Jag vet inte om det är korrekt att kalla ungdomrevolterna i Mellanöstern bara för just ungdomrevolter. Inte för att det är fel, mer därför att det lika mycket handlar om unga människor som har haft tillgång till ett fantastiskt sätt att kommunicera. För vad hade blivit av dessa revolter utan vare sig Twitter, Facebook och andra sociala medier?
Hur hade de meddelat sig med varandra och kommit överens om att träffas på Befrielsetorget i Kairo? Hade det överhuvudtaget blivit någon ungdomsrevolt om de inte hade haft verktyg för sin kommunikation, utan internet? Jag tvivlar på det, och det är givetvis orsaken till att despoternas första motåtgärd blir att stänga av nätet.
I Sverige hade vi för ett antal år sedan något som kallades ”Heta Linjen”. Det var före nätets tid och bestod i ett antal telefonnummer dit man kunde ringa för att sedan sitta och tjattra med helt okända människor. Jag minns inte, men jag har för mig att det stängdes ner eller saboterades på något annat sätt, minnesgoda får väl berätta. Men det är lite samma sak med Twitter och Facebook. Man kan komma i kontakt med massor av människor, och man kan göra det i realtid.
Man kan starta en grupp, ”Demonstrera på Fredag!”, och med lite tur så kan mängder av människor sprida det vidare om orsaken till demonstrationen känns riktig. Kanske är det förvånande att motståndet mot FRA och IPRED inte ledde till mer oregerliga demonstrationer, eller varför inte s.k. Flash mobs, jösses vad svårt för ordningsmakten att agera och sätta upp spärrar. Tänk bara tanken att tjugo tusen personer är ute på stan samtidigt och alla är inloggade på Twitter….
Då kanske de blev tvungna att flytta Sveriges Riksdag ut till Huvudskär eller nåt…
it Twittergenerationen, Twitter, Facebook, Flash mob, Egypten, Mellanöstern, Ungdomsrevolt, Politik, Internet, Jinge.se, Bloggosfären, Sociala medier dn1 ab12 svd12 gp1 svt ex1
7 svar till “Twittergenerationen kan störta ALLA regeringar?”
Med tanke på ålderspyramidernas utseende i berörda länder är det givet att det blir ungdomliga revolter – de flesta är ju under trettio. Men tekniska hjälpmedel underlättar, de kan inte vara orsak till upproren.
Lite mindre känt i Sverige kanske en annan rörelse är, nämligen un-cut i England. Den har nu spridit sig till USA tror jag. Det började med att någon blev förbannad på storföretagens (lagliga) skatteflykt och twittrade om det, och plötsligt uppstod demonstrationer och ockupationer av berörda företags butiker. Folk är helt enkelt förbannade för att vanligt folk drabbas av jättelika statliga budgetnedskärningar medan storföretag och rika knösar får skatterabatter. Kanske något inspireras av? Ockupera IKEA?
Fixa en Flash mob som besöker varuhuset ett par timmar innan stängning – och stannar över natten… :-)
Internet underlättar absolut ! Men folkliga resningar har ju skett även långt före Internet, Facebook, Twitter osv. Tänker exempelvis på Budapest 1956, Prag 1968, FNL-rörelsen 60- & 70-talet, östblockets sönderfall slutet av 80-talet. Så alldeles omöjligt är det inte ändå !
Heta linjen blev kommersialiserad med dyra betalnummer minns jag.
20.000 på Twitter, jo det är väl ungefär 12.000 som använder Twitter dagligen http://www.dagensmedia.se/nyheter/dig/article3088117.ece
Så någon folkrörelse av större mått kan man knappast tala om. Facebook ligger väl bättre till där i så fall.
Och som Gösta Berling säger det gick bra med folkliga resningar före Internets tid. Nu kanske det t.o.m. är så att man skriver av sig på en blogg, Twitter, Facebook, etc och tycker att man har visat sitt missnöje och tycker det räcker med det.
Revolutioner kommer och går oavsett media, men självklart blir händelserna lite snabbare i dag än under franska revolutionen.
I sveriges lugna vrå har vi tilltro (än så länge) på det politiska etablissemanget där majoriteten styr minoriteten och kapitalet styr majoriteten.
Ännu större anledning till att man kommer driva fram en ”kill swich” för internet eller skapar kraftfulla filter som stoppar/sinkar trafiken med viss användning. Tro inte för en minut att despoterna/fascisterna inte lär sig och tar hackers i sin tjänst. Internet skapar större och större problem för de som har makt och pengar då det är inte särskilt sannolikt att de kommer sitta med armarna i kors.
Heta linjen var telefonnummer som saknade abonnemangsanslutning men som vid hänvisningston att ”abonnemanget saknade abonnent”, kunde användas till att ”chatta” gratis med kreti o pleti på linjen om någon annan ringde samma nummer. Det var rätt många nummer som låg öppna så här och växlarna blev överbelastade.
Televärket försökte tjäna pengar på företeelsen ett tag men det var inte samma sak som när det var fritt för alla.