Natoanslutnigen närmar sig…


Barack Obama har talat, och trots att världen tvingas läsa mellan raderna så är det klart att ingenting nytt egentligen har tillkommit. Nato kommer vara kvar i Afghanistan men ett gradvis tillbakadragande kommer ske i slutet av 2014. Men det kommer fortfarande finnas tusentals amerikanska soldater kvar i landet, precis som det gör i Irak.

Ekot: ”Sent igår kväll svensk tid avslutade militäralliansen Nato sitt toppmöte i Chicago. President Barack Obama kunde konstatera att alliansen står enig i att dra tillbaka de utländska trupperna från Afghanistan och överlåta ansvaret för säkerheten i landet till afghanerna själva…

…vad man gjort i Chicago är att finputsa den planen så att man drar sig tillbaka på ett ansvarsfullt sätt.”

”På ett ansvarsfullt sätt” betyder på svenska – inte dra sig tillbaka helt. Det kan man nämligen inte med mindre än att man avrättar alla fångar som sitter inspärrade på Bagrambasen. Tar man med sig dessa fångar till ett land med traditioner när det gäller rättssäkerhet så ska dessa fångar givetvis ställas inför rätta och få en dom om de är skyldiga till brott. Dessutom skulle fångarna börja berätta om den tortyr de utsatts för, och det går ju inte för sig.

Fångarna är dessutom i många fall överförda från Guantanamo, fånglägret som Obama sade att han skulle tömma.

Ekot: ”Sverige har tagit ett steg närmare Nato i och med försvarsalliansens senaste toppmöte, säger utrikesminister Carl Bildt på plats i Chicago. Samtidigt passar Sverige fortfarande när det gäller Natos uppmaning att skänka pengar till uppbygget av Afghanistans polis och militär.”

Att Carl Bildt låter förstå att Sverige har tagit ett steg närmare Nato är förstås ett sätt att få mer publicitet. Bildt räds inte lite folkligt missnöje, och numera kan han ju inte komma dragandes med att kalla fisande sillar för – ryssar, men han gör så gott han kan. Samtidigt så tror jag att yttrandet väcker så mycket ont blod att Säkerhetspolisen behöver anställa mer personal. Befolkningen i landet vill inte vara med i Nato och många ogillar att vi redan har ett mycket nära samarbete, och att vi övar tillsammans.

Dessvärre så blir det ingen skillnad vid ett regeringsskifte, socialdemokraterna vill fortsätta samarbetet och även bredda det, trots att folkviljan vill något annat. Röstar folk på Stefan Löfven så röstar man på Nato och fortsatt vapen-
export till Saudiarabien. Dessutom så kommer (S) att satsa många många skattemiljarder på en ny JAS-version…

it Andra om: , , , , , sr1 ab1234 gp1 dn123456 svd12345


2 svar till “Natoanslutnigen närmar sig…”

  1. Nä, och varför ska man ha brandförsäkring, kåken har ju inte brunnit förr!