Igår blev jag indragen i en diskussion om valet med några gamla kamrater, det visade sig att även de ansåg att Vänsterpartiet missar målet genom att inte utlysa en extra partikongress, något som faktiskt gjorts inom socialdemokraterna. Nu sätter jag givetvis inte ett likhetstecken mellan (S) och vänstern, men jag tar upp det eftersom Aftonbladet på ledarplats berör ämnet.
Jesper Bengtsson/AB: ”Det är möjligt att jag står för långt i från den aktiva partipolitiken för att riktigt korrekt kunna bedöma saken, men känns det inte som att socialdemokratin som helhet tar lite för lätt på sin valförlust? Med en suck och en lätt axelryckning. Som om den var förväntad. Framför allt tror jag att arbetarrörelsen inte korrekt klarat av att omvärdera sin egen självbild. Många socialdemokrater tycks utgå från att det vänder om några år, bara de fortsätter driva en politik som de vet är rätt.”
Det är precis samma känsla som jag själv har inför vänsterns framtidskommission som man har tillsatt, visst det är väl bra att ett antal ungdomar är direkt inblandade, men tror man att deras idéer är bättre för att de är unga så tror jag att man misstar sig. Vänsterpartiet tappade mark beroende på att partiet kändes gammalmodigt och förlegat, och få hade säkerligen svårt att förstå varför man nödvändigtvis måste ingå i en koalitionsregering.
För samtidigt som man sätter sig i en sådan så måste man ge avkall på praktiskt taget allt partiet står för. Själv minns jag hur jag reagerade när jag fick höra att riksdagsledamöter från (V) hade röstat för att skänka en knapp miljard till Investor och Saab för att de skulle fortsätta forskningen för att ta fram ett svenskt förarlöst flygplan, en s.k. drönare. Hade försvaret velat ha den typen av utrustning hade det inte kunnat ifrågasättas, men nu handlade det om att betala utvecklingen av ett sådant åt Saab. För som bekant får inte staten tillbaka några slantar när sedan Saab säljer produkten, det handlar istället om att skattebetalarna ska subventionera något som sedan andra tjänar pengar på.
Det är förstås ett listigt sätt att transferera pengar från skattebetalarna till kapitalägarna, men jag hade givetvis förväntat mig att vänsterpartisterna i riksdagen skulle rösta nej, men det gjorde man inte. Sitter då (V) i en regering så lär den typen av beslut öka i antal, något som indikerar att partiet bör hoppa av det rödgröna valsamarbetet så fort som möjligt. Jag har svårt att föreställa mig att vänsterväljare vill rösta på ett parti som har för avsikt att ingå i en borgerlig regering tillsammans med (S) och (MP), och det blir definitivt inte lättare år 2014.
Jag tror att det bidrog till att partiet gick sämre i årets val än förväntat, dessutom så misstänker jag att man får svårt att klara fyraprocentsspärren 2014 om inte sakernas tillstånd ändras. Så det är inte bara inom socialdemokratin som det tas för lätt på förlustvalet, något som rimligen borde leda till både stoppflagga och varningssignaler för både sossar och vänsterpartister. Nu känns det snarare som om det rödgröna samarbetet har institutionaliserats och kommer att bestå utan att ifrågasättas av partiets ledande skikt, är det på det sättet så undrar jag om inte det är ett tecken till de medlemmar som mumlat om att det behövs en ny vänster, för bryr sig inte sittande partiledning om medlemmarnas synpunkter så bör den bytas ut.
it Vänsterpartiet, Rödgrön, Valsamarbete, Koalition, Extrakongress, Valkommission, Politik, Val2010 ab1 ex1 svd1 dn1
9 svar till “Negligerar vänstern valresultatet?”
Med sina ord markerar partierna att det gick dåligt. Men i handling är det inte mycket som visar att de förstått. Verkar som om ungefär samma personer ska fortsätta att driva ungefär samma linje i hopp om att väljarna till sist ska inse vad som är det rätta …
Som det större partiet tar det förstås längre tid att vrida om kursen hos socialdemokraterna, men det borde kunna gå snabbare hos vänsterpartiet.
Verkar som om ungefär samma personer ska fortsätta att driva ungefär samma linje i hopp om att väljarna till sist ska inse vad som är det rätta …
Ja, och det är oerhört skrämmande !!
För min del tror jag att valet 2014 redan är förlorat, sen är det ju bara frågan om vem eller vilka som har förlorat. Hur som helst, det är intressant och läsa Jinges kommentar ”visst det är väl bra att ett antal ungdomar är direkt inblandade, men tror man att deras idéer är bättre för att de är unga så tror jag att man misstar sig. Vänsterpartiet tappade mark beroende på att partiet kändes gammalmodigt och förlegat,”.
Realiteten är att inom både s och vp måste folk säga rätt saker till rätt personer för att ha en framtid i respektive parti. Det betyder att den liturgiska och klerikala strukturen är viktigare än utveckling och förbättringar av idéinhållet.
Jepp, så är det.
Det är ju rätt underhållande att så många människor som annars gör en poäng av att de lämnat
Svenska Kyrkan, lägger sig platta för organisationer med motsvarande liturgisk och klerikal struktur!
Påminner om franska revolutionens tillbedjande av förnuftet och kommunistländernas rituella manifestationer.
Är det så att folket behöver sitt opium oavsett vilka som tillhandahåller ruset?
Den 4 oktober skrev jag följande rader till en vän.
”När det gäller resultatet av valet så börjar jag tro att varken s eller vp kommer göra någon djupare analys och vidta några drastiska åtgärder, de är inte beredda att ta tag i sina inre partistrukturer, de kommer vara lika toppstyrda i fortsättningen. Dessutom anser nog Sahlin och Ohly att just de ska göra allt för att återställa partierna ställning.”
Du skrev, och många tänkte samma sak.
Lars Ohly är ett stort problem för partiet. Jag tror inte jag känner någon som gillar eller som har förtroende för honom. Även om jag vet att det är lite tjatigt att dra upp hans förflutna med rätt bisarra ställningstaganden vad det gällde östdiktaturerna så kommer sån skit att förfölja honom och fortsätta att skada partiet. Att partiet ska fortsätta att skadas av sån skit 20 år efter murens fall är fullständigt bisarrt, men det beror ju på bristen av förnyelse i partitoppen. Både partiledning, retorik och idéinnehåll måste förnyas annars så kommer partiet att tyna bort. Sverige behöver ett vänsterparti till vänster om sossarna, men det måste måste kännas modernt och det måste ha visioner. Idag så känns vänsterpartiet mest som en kvarleva från det kalla krigets dagar.
Varken på socialdemokraternas eller vänsterns valsedlar i Stockholm kunde jag hitta några låginkomstyrken, bara idel ädel adel (på Sverigedemokraternas däremot fanns både spärrvakter, sjukvårdsbiträden, och annat verkstadsgolvfolk). Att inte ens försöka fuska litet med titlarna (Bodström har ju t.ex. varit gatumusikant) visar att man är omedveten (eller struntar i) om sin toppstyrning.