Vad ska USA göra nu?


Själv undrar jag vad USA ska ta sig till nu när man inte längre kan skylla insatsen i Afghanistan på jakten på den vandrande vålnaden, Usama bin Laden. Skjuter man Usama, som tom lär ha varit obeväpnad så är det ”Ordern Verkställd!” för USA:s del.

USA har dock, precis som den svenska politikerkåren, varierat skälen till sitt engagemang i Afghanistan. När man inte lyckades leta rätt på bin Laden så försköts motiven helt till att jaga al Qaida, och de senaste åren har det framförts att man är där för att hjälpa till med att se till så att små flickor kan gå i skolan. Man har talat tyst om att Afghanistan är ett transitland för gas och olja, och man har definitivt inte talat högt om landets enorma mineraltillgångar.

Barack Obama har tidigare talat om att börja dra tillbaka trupperna i Afghanistan nu i juni i år, och kriget mot talibanerna kostar USA enorma summor så allmänt tippas att Obama drar tillbaka fler än något tusental soldater. Man har närmare etthundratusen soldater i landet nu och egentligen så behöver USA av rent ekonomiska skäl ta hem varenda soldat, men det kommer givetvis inte att ske, för hemvändande soldater riskerar att direkt hamna i arbetslöshet. Men personligen skulle jag inte bli förvånad om man redan i år tar hem tiotusen soldater i alla fall.

Eftersom man tidigare försköt orsaken till engagemanget från att först gälla bin Laden för att slutligen handla om småflickors rätt att gå i skolan, så tror jag ändå att man i nuläget anser att uppdraget är fullgjort, småflickorna har aldrig varit ett ärligt motiv så nu kan man utan att skämmas inför den inhemska publiken dra sig tillbaka. Man kan åka hem som segrare.

Idag ska man dessutom enligt media släppa autentiska bilder på bin Laden, något som antagligen innebär att det blir ännu tydligare att man kan dra tillbaka trupperna, kanske betydligt snabbare än vad som tidigare sagts. Hur det blir med det svenska engagemanget har vi ännu inte hört från våra politiker. Tolgfors med flera har ju upprepat det amerikanska talet om småflickor, men vi kanske också får möjlighet att backa ut ur Afghanistan.

Att man sköt ihjäl en obeväpnad bin Laden löser dessutom en del problem för amerikanerna. Hade man gripit honom levande så hade man tvingats bevisa att terroristen verkligen var delaktig i den 11 septemberattacken. Han medgav visserligen sin inblandning ett antal månader efter, men först nekade han, det innebär att vi aldrig kommer att få klarhet i vad som är sanning i denna historia. Kanske det ensamt räcker som motiv att skjuta först och fråga sen?

it Andra om: , , , , , svd12 dn1 ex12 ab12 svt12 ekot gp1


17 svar till “Vad ska USA göra nu?”

 1. Det viktiga nu tycker jag är att vi drar tillbaka våra trupper ur Afghanistan ännu fortare! Man vill fan inte bli sittande med den babyn i knät!

 2. Såg intervjuer med lokalbefolkningen på Aljazeera. En del menar att karln aldrig bott i det huset. De tror att det hela är ett skådespel. Det här blir bara värre för varje dag som går tycker jag.

 3. Man vågade inte ta honom levande, då skulle ju alla sagor avslöjas!

 4. Ska vi gissa att man nu kommer hänvisa till en (vagt formulerad) förhöjd hotbild mot västvärlden med anledning av det inträffade och samtidigt försöka knöla ner sina gamla krig i knät på diverse hugade nordiska länder med motivationen att man nu uppnått sina utrikespolitiska och militära mål ? Det finns säkert någon svagsint utrikesminister som köper den argumentationen och skickar trupp.

  Känns inte helt osannolikt.

 5. Obama motiverade tillbakadragandet från Irak, med att USA borde satsa mer på att hitta Bin Laden och därför ökades krigsinsatserna i Afghanistan. Nu när detta är gjort är jag övertygad om att det amerikanska soldaterna kommer dras hem väldigt snabbt. Detta då kriget i Afghanistan har varit en ekonomisk katastrof för USA och de ekonomiska intressen som finns i landet motiveras knappast någon större militär närvaro.

  När sedan USA drar sig tillbaka kommer även andra länder att göra det, inklusive Sverige. De ekonomiska kostnaderna att se till att småflickor får gå i skolan kommer att vara för högt.

 6. Undra om historiker om 300 år lyckas reda ut hur det ligger till??? Vem sköts? Var det Usama?

  Det tog ju många år innan bilden kring Catalinan och DC3:an blev rättad
  Ur tidningen allt om historia [http://www.alltomhistoria.se/artiklar/catalinaaffaren-1952/]:

  ”Utåt sett var Sverige vid den här tiden – som präglades av starka motsättningar mellan den västliga försvarsalliansen Nato och den kommunistiska Warszawapakten – ett neutralt land. I verkligheten hade Sverige sedan länge samarbetat med västmakterna. Sverige spionerade på Sovjet för Nato:s räkning och i gengäld lovade amerikanerna och deras allierade att komma till undsättning om ryssarna skulle anfalla Sverige.
  Hade sanningen om detta hemliga samarbete kommit ut skulle det ha inneburit ett allvarligt hot mot Sveriges trovärdighet som ett neutralt land. Därför protesterade den svenska regeringen högljutt mot nedskjutningen av Catalinan, som ryssarna hävdade hade kränkt deras luftrum, och lade samtidigt locket på när det gällde DC-3:an.”

  Sen har vi ju Karl XII (vem sköt honom Norge eller Sverige?) vilket tycks vara på väg att klaras upp enligt Illustrerad Vetenskap(-:

  Kvar är John F. Kennedy, Olof Plame, osv. samt nu Usama.

 7. Jinge skriver:”Man har talat tyst om att Afghanistan är ett transitland för gas och olja, och man har definitivt inte talat högt om landets enorma mineraltillgångar.” Media i detta land talar tyst om verkliga förhållande och därmed sammanhängande politiska beslut. Redovisar aldrig de i alla krig och konflikter bakomliggande ekonomiska intressena. Berättar sagor om strider mellan onda och goda hjältar. Strider mellan onda och goda religioner.Sagor för att vi skall glömma vad striderna verkligen gäller. Usama-bin-Laden var kanske terrorist. En ond man. Det får vi aldrig veta. Men Obama är INTE den goda hjälten. USA:s president och hans utrikesminister satt och betraktade en satellitöverförd dokumentation (i realtid) av den blodiga avrättningen av mannen de jagat. Avrättning utan utredning, rättegång och dom. Ur Expressen idag: ”Usama bin Ladins dotter säger att hennes far tillfångatogs levande och avrättades inför familjen. Sedan släpades hans lik ut till helikoptern av de amerikanska elitsoldaterna.” – Dottern är tolv år. Obama är ingen god hjälte och det skulle förvåna mig om de lämnar Afghanistan. Där finns för mycket av för dem intressanta råvaror, även skall deras oljeledningar passera landet. Därtill det strategiska läget. De behärskar Egypten,Jordanien,(har Israel som till döden trogen bundsförvant) så Saudiarabien, Irak, Afghanistan, Usbekistan och flera av de andra ”stan”länderna. Varför skulle de släppa EN av byggstenarna i den delen av imperiet. – Kanske att de till slut får ”besvär” med Pakistan. Ett oroligt och svårkontrollerat samhälle. — Den militära operation som genomförde avrättningen av bin Laden bar namnet ”Geronimo”. Geronimo -en av indianfolkens frihetshjältar i försvarskampem mot Washingtons etniska rensning-utrotning av Nordamerikas indianer. Mitt i alla andra fasor kring avrättningen stör denna namnstöld mig enormt. (Från Wikipedia: Åren 1875-1885 ledde han försvaret mot amerikanska federala trupper och de nybyggare som gjorde intrång på stammens territorium, huvudsakligen i sydöstra Arizona och New Mexico.) Geronimo! -Skäms de aldrig över sina illdåd? Sitt imperium som började byggas med fördrivningen av indianfolken.
  – Mönstret lades den gången.
  Ulla Johansson

 8. Det hela börjar ju alltmer nästan framstå som en riktig ”fiskehistoria”, svensk medias senaste drag tycks vara att medge att det finns lite (bara lite såklart) tvivel på påståendena rent lokalt bland de som bott i området, men ABSOLUT INGA mikrofoner i nyllet på svenskar som får säga saker som att ”-Det där verkar mysko!” eller ”Låter konstigt det där, massor med pikanta detaljer som ju verkar vara rena fantasier, och alla minns väl sagorna om massförstörelsevapnen?”. Jag gissar att sådant anses opassande? Ofint kanske. Kan kanske störa exporten av vissa varor måhända. Fri, obunden nyhetsrapportering i sanningens & medborgarnas tjänst, vilken tur att det inte går till som i diktaturerna. Tur att det är annorlunda här!

 9. Jag har svårt att se hur USA ska kunna dra tillbaka trupper från Afghanistan. Talibanerna har inte varit under bin Ladens befäl och enligt deras egen utsago kommer deras offensiv fortgå. Al-Qaida kommer säkert hedra sin andlige ledare genom en rad olika hämndattacker nu också. Jag utspår en jobbig fortsättning på 2011 för alla inblandade i terroristbekämpning………