Wikileaks vinner på knock?

Det är en lustig upplevelse att konstatera att Wikileaks har tagit initiativet till att sätta press på Pentagon och dessutom ser ut att gå iland med saken. Man har nu lagt ut en krypterad fil på närmare 1.5 Gbyte som enligt tidningarnas spekulationer innehåller de femton tusen ännu icke publicerade dokumenten om Afghanistan, den heter Insurance.aes256 och finns att ladda ner från en torrentsida nära dig. Jag har redan hämtat den och nu saknas bara lösenordet.

Motivet för att lägga ut den är att man från Wikileaks sida oroar sig för att USA ska använda sin makt för att stoppa verksamheten, därför vill man nu att filen ska ligga på så många datorers diskar som möjligt. Motivet för agerandet låter rimligt och många som är negativt inställda till kriget har säkerligen laddat hem den.

Expressen: ”Källarlokalen ligger i Solna. Utanför surrar fläktar som jobbar febrilt med att kyla ned de många servrar som rymmer stora delar av de 90 000 militärdokument som sajten Wikileaks offentliggjorde den 26 juli. Det är det svenska webbhotellet PRQ som hyr lokalen där servrarna finns. I går krävde Pentagon att Wikileaks omedelbart ska lämna ifrån sig de över 15 000 dokument som sajten publicerat om kriget i Afghanistan.”

USA är givetvis oroliga för att landets smutsiga agerande i Afghanistan ska avslöjas, samtidigt som det troligen framgår att Bush/Obamas motiv för kriget inte alls är de som offentliggjorts via media. T.ex. så påstår man fortfarande att Usama bin Laden lever, detta trots att han befann sin i ToraTora-bergen då USA satte igång en av historiens värsta bombningar, trots att mannen ifråga behöver dialys flera gånger i veckan för att överleva. Det handlar om att USA kämpar för att vidmakthålla myten om något slags vandrande vålnad, – av politiska skäl.

AB: ”Pentagon oroar sig främst över de 15 000 ännu opublicerade dokument som Wikileaks säger sig ha. Försvarshögkvarteret hoppas också stoppa Wikileaks från att göra informationen i den 1,4 gigabyte stora krypterade fil, som nyligen lagts ut på organisationens sajt, offentlig. – Vi ber dem att göra det rätta, sa Pentagons presstalesman Geoff Morrell vid en presskonferens, enligt nyhetsbyrån AP.”

Samtidigt så utvecklas givetvis detta drama till ett med närmast klassiska proportioner. En modern tids David mot Goliat, ett antal krigsmotståndare som ger sig på självaste USA utan att landet förmår värja sig. Vi vanliga dödliga kan bara luta oss bakåt i soffan och vänta på nästa drag i denna dokusåpa.

i , , , , , , , ex ab12 svd123 dn123 pamflett annarkia k&å t

  10 comments for “Wikileaks vinner på knock?

 1. 6 augusti, 2010 at 07:41

  PS: Filen finns att tanka hem även på http://bilderblogg.se/insurance.aes256

 2. Pingback: Rickard
 3. Pingback: Göran A
 4. 6 augusti, 2010 at 13:18

  Jinge, filen på din sida är bara på 146 MB inte 1,5 GB som du skriver.

  Han, Wikileaks-kille, lever verkligen farligt. Han utmanar världens mäktigaste och hänsynslösaste stat, som genom hela sin historia gått över lik för att få som den vill. Det skulle inte förvåna mig ett dugg om han dör i en olycka inom kort eller rent av blir avrättad på gatan.

  • 6 augusti, 2010 at 13:38

   Ska kolla filstorleken. Jag kan bli lurad ibland iom att jag numera har 100 Mbit så allt går så himla fort. Ska kolla och åtgärda.. Tnx!

  • 7 augusti, 2010 at 07:05

   Nu har jag tankat upp den igen, och sedan hämtat hem den. 1.4 Gbyte…

   http://bilderblogg.se/insurance.aes256

 5. 6 augusti, 2010 at 15:37

  Måste bara citera Carl Bildts raska uttalande som han gjorde kort efter publiceringen…
  ”Tääääämligen ointressant material…..”

  Alltid veta bäst-ministern förnekar sig inte :)
  Tjo!

 6. wot
  7 augusti, 2010 at 22:47

  Allting vinner på öppenhet. Wikileaks har ett heligt uppdrag.

  Men Jinge, hur tänker du dig Afghanistan när västs soldater fått lov att lämna landet? Vilka tar över och hur kommer det att påverka afghanernas säkerhet och frihet?

 7. Celsius
  7 augusti, 2010 at 23:24

  Ja detta är ju riktigt kul! Men om man läser det här citatet: ”I går krävde Pentagon att Wikileaks omedelbart ska lämna ifrån sig de över 15 000 dokument som sajten publicerat om kriget i Afghanistan.” så är det ju precis det man gjort, ju! Lämnat ifrån sig materialet till vem som helst som vill ha det. Och om Pentagon råkat slarva bort sin kopia av filen så kan ju dom också ladda ner det igen. Fast det var ju det där med lösenordet förstås.. hmmm. Om Pentagon slarvat bort det också blir det kärvt, kanske.

  • 8 augusti, 2010 at 05:36

   :-) :-)

Comments are closed.