Älgar är farliga

SvD berättar att en norsk skolpojke råkat ut för en aggressiv älg när han var på väg till skolan. Det är inte första gången en älg gått till angrepp mot människor.

Den här gången gick det bra och grabben fick bara några blåmärken. Han klarade sig eftersom han spelade död, berättar han. Men jag kan inte undgå att tänka på jägarna i Dalarna och Värmland. De påstår att befolkningen är rädd för vargen, så till den milda grad att de inte ens törs plocka svamp och bär. Det är lite lustigt, sist en varg gav sig på en människa var Gysingevargen 1821. Och orsaken var att den var uppfödd av människor och således inte rädd.

Vill man ta reda på hur många älgattacker vi haft sedan 1821 så får man använda räknedosa, fingrarna räcker inte till mer än för ett enstaka år. Men har vi hört jägarlobbyn tala om att utrota älgen? Nejdå, det kommer vi aldrig få höra heller. Och det trots att människans möte med älgen faktiskt leder till dödsfall varje år. Senast var bara några dagar sedan då en bilist omkom efter en älgkollision.

Älgkon på bilden här ser ut som om hon funderar precis som bildtexten, men jag skulle inte gå fram till henne om hon stod kvar, hon har fjolårskalven i närheten och man vet ju aldrig…

Andra bloggar om: , , , , , ,

SvD

[tags]Älg, Varg, Varghatare, Rovdjurshatare, Politik, Jägare, Jakt[/tags]

  6 comments for “Älgar är farliga

 1. noctivagus
  8 december, 2007 at 07:42

  Älgar är inte så farliga om man har respekt för dom. Där jag växte upp var det vanligt att älgar vandrade in i samhället på vintrarna och jag haar stött på flera själv på min väg till skolan.

 2. 8 december, 2007 at 13:17

  Två gånger har jag blivit ”anfallen” av älg. Bägge gångerna av älgkor.
  Ingen av gångerna har älgen verkligen avslutat anfallit. Bägge gångerna var det mer av utfall, skrämselförsök från älgen sida än ett verkligt anfall. Bägge gångerna avvaktade älgen efter rusningen någon halvminut innan den vände och gick.

  Men det är vansinnigt spännande ögonblick. Att stå öga mot öga mot en älg som kommit rusande emot en med öronen bakåtstrukna från kort avstånd är en upplevelse som många säkert kan tänka sig avstå från. Det gäller att hålla huvudet kallt och inte göra något oöverlagt.

 3. Mattson
  8 december, 2007 at 13:35

  Det är märkligt att jägarna påstår att vargen är farlig när både älg och björn är farligare. En god sak är väl att björnen bara angriper beväpnade jägare. Himmmmla konstigt! :-)

 4. 9 december, 2007 at 13:25

  Fast Jinge, det där stämmer. Min farmor och min faster plockar sällan vare sig bär eller svamp längre och kommer de ut måste de vara ett stort sällskap. Jägarna ljuger inte om ALLT vet du. Bara nästan.

 5. gunnar
  22 december, 2007 at 14:22

  Jag fattar inte, är jag dum i huvudet då?

 6. Jägare
  10 januari, 2008 at 23:29

  Så du menar att älgar är farliga nu?

  Själv så bor jag på landet och har träffat på massor med älgar och flera gånger ko med kalv.
  jag har dock alldrig varit rädd att en älg ska anfalla, för om man upp för sig på en behärskad sätt så är de inte farliga. Det är oftast älgkon som gör anfallen och då beror det på att hon försöker skydda sin kalv.

  och det där med trafikolyckor med älg så är det oftast trafikanternas fel efter som man inte anpassar farten till förhållandena man kör i.

  men tur att vi har jägare som städar upp efter dessa olyckor. många gånger får eftersöksjägare ge sig utt mitt i natten för att gå eftersök som kan ta flera timmar bara för att låta djuret slippa lida. ETT STORT TACK TILL DEM!!!!!! Ska tilläggas att den lilla ersättningen de får betalar jägarna själva och inte staten!!!!

  så vi jägare gör mycket för det vilda, tror du inte att vi tar hand om det vilda?
  varje år så lägger många timmar och pengar i skog och mark för att hjälpa det vilda. vad gör ni då som bara säger att jägare bara ljuger och bara dödar allt vi ser?

  jag får också nämna att jag tycker att vi ska ha varg i sverige men då ska de som drabbas av besluten bestämma och inte de som alldrig drabbas av rovdjuren!

  till sist får jag säga att jag tycker att det finns jägare som uppför sig på ett mycket dåligt sätt och borde inte kalla sig för jägare, men det är bara en liten del av jägarkåren, men vi måste få bort dem

  jag tycker att det är bra att vi alla har åsikter och allas åsikter ska räknas lika mycket och jag veta att alla inte tycker som jag och så är det bara. så lycka till med era åsikter!

Comments are closed.