verkligen ett bisarrt förslag. Men vi lever i bisarra tider, så det är bäst att man håller i hatten…

  Dom där gökarna på Teknis har under flera år fungerat som ett leveransmaskineri för marknadshyror. Man kan undra varför samhället sponsrar en verksamhet som så uthålligt och uppenbart propagerar för en utveckling som skiljer sig från den som folkflertalet önskar.
  Men kanske får dom kosingen från annat håll…?

 14. Leo
  2 februari, 2008 at 15:09

  Mats Odell Kristdemokraterna ”jobbar vidare” och visar ”civilkurage” enligt sig själv..

  som jag ser det visar han bara prov på ett råkapitalistiskt synsätt och står helt likgiltig inför all typ av kritik av hans förhållningssätt.. ett förhållningssätt som mer visar på ngn form av psykopatisk läggning parad med en stark frireligiös tro..

  hur som helst kommer hans maniska arbete att sälja ut,privatisera och marknadsanpassa allt som är gemensamt ägt i ngn form att få väljarna att inse att den som gynnas av hans arbete är ett fåtal kapitalister på alla andra medborgare/konsumenters bekostnad..undrar hur många röster det kommer att ge OCH tänk om allt det han arbetar för tydligt hade framgått för väljarna INNAN valet..

 15. apa tycka, apa skriva
  2 februari, 2008 at 15:42

  Jag tycker man borde införa planekonomi light på bilar också. Sätt tak på bilpriser, varför ska bara rika få köra Jaguar?!

  Din idé skulle inte ge någon effekt, dumsnut. De rika skulle bara köpa sina Jaguarer från någon av de stackars fattiga som stått i kön länge och till slut tilldelats en prisreglerad Jaguar.

 16. Rawia Morra
  2 februari, 2008 at 16:17

  Jag bor utanför stan och har lyxen att andas renare luft. Jag har inte sprungit efter en buss eller en tunnelbanetåg på över femton år. Det kallar jag livskvlite. Nu har jag lyxen att även arbeta hemifrån. Aldrig mer trängas så hårt med andra att man vet att allt man andas har just lämnat andras lungor. Fy Fan!

  Varför man vill betala dyrt för allt den där misären förstår inte jag!

 17. David
  2 februari, 2008 at 17:43

  Ni har inte tänkt på det faktum att höga hyror ger incitament till att bygga fler och billigare lägenheter?

  Låga hyror är bra eller hur? Säg att alla hyror reglerades till 100:- i månaden så att det blir bra och billigt. Ingen skulle då kunna bygga nya lägenheter och köerna skulle ständigt öka. Det är ju just det som händer då man reglerar ner hyrorna. Någon som förväntat sig något annat?

 18. Rawia Morra
  2 februari, 2008 at 18:24

  Hela bostadsmarknaden är jättetokigt! Ett samhälle som respekterar sig själv ska se till att alla har tak över huvudet. Kommunerna ska bygga så att köerna inte ska bli hur långa som helst. Privata ägare är inte lösningen! De får gärna äga men inte ALLT!

 19. Daniel
  2 februari, 2008 at 20:56

  Det är intressant att dom kommer med ekonomiska argument så är skörare än papper. Om man nu inför marknadshyror, kommer nån då att sänka sina hyror? Och kommer nån att bygga billiga lägenheter med lägre hyror åt ungdomar om dagens system leder till att dom inte tjänar pengar? Fastighetsbranschen är ibland dom mest lönsamma områdena idag. Givetvis är mycket av bostadsköerna dubbla, men dom visar också att redan idag är priserna ganska höga. I genomsnitt betalar folk mellan 30-50% av sin inkomst till hyran. Fastighetsägarna sysslar inte med social verksamhet, utan är bara ute efter att tjäna pengar. Och alla måste ju ha nånstans att bo. Företag som Wallenstam och Stena Fastigheter gör ordentliga vinster redan som det är.

 20. Marcus R
  2 februari, 2008 at 23:05

  Är inte kösystemet mest en myt iaf? Finns där något sådant egentligen? Hur ser lagarna ut?

 21. Claes
  2 februari, 2008 at 23:15

  Klart att regeringen är mentalt handikappad!

 22. Sara G
  3 februari, 2008 at 09:12

  Moderaterna är så förblindade av sin ”ideologi” att dom inte kan se klart. Därav alla klavertramp och dumheter.
  Väljarna däremot ser nu, efter att ha åsamkat Sverige, den här regeringen, att dom har gjort världens miss genom att välja Reinfeldt och Borg.
  Socialsekreterarna går redan på knäna – och värre lär det bli.

 23. Ben
  3 februari, 2008 at 10:47

  Det är inte moderaternas politik, snarare kristendemokrater och centerpartister, kanske dags att omyndigförklara KD och C och deras väljare.

 24. ingrid
  3 februari, 2008 at 12:53

  Allt ska givas till den som redan har mest.
  Förslaget är inget annat än högervriden ”trygghetsnarkomani”.

 25. Anders
  3 februari, 2008 at 14:23

  Om man nu höjer hyrorna i alla lyor på t.ex. Söder, på vilket sätt kommer detta att leda till att hyrorna i Alby kommer att bli billigare eftersom de hyrorna redan är regelrade efter brukvärdessystemet? Det är något jag aldrig har kunnat förstå och heller aldrig har kunnat fått förklarat för mig av marknadshyror-ivrare.

  Summan av kardemumman är helt enkelt att göra det dyrare att bo överallt men inte lika dyrt i de yttre förorterna. Perfekt, skicka arbetarpacket och andra fattiga människor dit så kan alla fina och rika människor få stan för sig själva!

 26. lasse_x
  3 februari, 2008 at 14:48

  Jo man undrar hur de tänker.

  I vissa fall kan det till och med vara bättre att riva dragiga och slitna hus för att ersätta dem med nya, en åtgärd som kommunpolitikerna inte bör vara rädda för. Det låter möjligen drastiskt, men skulle kunna ge hyresgästen en ny och modern bostad och samtidigt minska månadskostnaden för el och uppvärmning.
  socialminister Göran Hägglund vid partiets kommun- och landstingsdagar

  Så i ett läge när det skulle behövas byggas fler bostäder på många håll i landet tycker socialministern att vi skall ägna oss åt att bygga nytt för att byta ut befintliga bostäder i miljonprogrammet.

  det lär ju redan vara så att flertalet som står i bostadskö i Stockholm inte har råd att bo i nyproducerade lägenheter, en tvåa lär kosta 8000-12000/månaden. Men det är förstås sant, förmodligen, att om folk inte har råd att bo i de nya lägenheterna och de gamla är rivna torde CO2 utsläppen från detta ”boende” minska.

Comments are closed.