10 år efter invasionen i Irak. De skyldiga måste ställas till ansvar! Del 2Lördagen den 9:e mars arrangerade föreningen Iraksolidaritet och ABF ett fullsatta möte 10 år efter Iraks folksrättsvidriga anfall på Irak. Sigyn Meder, en av de mest aktiva medlemmarna i föreningen Iraksolidaritet höll ett litet tal mot slutet av mötet. som ag har fått förmånen att återge det i bloggform nedan. Då talet är på 1 600 ord delar jag upp det. Igår, precis 10 år efter USA:s anfall publicerades första delen, och idag precis 10 år enligt vår tidszon del 2.
Iraksolidaritet newimage

* Andra delen av Sigyn Meders föredrag, något förkortat *

”En svensk-irakisk syster berättar om sin bror:

Familjen hade samlats till gemensam middag i Bagdad när Al-Malikis säkerhetsstyrkor gjorde en räd och grep vår systers bror, dennes svåger och 15-årige son. Det skedde under hösten 2012. Vår irakiska syster och hennes familj i Bagdad är livrädda för repressalier. De är därför anonyma. Vid ett besök har familjemedlmmar fått uppgifter om svår tortyr. Brodern har skrivit på alla anklagelser, men vet inte vad.
Familjen i Bagdad skaffade advokat. När han och hans familj, hotades till livet, hoppade han av. Näste advokat tog 5000:-, men gjorde ingenting. Brodern blev tillsagd att inte säga något om tortyr eller framtvingade bekännelser till domaren. Då skulle hans fru tas dit och våldtas inför honom och barnen. Mycket vanligt förekommande hot. 2004 greps vår bror i ett militärt svep i sitt Bagdadkvarter. Han fördes först till Abu Ghraíb och sedan till Camp Bucca där Internationella Röda Korset fick loss honom. Papper på detta finns.

Bagdad är idag en belägrad stad. Besökare från manifesterande provinser får inte komma in i Bagdad. Gemensamma böner, en gammal tradition, mellan sunni och shia, hindras.

43% av befolkningen lever i extrem fattigdom.
Det gäller inte bara den marginaliserade sunnibefolkningen. Det gäller hela Irak Det gäller i syd som i nord. Basra, den tidigare vackra oljestaden, är en sönderfallande skräphög medan oljelasterna skeppas ut. Fattigdomen, som ökar för varje, år bidrar också till dessa protester. El några timmar i bästa fall, avloppsvatten på gatorna. De arma barnen som går i skolan ses vada genom smutsvatten: Ibland balanserar de på smala spångar för att komma till skolan, utan böcker där 140 elever kan sitta på golvet i en sal.
Independent mars 2013 iraq_afp

Och USA har inte lämnat Irak. Det var en seger för motståndet att USA inte kunde fortsätta ockupationen med stora truppstyrkor på plats. Vi har en parallell i Afghanistan idag. Stridande förband skulle tas hem. Amerikanska soldater hade svårt att röra sig utanför baserna som även de attackerades. Detta motsvarar också en ändrad krigföring med specialstyrkor, drönare, hemliga uppdrag som inte redovisas och med hemlig budget, dold för civilbefolkningen både i USA och Irak. I Irak har USA utbildat en större specialstyrka än i något annat land i världen. I nattliga räder grips folk i sina hem.
Guardian med fler internationella tidningar har nyligen skrivit om USA: utbildning och finansiering av dödsskvadroner och sekteristiska företrädesvis shiamuslimska miliser som härjade. Al-Maliki har godkänt 12 nya miliser för att slå ner demonstranterna.

USA är direkt ansvarigt för sekteristiskt våld i Irak, ja direkt inblandade. Världen borde nu vara helt medveten om USA:s ansvar för det sekteristiska våldet i ett land där det tidigare var fult att fråga om någon var sunni eller shia. General Steele är ökänd för att tillsammans med ambassdören Negroponte ha utbildat dödsksvadroner i Centralamerika. Samma radarpar kom till Bagdad liksom general Coffman och utbildade paramilitära grupper och byggde upp tortyrcentra. Rapporterna gick direkt till general David Petraeus.

Världens största ambassad är också en spioncentral och ett centrum för destabilisering av hela regionen. Joe Biden, USA:s vicepresident har föreslagit att Irak delas i en kurdisk, en shiamuslismk och en sunnitisk del, en balkanisering och splittring som skulle underlätta kontrollen av området. USA har såväl militärer som specialstyrkor kvar i Irak. 14.000 av trupperna som lämnade Irak, hamnade på Kuwaits sida av gränsen till Irak. Irakierna kallar det ”ockupationens andra ansikte”.

Visst är USA är på nedgång, men USA är forfarande den ledande militärmakten. Iran ökar sitt inflytande medanTurkiet, Israel och Saudiarabien, alla agerar för sina egna intressen och stöder olika parter.
Alla de stora oljenbolagen är tillbaka. 80 % av Iraks nationaliserade olja har sålts ut.

Professor Michael Klare säger:
”Att kontrollera Irak, handlar om att kontrollera oljan, mer som maktmedel än som bränsle. Kontroll av persiska viken, betyder kontroll av Europa, Japan och Kina. Det är att ha vår hand på kranen”. I den pågående destabiliseringen har Exxon, följt av Chevron och Total skrivit separata kontrakt med KRG, Irakiska Kurdistan. Detta strider mot den irakiska oljelagen då ingen ny lag har antagits. Kontrakten är olagliga och Exxons oljefält stannar inte vid provinsgränsen.

Detta är i högsta grad en splittringspolitik och som rådgivare har Exxon nyligen anställt den tidigare USA-ambassadören James Jeffrey. Dessutom har Exxon anställt förra utrikesministern Condolezza Rice, tidigare ockupationsambassadörerna Ryan Crocker och Zalmay Khalilzad och tidigare säkerhetsrådgivaren Stephen Hadley.Alla Iraks oljekontrkat äe olagliga. Inget enda har godkänts av parlamentet som ska ske enligt lag. Den stora pågående massrörelsen vänder sig mot splittringen och sekterismen
”Vi är irakier. Vi vill ha ett enat Irak. Vi är inte shia eller sunni”, säger huvuddelen av demonstranterna. Det är strimman av hopp, vårt enda hopp för Irak, denna massrörelse för nationen Irak.

Ockupationen har förvandlat landet till en ”failed state”. Den irakiska staten, alla dess institutioner har krossats. Städer sjukhus, skolor, alla ministerier utom oljeministerierna har bombats. Över en miljon människor har dödats, 5 miljoner är flyktingar inom och utanför landet. Det är ett land av miljoner änkor och föräldralösa. Antalet missbildade, och cancersjuka barn ökar lavinartat i Falluja och på många andra orter. USA använde uranvapen och andra vapensysten som långsiktigt påverkar folkhälsan. Det är en katastrof för Iraks folk. Det är krighsbrott.

”Irakkriget är det största brottet mot folkrätten sedan andra världskriget” sade Sverker Åström.

Sanktionerna var förödande och dödade en halv miljon barn, men dåvarande utrikesministern Madeleine Albright tyckte att ”det var värt priset”. Och sedan ockupationen. Det har gått 10 år.
Al-Malaki och Obama Wikipedia untitled

10 år av total straffrihet för de skyldiga för krigsförbrytarna, anstiftarna.
2013 är det internationella Året för RÄTTVISA FÖR IRAK- DE SKYLDIGA SKA STÄLLAS TILL ANSVAR.
VI får inte glömma! Det är de vill!
Vi måste hjälpas åt för att få presidenter, premiärminister och alla skyldiga inför rätta!
Vi kan i våra partier, fackliga och andra organisationer ställa krav!
Vi kan bidra till kampanjen för att få de skyldiga inför rätta genom att kräva:

-oberoende internationella undersökningar av tortyr, fångar, fängelser, även de hemliga, avrättningar och en speciell undersökning om kvinnornas situation NU och under hela ockupationen!
Det exakta antalet fångar, vet vi ej. Det finns många hemliga fängelser.
Humanitära organisationer måste få besöka ALLA fängelser.

-oberoende internationella undersökningar av sambanden mellan den förfärande ökningen av missbildningar hos nyfödda, cancer och andra sjukdomar i Falluja och på andra orter och USA:s vapensystem som uranvapen! USA måste ange vilka vapensystem man använt!

-stöd för återinsättandet av en speciell rapportör för mänskliga rättigheter. Posten togs bort direkt efter ockupationen.

För ett fritt, självständigt och enat Irak!
Ställ de ansvariga inför rätta!

Irak al-Askari-moskvén untitled

Massmedia har nu efter 10 år börjat intressera sig för förstörelsen i Irak. Men den allra bästa informationen i Sverige får man på hemsidan för föreningen IrakSolidaritet (www.iraksolidaritet.se). Den 19/3 har 10 år gått sedan Irak angreps. Detta uppmärksammas med detta och andra intressanta arrangemang av föreningen IrakSolidaritet, där jag även är medlem. Ett nytt nummmer av tidningen ”Brännpunkt Irak VII” har just kommit ut. Detta innehåller en intervju med professor al-Tawil bl a en kort intervju med Noam Chomsky, artiklar av Nicolas JS Davies,Dirk Adriensen, Hans von Sponeck och mycket information om situation i Irak från våra irakiska vänner. Mike Powers, ordförande i Iraksolidaritet har skrivit ledaren ”Tio års kamp för frihet, oberoende och fred” och Sigyn Meder artikeln ”Solidaritetsarbete i motvind”. Från Sverige medverkar också historikern Mathias Cederholm med översiktsartikeln ”Sekellång kamp för Iraks självstyre”, Ulf Bjerén med ”Kostsamma krig vidgar klyftorna i USA”, Jan Lönn med ”Sveriges största fredsdemonstration” 15 februari 2003 (Du var väl också med?) och läkarna Sköld Peter Matthis och Anders Romelsjö med en översikt av effekter av USA:s uranvapen ”Missbildningar och cancer ökar kraftigt.”i Andra om: , , , , , , , , ,, , , , , , , , Iran , , ,

DN 19/3SvD 19/3 DN 20/3DN 20/3 SvD 20/Ab 19/3 Expressen DN 15/3 SvD 15/3SKP-bloggen DN 18/3 SvD 19/3Iraksolidaritet DN 4/3 SvD 6/3 Aftonbladet SKP-bloggen Konflikt 16/3 BRussellstribunal 26/1 Föreningen IrakSolidaritets hemsida DN 23/1 SvD DN på stan Indiensolidaritets hemsida DN 27/10 Ab SvD Folket i Bild Kulturfront S Hersh i The New Yorker 2007 Aftonbladet – Bildts strategiråd


6 svar till “10 år efter invasionen i Irak. De skyldiga måste ställas till ansvar! Del 2”

 1. Någon föreslog att tiden för USA:s totala dominans var ute eftersom USA idag är så ekonomiskt försvagat. Men dessvärre, en sårad tiger är den farligaste tigern.

  • Jag tror att detta är en mycket viktig synpunkt. USA använde under många år ”hotet från Sovjetunionen” som förklaring till den egna upprustningen. Tyvärr försökte Sovjetunionen att följa med, med en kanske hälften så stor ekonomi. Hade varit bättre med en demokratisk utveckling där.
   Men efer det att hotet från Sovjet bortfallit genom dess sönderfall och den kraftiga nedång i BNP och nedgång i medellivslängd som då följde så har USA senaste decenniet rustat upp kraftigt. Alltfler militärbaser anläggs utomlands, där det officielt finns över 900 st i över 100 länder. Kärnvapenarsenalen har rustats upp under Obama. Politiken är mycket aggressiv genom krige i Irak, Aghanistan, Libyen via NATO, Syrien, krig genom ombud samt stöd till statskupper som i Honduras och i Sydamerika (”de fattigas biskop Lugo”).
   Första Världskriget ”startades” enligt gängse historieskrivning av Tyskland som ansåg sig trängd av Frankrikes och Storbritanniens framgångar i blodigt erövrande av kolonier.
   USA är också alltmer öppet brutalt:Tortyren, Abu Ghraib, Guantanamo, minskningen av demokratiska rättigheter i USA, hot om att använda kärnvapen, användning av uranvapen.

   Vi bheöver arbeta för information om allt detta. Vi behöver arbeta för en kraftig anti-imperialistisk front mot USA runt om i världen för att minska risken för fortsatta krig!

 2. George W. Bush och Tony Blair är krigsförbrytare. De amerikanska militära ledare och politiker som i tio år genom sina åtgärder och beslut plågat Irak är krigsförbrytare. Anfallet på landet och den följande ockupationen hade ingen legitimitet. – Propagandan före anfallet på Irak sköttes till stora delar av ”Committee for the liberation of Irak”. Ett propagandaorgan som hade stöd i Vita Huset. Kommittén etablerade sig 2003 i Europa med ett internationellt rådgivande utskott. I detta utskott delade Carl Bildt ordförandeposten med polacken Adam Michnik. Carl Bildt deltog med andra ord som ledande propagandist för anfallet på Irak. Som gett ett sönderslaget land, ett sönderslaget samhälle. En miljon döda, 4 miljoner på flykt. Inom Irak och till utlandet. Det är inte bara Bush och Blair som bör ställas till svars för detta krig och denna förödelse. Utan även en mängd medlöpare och propagandister. – Varför frågar ingen den svenske utrikesministern om han sover gott om natten. Ett sönderslaget land, en miljon döda, 4 miljoner på flykt. – Underlag för mardrömmar?
  Ger här länken till Mikael Nybergs artikel i Aftonbladet 2006. Om Carl Bildts roll i Irakkriget.
  http://www.aftonbladet.se/kultur/article10983309.ab
  Ulla Johansson