Talibanattack mot Mazar-e-Sharif?

Nu kan man med vist fog ifrågasätta om det verkligen var talibaner som angrep inne i Kabul. Det är svårt att hålla isär de olika grupperna i landet, somliga bör nog kallas rebeller i stället för koranstuderande, som taliban betyder.

SvD: ”Talibanerna, oklart hur många, angrep med självmordsbombare och starkt beväpnade grupper mål i Kabuls centrum, framför allt regeringsbyggnader. Under flera timmar hördes explosioner och eldstrider i huvudstaden. Minst två explosioner utlösta av självmordsbombare spred skräck och förödelse. – Målet är presidentpalatset, finans-, justitie- och gruvdepartementen och centralbanken, sade Zabihullah Mujahid, som uppgav sig vara talibantalesman, i telefon till nyhetsbyrån AFP. Vid lunchtid rapporterades att fem människor dödats, däribland ett barn.”

En annan sak som slår mig är givetvis tacksamheten över att de inte slog till mot de svenska styrkorna i Camp Northern Lights i Mazar-e-Sharif. Dessa styrkor hade säkerligen varit lättare att rå på än militären i Kabul. Frågan är också om inte de politiska effekterna hade blivit större. Nu blev afghanska soldater angripna i den region där de svenska soldaterna finns, de besköts med finkalibrig eld, som Svenska Dagbladet skriver.

Finkalibrig betyder i sammanhanget att det var automat-
karbiner som användes och inga Boforskanoner. Som bekant räcker det utmärkt att skjuta folk med Kalasjnikovs. Tyvärr så tror jag att risken är stor för att vi kommer att få en direkt

afghanistan

inblandning i den svenska valrörelsen av händelser nere i Afghanistan. Vad det betyder i praktiken vet jag inte, men det vore givetvis tragiskt för de berörda.

Frågan är om de rödgröna kommer att klara av att bli överens om ett sista datum för engagemanget i Afghanistan, jag tvivlar på det. Om inte så riskerar det att få följdverkningar för de två minsta partierna i den rödgröna koalitionen, kanske framförallt för Vänsterpartiet.

intressant Tags : , , , , , , , , svd n1 ab gp1 pol t