Utarmat Uran

I torsdagens upplaga av vänstertidningen Flamman skriver Anne-Li Lehnberg om de vapnen som används idag i många länder, bland annat i Afghanistan, Irak och i Palestina. Det har länge talats om de skadliga effekter dessa vapen har, och det radioaktiva damm som ligger kvar på platsen långt efter att kriget upphört.

Det har uppmärksammats av flera olika instanser, bland annat de amerikanska soldaternas fackförbund, och det blev aktuellt efter kriget i Kuwait och fick då namnet Gulfkrigs-
syndromet. Siffrorna som anges i Flamman härrör från Falluja Hospital och bör läsas noga.

Anne-Li Lehnberg/Flamman: ”Det som gör uranvapen så lömskt är att det drabbar över mycket lång sikt. Det radioaktiva dammet ligger kvar även efter att ett krig upphört. – Hur länge vet ingen riktigt, men det kan röra sig om tusen år, säger Ria Verjauw. I framför allt Irak har många barn fötts med stora missbildningar, som ett stort öga mitt i pannan, eller avsaknad av armar och ben. Det är svårt att få fram övergripande statistik, men en undersökning från Falluja Hospital som Huffington Post (USA) publicerade nyligen kan ge en fingervisning: I september i år föddes 170 barn på sjukhuset, 75 procent av dem hade någon typ av missbildning. 24 procent dog under sin första levnadsvecka. Det kan jämföras med augusti 2002, innan invasionen av Irak, då totalt 530 barn föddes, sex av dem dog inom en vecka och bara ett var missbildat.”

Givetvis är de länder som använder utarmat uran fullständigt medvetna om vilka skadeverkningar som drabbar både offer och angripare. Trots detta så finns det ett starkt motstånd mot att ens tala om det. Men när sjuttiofem procent

uran
av barnen i Falluja föds med någon slags missbildning så är det inte längre något att tala om, det krävs ett omedelbart och absolut förbud. Man behöver inte heller ha något tvivel om vad detta innebär för palestinierna i Gaza. De var under lång tid utsatta för eldöverfall, ofta med utarmat uran.

Den som inbillar sig att olika länders arméer är omed-
vetna om denna effekt lider antagligen av svår inbillningssjuka. Man är givetvis helt klara över vilka effekter det blir, och kanske är det just därför man använder dessa vapen. Läs artikeln i Flamman!

intressant Andra om: , , , , , , , , svd1 dn12 ab1 ex1 t

  16 comments for “Utarmat Uran

 1. Sniff
  21 november, 2009 at 12:00

  Det låter som defolianten Agent Orange som man vägrade prata om tills missbildningarna var för många. Runt 100 miljoner liter användes och det föds fortfarande missbildade barn i Vietnam. Runt en halv miljon är födda i Nam med missbildningar associerade till AO. En sån massa lidande!
  DU Depleted Uranium verkar vara lika katastrofal i det långa loppet. Wolframlegeringar som användes tidigare är dyra. DU är en restprodukt bl.a. vid kärnbränsleanrikning och skall deponeras. Någon såg möjligheten till lite recycling. *spyr*
  Sök på bilder av missbildningar orsakade av Agent Orange eller från DU så får ni se missbildningar från värsta mardrömmar. Känsliga varnas!
  Genevekonventionen verkar vara åsidosatt på flera punkter eftersom ändamålen som helgar medlen.

  • N
   21 november, 2009 at 17:50

   De bilder som jag sett för barn födda i Fallouja bla är rent fasansfulla. Jag kunde inte ens förmå mig att visa dem för någon. Jag funderade i veckor sedan bestämde jag mig för att inte ens spara bilderna för det var som att utöva våld på sig själv och andra.

   Problemet med Irak är att där fanns den hel del unika DNA uppsättningar hos minoriteter som sett likadana ut sedan tusentals år, särkilt bland kristna minoriteter och assyrier. En del sakkunniga menar att de skador som tillfogats dessa unika DNA-banker är en förlust för vetenskapen och forskningen och som drabbar hela mänskligheten på lång sikt.

   • Sniff
    21 november, 2009 at 20:59

    Ja i Irak och MellanÖstern är det ändå relativt fåtal fall som kommit i dager. Med stor sannolikhet kommer de bli fler fall och med tanke på att DUavfallet inte bara försvinner och överlever i många år framåt. Det kommer inte minska lidandet. Troligen kommer inget att hända förrän soldater från väst drabbas i större omfattning och kommer kräva fet ersättning. Pentagon har säkert försökt friskriva sig ansvaret för dylika följdsjukdomsfall. Profiten driver denna vansinniga rustning och vapenproduktion framåt. Mest skadade eller döda per investerad dollar! Skulle kalla det mest lidande per investerad dollar!
    De som är missbildade av AO i Nam har det riktigt svårt som det är och många hankar sig fram. Många göms också undan så man slipper se eländet. Samhället vill inte bli påmint om kriget nu när kapitalismens ko skall mjölkas. En tjejkompis till mig blev allvarligt sjuk strax efter att hon kom tillbaka till Sverige och på infektion trodde de först att hon fått någon sjukdom i SOasien, sista anhalten var faktiskt Nam. De hittade inget ”sjukdomsalstrande” bakterie däremot att hon var förgiftad av en kemikaliehopkok bla. spår av dioxiner som man inte kunde identifiera. Man drog slutsatsen att det var trolig inläckage av nergrävda kemikalier i vattentäkt där hon visades innan sin avresa. Idag mår hon bra men var bra skakad av händelsen. Man misstänker att det finns nergrävt AO och andra trevliga kemikalier lite varstans i Nam av US, fd. Syd Vietnam och även kommunisterna som inte visste vad de skulle göra av kvarlämnat skräp.

 2. boris
  21 november, 2009 at 13:03

  Rysslands, Israels och USA:s syfte med att använda vit fosfor, utarmat uran, flechette m fl kriminella vapen på civila är inte att orsaka maximal skada och förödelse utan att mentalt förgöra civilbefolkningen genom att driva dem till förtvivlan och vansinne. En noga utstuderad psykologisk terror. I en rättvis värld hade även Ryssland, Israel och USA varit stämplade som terrororganisationer.

 3. Palestinier
  21 november, 2009 at 15:25

  Den internationella organisationen ” citizen action avveckla kärnvapnen helt ” 33 sidiga rapport som visade spår av tiotals ton av utarmat uran i Gazaremsan
  Mängden av utarmat uran som motsvarar 75 ton finns i jorden och älvar i Gaza , Israel använde utarmat uran i luft och mark angrep
  De tog analys av jord och prov av damm , de hittade delar av radioaktivtmaterial och visade också förekomst av Cesium som är cancer framkallande

  Dödssiffran kommer att stiga ännu mer eftersom framtida generationer kommer att plågas av Cancer och fosterskada
  Vapen med utarmat uran är vapen för folkmord och den slår urskillningslös hela befolkning
  Människor som andas eller intar det radioaktiva nedfallet behöver inte ha politisk tillhörighet , nationalitet , religion eller etnisk tillhörighet för att drabbas av sjukdomar , Denna vapen måste förbjudas

 4. Isa
  21 november, 2009 at 19:09

  Hur kan man göra såhär mot människor?

  Politiker blir allt mindre mänskliga. Frågan är om de har förlorat sin mänsklighet nu.

 5. CS
  21 november, 2009 at 22:15

  Måste man följa kommentarsreglerna?

 6. Thomas
  21 november, 2009 at 22:37

  Det är nog missledande att tala om ”radioaktiva damm”. Uran är en giftig tungmetall och jag har fått för mig attdet är kemiska inte radiologiska skador som är problemet. (Även om det är lite svårt att få klarhet eftersom det officiellt sett inte är några problem).

  • 21 november, 2009 at 22:40

   ”Fått för dig” ??

  • Dave
   22 november, 2009 at 07:16

   ”Det är nog missledande att tala om ”radioaktiva damm”.”

   ———————————————————————
   …They gather around as a Geiger counter carried by a visiting reporter starts singing when it nears a DU bullet fragment no bigger than a pencil eraser. It registers nearly 1,000 times normal background radiation levels on the digital readout…

   …The Monitor saw only one site where US troops had put up handwritten warnings in Arabic for Iraqis to stay away. There, a 3-foot-long DU dart from a 120 mm tank shell, was found producing radiation at more than 1,300 times background levels. It made the instrument’s staccato bursts turn into a steady whine… (The Christian Science Monitor)
   ———————————————————————

   http://www.csmonitor.com/2003/0515/p01s02-woiq.html

   • 22 november, 2009 at 07:21

    Nej, just damm täcker hela marken i stridsområden, även om projektiler oxo finns kvar.

   • Thomas
    22 november, 2009 at 11:39

    1000 gånger normal bakgrundsstrålning låter kanske högt, men säger i praktiken ingenting. Bakgrundsstrålning mellan olika platser kan variera ett par tiopotenser helt naturligt utan att för den skull vara farligt.

    Sista meningen i artikeln gör klart att den som skriver antingen har dålig koll eller avsiktligt försöker skrämma upp folk: ”But it is controversial because it leaves a trail of contamination that has half-life of 4.5 billion years – the age of our solar system.” Vad som inte framgår här är att graden av radioaktivitet är omvänt proportionell mot halveringstiden. Radioaktivt jod som ställde till skada efter Tjernobyl har en halveringstid på på ca 14 dagar och är därför mer än 100 miljarder gånger mer radioaktivt. Man kunde lika gärna skriva att kvicksilver lämnar ett ”trail of contamination for all eternity” eftersom ämnet är stabilt.

    • 22 november, 2009 at 11:45

     1000 gånger normal bakgrundsstrålning låter kanske högt, men säger i praktiken ingenting. Bakgrundsstrålning mellan olika platser kan variera ett par tiopotenser helt naturligt utan att för den skull vara farligt.

     Jag irriteras av att du förringar saken. Läs länken till Flamman och kommentera de erfarenheter som där redovisas. Sedan kan du förklara för de amerikanska soldaterna som lider av effekter från utarmat uran.

     Hur ska man annars tolka det du skriver? Berätta vad du själv tycker Thomas!

     Hur tolkar du den extrema ökningen av missbildade och döda barn?

     • Thomas
      22 november, 2009 at 20:17

      Jinge om du går tillbaka till mitt första inlägg finner du: ”Uran är en giftig tungmetall och jag har fått för mig att det är kemiska inte radiologiska skador som är problemet” Räcker det som förklaring? Det är bara det att det är effektivare att skrämma folk med radioaktivitet än kemi. Jämför hur mycket som skrivits om Tjernobyl kontra Bhopal trots att den senare olyckan orsakat mycket mer lidande.

      För den som inte vet så mycket om DU är det f.ö. det som återstår när man plockat bort så mycket man kan av den mer radioaktiva uranisotopen för att använda i reaktorer eller bomber.

 7. Daniel
  22 november, 2009 at 02:47

  Kollade på Wikipedia idag (den engelska) och det är rätt många som arbetar för att få bort DU vapen. Men som vanligt med demokratiska processer så tar det tid då det ska diskuteras av många utskott och utredningsgrupper m.m.
  De länder som försöker motarbeta är som en stor överraskning, England, Frankrike, Israel och USA..

  • 22 november, 2009 at 02:54

   Men så överraskande… :-I

Comments are closed.