Gnöl om USA och landets självpåtagna roll


En annan sak som jag ofta gnöler om är USA. Landet har en extremt märklig politik visavi Israel. Israel är väl den nation som bryter allra mest mot Genèvekonventionerna, Folkrätten och FN:s regler om de mänskliga rättigheterna.

Vad det beror på att USA stöder dem kan man ju diskutera, men ser man till vilka som försvarar landet så hittar man alltid dessa på högerflanken, ofta bland de främsta rasisterna. Det är ju konstigt kan jag tycka, eftersom den politik de förespråkar är mycket lik den Adolf drev, och den Breivik förespråkar. Men de intryck jag fick igår sticker ut en del, jag passerade nämligen den amerikanska ambassaden två gånger sittandes i buss, linje sextionio.

USA har byggt nya och mycket kraftiga hinder utanför ambassaden, hinder som gör det praktisk taget omöjligt att komma fram med en mindre stridsvagn. Innanför staketen står beväpnade amerikanska poliser eller militärer, men uniformen ser i alla fall ut att vara polisens. Nu förstår var och en varför de anser att de behöver bygga kraftfulla hinder utanför sina beskickningar runt hela jorden, bygga kraftfulla stängsel försedda med Concertina wire, det underliga är att den förståelsen inte leder till en modifiering av den förda politiken?

Skickar man sina radiostyrda flygplan runt halva arabvärlden inklusive Afghanistan och Pakistan så får man mängder av fiender. Skulle jag vara en pakistansk familjefar som mist fru och tre barn för att en kontorsanställd i USA trodde att bilen de färdades i tillhörde al Qaida, ja då skulle kanske även jag bli terrorist. Just nu så pågår militära aktioner mot ett antal länder i Mellanöstern, och egentligen så räknas väl inte Afghanistan och Pakistan dit. Och jag kan inte med säkerhet avgöra hur många länder som USA krigar mot just nu, men det är fler än fingrarna på en hand, i värsta fall kanske på två händer.

Man skulle ju kunna tycka att jag inte ska gnälla för att jag inte är berörd av den amerikanska utrikespolitiken. Det hade inte varit ett bra argument eftersom det inte är sant, jag är berörd och det personligen. Men alldeles oavsett det så hade världsfreden varit betjänt av att USA skruvade ner sin profil ett par snäpp. För händer det en massa tråkigheter i världspolitiken, ja då kan man räkna med att USA på ett eller annat sätt är med på ett hörn.

it Andra om: , , , , , , ab1234 svt sr1 svd1234 gp12 dn12345


18 svar till “Gnöl om USA och landets självpåtagna roll”

 1. Nu har ju Löfvén sagt att han är för en tvåstatslösning, men det sa väl Persson också? Och prat hjälper knappast i den infekterade soppan.

  • Det är dags för enstatslösning. Det är i alla fall vad jag stödjer numera.

 2. Hmm. Det ser ut som att vakten på bilden har en sån där vit byggarbetsplatshjälm. Har de ingen smak för uniformer?

   • Byggnaden ser ut som ett fort på bilden. Har vi inte regler i Sverige eller åtminstone planering för hur ett område ska se ut eller får vissa länder förstöra stadsbilden lite hur som helst sålänge de är tillräckligt speciella?

 3. Det konstiga är inte att USA har konstig politik visavi Israel utan de har underlig politik gällande alla deras intressen. Se bara på diverse diktaturer de stödjer eller mindre nationen de mobbar. Vad som är konstigt visavi Israel är det som skiljer deras alla andra intressen från Israel och det är att USA förlorar på Israel men ändå stödjer man denna stat och hjälper både Israel och sig själv att gå i fördärvet.

  Den lokala opinionen, ekonomiska krisen och deras anseende är allt värdelöst sålänge det sätts mot det ovärderliga Israel. De amerikaner som talar att Israel ockuperar USA politiskt har mer eller mindre rätt. Någon måste forska i detta för de det finns många lärdomar om hur man sköter propaganda och gör något så impopulärt och avskytt så stött. Något för företag som vill sälja mer?

  • Amerikansk utrikespolitik brukar ofta förklaras med inrikespolitiska nödvändigheter. Politiker som vill förändra gamla, inarbetade doktriner blir snabbt och lätt misstänkliggjorda av sina motståndare. Det är helt enkelt svårt eller omöjligt att göra sig en politisk karriär på att vilja förändra exempelvis USA:s Mellanösternpolitik.

   I ett land där politikeryrket betraktas just som en karriär, beroende av privata sponsorer och ett stort mått av konformism, är det få som väljer att ta strider som de redan på förhand vet inte kommer att gynna karriären. Det är skillnaden i jämförelse med demokratier där politik är mer folkrörelseförankrad.

 4. Är det du som tog bilden? Blev du inte tagen av SÄPO eller polisen?

  • Nej, jag tog den från bussen. Jag skulle inte ha gripits iaf, möjligen hade jag fått visa legitimation. Man FÅR fotografera i Sverige.. :-P

   • Testade på skoj fotografering för ett år eller så sedan. Tog en promenad runt amerikanska ambassaden och övriga ambassader i området. Såg noga till att endast röra mig på gator och gångvägar, demonstrativt fotograferande med en fullvuxen systemkamera.
    Detta var vid den tid då svenska media tog upp amerikanska ambassadens övervakning av svenskar i Sverige.
    Utanför amerikanska ambassaden kontaktades jag av ett par killar med polisleg som sade sig vara från säkerhetspolisen.
    Jag förklarade att jag testade, eller provocerade, avsiktligt, och att om de ville se mitt leg fick de gärna köra mig hem för att titta, eftersom jag valt att inte bära det på mig. De bestämde sig snabbt för att det inte behövdes, varefter vi hamnade i ett långt trevligt skitsnack. Visade sig att vi hade gemensamma bekanta.
    De amerikanska vakter som duckade varje gång som jag under samtalet riktade kameran åt deras håll var nog inte så roade. De hade förmodligen väntat sig att jag skulle gripas, inte att säpomännen skulle skratta.
    SÄPO består lyckligtvis inte enbart av idioter.
    Sedan kan man ju fråga sig varför en ambassad tillkallar SÄPO vid åsynen av en fotograf på gatan…

    • Normalt så tror jag att Säpo rekryterar förhållandevis få idioter. Men med tanke på vad som avslöjats om USA:s agerande vid fotografering så är det rätt naturligt att man undersöker vem du är, men var det verkligen Säpo? Det finns ju ingen som helst anledning att avslöja vid vilken del av polisen de arbetade, det måste ju närmast vara ett tjänstefel. Två civilklädda män som påstår att de är poliser, och har en hyfsat trovärdig legitimation räcker ju?

     • De visade polisleg, uppträdde helt korrekt, och det visade sig att vi hade gemensamma bekanta från deras ”firma” och jag fick höra mycket personliga och tråkiga detaljer om hur en av våra gemensamma bekanta slutade sitt liv.
      Jag har goda skäl att tro på deras ord.
      För övrigt skulle det också vara anmärkningsvärt om ordningspolisen tillkallades vid åsynen av skäggig gubbe fotograferande på gatan.

     • Nu anser jag inte att det är naturligt att en utländsk säkerhetstjänst undersöker vem jag är om jag fotograferar på gatan i Stockholm, oavsett åt vilket håll jag riktar kameran. Det är inte självklart att svensk polis ska medverka till detta.
      Vad gäller vissa frågor är jag en jävla fundamentalist och kommer att så förbli.

       • Det var just i samband med att denna underrättelseverksamhet togs upp, hösten 2010, som jag gick ut och lekte.
        Mycket möjligt var de som jag träffade f. d. säpomän som bytt till en karriär hos en utländsk säkerhetstjänst, eller extraknäckade. I så fall borde det åligga SÄK att utreda olaga underrättelseverksamhet. Möjligen var det SÄPO som samarbetade med utländsk underrättelsetjänst.
        Jag utgår självklart från att jag är identifierad och noterad hos USA:s säkerhetstjänst, gav t. o. m. mitt riktiga namn. Eftersom jag inte planerar att besöka USA har det ingen större betydelse.

        • Jo, fast det vore ju konstigt om de presenterade sig som varande från Säpo, onödig info.

         Jag körde hem en polis från Säpo sedan han avslöjats som polis i tjänsteärende i ett politiskt sammanhang, men han sade aldrig att han jobbade på Säpo trots att vi förstod det. Ska kanske berätta hela den historien nån gång..