Vad planerar Juholt för Afghanistan?
När Håkan Juholt valdes till partiledare i Socialdemokraterna så var det första intrycket folk i allmänhet fick av honom att det var en man som stod för en förhållandevis traditionell syn på det han kallar för ”social demokrati”.

Han har varit med i Försvarsutskottet och borde därför vara hyfsat kunnig i de frågor som behandlas, det var därför tämligen förvånande när han gick med på att skicka en insatsstyrka som skulle ägna sig åt bordning av fartyg i Medelhavet, och att det skulle vara för att förhindra vapensmuggling till Libyen, en verksamhet som inte finns annat än i fantasivärden. Egentligen handlar det om att stoppa fartyg som transporterar flyktingar till Europa, men det kan ju inte en sosse säga.

Dessutom är det oklart varför tre JAS-plan skulle skickas hem. Antingen skulle väl alla åtta sändas hem eftersom uppdraget är slutfört, eller också skulle de stanna kvar eftersom JAS ”är så bra på att spana”. Att Håkan Juholt uttalat sig svepande och därmed inte visat hur han ställer sig i konflikten kan tyckas vara förvånande, men ingen ska glömma bort – det är en gammal socialdemokratisk tradition han fullföljer.

Guillou tar idag upp vissas önskan om att gå med i NATO, det är folkpartister och moderater, och han nämner också den nu pågående insatsen i Afghanistan. Han pekar särskilt på det faktum att opinionen i Sverige har först bakom ljuset, det sägs nämligen att vi är i Afghanistan för att små flickor ska få gå i skolan.

Guillou/AB: ”Motiven för fortsatt svensk krigföring i Afghanistan är ännu mer oklara. Från början var kriget en tämligen renodlad amerikansk hämndaktion som syftade till att infånga och helst mörda Usama bin Ladin. När den uppgiften tycktes för svår hittade man på andra krigsorsaker, som att befria den afghanska kvinnan och ordna så att små flickor finge gå i skola. När Usama bin Ladin äntligen mördats så var det återigen bara det saken gällde. Och USA har påbörjat tillbakadragandet av trupperna och deklarerat seger i kriget…

…Och hur tänker den på försvarspolitik specialiserade Håkan Juholt i dag? Det tycks vara en hemlighet. Håkan Juholts enda betydande försvarspolitiska utspel hittills har gällt insatsen med de svenska spaningsplanen i Libyen, som han lyckats reducera från åtta till fem. Dock utan att anföra några militärt taktiska eller ideologiska motiv. Gåtfullt.”

Oavsett vad man anser om Håkan Juholt som politiker, och de åsikter han är beredd att strida för, så är det ett faktum att vi väljare inte får veta något om de bedömningar han gör, och vilka ställningstaganden han skulle vara beredd att göra om han blev vår statsminister. Den socialdemokratiska politiken när det gäller Afghanistan är mer än luddig, och än så länge tycks den inte skilja sig på en enda punkt från den NATO- och USA-kramande politik Reinfeldts regering för.

Det är anmärkningsvärt att USA och de flesta länderna som deltar i Afghanistan är på väg att avveckla sitt engagemang, men ingenting i den riktningen har hörts från regeringshåll, och ännu mera anmärkningsvärt – inte heller från oppositionen. När det gäller Vänsterpartiet så förvånar det inte, där har man uppenbara problem med att bli av med sin partiledare under ordnade former, men åtminstone Miljöpartiet borde väl fråga Juholt hur och vad han tänker?

Usama bin Laden är död, det är i alla fall den information som gäller idag, då kan vi väl överlämna Afghanistan till den afghanska regeringen och dess armé? Eller ska Håkan Juholt medverka till att ännu fler svenska soldater dör?

it Andra om: , , , , , , ab12 ex1 dn12 svd12 gp


6 svar till “Vad planerar Juholt för Afghanistan?”

 1. Vi måste inse att vi inte kan besegra talibanerna inom överskådlig tid och därför är det inte värt att riskera svenska soldater eller hjälparbetares liv. Jag vet att vissa kan tycka det är egoistiskt, men jag tycker ändå att det efter nästan 10 års strider, är tid att ge upp och lämna Afghanerna till att forma sitt eget öde.

  • Problemet är ju att det inte är talibaner vi slåss emot utan afghaner. Vi strider till förmån för en genomkorrupt och hatad regim som genom valfusk och hot lyckades ’vinna’ det senaste valet.

   Steg 1 måste vara att åmtminstonne se till att valen som hålls går hyfsat rätt till och inte som idag när vi aktivt arbetar för att sabotera afghanernas chanser att bli av med Karzai och hans rövarpack i regeringen.

 2. Krig? Han kommer inte att säga någonting som borgarna kan vända mot honom.

 3. Man kan undra om Juholt har tänkt igenom vad han ska bidra med. Han kommer knappast undnan kritik i alla fall.

 4. Det är väl inte så svårt att veta.

  Regeringen, S och MP gjorde en överenskommelse ganska nyligen om hur den svenska insatsen i Afghanistan ska utvecklas fram till 2014.

  Eftersom Juholt inte gett något annat besked får man väl utgå från att den överenskommelsen gäller.

 5. Man pratar ofta om att spara någon miljon har och där, som drabbar många svaga, men några miljarder till krig när USA ryker i spratteldockan Sverige är tydligen helt ok.