Försvarsmaktens imbecilla annonskampanj


Igår så hittade jag denna skylt på tunnelbanan. Den ska illustrera en kommande arbetsuppgift för dem som låter sig rekryteras som yrkessoldater. Men hur uppfattar läsarna dessa frågor?

För egen del så tycker jag att svaret är givet. Har man en automatkarbin och dessutom är uniformerad så är det knappast speciellt svårt att förmå resande att gå av tåget på uppmaning. Jag vet precis hur jag skulle formulera mig om det var mitt uppdrag. Det anser försvarsmakten vara en del av ”verkligheten”, något som ska attrahera unga människor att söka sig till soldatyrket.

Men man berättar inte att arbetet är tidsbegränsat, man berättar inte heller att många ”säkerhetsföretag” rekryterar dessa soldater för vidare tjänstgöring i exempelvis Irak, man berättar inte heller att andra i sin tur blir legosoldater i någon armé i ett främmande land. För vad ska man göra om man är några år över trettio om man har arbetat som soldat i tio-tolv år? Har man så mycket erfarenhet så att man kan ta ett jobb i den riktiga verkligheten då?

it , , , , , , Läs oxo annarkia 1 2 erik lasse röda-b k&å zaramis


15 svar till “Försvarsmaktens imbecilla annonskampanj”

 1. Om man är dålig i magen och lägger av en jätte-brakare kanske man kan tömma hela vagnen utan att ens behöva öppna munnen för att övertyga någon att gå av?

 2. Är det inte bara psykopater eller våldtäktsmän som försöker övertyga någon att stiga av en hållplats tidigare? ;)

  • Sannolikheten att bli kontaktad av uniformerad personal om man försöker lyda dessa märkliga uppmaningar är nog ganska stor. En kul ide vore att göra en reality-show för TV av detta. Absolut något för ”Ballar Av Stål” Varför inte driva med överheten i stället för att göra vanliga människor till åtlöje?

 3. Jinge

  Det är en mycket märklig reklamkampanj som försvaret driver. Själv stötte jag på den så sent som igår i Helsingborg där jag bor på en stadsbuss. Bra att du tar upp denna reklamkampanj!

  Frekar06 (Fredrik)

  • Det är en mycket märklig reklamkampanj som försvaret driver. Själv stötte jag på den så sent som igår i Helsingborg där jag bor på en stadsbuss. Bra att du tar upp denna reklamkampanj!

   Bor du på en stadsbuss?? Ja, det är en märklig kampanj, det verkar som om många har slutat inom försvaret sedan utlandsplikten infördes, det blev bara ärthjärnorna kvar tydligen..

   • Jinge, jag gillar ditt språksinne. Gissar att vi är i samma ålder och båda ganska bra på det svenska språket. Ett missat kommatecken räcker för ett litet skämt :-) Nästa gång som jag träffar på ett gäng kontrollanter i T-banan hoppas jag att någon frågar efter ”färdbevis”. Bevisligen har jag färdats hit. Eftersom jag är några årtionden äldre än den här vagnen, och äldre än T-banan är min färd alltså bevisad.

     • Kanske borde jag ha sagt att jag alltid bär och använder ett giltigt kort. Åker dagligen till och från jobbet. Kanske min ganska aktningsvärda ålder inte har dämpat mina impulser att småjävlas ”uppåt”

 4. Jag tycker det är hemskt positivt att trots alla högljudda krigshetsare som får ta plats vid både makt och mediamegafoner runt om i världen så är detta inte en vanlig inställning. För vore det en vanlig inställning, så skulle det vara en smal sak att få gott om frivilliga, men i Sverige tapetserar de i princip publika rummet och USA så krävs massor med marknadsföring, fula marknadsföringstrick och slemma säljare för att få frivilliga. Det är MYCKET bra, en överväldigande majoritet av våra befolkning har inget intresse av att delta i massmord oavsett syftet med det.

  Tja, överskottssoldater blir i undantagsfall legoknektar, de brukar falla ned i missbruk och hopplöshet ganska fort efter de slutat, finns liksom en begränsad efterfrågan på folk som kan gräva en latrin med kortskaftad spade.

  Läst Immanuel Kants ”Den eviga freden”! Yrkesarme motverkar fred, värnplikt gynnar fred. Så enkelt är det.

  • Tror att du säger något viktigt här, Martin. Jag kände för många år sedan en man med ett FN-förflutet i en krigszon. Han mådde inte så bra. Sedan jobbade han under en tid hos säkerhetspolisen, varefter han köpte en bensinmack där han hängde sig i garaget. Han var en god vän.
   Naturligtvis vet jag inte allt om hans bakgrund och varför han gjorde detta val. Det verkar däremot troligt att få människor klarar stridsupplevelser utan skador.

   • Mot bakgrund av den historien ångrar jag lite den brutala cynismen om överskottssoldater. Men utan en plan för hur man skall handskas med folk som kommer från krigszoner och sedan blir utan jobb, så skall vi inte skicka folk till krigszoner.

 5. Skulle vara festligt att se vad som händer om lojala medborgare plötsligt börjar lyda alla dessa bisarra uppmaningar från myndigheten.

 6. Imbecilliteten ligger i att man försöker göra det politiskt korrekt att rekrytera unga människor till att vara militärer och gärna ställa upp på att försvara (läs döda) andra i främmande land. Slå i google på army eller marines och ad eller adveritsment och kolla videorna som yankeenoddles använder till att motivera (läs hjärntvätta) unga killar och tjejer. Så såg nog den första versionen som reklambyrån pressenterade för en skräckslagen kund ;-) och som sedan fick urvattnas till imbecilla texter på enfärgad bakgrund! Hehehe!

  • Dessutom är ungdomsarbetslösheten hög i Stockholms norrförorter, där borde det finnas ungdomar som skulle säga ja till tolv års anställning. Duger de inte kanske? Kulturell kompetens har de, ofta språkkunskaper oxo.