Victoria struntar i opartiskheten

Enligt Svea Rikes Lag så ska hovet inte blanda sig i det politiska livet i Sverige, det har nu kronprinsessan gjort och dessutom tillsammans med sin blivande make.

AB: ”Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling har besökt den svensk-finska styrkan på Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif. – Man blir oerhört imponerad av det arbete som utförs, säger Victoria enligt ett pressmeddelande från Försvaret. – Det har varit väldigt givande att på plats få träffa er, sa Victoria till soldaterna. Enligt Försvaret var nöjet i högsta grad ömsesidigt.”

Att försvaret var nöjt förstår jag, det svenska deltagandet på USA:s sida i ”Kriget mot Terrorismen” är i högsta grad ifrågasatt och nu har landets tronföljare blandat sig i saken utan att ens ifrågasätta något. Enligt tidningen så har hon provkört Stridsfordon 90 och uttalat sig positivt om verksamheten. Att de kungliga ska avhålla sig från att blanda sig i politiken gäller tydligen inte längre, något som visar på nödvändigheten att införa republik så fort som det bara går.

xx

intressant Andra om: , , , , , , , , , dn ab ex svd t

  19 comments for “Victoria struntar i opartiskheten

 1. Matte
  4 januari, 2010 at 21:52

  Vafan är det fråga om? Ska kungahuset börja propagera för Natomedlemskap nu också? Snacka om politisk skandal. Vem tror hon att hon är?

 2. nisse
  4 januari, 2010 at 22:05

  Viktoria vill markera vart framtida tillvext finnes och vart våra unga kan få arbetsmöjligheter i framtiden…
  Vist liknar det tiderna för 200 år sedan?
  Kronan drar till krig…
  Våra barns framtid är att bli mat åt kanonerna…
  Det skall ge ära samt rikedom till furstarna samt kungahuset…
  Nya stora slott kommer åter att byggas…
  Vems barn är arbetslös?
  Nu är även våra flickor ärbara…

 3. 4 januari, 2010 at 22:43

  Att påstå att hovet inte ska blanda sig i det politiska livet i Sverige är nog en klart förenklad bild av konstitutionen. Snarare handlar det om att statschefen, och de som kan tänkas tjänstgöra som statschef, inte ska ta politisk ställning.

  Självklart ska kronprinsessan följa vad som sker i det svenska samhället. Vad man än tycker om missionen i Afghanistan handlar det om en insats som sker på ett FN-mandat och beslutad i Riksdagen.

  • 5 januari, 2010 at 03:12

   Det är klart att man skulle lyckas få fart på dig när man kommenterar kronprinsessans göranden och låtanden. Att vare sig non eller hovet ska ta politisk ställning är självklart, men åker man till Afghanistan så handlar det om att ta ställning. Det pågår en infekterad debatt i Sverige om vår närvaro där. Du säger att truppen är där på uppdrag av FN, och det är mer än en halvsanning. De är där därför att George W Bush gett Hamid Karzai order om att begära hjälp från FN, och det låtsas du vara ovetande om.

   En inte särskilt vettig kommentar således. Victoria Bernadottes rådgivare borde på det bestämdaste ha avrått henne från att resa dit eftersom det indirekt stöder ”Kriget mot Terrorismen”. Det är att ta ställning i en politiskt brännbar fråga.

 4. boris
  4 januari, 2010 at 23:07

  Rättvisa och värdighet åt det afghanska folket! Säkerligen vet Viktoria att civila mördas på löpande band av de utländska styrkorna i Afghanistan och att Sverige är medhjälpare till dessa mord genom utbyte av underrättelsematerial och regelrätt stridande mot Afghanska motståndsrörelsen. Senast var det skolbarnsmassakern i östra Afghanistan, kanske den vidrigaste av alla massakrerna sedan invasionen för åtta år sedan. Åtta skolbarn 12-15 år gamla blev handfängslade och arkebuserade av amerikanska soldater. http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/Afghanistan/article6971638.ece

  Monarki är orättvisa och anakronism! Viktorias besök i Afghanistan är motbjudande, ignorant och skamlöst! Ner med monarkin!

 5. catarina
  5 januari, 2010 at 01:18

  När ska vi få se kungahuset i Gaza? Det finns mycket svenskfinansierat där fast det mesta ligger förstås i ruiner nu.

 6. MX
  5 januari, 2010 at 05:29

  Nu är det ju inte armén som sätter den politiska agendan, än ..
  :-D

 7. Henke
  5 januari, 2010 at 08:00

  Bra jobbat.

  Kungligheter har alltid besökt våra trupper. Bra jobbat!

  • 5 januari, 2010 at 08:40

   Fast, de senaste 200 åren har vi haft fred. Nu krigar och ockuperar vi igen, nu mot – Afghanistan!? Det är inte ens danskjävlarna vi slåss med…

 8. Daniel
  5 januari, 2010 at 09:50

  Det är väl fint att viktoria åkt på en resa för att stärka dom stridande soldaternas moral.
  Är det bara jag som tänker på dom flickor under 2:a världskriget (och även under vietnamkriget) som åkte runt bland soldaterna och sjung för att stärka moralen?

  • 5 januari, 2010 at 09:59

   Menar du Tyskejäntor?

   • Daniel
    5 januari, 2010 at 11:38

    Vad jag vet så hade amerikanarna ett helt kompani med underhållningsfolk för att stärka moralen. Tillhörde inte Elvis detta kompani?

 9. ulf r
  5 januari, 2010 at 09:57

  Vi som anser att Sverige skall ut ur Afganistan har egentligen bara stöd av ett parti i riksdagen, och även där, i partistyrelsen, finns det personer som stödjer svensk trupp i Afganistan.
  Att en representant av den kungliga familjen åker till dessa trupper och kommenterar med bra jobb etc. – är faktiskt, menar jag, hur man än vänder på det inte något som helst brott mot någonting.
  Hade hon börjat kommentera och ha åsikter om situationen, kriget, USA:s närvaro etc., då hade hon gått över gränsen, tycker jag.
  Vad vi skall kritisera är bombnissarna i Sverige, inräknat Svenska freds som stödjer kriget. Och som diskuterats här innan – vad tror ni händer efter en ev rödgrön valseger – jo, då lär väl vänsterpartiet lägga sig också.

 10. Sara G
  5 januari, 2010 at 10:36

  Ett helt klart ställningstagande av furstehuset Bernadotte för ett imperalistiskt krig som vi på inget sätt borde vara indragen i! Det är skamligt!

 11. Kenneth
  5 januari, 2010 at 11:11

  Viktoria är våran nästa statschef vilket enligt grundlagen innebär att hon ska vara den främste företrädare för Försvarsmakten. Tex i förarbetena till nu gällande grundlag går att läsa:

  ”Att statschefen är försvarsmaktens främste
  företrädare anses följa redan av att statschefen är
  rikets främste representant. För att statschefen
  skall kunna fullgöra sina uppgifter som en symbol
  också för rikets försvarskrafter har han emellertid
  av regeringen titulärt tillagts försvarets högsta
  militära grad. ”

  Om ni som har invändninar mot det bör ni rösta för en förändring av gällande statsskick istället för att ha synpunkter om hon ska åka till Afghanistan eller inte.

  • ulf r
   5 januari, 2010 at 16:21

   Hej,
   har du skrivit till alla valda riksdagsledamöter och sagt och tyckt samma sak ?
   Hon gör som en totalt förkrossande majoritet av de folkvalda röstat.
   Vi som anser att riksdagen omedelbart borde rösta för att ta hem den svenska truppen – skall rikta vår kritik där den hör hemma.
   Och det är inte hos någon kunglighet som utför sitt jobb.
   Vilket är ett riktigt fjantjobb som tillhör det förgångna, men det är en annan sak.
   Så sätt igång och rikta kritiken mot bombnissarna istället.

 12. catarina
  5 januari, 2010 at 11:36

  Det mest absurdaste med att vara emot att sända trupper till Afghanistan och kriget där är att man då anses stödja ”terrorister”. Det talas om att man strider för demokratin och rätten att säga vad man tycker men det har smugit sig in en tvångsorm i världen. Världen håller på att bli lurad in i en ny sorts diktatur. Men det kommer inte att lycas. Nya generationer av barn har lärt sig kritiskt tänkande i skolan. Och så har vi nätet. Håll ögonen öppna!
  Det är synd om kungabarnen på ett sätt. På ett annat sätt har dom möjlighet att göra något. Alla kungahus är stela. Tyvärr är Sveriges ett av de stelaste. Titta på Norges! Dom medverkar tom i vanliga TVsoffor.
  Tänk att vara kungabarn och aldrig få säga vad du egentligen tycker ( om det inte passar) Det är inte vettigt.

  • Sara G
   5 januari, 2010 at 16:34

   Ja, catarina det är synd om kungabarnen!
   Mest för att de inte ges en analytiskt utbildning och inte tillfälle till ett självständigt tänkande
   – utan bara kastas hit och dit av ganska cynisk krafter.

Comments are closed.