Svenskarna sköt de egna


Det är en makaber nyhet som media nu berättar, i nyhetstexten från dagens webbupplaga av DN görs gällande att en afghansk man sköt ihjäl alla tre, men nyheten handlar om hur de svenska soldaterna sköts av – svenska soldater.

DN: ”De två svenska officerare som sköts till döds i Afghanistan i fjol verkar ha dödats av svenska kulor. Det pekar obduktionsprotokoll och Försvarsmaktens egen utredning på, enligt TV4 Nyheterna. Den 7 februari i fjol sköts de svenska officerarna Gunnar Andersson och Johan Palmlöv samt deras afghanske tolk Mohammad Shahab Ayoulay till döds i byn Gurgi Tappeh, cirka 35 kilometer från det svenska högkvarteret i Mazar-i-Sharif. En afghansk man klädd i polisuniform öppnade eld mot svenskarna och tolken. Den afghanske mannen sköts sedan ihjäl när elden besvarades.”

Det är förstås en motgång av format, det vore enkelt att skriva mycket ironiskt om det inträffade, men det finns ingen humor i händelsen, bara tragik. Försvars-
minister Sten Tolgfors, den gamle vapenvägraren, vägrar också att besvara medias frågor när det gäller detta. Han borde ha vägrat redan då han fick frågan om han ville ställa upp som försvarsminister.

Det finns bara en sak att göra, ta hem soldaterna!

it , , , , , , , , dn1234 svd ex ab gp


7 svar till “Svenskarna sköt de egna”

 1. Det kan vara svårt att leva sig in i vilken tragedi varje dödsoffer i krig innebär, särskilt när det gäller motståndarsidan även om de handlar om oskyldiga civila offer.
  En stor tragedi för anhöriga och som sprids och lever kvar under lång tid, ger sämre livkvalitet för många och som deras barn kan föra vidare till sina barn.
  Det är betydligt lättare att leva sig in i detta när det är svenskar som drabbas av motståndarsidans eld, då kan man påverkas känslomässigt utan att känna dem eller ha några släktband. Där kan man få en känsla avi det militära våldets vansinne och orimligt höga pris av mänskligt lidande.
  Svenskar som dödats av svenska kulor borde göra de flesta kännande och lite vidare tänkande människor till pacifister om de inte redan är det. Där förlorar man sin reflexmässiga hämndinstinkt enligt våld föder våld principen och kan kanske se vad det egentligen handlar om, primitivt vansinne.

 2. Hoppas Afghanerna snart har drivit ut alla ockupationsstyrkor från DERAS land. De har faktiskt rätt att skjuta på inkräktare,vilket de också har visat sig beredda att göra genom historien.

 3. Detta är så tragiskt. Jag kan inte se annat än att man visste redan då detta inträffade vad som hänt och mörkat det hela. förtroende för politikerna steg inte precis.
  Såg precis att SVTplay har lagt ut dokumentären Armadillo på DOX. Har sett den tidigare och kan varmt rekommendera den.
  ”Armadillo Dansk dokumentär från 2010. I en av årets mest omtalade filmer följer vi ett gäng danska soldater från tryggheten därhemma till krigets helvete i Afghanistan. Det är en resa som på ett brutalt sätt kommer att förändra deras liv. Frågan är om de någonsin kan bli desamma.”

 4. Och visst kan man lita på att allt granskas och kommer upp till ytan i Sverige.

  ”2011-03-01
  Kommentar av chefsåklagare Krister Petersson med anledning av inslag på TV4.

  Med anledning av ett inslag på TV4 den 1 mars 2011 om de två svenska soldater som sköts till döds i Afghanistan lämnar chefsåklagare Krister Petersson följande kommentar:

  – Inslaget innehåller inga nyheter i sak. De slutsatser som TV4 drar av materialet är deras egna. I övrigt kan jag inte kommentera handlingar som jag själv hemligstämplat”.

  http://www.aklagare.se/Media/Nyheter/Kommentar-om-soldater-i-Afghanistan/

 5. Vad försvarsmakten inte vill ska komma fram är att under ett anfall i tät bebyggelse dör ungefär var femte av egen eld.
  I dag har danskarna och engelsmännen gett upp Armadillo och det är visst inte den enda framskjutna bas som har getts upp.

 6. Sverige har inte i Afghanistan att göra!! Låt USA sköta sitt smutsiga krig själva! Man hjälper inte det afghanska folket med hjälp av maskingevär och raketer. Fortsätter det som nu så måste man snart döda hela befolkningen för att bli av med talibanerna. För varje civil man dödar, föds 10 nya talibaner!