Försvaret ljuger om Afghanistan


Nu visar det sig att Försvarsmakten här hemma i Sverige ljuger för medborgarna om Afghanistan. Man gör det eftersom ”Varje kula som skjuts mot oss är politisk dynamit”, som man säger.

Samtidigt berättar Dagens Eko att USA får hem mängder av krigsinvalider, något som gäller även här hemma hos oss även om antalet är mindre. Hur många som blir så psykiskt skadade att de aldrig kommer att kunna leva ett normalt liv vet vi inte än, men vi kan givetvis utgå ifrån att praktiskt taget varenda återvändande soldat kommer att drabbas av men, livet ut.

SvD: ”Usa stöder truppen. Läget för den svenska truppen i Afghanistan är så tufft att stridsflyg från USA öppnat eld för att undsätta soldaterna. Flygattackerna har inte offentliggjorts. Sedan maj har svenskarna varit med om över 30 eldstrider och 15 bombangrepp. Orsaken är en ny taktik där truppen stannar kvar i talibanernas fästen.

Samtidigt som svenska politiker talar om att läget i Afghanistan stabiliseras, har Sveriges trupp där utkämpat de hårdaste striderna någonsin sedan den kom dit 2002.

De rödgröna lovade i valrörelsen att börja ta hem truppen redan 2011. Regeringen Reinfeldt lägger den 4 november fram en proposition om förlängning av insatsen. Under tiden har Försvarsmakten begränsat informationen till svenska folket om striderna till ett minimum. ”Varje kula som skjuts mot oss är politisk dynamit”, sägs det i Högkvarteret.”

Dessutom, läser man rapporterna från Afghanistan och bland annat dagens artiklar, så inser man snabbt att vi inom relativt kort tid kommer att drabbas av en mer massiv förlust i människoliv. Kanske 8-10 svenska soldater blir till slamsor i en och samma attack, det vet vi inte än, det enda vi vet är att det kommer att hända. Det kommer dessutom att hända snart och troligen hinner det hända fler gånger innan vi får hem soldaterna.

För många har ett engagemang i Natostyrkan i Afghanistan varit ett sätt att få vara med om något slags äventyr, ett äventyr som fördärvar sina deltagare och dem som utsätts för dessa soldaters aktiviteter. Vi har läst hur både danskar och norrmän dödar civila för sitt eget höga nöjes skull, och den svensk som inbillar sig att detta inte gäller även svenska soldater är med förlov sagt – klent begåvad.

Vi får inte bara hem krigsinvalider, vi får dessutom hem terrorism. De senaste veckorna har det talats vitt och brett om den ökande risken för terrorattentat, och de flesta inser givetvis att det i eftermiddag kan vara Stockholm, Hagfors eller Örnsköldsvik som gäller. Risken ökar för att vi får hem kriget till vårt eget territorium, inte bara ett stort antal antal känslomässigt invalidiserade f.d. soldater.

Som läget nu ser ut i Sveriges Riksdag är det dessutom troligt att en större händelse kommer leda till avgångskrav mot regeringen och att en majoritet av Riksdagen stöder ett misstroendevotum. Jag tror att risken för att vi närmar oss en sådan situation ökar för varje dag som går. En regering, oavsett vilken sort och färg den än har, överlever knappast en eller två katastrofer med svenska soldater inblandade i Afghanistan.

it , , , , , , , svd123 dn123 ex1 ab123 r


10 svar till “Försvaret ljuger om Afghanistan”

 1. Nej, det var en fånig konspirationsteori. Visserligen är den svarta ekonomin en drivkraft som vi inte kan bortse ifrån, men att dra det så långt som att påstå att det är motivet för engagemanget i Afghanistan för svenskt vidkommande är fånigt. Oavsett om narkotikabranschen i sig bidrar till att de ekonomiska hjulen snurrar fortare eller ej så är en balansräkning över dess skadeverkningar tydlig. Den passiviserar folk och placerar tusentals årligen utanför arbetsmarknaden i enbart Sverige.

  Så nej, våra insatser handlar helt och enbart om att visa upp att vi är ett duktigt blivande Natoland som inte vill något annat än att USA ska klia oss på magen.

 2. Hur känns det att vara så politisk extrem i sina åsikter så att du skulle fängslas ifall folk fick veta hur galen du är? Alla förstår varför du kallar dig ”…” // Jinge

 3. ”Hur många som blir så psykiskt skadade att de aldrig kommer att kunna leva ett normalt liv vet vi inte än, ” Hade besök av en utbildad officer i somras och han berättade hur totalt förstörda hans vänner blivit efter dom varit i Afghanistan. Drar sig undan människor etc och klarar inte av att fungera i samhället som de gjorde förr.

 4. Ponera att USA och ISAF-styrkorna omedelbart lämnar Afghanistan. Vilket scenario väntar landet då? Blir det fred och frihet, eller… Vad tror du Jinge?

 5. Ofta så tvivlar man på nyheterna när man läser dem, men när nu fler tidningar berättar att försvarsmakten mörkar nyheterna från afghanistan så fattar man att det smäller rejält snart.

  När det bli än värre får man hoppas att verklighetsförankrade personer som Ohly och Sahlin inte lägger sig i förrän den hjärndöda regeringen går i första ledet och skickar sina egna barn att dö först i afghanistan.

 6. Hej!
  Jag förstår ingenting !!!
  Vem som skapat Al-Qaida ? Vem som stödde dem i förr tiden ?
  Snälla sluta göra reklam för Al-Qaida och sluta skapa hat mot muslimer
  Al-Qaida är verkyg som används för att nå politiska mål

  Det är ny företeelse för att skapa hat mot Muslimer i hela världen ! Jag hoppas att jag tänker fel
  Muslimer är anti Terrorist som politikenrna gör och Islam är fred religion.
  BR // Mohammed

  • Mohammed!

   Jag föreslår att du ägnar mer tid åt denna blogg än 15 sekunder. Nu gör du ett närmast infantilt intryck med din illa riktade spya.

   Läs först, skriv sedan.

 7. Men kan det inte vara möjligt att en regering ändå lyckas överleva en eventuell militär katastrof i Afghanistan? Jag får intrycket att det bara är vänsterpartiet som på allvar vill ta hem trupperna. (om man sållar bort alla löften som tillkommit i samband med valet, s.k valfläsk) Socialdemokraterna är visserligen mot kriget NU, men vi minns ju att på den tid då det begav sig var man minsann för(!) det… Sen är det ju säkerligen många äldre som har en närmast hängiven kärlek till USA och allt landet står för, vilka högst troligtvis slår bakut av blotta tanken på att lämna amerikanarna att själva ta hand om det militära fiasko de skapat…

  Detta är min torra och tråkiga teori, mvh Dilbert

  • för många äldre gjorde USA eller snarare Mc Namara(CFR medlem) bort sig rejält under Vietnamkriget. Nästan all renome’ från värlsdkriget
   raserades då. Det är ju samma kotteri bakom makten i USA idag. Jag fick lite data från USA att Afganistankriget skall vara grundat i att inte låta de stora mineralmängderna komma ut på marknaden just nu. Först skall dollarn havereras och ersättas av EFE. Plastkort m.a.o.

 8. Militär taktik har varit och är att föra ”motståndare” bakom ljuset. Så varför förvånas denna gång.
  Om någon är intresserad av militär taktik så är ”Sun Tsu on the art of war”