Försvarets Mörkande


Idag tar SvD:s Mikael Holmström upp frågan om varför den svenska försvarsmakten mörkar det faktum att svenska soldater varit i strid 20 gånger, en gång i veckan, sedan i midsommar. Han listar de möjliga skäl som försvaret kan ha ansett sig ha för att dölja fakta för det svenska folket:

SvD: 1.Militär sekretess. Att inte röja hemligheter för fienden. Men efter att en strid avslutats går det att informera. Talibanerna vet ju själva när de stridit och jagats av USA-flyg. Försvarets hemsida mil.se berättade mindre om det än US Air Force.

2.Politiska hänsyn. Insatsen var en stridsfråga i valrörelsen. Kanske har någon tänkt: ”Vi ska inte gå in i den politiska debatten”. Nej, just det. Myndigheter ska bedriva korrekt information – oberoende av vilket politiskt block det gynnar.

3.De anhöriga. De ska inte oroas. Men dessa vet oftast redan vad som hänt – soldaterna ringer och SMS:ar hem hela tiden. När de anhöriga ser att myndigheten mörkar om händelser de redan känner till så ökar istället deras oro.

4.Rekryteringsproblem. Informationsstaben ägnar sig numera även åt rekrytering. Striderna rimmar illa med värvningsfilmer där soldater släcker skogsbränder. Hemsidan får alltmer prägel av propagandasida istället för att vara myndighetsinformation. Sidans trovärdighet sjunker, vittnar de försvarsanställda själva om.”

Nu kommer sannolikt förtroendet för Försvarsmakten att minska, så har man haft rekryteringsproblem till de stridande trupperna i Afghanistan så kommer dessa att öka. Mellan skål och vägg har det dessutom talats om att man har svårt att få rätt sökande till trupperna, något som man definitivt inte har gått ut med öppet.

Situationen har försämrats för de svenska soldaterna, det står alltmer tydligt att risken för att dödas under ett uppdrag har mångfaldigats, har man då berättat öppet på hemsidan och soldaternas svårigheter så hade man oroat mängder av anhöriga. Hur man ska förklara sitt agerande efter att det hänt något allvarligt vet jag inte, men i slutänden så faller ansvaret givetvis på regeringen.

När inte Försvarsmakten ens informerar politikerna i försvarsutskottet så uppdagas en inkompetens av stora mått, möjligen är det tillsammans med bristande insikt om vad begreppet demokrati står för.

it , , , , , , , svd123 dn1234 ex12 ab12


15 svar till “Försvarets Mörkande”

 1. Jag vet att det är Off Topic, men jag frågade förut hur mycket man tjänar på annonser på en blogg, jag fick aldrig något svar?

  • Varför frågar du? Tänker du börja blogga?

   I så fall ska du inte göra det på grund av annonsintäkterna, i vart fall inte om du håller dig till samma ämnen som undertecknad. Slår jag ihop kostnaderna för dator, webbhotell och bredbandsavgiften så får jag in högst en femtedel av mina månatliga kostnader. Jag skulle behöva få in fem gånger mer.. :-)

   Men jag klagar inte, jag får i alla fall in en hundralapp eller en-och-en-halv varje månad men visst hade jag kunnat gå på plus oxo, men då skulle jag få byta kön och bli en välväxt blond sjuttonåring med smak för kläder och skvaller.

   Knepigt att åstadkomma för en 64-årig gubbe… :-)

   [/OT]

   • Inte svårt alls att byta kön på nätet – vad jag förstått. Bara att starta en modeblogg och kalla sig Brunettbella och skriva om rätt saker :-).

 2. Hmm såvitt jag har förstått så hemligstämplar man mkt lite – däremot basunerar man inte heller ut strider av ovan nämnda orsaker – det är inte ”hemligt” för det…
  Dessutom missade du en punkt: För soldater på plats är det en sorts vardag – dvs inte så uppseendeväckande osm vi tycker härhemam i tryggheten.

  /K

 3. Min fråga blir: vem skall belysa detta faktum? Samma sak dåd et gäller att den där dåren från FK, Stig Orustfjord, och hans aggerande i valrörelsen. Det var olagligt. Får det konsekvenser? Blir Reinfeldt anmäld för ministerstyre? Om inte, varför? Ta tag i skiten nu! Vi överlever inte fler år med detta vansinne.

 4. Jag anser att Mikael Holmström har fel när han påstår att Försvarsmakten avsiktligt undanhåller väsentlig information om det som sker i Afghanistan. Han har sedan flera år för vana att gå till hårt angrepp mot Försvarsmaktens informationsstab, där jag för övrigt var chef fram till 2008. xxxx

  • Fast om man inte lägger ut infon på hemsidan så är det ju att undanhålla. Finns det någon länk till rapporterna om skottväxling? Redovisas de i någon slags stapel? Tjugo stycken sedan midsommar är en väsentlig del, av dessa har vi fått läsa om 3-4 i tidningar/radio/tv. Vid ett tillfälle rörde det sig om en vägbomb, det hade kunnat sluta hur illa som helst.

   Jag vill att de tidningar, TV-kanaler och radiodito ska berätta för mig när det händer saker som berör Sverige på ett allvarligt sätt. Visst kan det vara konspiratoriskt att tro att borgerliga media förteg uppgifter på grund av valet, men hur många är det egentligen som litar mycket (!) på media?

   Inte många även om du kan ha rätt i sak angående Holmström, på ett generellt plan tror jag att vi är många som misstror journalister.

   • det hade kunnat sluta hur illa som helst.

    Och hur gick det för killen som skulle flygas hem till Akademiska? Får han men för livet? Varför är det inte angeläget att berätta om det?

 5. Jag tror att det finns en missuppfattning i vad som är mörka/gömma och bara inte delge.

  Mörkar polisen den verkliga kriminaliteten genom att inte rapportera ALLT man gör på daglig basis utan bara samlar statistik som fås på begäran eller sammanställs i genomgångar med ledningen?

  Att FM inte skriver ut allt på sin hemsida och direktrapporterar till politiker kan bero på de ovan nämnda ”ursäkterna” samt att man inte kan använda just de rapporterna till annat än att gotta sig i detaljer, det krävs en omarbetning och sammanställning av rapporter från andra deltagande länder för att kunna skapa en bild på strategisk nivå. Politiker som skickar soldater och stridsfordon till ett land där det i praktiken pågår öppet krig mellan olika fraktioner och sen blir bestörta när det kryper fram att man ibland möts med och själva använder dödligt våld borde byta jobb!

  Vad hade politikerna i försvarsutskottet gjort med informationen? Samma politiker som skulle sett till att vi haft helikoptrar i luften och luftvärnsrobotar till våra nya fartyg, men som misslyckats med detta fullständigt vill nu ha något annat att prata om….

  • Lägg ner! Hade polisen haft tjugo brott sedan midsommar så hade vi alla vetat det!

   Bara för att du gillar att svenska soldater skjuter afghaner så behöver du inte göra danssteg som skulle leda till vinst i Lets Dance! Kom med nåt annat istället!