Är detta en ”arabisk vår”?


Den arabiska våren, eller revolutionen som vissa hellre kallar den, har många ansikten. Nu meddelar en av de allra värsta despoterna, kung Abdullah i Saudiarabien att kvinnor kan komma att få rösträtt i nästa val.

SvD: ”Det finns flera skäl tänkbara skäl till att Saudiarabien nu tänker ge kvinnor rösträtt. Leif Stenberg, chef för Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet, ger några av skälen. Vad innebär tillkännagivandet att saudiska kvinnor ska få en begränsad rösträtt? – Jag tror att det är ett led i en fortgående utveckling. Tidigare har kvinnor haft rätt att delta i ett slags lokala handelskammare. Nu tar man ytterligare ett steg. Men det är ju intressant med kung Abdullahs ordval, att han i sitt tal säger att kvinnor ”till och med” ska få rösträtt, säger Leif Stenberg, chef för Centrum för Mellanösternstudier vid Lunds universitet.”

Det är intressant, i DN så berättar man att president Saleh i Jemen är beredd att lämna ifrån sig makten, även om han inte nämnde hur det ska gå till. Och runt om i hela arabvärlden så jäser det mer eller mindre. USA är beredda att starta ytterligare ett par krig genom att sätta in radiostyrda drönare som lastade med sprängämnen ska sättas in mot ”terrorister”, det i och kring Afrikas horn. Hur de definierar terrorister har vi förstås ingen inblick i.

När det gäller den saudiske kung Abdullah så är jag helt övertygad om att motivet är att stävja eventuellt missnöje, man är förstås rädda för att få oroligheter i landet. Numera är ju raden av länder med oroligheter ganska lång, och likaså är listan på de länder som redan fått sina despoter avlägsnade.

Personligen så hoppas jag givetvis att alla dessa revolutioner lyckas och att man kan befria sig från sina diktatorer, att den dominoeffekt som vi kan skönja kommer att gälla alla. Men samtidigt finns risken att det blir mycket blodigt, idag säger Turkiet och Iran att de ska samverka mot kurderna, Erdogan säger att ländernas arméer står beredda att slå till.

Man behöver knappast vara politisk analytiker för att kunna konstatera att vi står inför en höst och vinter som kan bli mycket dramatisk i både arabvärlden och delar av Afrika, och inte bara där. Turkiet är inget arabland och inte Iran heller, och vad som händer om det börjar hetta till riktigt ordentligt vet jag inte, ingen annan heller antagligen. Antagligen är det samma recept som gäller vid rejält busväder – håll i hatten!

it Andra om: , , , , dn1 svt1 ekot svd ex ab


6 svar till “Är detta en ”arabisk vår”?”

 1. Är inte Saudiarabien en Monarki i ordets sämsta bemärkelse? Vem röstar man på där? Det känns ju ganska enkelt att ge kvinnor rösträtt om där inte finns någon att välja på. :P

  • Jag tror att det är någon sorts kommun eller länsval. Man röstar kanske om den ”regering” som ska hjälpa kungen? :-)

 2. Saudiarabien har inte allmännaval , Hur kommer hon att utnyttja sin rösträtt
  Allt i Saudiarabien styrs av den kungliga familjen och de reaktionära prästerskapet som är emot allt som heter kvinna

  Den muslimska kvinna har varit ett offer för mannen och prästerna sedan begynnelse och det är mycket svårt att ändra på
  Den saudiska kvinnan kan inte överstiga dörrtröskel i sitt eget hem utan att ha en släkting eller förmyndare , Rösträtten kommer inte att befria henne

  Den nya lagen kommer att gälla från 2115 för att ge möjligheten till prästskapet att vänja sig vid detta , Jag är säker på att lagen kommer att dras tillbaka under denna tid
  Detta är bara ett försök från kungens sida att lugna ner sitt folk särskilt kvinnorna som via facebook har krävt sina rättigheter och har fått flera hundra anhängare

  Läs här vad en präst säger om de saudiska kvinnor som vill idrotta “ De kvinnor som idrottar är korrumperade och sataniska , att springa och hoppa kan skada kvinnans mödomshinna och förstöra hennes chanser att gifta sig “

  Så säger denna idiot

 3. Kungahuset Al Saud, där har vi en ondska till familj. Men för att inte dra hela mega familjen över en kam, så finns det faktiskt riktigt bra människor även där, men tyvärr så är de fängslade sen många år sedan ( och de finns längst ner i deras underjordiska fängelser )

 4. De kvinnor som har bott där har varit offer för mannen redan innan Islam. En av anledningarna att Islam fick snabb o stark fäste där var att man begravde en nyfödd flicka eftersom det var fult o få en dotter speciellt som förstfödd.
  Kvinnor har alltid varit av ”lägre värde” och det har inte Islam lyckats lösa eftersom det har varit folk som dagens kungafamilj som lyckats styra.
  Det är mycket av den ”kulturen” som har överlevt i de områden och nu anses vara Islams fel.
  Att inte en ledare som anser idrott skadar kvinnors *** inte blir bannlyst internationellt o sätts i fängelse visar att hela världen måste stödja den arabiska våren. Inte erbjuda diktatorn militärhjälp som Frankrike eller propaganda hjälp som USA, eller hypokrati som resten av världen.
  En totalt handelsbojkott är det enda rätta mot SA. Men det alla att det inte kommer ske så länge den svarta vätskan …

  Alla dessa diktaturer kör Saddams taktik; tar bort varje person runt omkring sig, som kan tänkas vara en hot. Kvar blir bara skitstövlar som håller/terroriserar folket som maffian.

 5. Självklart är det en del av den arabiska våren vi ser. Själva hotet om revolt är lika effektivt som revolten i sig, se vår egen historia exempelvis. Inte sjutton blev det allmän rösträtt från tomma intet – hade det inte varit en revolt i ryssland mfl så hade rösträttsreformer inte genomförts när de genomfördes.