Obama den värste?

Idag presenterar Dagens Nyheter en något överraskande vinkel på Barack Obama och hans övertagande av George W Bushs Kriget mot Terrorismen. Det är en intressant ståndpunkt de för fram, dessutom kallas redan Obama för ”Drönarkungen”.

DN: När Barack Obama tillträdde i Vita huset gav han intryck av att vilja hantera terroristhot på ett långt mer sansat sätt än företrädaren George W Bush. Men blott ett drygt år senare framstår Obama tvärtom som ännu mer hårdfört målmedveten än Bush. Nu är det riktade mord på misstänkta terrorister, både utlänningar och amerikaner, som gäller. Under Obama-administrationens första år dödade CIA med hjälp av förarlösa flygplan, så kallade drönare, mellan 400 och 500 ledare för afghanska och pakistanska talibaner, irakiska motståndsmän och jemenitiska ”gudskrigare”…

Men framförallt dödar USA en massa oskyldiga civilpersoner, något som inte är tillräckligt tydliggjort. Och det är i det sammanhanget man ska se de svenska soldaterna, soldater som inte ens har en FN-flagga på sina uniformer utan bara en svensk flagga och ett Nato-emblem. Något som kommer bli mycket knepigt för de rödgröna i regeringsställning. Svenskarna blir alltmer kritiska till truppernas deltagande i det amerikanska kriget mot terrorismen.

Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill ta hem trupperna från Afghanistan, men socialdemokraterna är otydliga på den punkten och vill avvakta att man utreder frågan ordentligt. Det kan väl gå an, men det kommer garanterat leda till en svekdebatt om inte frågan prioriteras. DN konstaterar i sin artikel att Barack Obama bland annat låtit CIA mörda amerikanska medborgare, utan att de först dömts till döden.

DN: Verklig fart har debatten om drönarmord fått efter det att nationella säkerhetsrådet, i praktiken Obama själv, häromveckan gav CIA order om att även mörda en amerikansk medborgare, sannolikt första gången något sådant har hänt.

Intressant utveckling, och som sagt, Sverige är givetvis delansvariga eftersom våra soldater är på plats…

i Tags: , , , , , , , , , dn1 svd ab t

  4 comments for “Obama den värste?

Comments are closed.