Guantanamo och Obamas svek


Det är lustigt, nästan vem som helst kan fås att tro att Barack Obama är en ärlig människa, en man som står vid sitt ord. Han hade lovat att lägga ner Guantanamo inom ett år efter sitt tillträde, men han ljög för sina väljare, han ljög för världen, och för det fick han Nobels Fredspris. Han borde definitivt återlämna både de tio miljoner som priset är på, och dessutom medaljen. Att han inte gör det självmant är en skandal.[column width=”49%” padding=”2%”]
AB: ”En av de mest grundläggande principerna i en rättsstat är att varje person som anklagas för något ska få veta vad anklagelsen går ut på, och också möjlighet att försvara sig. Principen kallas ¬habeas corpus, och härstämmar från 1200-talets England.
Den 13 november 2001, drygt två månader efter terrorattackerna mot World trade center, förklarade George W Bush att en ny ordning gällde. ”Illegala fientliga kombattanter”, per¬soner som misstänktes stötta eller delta i al-Qaidas eller -talibanernas krig mot USA, kunde sättas i fängelse utan åtal, utan rätt att försvara sig, många gånger utan vetskap om vad ¬anklagelserna bestod i.
I januari 2002 öppnade fånglägret i Guantánamo bay på Kuba.”

Idag har Obama fortsatt den politik som Bush startade. Det största fängelset av dem alla, Bagrambasen i Afghanistan, är det ingen som vill tala om, än mindre berätta hur många fångar som finns där. Dessutom så lär USA ha ett hangarfartyg som används som fängelse för dem som misstänks vara ”insurgents”, ett ord som idag antagligen bör tolkas som ”oskyldigt förbipasserande” istället för den traditionella betydelsen. Vi har dessutom fått se på TV hur svenska soldater använder ordet, men otroligt nog så får vi inte reda på hur många som dödats av svenska soldater. Försvarsmakten håller tyst om den saken och vill inte berätta varför.

Vi vet inte heller hur det är med de svenska veteranerna. Soldater som tjänstgjort i Afghanistan en eller flera gånger kommer hem, ofta med svåra psykiska problem, men det talar försvarsmakten tyst om. Gissningsvis tvingas de skriva på något slags tystnadsavtal, talar de med pressen så blir de kanske av med ett antal förmåner och försäkringar. Det sker i andra länder så det är nog inte något undantag för Sverige.

Usama bin Laden, den vandrande vålnaden, dog antagligen redan under första året av USA:s angrepp mot talibanerna i

[/column]
[column width=”49%” padding=”0”]Usama bin Laden

Afghanistan. Numera används han flitigt av diverse underrät-
telsetjänster, och USA har avslöjats med att hyra in skåde-
spelare för att tillverka ”al Qaida-videor” i Irak. Annars ”upp-
täcks” dessa videoband av SITE Institute eller MEMRI, två organisationer som startats av den israeliska underrättelsetjänsten.

Personligen är jag övertygad om att merparten av dem som torterats och suttit olagligt fängslade på Guantanamobasen aldrig har varit terrorister. Det enda USA har lyckats med ordentligt är att dra på sig berättigad kritik för de brott mot Genèvekonventionerna som man ständigt gör sig skyldiga till. Om USA återigen utsätts för en stor terrorattack så undrar jag hur många som verkligen skulle fördöma förövarna.

it Andra om: , , , , , , ab12345 ex12 dn123 svd123
[/column]


6 svar till “Guantanamo och Obamas svek”

 1. Jahapp, så världen drivs verkligen som beskrivs i billiga spiontrillers man hittar i kiosken? Så oerhört pubertalt.

 2. Obama administrationen lyckades med en sak, få folk att glömma av att camp X-Ray(så heter väl sjävla fängelset på guantanamo?) existerar iom att han tillochmed skrivit under ordern för dess nedläggning(om jag inte missminner mig var det med på tv när han skrev under dokumentet, typ hans första stora grej som president)

  bör väl noteras att jag glömde helt av Camp x-ray efter det och inte tänkt så mkt på det. Däremot tror jag Usama bin Laden lever, han är för värdefull för USAs militär och styre för att dödas, i amerikanarnas ögon har USA ett ”casus belli” mot alla länder som kan misstänkas hysa honom, skulle de fejka ett klipp där han är i Sverige och gömmer sig så skulle nog inte många amerikaner oponera sig mot att gå in och hämta honom.

 3. Och jag tillhör dem som anser att norska Nobelpriskommittén har missuppfattat något och borde skämmas över sin dumhet. Priser får man inte för att en priskommitté hoppas att man ska göra något, utan för att man HAR gjort något. Hur skulle det se ut om man delade ut första priset i Vasaloppet, före loppet och till den man hoppas ska vinna?

 4. på real news:
  Vincent Warren is the Executive Director of the Center for Constitutional Rights (CCR), a national legal and educational organization dedicated to advancing and defending the rights guaranteed by the United States Constitution and the Universal Declaration of Human Rights:
  de flesta på guantanamo var och är oskyldiga utan skyddsnät som fångats in för att skaffa information.

 5. Nej, Guantanamo lär nog inte stängas i första taget. Men p g a realpolitiska fakta, knappast p g a inneboende ondska hos Obama själv. Det finns nämligen noll acceptans för detta hos amerikanerna själva.

  Jag känner folk over there som betecknar sig politiskt som ”extremely liberal” vilket med deras språkbruk betyder att de står allra längst ut på Demokraternas s k vänsterflygel. Dessa människor känner en otålighet och en besvikelse över stora delar av obamapolitiken, men INTE när det gäller Guantanamo, det är en fråga som knappast ens diskuteras. Jag har försökt att förklara hur ”vi” ser på det, att det ter sig omänskligt att plocka in ”misstänkta” på mycket lösa grunder, hålla dessa fängslade utan åtal och rättegång, under lång tid utsätta dem för olika former av tortyr och till råga på allt förmena dem juridisk hjälp och annat som ingår i de mänskliga rättigheterna. Detta är ju helt uppåt väggarna även när det gäller skyldiga, och uppenbarligen finns dessutom på Guantanamo många oskyldiga.

  Men mina amerkanska ”vänstervänner” förstår inte resonemanget. ”Det handlar inte om det”, säger de. ”Det handlar om att vi måste försvara oss mot terrorister” …

 6. Ett nation som är så på dekis, och så nära upplösning som dagens USA är, behöver en fruktansvärd och tydlig fiende som man kan skylla allting på. Finns det ingen får man hitta på en.