10 år efter invasionen – Solidaritetsmöte med Iraks folk. De skyldiga måste ställas till ansvar! Del I.Sigyn Meder är en av de mest aktiva medlemmarna i föreningen Iraksolidaritet. Hon höll ett litet tal mot slutet det fullsatta mötet lördagen den 9:e mars kl:13:00 på ABF i Stockholm 10 år efter Iraks folksrättsvidriga anfall, ett arrangemang av föreningen Iraksolidaritet och ABF. Jag har fått förmånen att återge det i bloggform nedan. Då talet är på 1 600 ord delar jag upp det. Idag, precis 10 år efter USA:s anfall publiceras första delen, och i morgon precis 10 år enligt vår tidszon del 2.

”Det är en mörk bild av medveten förstörelse av Iraks och mänsklighetens kulturarv dr. Hashim al-Tawil delgivit oss och ett fantastiskt talande bildmaterial.

Jag ska ge mer av denna mörka bild och en strimma av hopp: den stora folkliga massrörelse som demonstrerar, håller sit-ins och läser poesi från tribuner. Fredliga, välorganiserade manifestationer sedan 25 december 2012. Under medial tystnad. 25 januari sköt Al-Malikis militär ihjäl 8 fredliga demonstranter.i Falluja. Massiv mäktig begravning och en fredagsbön och manifestation 1 februari ägnad martyrerna.

Igår (8/3) döpt till ”sista chansen” sköts 3 demonstranter ihjäl i Mosul och många skadades av militären som trängde ända in i moskéerna. Det är ett folkligt uppror som sprider sig och skakar hela den av USA påtvingade konstitutionen,”politiska processen” med korrupta politiker, som kom med ockupationen, tillsatta efter USA:s påtvingade kvotsystem efter etnisk och religiös tillhörighet. De har bara egen vinning för ögonen och al-Maliki med fler har blivit miljardärer på ockupationen. Korruptionen har ingen botten. Alla skor sig. Efter kvotuppdelningen tillsätts ministrar, väljs kommittéer. Utbildning spelar ingen roll. Den är till salu. 1000-tals anställda har köpta examina och hit hör ministern för högre utbildning.
Irak al-Askari-moskvén untitled

Under Saddams regim, skulle man tillhöra Baathpartiet, men kunskaper och utbildning var nödvändiga. Det sekulära Irak var stolt över Mellanösterns bästa utbildning och sjukvård, berömdes av UNESCO, men USA:s beslut att upplösa armén, avskeda statsanställd, välutbildad medelklass, varav en majoritet kvinnor, var ett effektivt sätt att slå landet i spillror. De har ersatts av okunniga milismän från proiranska, extremt shiamuslimska partier som befann sig i Iran före ockupationen, folk enbart lojala sekt-och etniska egenintressen.
Demonstranterna vill avskaffa ”avbaathifieringen” som används för att göra sig av med folk som är kritiska mot despoten al-Maliki genom att anklaga dem för samröre med det förbjudna Baathpartiet. Medvetet har USA skapat katastrof i landet. Vi har hört dr. al-Tawil tala om kulturförstörelsen.

Även utbildningen har medvetet krossats och en ung generation av analfabeter växer upp.
En siffra vill jag nämna: Under 2003 och 2008 ägde 31.598 våldsamma attacker rum mot utbildningsinstitutioner i Irak. Ockupationen har det absoluta ansvaret för detta. Utbildade flyr, mördas eller är arbetslösa.

Al-Malikis repression drabbar alla nivåer: oppositionspolitiker inom den korrupta politikerklassen där Al-Maliki anklagar sunnipolitiker för terrorism, dömer de till döden i skenrättegångar och torterar deras säkerhetsvakter till döds och den folkliga rörelsen: aktivister, religiösa ledare, journalister. De som leder protester arresteras under rättslösa former. Torteras, avrättas, mördas. Int. människorättsorganisationer har skrivit rapport efter rapport.

Inte minst tortyren har lett till den nuvarande massprotestvågen. Vetskapen att kvinnor grips istället för manliga släktingar, torteras och våldtas och inte heller släpps, om männen överlämnar sig till polisen, upprör fruktansvärt. Nattliga helikoperräder fortsätter som under hela ockupationen. I det dokument som gjordes 2007 på kvinnofängelset Khadimiya upprepas samma historier. Kvinnorna som hade den bästa familjelagstiftningeni hela mellanöstern har förlorat allt. 34 namngivna fångar torterades ihjäl under 2012 på 3 månader. Det förnekades, men BBC lyckades visa sanningshalten med hjälp av dokument. Och detta är bara toppen på isberget.
Det finns så många fall, men låt mig ta ett som visar den totala rättslösheten.

Iraksolidaritet newimage

Massmedia har nu efter 10 år börjat intressera sig för förstörelsen i Irak. Men den allra bästa informationen i Sverige får man på hemsidan för föreningen IrakSolidaritet (www.iraksolidaritet.se). Den 19/3 har 10 år gått sedan Irak angreps. Detta uppmärksammas med detta och andra intressanta arrangemang av föreningen IrakSolidaritet, där jag även är medlem. Ett nytt nummmer av tidningen ”Brännpunkt Irak VII” har just kommit ut. Detta innehåller en intervju med professor al-Tawil bl a en kort intervju med Noam Chomsky, artiklar av Nicolas JS Davies,Dirk Adriensen, Hans von Sponeck och mycket information om situation i Irak från våra irakiska vänner. Mike Powers, ordförande i Iraksolidaritet har skrivit ledaren ”Tio års kamp för frihet, oberoende och fred” och Sigyn Meder artikeln ”Solidaritetsarbete i motvind”. Från Sverige medverkar också historikern Mathias Cederholm med översiktsartikeln ”Sekellång kamp för Iraks självstyre”, Ulf Bjerén med ”Kostsamma krig vidgar klyftorna i USA”, Jan Lönn med ”Sveriges största fredsdemonstration” 15 februari 2003 (Du var väl också med?) och läkarna Sköld Peter Matthis och Anders Romelsjö med en översikt av effekter av USA:s uranvapen ”Missbildningar och cancer ökar kraftigt.”


i Andra om: , , , , , , , , ,, , , , , , , , Iran , , ,

DN 15/3 SvD 15/3SKP-bloggen DN 18/3 SvD 19/3Iraksolidaritet DN 4/3 SvD 6/3 Aftonbladet SKP-bloggen Konflikt 16/3 BRussellstribunal 26/1 Föreningen IrakSolidaritets hemsida DN 23/1 SvD DN på stan Indiensolidaritets hemsida DN 27/10 Ab SvD Folket i Bild Kulturfront S Hersh i The New Yorker 2007 Aftonbladet – Bildts strategiråd


Ett svar till “10 år efter invasionen – Solidaritetsmöte med Iraks folk. De skyldiga måste ställas till ansvar! Del I.”