Operation Geronimo, ett galet namnval


Operation Geronimo var den amerikanska kommandostyrkans namn på den operation som sägs ha ändat Usama bin Ladens liv. Ordet ”sägs” använder jag eftersom man inte kommer att kunna bevisa att bin Laden är död, lika lite som man visar bilder på honom efter det att han blivit skjuten. Han är dessutom begravd i havet, något som omöjliggör kontroll. På det sättet så har man lagt grunden för mängder av konspirationsteorier, bin Laden kommer även fortsät-
tningsvis kallas för ”Den vandrande vålnaden” likt en viss seriefigur.

Dessutom har amerikanerna valt helt fel namn på den operation som från USA:s sida beskrivits och betraktats som en framgångsrik operation av specialtränade elitsoldater ur Seal Team 6, en styrka så hemlig att den inte ens finns enligt vissa.

DN: ”Hemlighetsmakeriet är stort kring den amerikanska specialstyrka, Seal Team 6, som fick uppdraget att utföra attacken mot Usama bin Ladin. Klart är att elitsoldaterna tränade på insatsen i en månad i en kopia av den fortliknande villa som terrorledaren bodde i. På en avskild del av Camp Alpha på flygbasen Bagram utanför Afghanistans huvudstad Kabul byggdes en snudd på identisk kopia av Usama bin Ladins komplex i Abbottabad… …Det förekommer olika uppgifter om varifrån kommandosoldaterna inledde Operation Geronimo.”

Antagligen kan man betrakta operationen som lyckad sett ur alla aspekter. Usama bin Laden är dödad och därmed har amerikanerna fått hämnd, och ligger verkligen bin Laden bakom terroristangreppet den elfte september 2001 så är det bara att gratulera dem. Men man kan inte säga att de lyckades med valet av namn på sin operation, Geronimo var en av de apacher som försvarade sitt hemland mot de europiska invandrarna så sent som i slutet av 1800-talet. En aktion som givetvis var helt korrekt sedd med dagens ögon, inget brott mot några krigslagar, inte heller mot dessa soldaters mänskliga rättigheter. Eftersom Geronimo dessutom var en äkta amerikan så borde USA:s befolkning vara stolt över honom, inte kalla en ökänd terrorist för samma namn.

Wikipedia: ”Geronimo, egentligen Goyathlay eller Goklayeh (”Han som gäspar”), hövding för Chiricahuaapacherna, född den 16 juni 1829 i norra Mexiko (i dagens Arizona eller New Mexico, USA), död i lunginflammation den 17 februari 1909 i Fort Sill utanför Lawton, Oklahoma, USA. Åren 1875-1885 ledde han försvaret mot amerikanska federala trupper och de nybyggare som gjorde intrång på stammens territorium, huvudsakligen i sydöstra Arizona och New Mexico.”

Den amerikanska armén borde ha uppkallat sin egen styrka efter denne apachehövding, då hade namnet varit så rätt som det någonsin har kunnat bli, men tyvärr, det var Usama bin Laden som var ”Geronimo” i amerikanernas ögon. Därmed gör de Chiricahuaapachernas döde krigshjälte en otjänst av stort format. Geronimo slutade sina dagar som bonde i Oklahoma år 1909. Rimligen borde den lilla folkspillra som finns kvar av de amerikanska urinnevånarna protestera högljutt mot detta våld mot deras egen historia.

Har jag och media fel när det gäller vad/vem som var ”Geronimo” i valet av namn så vore det angeläget att få det påpekat, för Geronimo var och är en äkta amerikansk hjälte, mer äkta än så kan man inte bli.

it Andra om: , , , , dn1 svd12 ex1 gp1 ab12 sr1 svt123


22 svar till “Operation Geronimo, ett galet namnval”

  • Det är dålig stil av jänkarna, men de vill väl inte minnas att de själv har rövat sitt land.

 1. boken om den orädde och karismatiske apachestrategen geronimo av peter glas rekommenderas, bakhålls förlag.
  5000 soldater jagade efter geronimos sista lilla krigarband utan framgång, inte förrän han förråddes av en överlöpare gick det att fånga in honom….men geronimo blev inte skjuten i huvudet och kastad i havet utan dog 17 februari kvart över sex på morgonen 1909 i sjukstugan på fort sill i lunginflammation

 2. Geronimo ville hämnas på de vita männen som stal hans marker och dödade hans mor , hustru och tre barn
  Han var inte bara en hövding han var en politiskledare och inte som Ben Ladin som han såg sig själv som en militära ledare
  Ben Ladins grundläggande hat var mot väst närvaro i det hela landet Saudiarabien som började på 1860 när oljan upptäcktes , Geronimo blev en stor krig ledare mot den vita mannens ockupation , Han stormade deras bosättningar och attackerade de amerikanska trupperna

  Geronimo blev aldrig besegrad av USA med militära medel , Många indianska grupper i USA är mycket upprörda över den amerikanska regeringen som knyter samman Geronimo med Ben Ladin , De säger att detta olämplig och har en förödande påverkan på barnen , Det kan nu vem som helst döda en obeväpnad person och kalla sig för Geronimo

  En del säger att kodnamnet Geronimo är en stridsrop som visar respekt för en hård och begåvad krigare och är inte ett kränkande ord
  Vad skulle man säga om operationens kod var Bush , Reagan eller Obama

  • En del säger att kodnamnet Geronimo är en stridsrop som visar respekt för en hård och begåvad krigare och är inte ett kränkande ord

   Det har använts av Hollywood där ett antal apacher i ngt sammanhang använde ordet som ett stridsrop. men som sagt, det var Hollywood…

   • en teori är att mexikanska soldater den 30 september 1851 under slaget på slätten utanför arispe ropade ut namnet på helgonet hieronymus, som på spanska uttalas ungefär geronimo, för att skydda sig. apacherna uppfattade det som ett uttryck för rädsla och respekt, för spontan skräckfylld vördnad eftersom det kom direkt ur fiendens panikslagna mun – så fick guyathle sitt berömda namn geronimo.

 3. Tja… Han slogs ju mot invaderande sovjetstyrkor i Afghanistan och har stått gått emot amerikanska styrkor lite överallt. Ärligt talat har jag svårt att se vad som gör honom till en sådan djävul om man jämför med vad amerikanska och europeiska (särskilt om man exempelvis läser Kolonialismens svarta bok) soldater pysslat med. Är det för att han är religiös – som om inte USAs presidenter är det? Är det för att han kommer från Syd istället för Nord – var var det nu Obama hade sina rötter? Kenya? Är det för att han är skäggig? Hallå, Lincoln någon? Är det för att han slaktar civila? Det är inte heller något unikt. Hundratusentals civila irakier dog i Irakkriget.

  Geronimo kanske är ett bra namn ändå. Som en symbol för vad USA blivit: en imperialiststat som skonings- och rättslöst slaktar allt motstånd.

 4. Det finns även något som heter ”Geronimo wire” som är en wire dragen från toppen av ett oljeborrtorn för att ev. personal skall kunna kasta sig ut hängande i en glidanordning.
  (Samma princip som fanns i vissa lekparker).
  Enl. tradition skulle den som kastar sig ut skrika ”Geroniimo”,därav namnet.

  Men att det skulle vara kodnamnet är väl tveksamt. Illa valt i alla fall och avslöjanden om lögner kommer fram mer och mer….

 5. Oavsett om de är målet eller annfallstyrkan som är kod ”Geronimo” är det smaklöst då Geronimo troligen inte skulle velat att USA:s arme använde hans namn till någonting, respekt eller inte.

  Men det är typisk amerikans fantasilöshet att stjäla andras hjältar (-;

  Hade de frågat mig hade jag föreslagit något mer amerikanskt:
  a) Operation ’buske’ (=bush) är tvetydigt och bra!
  b) Operation ’förvirra alla’ är ok men kanske inte tillräckligt förvirrande?
  c) Operation ’snurra upp media’ är nog lite för lite vinklat?

 6. Mycket konstigt att media i olika länder inte efterfrågar att få se de påstådda bevisen utan att publicera, att man bara därefter vill antingen kunna bekräfta eller dementera för allmänheten? Det borde väl kunna gå för sig utan att riskera vad som nu påstås riskeras av bevis-publicering? Men något säger mig att inte heller det går för sig! Även detta är nog alltför ”riskabelt”, risken finns väl att det hela dementeras som en ren fiske-historia av stort format, då stora delar av världspressen givetvis är anti-amerikansk & därmed inte pålitlig. Och även om bara pro-amerikanska länders press får tillgång så kanske även där alltför stor ”sannings-lidelse” finns på redaktionerna, även det kanske en försvårande omständighet som riskerar att leda till anti-amerikanska attityder? Våra svenska media verkar åtminstone nöja sig med den historia som serveras, den duger fint åt kreti & pleti…

 7. Man har efter protester bytt namnet till ”Operation Neptune’s Spear”.

  Sen skall man inte romantisera Geronimo. Apacherna slogs lika gärna mot andra, fredligare indianstammar. Geronimo hade djupt förakt för mexikanerna och gjorde många räder dit ner, och var skyldig till ett flertal massakrer på civila. Skicklig krigare var han däremot.

  • Jodå, urinnevånarna var långt ifrån sams. Framförallt prärieindianerna hade blodiga konflikter med varandra, men samtidigt så var det ju aldrig jämförbart med den nuvarande amerikanernas dödande. Sedan förbehåller jag mig givetvis att romantisera indianerna hur mycket jag vill. Tror bestämt att jag ska se om Dansar med vargar ikväll bara för att… :)

 8. En indian som blev tillfrågad vad indianerna kallade Amerika
  innan den vite mannen kom, svarade ”vårt”.

 9. De borde ha kallat operationen ”Chivington” på vilket sätt dom utförde den.