Pratkvarnen kommer till Norge

Nu är det dags för Barack Obama att besöka Oslo för att hämta sitt fredspris. Ett besök som inte liknar någonting som tidigare inträffat i staden.

AB: ”Den amerikanske presidenten är ett av de främsta terrormålen i världen. Amerikanska myndigheter har lämnat stränga säkerhetskrav inför presidentbesöket i Norge – och myndigheterna lever upp till dem alla, skriver norska VG Nett . Ett av de värsta skräckscenarierna är att terrorister ska flyga in över Oslo under Obamas besök. Stridsflygplan och tre till fyra raketsystem av typen NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) kommer att placeras ut runt Oslo. Raketsystemen består av mobila ramper med sex AMRAAM-missiler som kan skjuta ner flygplan på 25 kilometers avstånd.”

Att Norge tvingas placera ut luftvärnsrobotar inför besöket säger en hel del om både Norge och den amerikanska presidenten. Att utses till fredspristagare bara av den enkla anledningen att han inte är George W Bush säger en hel del om tingens tillstånd och läget i världen.

De senaste dagarna har hundratals människor fått sätta livet till i olika bombattentat både i Irak, Pakistan och Afghanistan. Före USA:s ”Kriget mot Terrorismen” så förekom knappast den typen av händelser, men idag så är det en del av vardagen både i Centralasien och i Bagdad. Och mannen som med fagert tal lyckades bli vald till världens makthavare nummer ett flyttade några tusen soldater från Irak till Afghanistan, men vare sig kriget eller våldet försvann.

Guantanamo, USA:s stora koncentrations- och tortyrläger skulle stängas sade han. Det är inte stängt och antalet fångar har ökat, men ökningen har skett på Bagrambasen i

Obama

Afghanistan där insynen från olika hjälporganisationer är – noll. Hur det gått med de andra hemliga fängelserna vet vi inte.

Men prisas ska han, precis som han ska försvaras med luftvärnsrobotar och stridsflyg när han kommer till vårt grannland. Jag undrar i mitt stilla sinne vad det berättar om USA och Barack Obama.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , dn1 svd1 ab12 t