Anders Borgs försvarssåpa fortsätter


Att vara överbefälhavare kan inte vara speciellt lätt. Sveriges statsminister heter Anders Borg, dessutom heter finansministern Anders Borg, dessa herrar flankeras av försvarsminister Anders Borg.

DN: ”ÖB Håkan Syrén förvärrade i går försvarskrisen. Sverige kan inte försvaras om regeringens besparingar genomförs. Men han stannar ändå kvar. Kattrakandet om försvaret är beklämmande. Finansministern trädde förra sommaren in i försvarspolitiken. Sedan dess är det mesta upp och ned.

Försvarsminister Sten Tolgfors arbetar som budgetavdelningens utsände: balans i ekonomin är målet, det och inget annat. Försvarsmakten och dess chef, överbefälhavaren Håkan Syrén, får order och svarar med vad?

Att han inte kan försvara Sverige om han tvingas genomföra de besparingar regeringen vill ha. Att han inte delar uppfattningen att de internationella insatserna ska prioriteras. Att han inte har den syn på säkerhetspolitiska hot som Försvarsberedningen beskrev i sin rapport ”Säkerhet i samverkan”. Att han ser hur läget i vårt ”närområde präglas av en offensiv dynamik”.

Ändå säger ÖB att frågan om hans eventuella avgång är för tidigt väckt.”

Att Håkan Syrén är den som får allt ovett är naturligt, den tidigare försvarsministern Mikael Odenberg ställde inte upp på finansvalpen Borgs idéer och tog sin Mats ur skolan. Nu kommer Syrén att tvingas lämna sina axelklaffar och då kommer en ny ÖB, en som valts ut och godkänts av Anders Borg.

Alla turer i den här såpan får mig att tänka på cirkusclowner, alla i regeringen är statister som dansar efter Borgs pipa, det gäller i synnerhet Reinfeldt och Tolgfors. Igår konstaterade jag att agerandet är ett led i strävanden att bereda vägen för ett NATO-inträde, men idag måste jag ställa mig frågan om man verkligen har lagt pannan i så djupa veck?

Regeringens försvarspolitik är en såpa och Fredrik Reinfeldt är en av statisterna. Det är

alldeles uppenbart att vår nuvarande regering saknar förmåga att peka med hela handen, en brist som visade sig redan under regeringen Bildts tid på 90-talet. Jag undrar hur man resonerar på regeringens sammanträden på torsdagar. Får de räcka upp handen och begära ordet och Anders Borg låter den som varit snäll tala?

Håkan Syrén kan inte göra annat än att avgå i nuläget, det är förstås intressant när statsråd och statssekreterare förbrukas i en rasande takt. När nu landets mest misstänkliggjorda militär tycker att frågan om avgång är för tidigt väckt, hur tänker regeringen då agera? Tänker man slita av honom gradbeteckningen?

Man måste ju minimera skadan som åsamkas regeringens redan låga förtroende, och hur i hela friden ska man lyckas göra det till valet 2010?

Andra om: , , , , , , , , ,

HD DN1 SvD12

[tags]Reinfeldt, Borg, Odenberg, Syrén, Försvaret, Regeringen, Dokusåpa, Val 2010, NATO, Politik[/tags]


9 svar till “Anders Borgs försvarssåpa fortsätter”

 1. Jag tror försvaret idag består av en jätteklump skrivbordgeneraler som bara sitter och administrerar sig själva. Denna propp går inte att göra sig av med på grund utav våra lagar. Jag gissar matt man slår till med storsläggan för att rensa upp och sedan kommer garanterat försvaret att byggas upp på nytt. Ett klassiskt förfarande för att kunna sparka personal man inte behöver.

 2. Hur vore det om Anders Borg blev konsult åt Putin & Co? Du skulle ni få se på jävlar anamma i Ryssland. Killen är ju en slumrande begåvning som skulle kunna operera på en vidare plattform!

 3. @ib:

  Själv fattar jag inte varför de inte låter MARKNADEN ta hand om försvaret? Ett antal företag skulle få ge anbud, eventuellt oxo nationer. Så gör man ju med allt annat… (. .)

 4. Att Regeringen följer Anders Borg är ju allmänt kännt ända sedan han började sin karriär som du beskriver ovan ”treministerpost”. Den ända politikern i den nuvarande regeringen som visade på gott ledarskap och inte pekade åt ett håll men gick åt ett annat (syftar på kontroversen kring försvarindustrtin ”vi kan inte hålla försvarsindustrin under armarna” och senare om super JAS) var faktiskt Mickael Odenberg. Synd att han inte var Anders Borg istället.
  Regeringen och Försvaret angriper fel ställen i den militära budgeten för att komma åt de ekonomiska problem, jag anser istället att man inte ska röra budgeten för försvaret utan att delegera ner på varje regemente att se vad ni kan spara så vi kan använda pengarna till något annat, och skrota Fortifikationsverket!

  / J

 5. Jag tror att Aners Borg ibland önksar att att han var diktator där dom andra ministrarna slutade tänka, utan enbart anpassade sig efter honom. För då slapp han stödja andras ministrars än sämre förslag såsom fastighetsskatten, försvaret, slopa värnskatten m.m. Demokrati och flera viljor ger många gånger huvudvärk :)

 6. Bra Cobb ! Du har fattat vad det är fråga om. Har själv, tyvärr jobbat med ekonomi inom försvaret mellan 1971 – 2005 och något mer pinsamt och bedrövligt finns förhoppningsvis inte inom svensk statsförvaltning.
  För mig är det överraskande att vi har fått en regering som tar tag i eländet. I dag kom ESV med förslaget om att ÖB skall ersättas med en civil ekonomigeneraldirektör. Ett steg i rätt rikning.

 7. Ja nu har moderaterna hittat ett ställe där de kan plocka stora pengar ifrån och ge till sig själva.

 8. Jag tycker ÖB gör rätt som inte avgår. Han måste stå fast och sitta kvar för att inte bli den syndabock många vill han ska bli.

  Det är inte hans fel att han inte får större budget av regeringen och måste skära ned.

  Hade ÖB avgått hade han förklarats syndabock men istället riktas nu strålkastarna mot regeringen med Tolgfors och Borg i spetsen.

 9. Äntligen är Jinge för ett försvar med tillräckliga resurser, som alltså är dugligt.

  Tänk att besitta en så central roll i svensk politik att man kan söndra och splittra! tss-tss