Ta hem soldaterna!


Egentligen så vill jag skriva om ett tänkbart värstascenario, men jag avstår eftersom det är ett så fruktansvärt makabert ämne, dessutom finns det säkerligen en och annan släkting till de soldater som är i Afghanistan idag som läser allt som skrivs. För att inte nämna dem vars släkt och vänner redan oroar sig rejält över deras väns kommande tjänstgöring i landet.

Det vore möjligen skojigt att bidra till att stressa upp folk för något så avlägset som solens kommande undergång, det är lättare att bjuda på den sortens dramatik eftersom ingen av oss kommer att få uppleva den. Men skriver man om någonting som med troligen kommer att ske så finns det ingenting att dra på munnen åt. Jag tvivlar till och med på att dagens kaxiga stå upp-komiker kan skämta om våra soldaters öde i Afghanistan, för det finns säkert någon i publiken som har en syster eller en bror på plats i Mazar-e-Sharif, eller känner någon som snart ska åka dit.

Å andra sidan kan vi konstatera att vi alla åkt dit, i vart fall i den bemärkelsen att vi är lurade så att det både räcker och blir över. Nu dog en ung grabb som inte bodde så långt härifrån, han dog därför att han hade blivit lurad att tro att de svenska soldaterna skulle befria afghanerna från dessa skäggiga talibaner, möjligen trodde han också på Tolgfors prat om att vi är där för att befria kvinnorna. Det vet vi inte, och vi får aldrig reda på svaret på dessa frågor.

Men vi ser alla på bilderna som tidningarna visar att patrullering i Afghanistan betyder att man sitter i ett stridsfordon 90 med en massa pansarplåt mellan sig själv och afghanerna. En filmsnutt som jag såg igår visade en svensk soldat som via tolk fick reda på att talibanerna skär halsen av dem ur lokalbefolkningen som berättar något för Natosoldaterna. För TV-kamerans skull hade soldaten klivit ur fordonet för att skaka hand med ett antal skäggiga män utanför en koranskola.

Det kommer att bli politisk strid om vårt deltagande i denna amerikanska ockupation. Dessvärre så kommer den inte utbryta förrän dessa ”insurgents”, frihetskämpar som motsätter sig Natos ockupation av landet, har fått in en direktträff på Stridsfordon 90 med soldater och allt. Den dagen som Reinfeldt och Tolgfors står på Arlanda för att ta emot 7-8 flaggprydda kistor då kan vi skönja slutet på detta engagemang på USA:s sida. Men då är det så dags anser säkerligen de anhöriga till dem som kommer hem i dessa kistor, och det håller jag med dem om.

it , , , , , , ab12 ex12 dn12 svd1 svt1


16 svar till “Ta hem soldaterna!”

 1. Well det finns ett annat scenario som vi borde oroa oss för. Det är när afghanerna/pakistanierna gör slag i saken och/eller låter någon göra ett mindre eller större attentat mot säg tunnelbanan eller någon bro i rusningstrafik. För att inte terroristklassas så säger jag bara hypotetiskt: tåg, urspårning, Södertälje, bro. Det kan bli vidrigt med små resurser.
  Vi är i krig mot en annan part och denna part har sin fulla rätt att bekämpa oss. Eftersom de kommer till korta mot pansar och skyddsvästar på hemmaplan kommer de snart komma i underfund att det är mer effektivt att slå mot mjuka mål i angriparens hemland.

 2. Berätta för mig hur detta land hade sätt ut idag om inte trupperna hade varit där. Detta är inga dumma killar som åker dit ska jag berätta för dig. Vart ända barns liv som de räddar där nere är värt det.

  Hur kan du säga att det är ett krig som ej går att vinna? Berätta då för mig vad som händer om vi tar hem trupperna idag? Det kanske inte tar 8 år att få bort talibanerna ur makten, det tar betydligt längre tid. Bilden du har av Afghanistan är den du har läst dig till och fått berättat för dig.

  Killarna som åker dit ner har en mycket god och lång utbildning på precis det som väntar dem. Dem går igenom ALLTING in i minsta detalj. Och dem gör skillnad. Ska vi lämna Afghanistan idag och svika FN? Säg mig, är det inte värt varenda barns och kvinnas liv de räddar? De har hjälp hela befolkningen för att se till att de kan gå och rösta !! Bara en sådan sak :)

  Kenneth som dog var väl medveten om vad han riskerade, han hade till och med varit där förut.
  Jag är mer än stolt över dessa starka och smarta killar. Vi ska visa dem och deras familjer stor respekt, att de offrar lite av deras liv för att rädda andras. De som du och jag inte vågar.

  Frågar man killarna som är på väg dit nu, så skulle de skratta åt dig. Att du tror att du vet. Dessa killar vet, och det är just därför de åker dit.

  Media berättar sällan för oss om framstegen som de gör där, för det läser antagligen ingen. Varje år söker flera flera tusen killar och tjejer om att få åka dit. Bara de bästa får åka, oftast är de tillfrågade utanför ”kö systemet”, just precis för att de är så duktiga. Helt frivilligt vill de skydda folket så att den sociala styrkan kan göra sitt arbete. Om de vill åka dit, varför ska vi inte låta dem?

  • Du bör läsa på lite mer inte bara lyssna till propagandaapparaten. ISAF-styrkan, i vilken Sverige ingår, finns inte medtagen på FNs sammanställning av FN-operationer i världen. FN har en civil insats i Afghanistan vilken är skild från den NATO-ledda ISAF-styrkan. Mao vi sviker inte FN om våra beväpnade soldater lämnar Afghanistan.
   Till din rosenröda skildring av FN-missioner kan jag bara säga. I västra Sverige finns en grupp för de som som var med i Bosnien. Det är en klubb för nervvrak som ingen vill kännas vid. Flera har PTSD samt stora problem med socialtliv och familjeliv.
   Det ser ut som att det är ena riktiga übermenchen som verkar åka enligt ditt sätt och beskriva det hela! Ser dom framför mig. Stora, starka, bloda arier i ett Drang nach Osten! ;D

    • Ahh… jag kände på mig att detta skulle komma. Att FN-säkerhetsråd samtycker till närvaron i detta samarbete ändrar inte på faktum att det är NATO som leder ISAF inte FN. FN samtycker vad skall de annars göra? Talibanerna skulle troligen slänga ut deras hjälporganisationer utan detta skydd, men det är inte säkert. Nöden är stor men inom islam så är man rätt bra på att ta hand om svältande/fattiga.
     Detta kommer från ISAFs hemsida/history:
     ”These agreements paved the way for the creation of a three-way partnership between the Afghan Transitional Authority, the United Nations Assistance Mission in Afghanistan (UNAMA) and ISAF. On 11 August 2003 NATO assumed leadership of the ISAF operation, ”
     Jag kan inte tolka det på annat sätt om inte någon övertygar mig bättre.

     • Ja vad har de för val? USA är skyldigt FN miljarder dollar, den dagen som USA kliver av FN så existerar inte längre organisationen.

  • Fia: Att trupperna är där idag beror på en överilad militär operation som lett till detta dilemma vi har idag.
   Problemet är inte att vi har trupper där idag. Problemet är hur vi ska kunna få hem dom utan att allting blir ett blodbad.

   ”Säg mig, är det inte värt varenda barns och kvinnas liv de räddar?”

   Jag är trött på den typen utav resonemang eftersom ”kvinnor och barn” enbart är ett känsloargument och ett kallt sådant när man därmed utesluter män som slipper bli avrättade eller se sin familj bli avrättad pga att dom vägrar tjänstgöra för talibanerna.

   Huruvida faktiska framsteg görs vet jag inte. Det är nog rätt svårt att mäta i realiteten eftersom läget ändras dagligen. Om jag ska vara ärlig så tror jag att Afghanistan var ett betydligt trevligare land innan Sovjet gick in där på 80talet. Då fanns inte talibanerna som maktfaktor.

   Det är i slutändan Ryssarna och USA som skapade problemet i Afghanistan och det är väldigt trist att dom inte tar ett reellt ansvar för det på ett bättre sätt än som de gör idag.

   Sen är jag också väldigt trött på att trupperna i Afghanistan används som slagträ för överträdelser mot de mänskliga rättigheterna i vårat land. FRA-lagen baxades till exempel igenom mha urdåliga argument från t.ex. Tolgfors där styrkan i Afghanistan ansågs vara hotad för att amerikanerna inte ville ge underrättelser till våra styrkor om de inte fick något tillbaka. Den typen utav vapenmakt ska man inte hjälpa överhuvudtaget. Nu genomfördes denna sjuka lag i vårat land där ett politiskt styrt organ har rätt att avlyssna all trafik mellan Sverige och utlandet. Enbart på basis utav detta hade man kunnat lägga ner Afghanstyrkan 20 gånger om i mina ögon om det stod mellan denna och FRA-lagen.

   Regeringen har sig själva att skylla när folk blir trötta på deras ståndpunkt helt enkelt. Skäll på dom och inte de som nu vill få ett slut på kriget för Sveriges del.

  • Ditt inlägg visar snarare hur dåligt påläst du är Fia.
   Du påstår att killarna som åker ner är ordentligt pålästa.
   Jag kan ta ett pinsamt exempel. I fjol var jag på en heldagskonferense på Utrikespolitiska Institutionen i Stockholm på temat Afghanistan. Där fanns flera höga militärer och politiker som beskrev vilket fantastiskt arbete de svenska soldaterna utförde och hur bra utbildning soldaterna fick innan de åkte ner. Sedan var det dags för en afghanistankännare som föreläste. Under frågestunden ställde sig en ung soldat (han hade på sig uniform) upp och frågade ”hur är afghanerna? hur ska jag kommunicera med dem? jag har ingen aning och ändå ska jag rycka ut om 2 veckor”.
   Det blev knäpptyst i salen och man såg hur de höga militärerna bara ville sjunka genom stolarna.
   Jag tror det speglar utbildningen av soldaterna ganska bra. De vet nästan inte ett smack om vad de gör där nere. De har blivit itutade att de gör det för att det är en god sak.

  • kära kloka Fia, bildade och utbildade ”Legosoldater” är omöjlighet. Du framställer de som professorer som räddar kvinnor och barn med sin blotta närvaro. Men deras blotta närvaro där tillsammans med andra professorer, utgör en av de värsta brotten i världshistoren.

   Marcin hade en bra fråga: När ska dina proffessorer räda palestinska barn? Jag tycker att du ska svara på den frågan.

 3. Ett nytt ämbetsverk har uppstått: Krigsministeriet

  Försvaret verkar ju ha avvecklats

 4. Fia du behöver inte prata om oss som har varit där!!!!!!!!!! Du har ju hur mycket fel som helst!! bara så du vetså har jag varit där! och vi gör ingenting för afghanerna! och inte för Sverige heller! vi är där bara på grund av USA och vi bör ta hem våra hjältar därifrån. fattar du det!!

 5. Jadu Stefan: Enligt Svenska Afghanstankomitéen så har de bedrivit hjälparbete i Afghanistan i 28 års tid utan att ha Västmakternas soldater för att skydda dem mot ”terrorister”. Hjälparbetare blev måltavlor för talibanerna först när vi invaderade deras land. Att tro att talibanerna per automatik skulle få total kontroll över Afghanistan om vi skulle lämna är inte bara naivt utan direkt okunnigt.

  När talibanerna tog makten sist behövde de omfattande hjälp av Pakistanska Armén för att kuva de övriga maktfaktorerna i landet. Det nuvarande motståndet mot våra trupper är lyckligtvis inte bara ”talibaner” vilket herrarna Tolgfors och Bildt gärna talar tyst om utan nestår av en mängd olika grupper med de mest skiftande mål och anledningar till sitt motstånd.

  Det afghanska folket vill inte ha oss där. Vårat mål att vinna ”hearts and minds” som jänkarna säger har fullständigt misslyckats och för varje dag blir befolkningen allt mer dissillusionerad när de ser att vi håller kvar en impopulär diktator vid makten som i praktiken styrs av de krigsherrar vars stöd han är beroende av. Karzai och hans krigsherrar är i sak inte mycket bättre än talibanerna och det förstår det afghanska folket, därav deras måtstånd mot såväl denna regim som mot oss som stödjer den.

 6. Alternativ 2 var väl ungefär det USA valde som strategi i Vietnam. Och det gick ju som det gick. Bättre att inse att de liv som förspillts från den svenska sidan har varit i onödan. Men att se till att inte fler liv går till spillo. För att inte tala om de skadade som har kommit hem och som fortsätter komma hem.

 7. ”låta Talibanerna ta över landet för evigt”

  Saudsläkten och deras förfärliga Wahhabism har FÅTT Makten över större delen av arabiska halvön av engelsmännen för hundra år sen och för evigt och gudarna ska veta att de int är ett jävla ugg bättre än talibanerna. Ändå är de polare med det svenska etablessemanget och vartenda ruttet etablessemang med putsade fasader i väst, som USA exempelvis. Vi sålde väl vapen till dem nyligen, eller hur? vi sulle kunna låta dem rövknulla oss för några miljarder dollar i vapenorder.

  Talibanerna är ju själva frukten av den saudiska wahhabismen, den förädlade slutprodukten. Varöfr döda folk i Afghanistan för att bekämpa talibanerna medan man dödar de som gör uppror mot wahhabisterna både öppet och i hemlighet? Wahhabisterna skulle kunna utrota hälften av sin befolkning IDAG om de ville och här i väst skulle vi applådera och låtsas att de dödar terrorister.