Barack Obama, en lydig president
Jag kan aldrig, och kommer aldrig, sluta fascineras av Amerikas Förenta Stater. När jag var helt liten förstod jag snabbt att USA, tillsammans med Sovjetunionen, var världens mäktigaste länder. Jag är född i mitten av fyrtiotalet, om nu någon undrar.

Jag lät mig aldrig luras att tro att USA hade räddat oss undan Hitler, det var Sovjetunionen som stod för den bedriften även om USA:s roll inte ska under-
skattas. Men eftersom en stor del av de berättelser som nådde mig kom från USA så blev det rätt naturligt att jag visste mer om de vita européernas utrotning av Amerikas urinnevånare än de geografiskt mer närbelägna kosackerna. I den mån jag faktiskt hörde något om kosacker så var de i princip samma sak som kommunisterna i Sovjet-
unionen, så redan där hade USA ordnat sitt berättarmonopol.

Idag tycker jag att det känns som om USA är ett förbrukat land, förbrukat i dess mer negativa bemärkelse. För bara något decennium sedan så var USA en stormakt, idag är det en skuldmakt. Och det är inte bara landets ekonomiska tillkortakom-
manden som fått effekter i Europa, det är i mångt och mycket dess krigiska ambitioner som sätter sin prägel på vår tillvaro. I slutet av sextiotalet så var det Vietnam som fick känna på deras strävan efter hegemoni, ett orättfärdigt krig mot ett outvecklat land vars befolkning livnärde sig på sådant de själva kunde odla.

Idag är det Irak, Afghanistan, Libyen, Pakistan som får känna på USA:s utarmade uran, dessutom palestinierna som får det via Israel, USA:s ombud i Mellanöstern. Som jag skrev i min förra artikel så har USA sålt demokratin och tappat pengarna. Det är faktiskt sant det jag skrev, USA:s dollarmiljardärer tillåter inte USA:s ledning att höja skatten med en endaste cent. Istället tvingas Barack Obama att sänka landets kostnader för utbildning, välfärd och sjukvård.

Tyvärr ser vi samma sak i Sverige. Vår nyliberala högerregering är i full färd med att avskaffa vår välfärd, och de som sätts åt är de som inte har några pengar, de ska känna kylan inpå bara skinnet fast man kallar den för – arbetslinjen. Vi har alla sett hur cancersjuka ska tvingas att skaffa ett arbete trots att de egentligen behöver en vårdplats, när stor-
städerna behöver en utbyggd kollektivtrafik så satsar våra politiker på att bygga motorvägstunnlar under Ekerö. De som är hänvisade till kollektiva färdmedel ska betala mer för resandet, medans merparten av pengarna styrs om så att de hamnar i de rikas fickor. (texten fortsätter under annonsen)


De som trängs undan i Sverige idag motsvarar kanske USA:s urinnevånare, de slaktades och de som överlevde hamnade i olika reservat där de får försörja sig bäst de kan. Här i Sverige har vår politik ändrats som om finans-
ministern vore den ökända Milton Friedman, professor vid University of Chicago och mottagare av Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne 1976. I USA har en annan Nobelpristagare tillåtits att makten, men den makten är en illusion. Det är nämligen inte han som bestämmer, något som Latuff illustrerar på ett utmärkt sätt.

Vi är nog många fyrtiotalister som undrar över vart vi är på väg, och hur lång tid det ska ta innan vi som lever i Sverige ska se att våra nyliberala politiker är – nakna likt kejsaren. Våra inhemska nationella, Sverigedemokraterna, springer ivrigt USA:s ärenden och ställer upp på att demonisera muslimer som de beskriver som tjugohundratalets judar, våra svenska intellektuella gömmer sig numera bakom sina egna lönekuvert som växt enormt, deras mot-
prestation kan inte vara för svår, för den är numera att bara fortsätta att hålla käften.

it Andra om: , , , , , , , , , , , ab123 ex1 dn123 svd13 ekot svt gp


18 svar till “Barack Obama, en lydig president”

 1. Tack Jinge. Men det är inte bara ni 40talister som är betänksamma över ut?vecklingen…

 2. Själv är jag inte så värst förvånad. Kanske beror det på min uppfostran. Jag har av någon anledning fått i mig att stater som förtrycker alltför många och spiller alltför mycket blod blir aldrig långlivade. Det är som om det är en inbyggd rättvisa i världsalltet. Sedan barnsben, när jag sett USA:s och dess allierads härjningar, har jag vetat att jag kommer att uppleva den dagen då USA inte längre är något supermakt. Jag tror att vi inte vill erkänna det men Asien, Kina och Indien, kommer att hålla i tyglarna i fortsättningen. Japan sen och Sydamerika är också på g. Den intressanta frågan är: Vad händer med Europa. Det är väldigt illa att de mest färgrika eurpeiska ledare idag heter Sarkozy, Merkel och Berlonskony. Man hade behövt ett annat sorts folk för det som är på väg.

  • Det är lustigt att världsalltets karma kommer att straffa USA medan det mest människorättsvidriga landet på jorden, Kina, undslipper samma öde enligt dig? Staten som avrättar fler människor än resten av världens länder tillsammans? Det där låter som onyanserat USA-hat i mina öron, tyvärr.

   BRIC-länderna kan beskrivas som ”på g” men långt ifrån nordamerika ur en nationalekonomisk och socioekonomiskt perspektiv. Ditt fokus på endast BNP eller samlad förmögenhet får dig att framstå som en libertarian i vänsterögon.

   • Det där låter som onyanserat USA-hat i mina öron, tyvärr.

    Mja Kina är ett jävla skitland ur många aspekter, men betänk hur många miljoner människor USA har avrättat. En miljon Irakier, hur många Vietnameser? Etc etc…

    Hur tror du att din kommentar uppfattas av sådana som INTE är USA-kramare som du?

   • USA har fler avrättning per innevånare en vad något annat land i världen har och de har den största % av sin befolkning i fängelse så börja tala om att Kina är värre så man ska inte kritisera USA känns fel.

    Kom ihåg att kritik är inte lika med hat, jag älska USA och amerikanarna men jag precis som min fru och hennes familj som är amerikaner är väldigt kritiska mot hur US regering sköter sig.

    Att kritisera USA betyder inte heller att man stödjer Kina.

    Jag ser inte varför man behöver stödja den ena eller den andra.

    PS vet du att i vissa stater i USA sätter man minoriteter i fängelse för strunt saker för att ta bort deras röst rätt, är det saker man ska acceptera?

 3. Inte bara politiken har fått stryka på foten. Även Hollywood har genom åren, via absudra ”koder” och censurlagar, blivit en fattig kopia av sitt forna jag. Från att ha varit en mångfacetterad diamant där all kreativitet var guld värt, så har endast den med goda kontakter, mycket pengar och kanske scientologimedlemskap kunnat bli drivande idag. Hur skall man kunna ändra på det här?

 4. Tyvärr är det nog ännu fler 40-talister som inte bryr sig, eller som rent av tycker att utvecklingen har gått åt rätt håll och fortsätter att gå ditåt. Ty handen på hjärtat, du fyrtiotalsfödde, ni hade chansen en gång, men vad gjorde ni av den? Drömmar om fred i världen, rättvisa och socialism förbyttes förbluffande lätt mot drömmar om inomhuspool, städhjälp och lägre skatter… Om den västerländska 40-talsgenerationen hade hållit fast vid sina ideal, hade nog världen sett mycket annorlunda ut.

  (Jag är född på 50-talet, jag gick med er tills ni vek av åt helt fel håll och sedan dess har jag tyckt att ni SVEK!)

 5. Man kan få intrycket av artikeln att USA leds av en legitim om än moraliskt tveksam administration. Sanningen är att administrationen är helt korrupt eftersom inte ens den så kallade presidenten är laglig.

 6. Magnus, presidenten är nog laglig, det är en del av tragiken.

  Jan Schmidt, vill gärna veta mer om hur du tycker 40-talisterna svek. Vad sägs om senare generationer? Vad sägs om massmedia, i t.ex rapporter från Irak etc?

 7. Man får länka till bloggar under URL, och det där är väl ingen blogg ?? / Jinge

 8. Anders Romelsjö: ”Magnus, presidenten är nog laglig, det är en del av tragiken.”

  Nej, enligt USA:s grundlag är Obama inte laglig.

  • Nu har jag varit nästan helt bortkopplad från verkligheten under semestern så det vore bussigt om du kunde länka till eller berätta mer om vad du pratar om. Enligt födelseattesten är han ju amerikansk medborgare. Eller pratar du om nåt annat?

 9. Glöm den förlegade iden med att göra sin röst hörd vid valbåset. Demokratin, som vi fått propagerat för oss i sagorna är död. Vi kan bara göra våra röster hörda på två sätt. Vi röstar med våra fötter och våra pengar. Vi kommer finnas kvar i spillrorna långt efter att vår ”folkvalda” elit flytt till de skapade ”tillflyktsorter” typ Dubai, Gold cost, Sydafrikas spetts etc. Så enda sättet, just nu, i denna tid är att ignorera. Ignorera mediabruset, ignorera politiska sorlet. För länge har vi blivit indoktrinerade att tro att vi på något sätt behöver politiker och politik. Vi ser alla vad det åstadkommer. Ignorera ”dom”, och låt ”oss” sammarbeta. Det kommer inte fixa ”oss” till imorgon eller nästa år, men förr eller senare och till det bättre.
  ”Its a case of mind over matter. We no longer mind, because you dont matter”